Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Mladi kuhari i njihovi mentori u V. Toplicama pokazali umijeće spravljanja tradicionalnih jela

Objavljeno:

- dana

TRADICIONALNA MANIFESTACIJA

Učenici prvih, drugih i trećih razreda koji se školuju za zanimanje kuhar iz Varaždinske županije, njihovi mentori iz ugostiteljskih objekata, učenici osmih razreda VII. OŠ Varaždin i članovi Udruge kuhara Varaždinske županije pokazali su svoje umijeće u utorak na Zlatnoj nimfi u Varaždinskim Toplicama.

Na ovoj tradicionalnoj kulinarskoj i turističkoj manifestaciji prezentirana su i degustirana autohtona jela Varaždinske županije.

– Kulinarska priredba započela je okruglim stolom na temu Mladi u kulinarstvu – Moja karijera u turizmu u suradnji sa VII. OŠ Varaždin, nastavila se izložbom proizvoda proizvođača autohtonih namirnica i vina Varaždinskog kraja obitelji Vitez, te kroz radionice na kojima su se prezentirali načini izrade Varaždinskoga klipiča, Trnovečke makovnjače, Vidovečkog gibanika i Koščićnjaka. Sve je završilo gastronomskim užitkom na svečanoj večeri koja je uslijedila nakon toga – izvijestili su Hrvatskog kuharskog saveuza, koji je organizirao Zlatnu nimfu zajedno s Udrugom kuhara Varaždinske županije, Rotary Clubom Varaždin, Varaždinskom županijom i hotelom Minerva.      

Događanje je upotpunilo i revijalno te edukativno druženje mladih kuhara Varaždinske županije, koji su svoje umijeće pokazali pripremivši hladne plate, glavna jela i deserte sa zadanim namirnicama, karakterističnim za varaždinsko podneblje. Koristili su bučino ulje i koštice za pripremu hladne plate, puricu z Bednje i Varaždinsko zelje obitelji Cafuk za glavno jelo, a u desertu su morali koristiti grožđe, med, orahe i mak. Za dobru zabavu pobrinuli su se Varaždinski štigleci, KUD Vidovec i sastav Akordi koji su svojim raznovrsnim programom zabavljali 250 uzvanika ove večeri, među kojima je bilo i dvadesetak gostiju hotela Minerva.  

– Cilj ove manifestacije je zajednički nastup učenika 1.,2. i 3. razreda srednjih škola Varaždinske županije, učenika 8. razreda osnovnih škola, mentora u ugostiteljskim objektima – članova udruge kuhara Varaždinske županij,e koji sudjeluju na svjetskim kulinarskim natjecanjima te profesora kuharstva u okviru aktivnosti Hrvatskog kuharskog saveza, a u želji da sačuvamo tradicionalne namirnice, stvaramo kreativna jela i sve povežemo sa proizvođačima domaćih namirnica, kulturno-umjetničkim društvima i turistima Varaždinske županije – poručili su organizatori.

Izvor: Foto:

Život i društvo

Varaždinci u samom vrhu u Hrvatskoj po darivanju krvi: prikupljeno 3025 doza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin u prvoj polovici 2021. godine u suradnji sa Odjelom za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Varaždin i Hrvatskim Zavodom za transfuzijsku medicinu Zagreb provelo je ukupno 13 akcija darivanja krvi.

U akcijama organiziranim na terenu te na Odjelu za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Varaždin prikupljeno je ukupno 3025 doza krvi, što je 525 doza više od plana za ovu godinu.

– Ukoliko uzmemo u obzir da jedna doza može spasiti i do tri života, to je zaista impresivna brojka i pokazuje veliko srce naših sugrađana – ističu iz Gradskog društva Crvenog križa Varaždin.

Naime, u prvoj polovici ove godine čak je 160 osoba prvi puta darovala krv.

– To nam daje vjeru da će grad Varaždin i okolnih 10 općina i dalje biti u samom vrh dobrovoljnog davalaštva u Hrvatskoj. Zahvaljujemo svima koji su u ovim teškim epidemiološkim uvjetima prepoznali važnost darivanja krvi i tako osigurali dostatne zalihe krvi i krvnih pripravaka za liječenje pacijenata u našim bolnicama. Hvala za darovanu krv – zaključuju iz varaždinskog Crvenog križa.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Varaždinu se nastavlja borba protiv komaraca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije – Djelatnost za provođenje dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije dostavio je Gradu Varaždin Obavijest o provedbi adulticidne dezinsekcije komaraca na području Grada Varaždina.

Suzbijanje komaraca provodit će se od 27. do 29. srpnja u terminu od 4 do 6 sati ujutro.

Dezinsekcija će se provoditi sa sintetskim piretroidom INDUSECT EC na bazi aktivne tvari: cipermetrin, tetrametrin, piperonil butoksid, koji je odobren od strane Ministarstva zdravstva.

Tretman suzbijanja će se provoditi metodom hladnog zamagljivanja (ULV) sa motornog vozila.

– Mole se građani da se u navedeno vrijeme ne zadržavaju na otvorenom prostoru na navedenim lokacijama i da zatvore svoje prozore. Također se mole pčelari ukoliko na navedenim lokacijama imaju pčele, da ih zatvore u košnice za vrijeme provođenja tretmana suzbijanja komaraca – ističu iz Grada Varaždina.

Tako će se dezinsekcija komaraca 27. srpnja provoditi u naseljima: Hraščica, Gojanec, Jalkovec, Poljana Biškupečka, Črnec Biškupečki, Kućan Marof, Kućan Donji, Kućan Gornji i Zbelava.

Idući dan u na redu je 5. mjesni odbor (omeđen ulicama: Hallerova aleja od ulice Gustava Krkleca, Krste Hegedušića, Optujska, Ante Starčevića, Široke ledine, Franje Seljana, Augusta Harambašića, Fabijanečka), Park Ivana Pavla 2, Park Mladih i Šetalište Vatroslava Jagića, a u četvrtak, 29. srpnja 6. mjesni odbor (omeđen ulicama: Koprivnička, Ruđera Boškovića, Ognjena Price, Frana Kurelca, Trg Matije Gupca, Trg Pavla Štoosa, Bombellesova cesta, Međimurska), Dravski bazeni i šetnica uz Dravski kanal.

U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika akcija suzbijanja se odgađa za sljedeći dan, odnosno do poboljšanja vremenskih prilika.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!