Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Mladi kuhari i njihovi mentori u V. Toplicama pokazali umijeće spravljanja tradicionalnih jela

Objavljeno:

- dana

TRADICIONALNA MANIFESTACIJA

Učenici prvih, drugih i trećih razreda koji se školuju za zanimanje kuhar iz Varaždinske županije, njihovi mentori iz ugostiteljskih objekata, učenici osmih razreda VII. OŠ Varaždin i članovi Udruge kuhara Varaždinske županije pokazali su svoje umijeće u utorak na Zlatnoj nimfi u Varaždinskim Toplicama.

Na ovoj tradicionalnoj kulinarskoj i turističkoj manifestaciji prezentirana su i degustirana autohtona jela Varaždinske županije.

– Kulinarska priredba započela je okruglim stolom na temu Mladi u kulinarstvu – Moja karijera u turizmu u suradnji sa VII. OŠ Varaždin, nastavila se izložbom proizvoda proizvođača autohtonih namirnica i vina Varaždinskog kraja obitelji Vitez, te kroz radionice na kojima su se prezentirali načini izrade Varaždinskoga klipiča, Trnovečke makovnjače, Vidovečkog gibanika i Koščićnjaka. Sve je završilo gastronomskim užitkom na svečanoj večeri koja je uslijedila nakon toga – izvijestili su Hrvatskog kuharskog saveuza, koji je organizirao Zlatnu nimfu zajedno s Udrugom kuhara Varaždinske županije, Rotary Clubom Varaždin, Varaždinskom županijom i hotelom Minerva.      

Događanje je upotpunilo i revijalno te edukativno druženje mladih kuhara Varaždinske županije, koji su svoje umijeće pokazali pripremivši hladne plate, glavna jela i deserte sa zadanim namirnicama, karakterističnim za varaždinsko podneblje. Koristili su bučino ulje i koštice za pripremu hladne plate, puricu z Bednje i Varaždinsko zelje obitelji Cafuk za glavno jelo, a u desertu su morali koristiti grožđe, med, orahe i mak. Za dobru zabavu pobrinuli su se Varaždinski štigleci, KUD Vidovec i sastav Akordi koji su svojim raznovrsnim programom zabavljali 250 uzvanika ove večeri, među kojima je bilo i dvadesetak gostiju hotela Minerva.  

– Cilj ove manifestacije je zajednički nastup učenika 1.,2. i 3. razreda srednjih škola Varaždinske županije, učenika 8. razreda osnovnih škola, mentora u ugostiteljskim objektima – članova udruge kuhara Varaždinske županij,e koji sudjeluju na svjetskim kulinarskim natjecanjima te profesora kuharstva u okviru aktivnosti Hrvatskog kuharskog saveza, a u želji da sačuvamo tradicionalne namirnice, stvaramo kreativna jela i sve povežemo sa proizvođačima domaćih namirnica, kulturno-umjetničkim društvima i turistima Varaždinske županije – poručili su organizatori.

Izvor: Foto:

Život i društvo

Učenici trećih razreda OŠ Petrijanec završili školu plivanja koju je sufinancirala Općina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici trećih razreda OŠ Petrijanec završili su od 3. do 10. lipnja obuku plivanja koja se već tradicionalno organizira svake godine.

Veselu školu plivanja rado je pohađalo svih 67 učenika, iako su došli s različitim predznanjima.

U tome im se pridružila i Općina Petrijanec koja je njihovu školu plivanja sufinancirala u iznosu od 2245 eura.

Diplome učenicima podijelili su ravnateljica Osnovne škole Petrijanec Valerija Paljak i načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

– Ovo je hvalevrijedan projekt jer znanje plivanja je od neprocjenjive važnosti za svakog pojedinca, a pogotovo djecu. Cilj je ovaj program škole plivanja provoditi i sljedećih godina za sve učenike koji će pohađati treći razred. Dani u školi plivanja djeci brzo prolaze. Djeca su zadovoljna i puna pitanja i drago mi je da sam i ove godine mogao podijeliti diplome zadovoljnim učenicima. Kad se jednom propliva stečeno znanje se dodatno usavršava. Program ljetne škole plivanja postao je tradicionalan i veoma cijenjen kod djece, ali i njihovih roditelja kojima smo maksimalno olakšali ovim sufinanciranjem – rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Osim usvajanja plivačkih vještina mali polaznici su se i odlično zabavili, proveli ugodno vrijeme na bazenima jer se plivati uči kroz igru, a posljednji dan za sve je njih bio svečan s obzirom da su im podijeljene zaslužene diplome.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Ljubitelji starina došli na svoje. Pogledajte kako je bilo na Sajmu antikviteta u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Danas se u Varaždinu održava Drugi ovogodišnji Sajam antikviteta. Tako je Ulica Augusta Šenoe bila puna izlagača, a tamo se moglo naći svega, od starog namještaja, posuđa, raznih ukrasa i brojnih drugih zanimljivih predmeta.

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj razgledao je sajam u pratnji direktorice tržnice Željke Vincek Strugar.

– Plac subotom je obavezno mjesto za svakog Varaždinca. Ja sam već jutros obavio kupovinu, a sada ću razgledati sajam antikviteta. To nije samo sajam s tridesetak izlagača iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja, Slovenije , Austrije Mađarske .. . već je ovdje i par humanitarnih akcija. Na primjer, imamo plac-činke, koje se rade od autohtonih sastojaka s varaždinske tržnice – rekao je gradonačelnik pobrojavši i druge brojne manifestacije koje se u subotu odvijaju u Varaždinu i demantirao one koji govore da se u Varaždinu ništa ne događa.

Direktorica tržnice Željka Vincek Strugar navela je da je ovo drugi sajam antikviteta.

– Odaziv je zaista velik, imamo tridesetak izlagača. Kako sajam ne bi bio samo izložbeno-prodajnog karaktera upotpunili smo ga i gastronomskom ponudom. Organizirali smo iza djecu i radionicu oslikavanja škrinjica, posjetit će nas i dame u povijesnim haljinama. Svaka naša organizacija ima i humanitarni karakter. Danas se prodaju palačinke a sav prihod je namijenjen Društvu osoba s invaliditetom Varaždin – rekla je direktorica.

Cilj ovakvih manifestacija je održavanje kulturne baštine i tradicije naših varaždinskih krajeva, naveli su organizatori zadovoljni velikim interesom građana i posjetitelja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje