– Jadna sam. Da nakon devet godina, otkako sam u mirovini, nemam pravo na siguran i dostojanstven život, to je katastrofalno – započela je potištena 61-godišnja Marija Vudrag, koja se nalazi u pat-poziciji.

Ona živi u blizini samog centra Varaždina, u Preradovićevoj ulici 21. Njezina kuća, koju je otkupila prije 20 godina, drži se kuće koja je u vlasništvu države.

Posljedice

Ista kuća je u ruševnom stanju. Krova gotova da i nema – cijeli se urušio, a zidovi su puni vlage i počeli su pucati.

Zeljko Joksimovic

Zbog svega toga posljedice osjeća Marija. U dijelu njezine kuće, u kojoj živi njezin bolesni brat koji prima socijalnu pomoć, probila je vlaga, a počeo je pucati i zid.

– Do prije četiri godine u toj kući živio je jedan par. Oni su bili socijalni slučaj i cijelo vrijeme su stvarali buku. Morala sam zvati policiju da se stišaju. Što mi je to uopće trebalo pod stare dane? Kasnije, kad su se odselili, kuća je totalno propala. Sada su vidljive posljedice na mojoj kući – dodala je Marija, koja je svoju kuću „krvavo“ zaradila.

– Prije mirovine, posljednjih 15 godina radila sam u Koki na teškim fizičkim poslovima. S godišnjim prihodima od 28.000 kuna sve sam uspjela riješiti. Svoju kuću sam kompletno renovirala, a sada strahujem za svoju imovinu – jasna je Varaždinka.

Također, u dvorištu ruševne kuće nastanile su se zmije i razni glodavci.

– To je strašno. Sve je puno zmija i štakora. Štakori se sunčaju ispred stuba. Već sam skoro cijelu mirovinu utrošila na kupovanje mamaca i otrova za njih. Jednu mačku su mi skroz izgrizli. Kasnije je uginula – ispričala nam je Marija, koja se za pomoć obratila gradonačelniku Ivanu Čehoku, ali i Zoranu Svetecu, ravnatelju Javne ustanove Gradski stanovi.

– Poznati su nam problemi gospođe Marije. Došao sam nekoliko puta do nje, no problem je što je ruševna nekretnina u državnom vlasništvu – naglasio je Zoran Svetec.

Zbog svojih problema 61-godišnjakinja, koja je posljednjih 15 godina radila u Koki, obratila se i Antikorupcijskom povjerenstvu Varaždinske županije.

Rješenje

– Gospođa je alarmirala unatrag osam godina sve moguće institucije, gradonačelnike, inspekcije. Ništa! Zadnji potez je bila prijava ovom povjerenstvu. Službeno smo u ime Županije poslali upit građevinskoj inspekciji, zamislite, čak se nisu udostojali odgovoriti ni na službeni upit Županije, odnosno Antikorupcijskog povjerenstva. Iako je inspekcija dala nalog Republici Hrvatskoj da ukloni navedenu ruševinu, sve je ostalo isto. A ostat će i dalje dok se ne sruši i dio Marijine kuće ili neko dijete ne strada – ističe u dopisu Marijan Dominiko, predsjednik Antikorupcijskog povjerenstva Varaždinske županije i županijski vijećnik Živog zida.

Ono što želi 61-godišnjakinja je da se napokon nešto pomakne s mrtve točke.

– Ne tražim nikakve novce. Samo želim da se sruši ova ruševina jer će posljedice biti još gore. Pati moje zdravlje – zaključila je.

Komentari

Komentara

loading...