Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Dom Marije Vudrag u Varaždinu ugrožava ruševina u državnom vlasništvu: Jadna sam!

Objavljeno:

- dana

– Jadna sam. Da nakon devet godina, otkako sam u mirovini, nemam pravo na siguran i dostojanstven život, to je katastrofalno – započela je potištena 61-godišnja Marija Vudrag, koja se nalazi u pat-poziciji.

Ona živi u blizini samog centra Varaždina, u Preradovićevoj ulici 21. Njezina kuća, koju je otkupila prije 20 godina, drži se kuće koja je u vlasništvu države.

Posljedice

Ista kuća je u ruševnom stanju. Krova gotova da i nema – cijeli se urušio, a zidovi su puni vlage i počeli su pucati. Zbog svega toga posljedice osjeća Marija. U dijelu njezine kuće, u kojoj živi njezin bolesni brat koji prima socijalnu pomoć, probila je vlaga, a počeo je pucati i zid. – Do prije četiri godine u toj kući živio je jedan par. Oni su bili socijalni slučaj i cijelo vrijeme su stvarali buku. Morala sam zvati policiju da se stišaju. Što mi je to uopće trebalo pod stare dane? Kasnije, kad su se odselili, kuća je totalno propala. Sada su vidljive posljedice na mojoj kući – dodala je Marija, koja je svoju kuću „krvavo“ zaradila. – Prije mirovine, posljednjih 15 godina radila sam u Koki na teškim fizičkim poslovima. S godišnjim prihodima od 28.000 kuna sve sam uspjela riješiti. Svoju kuću sam kompletno renovirala, a sada strahujem za svoju imovinu – jasna je Varaždinka. Također, u dvorištu ruševne kuće nastanile su se zmije i razni glodavci. – To je strašno. Sve je puno zmija i štakora. Štakori se sunčaju ispred stuba. Već sam skoro cijelu mirovinu utrošila na kupovanje mamaca i otrova za njih. Jednu mačku su mi skroz izgrizli. Kasnije je uginula – ispričala nam je Marija, koja se za pomoć obratila gradonačelniku Ivanu Čehoku, ali i Zoranu Svetecu, ravnatelju Javne ustanove Gradski stanovi. – Poznati su nam problemi gospođe Marije. Došao sam nekoliko puta do nje, no problem je što je ruševna nekretnina u državnom vlasništvu – naglasio je Zoran Svetec. Zbog svojih problema 61-godišnjakinja, koja je posljednjih 15 godina radila u Koki, obratila se i Antikorupcijskom povjerenstvu Varaždinske županije.

Rješenje

– Gospođa je alarmirala unatrag osam godina sve moguće institucije, gradonačelnike, inspekcije. Ništa! Zadnji potez je bila prijava ovom povjerenstvu. Službeno smo u ime Županije poslali upit građevinskoj inspekciji, zamislite, čak se nisu udostojali odgovoriti ni na službeni upit Županije, odnosno Antikorupcijskog povjerenstva. Iako je inspekcija dala nalog Republici Hrvatskoj da ukloni navedenu ruševinu, sve je ostalo isto. A ostat će i dalje dok se ne sruši i dio Marijine kuće ili neko dijete ne strada – ističe u dopisu Marijan Dominiko, predsjednik Antikorupcijskog povjerenstva Varaždinske županije i županijski vijećnik Živog zida. Ono što želi 61-godišnjakinja je da se napokon nešto pomakne s mrtve točke. – Ne tražim nikakve novce. Samo želim da se sruši ova ruševina jer će posljedice biti još gore. Pati moje zdravlje – zaključila je.

U fokusu

Poznat je datum kad kreće isplata povrata poreza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Porezna uprava objavila je da isplata povrata poreza na dohodak kreće 2. svibnja. Pravo na povrat ima čak 830.122 porezna obveznika, a rješenje Porezne uprave počet će stizati od današnjeg dana.

-Na nivou Republike Hrvatske, sa stanjem na dan 15.04.2024. godine,  u postupku utvrđivanja godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2023. godinu kod ukupno 830.122 porezna obveznika utvrđena je razlika više uplaćenog poreza i prireza na dohodak za povrat u iznosu od 332.811.592,99 eura, dok je kod 97.512 poreznih obveznika utvrđena obveza za uplatu poreza na dohodak i prireza na dohodak u iznosu 35.290.255,23 eura – stoji u priopćenju Porezne uprave.

Temeljem godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2023. godinu ukupno će 212.438 poreznih obveznika – mladih osoba ostvariti pravo na povrat više uplaćenog poreza na dohodak i prireza poreza na dohodak s osnove umanjenja poreza fizičkim osobama, od toga 83.528  osoba do 25 godina života u iznosu od  75.881.564,42 eura, odnosno 128.910 mladih osoba od 26 do 30 godina života u iznosu od  100.127.481,51 eura.

Ostatak priopćenja donosimo u nastavku:

Obavijest o privremenim poreznim rješenjima u svezi povrata poreza na dohodak za 2023. građani će početi dobivati od 22. travnja 2024. u svoje Korisničke pretince u sustav eGrađani (https://gov.hr/?lang=hr), a Porezna uprava će tijekom svibnja započeti s dostavom rješenja poštom na adrese prebivališta ili uobičajenog boravišta.

Povrati poreza izvršavat će se onim poreznim obveznicima koji ispunjavaju uvjete za povrat, kontinuirano prema redoslijedu kojim će se izdavati rješenja.

Visina povrata poreza ovisi o visini uplaćenog poreza i prireza, olakšicama na koje porezni obveznik ima pravo, te godinama života za mlade osobe (do 30 g.).

Očekuje se da će većina povrata po godišnjem obračunu poreza na dohodak za 2023. godinu u posebnom postupku biti izvršena do kraja svibnja 2023. godine.

Nastavite čitati

U fokusu

Gong: “Milanović se ne ponaša kao odgovoran državnik, a Ustavni sud ne djeluje kao čuvar Ustava“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gong smatra da se Ustavni sud svojim loše obrazloženim upozorenjem predsjedniku Milanoviću stavio iznad Ustava.  Ako predsjednik Republike podnese ostavku, ništa ne smije sprječavati izabrane zastupnike Sabora da odaberu Milanovića za predsjednika Vlade.

Tako u jučerašnjoj objavi ove organizacije civilnog društva koja je usmjerena unaprjeđenju demokratskih procesa i institucija te demokratske političke kulture podsjećaju da većina na Ustavnom sudu smatra da je predsjednik svojim sudjelovanjem u kampanji kontinuirao kršio Ustav.

. No Ustavni sud nikad nije donio odluku da je predsjednik kršio Ustav. Dapače, većina ustavnih sudaca ističe kako rezultati izbora nisu na bilo koji način sporni. Nejasno je stoga, kako izostanak bitne povrede može za posljedicu imati drakonsku kaznu koja nije predviđena nijednom odredbom Ustava. Svojim zaključkom prijete uskratom političkih prava Zoranu Milanoviću, i volji zastupnika da biraju tko će biti mandatar – ističu u Gongu.

I dodaju:

„U skladu s njegovom ulogom čuvara stabilnosti državne vlasti, Zoran Milanović morao je dati ostavku na mjesto predsjednika države kada se odlučio sudjelovati u parlamentranim izborima. Predsjednik države to nije učinio nego je čak i najavljivao svoje buduće ministre. Važna ustavna uloga predsjednika jest povjeravanje mandata za sastavljanje Vlade. Kako taj proces može biti nepristran, ako Milanović s pozicije predsjednika pomaže jednoj strani u sastavljanju većine?“

Tvrde i da je Ustavni sud po svojoj već ustaljenoj praksi, na koju su već upozoravali kroz slučaj Markovog trga, propustio kvalitetno i precizno argumentirati odluku.

– I to odluku koja je po svojoj formi upozorenje protiv kojeg nema pravnog lijeka, stoga ni mogućnosti predsjedniku da se eventualno obrati Europskom sudu za ljudska prava. Sud izriče zabrane na temelju paušalnog pozivanja na određene ustavne norme, dok u isto vrijeme navodi da tijekom cijelog predizbornog razdoblja predsjednik svojim ponašanjem nije napravio značajan utjecaj na ishod izbora – zaključuju u Gongu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje