Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Mladi kuhari i njihovi mentori u V. Toplicama pokazali umijeće spravljanja tradicionalnih jela

Objavljeno:

- dana

TRADICIONALNA MANIFESTACIJA

Učenici prvih, drugih i trećih razreda koji se školuju za zanimanje kuhar iz Varaždinske županije, njihovi mentori iz ugostiteljskih objekata, učenici osmih razreda VII. OŠ Varaždin i članovi Udruge kuhara Varaždinske županije pokazali su svoje umijeće u utorak na Zlatnoj nimfi u Varaždinskim Toplicama.

Na ovoj tradicionalnoj kulinarskoj i turističkoj manifestaciji prezentirana su i degustirana autohtona jela Varaždinske županije.

– Kulinarska priredba započela je okruglim stolom na temu Mladi u kulinarstvu – Moja karijera u turizmu u suradnji sa VII. OŠ Varaždin, nastavila se izložbom proizvoda proizvođača autohtonih namirnica i vina Varaždinskog kraja obitelji Vitez, te kroz radionice na kojima su se prezentirali načini izrade Varaždinskoga klipiča, Trnovečke makovnjače, Vidovečkog gibanika i Koščićnjaka. Sve je završilo gastronomskim užitkom na svečanoj večeri koja je uslijedila nakon toga – izvijestili su Hrvatskog kuharskog saveuza, koji je organizirao Zlatnu nimfu zajedno s Udrugom kuhara Varaždinske županije, Rotary Clubom Varaždin, Varaždinskom županijom i hotelom Minerva.      

Događanje je upotpunilo i revijalno te edukativno druženje mladih kuhara Varaždinske županije, koji su svoje umijeće pokazali pripremivši hladne plate, glavna jela i deserte sa zadanim namirnicama, karakterističnim za varaždinsko podneblje. Koristili su bučino ulje i koštice za pripremu hladne plate, puricu z Bednje i Varaždinsko zelje obitelji Cafuk za glavno jelo, a u desertu su morali koristiti grožđe, med, orahe i mak. Za dobru zabavu pobrinuli su se Varaždinski štigleci, KUD Vidovec i sastav Akordi koji su svojim raznovrsnim programom zabavljali 250 uzvanika ove večeri, među kojima je bilo i dvadesetak gostiju hotela Minerva.  

– Cilj ove manifestacije je zajednički nastup učenika 1.,2. i 3. razreda srednjih škola Varaždinske županije, učenika 8. razreda osnovnih škola, mentora u ugostiteljskim objektima – članova udruge kuhara Varaždinske županij,e koji sudjeluju na svjetskim kulinarskim natjecanjima te profesora kuharstva u okviru aktivnosti Hrvatskog kuharskog saveza, a u želji da sačuvamo tradicionalne namirnice, stvaramo kreativna jela i sve povežemo sa proizvođačima domaćih namirnica, kulturno-umjetničkim društvima i turistima Varaždinske županije – poručili su organizatori.

Izvor: Foto:

Život i društvo

Najsjevernije županije ipak su izbjegle prijeteće hladne valove

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

DHM-zovi prognostičari za nedjelju najavljuju jutarnje temperature zraka na kopnu između -10 i -5°C, u gorju još nižu, a dnevna temperatura bit će svega oko 0°C.

Povremeni sjeverac pojačavat će dojam hladnoće, a bit će i mjestimičnih oborina sve do utorka. No, tada napokon slijedi zatopljenje s jugozapadnjakom i češćim oborinama.

Dodajmo da DMHZ na svojim internetskim stranicama upozorava na hladne valove koji mogu utjecati na zdravlje ljudi.

Srećom, na priloženoj tablici u zonama s velikom i vrlo velikom opasnošću, nema područja u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.

Nastavite čitati

Život i društvo

Produžena isplata “dječjih božićnica“ i podnošenja reklamacija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Isplata dječjih božićnica započela je 30. prosinca 2020. godine te je rok za dostavu istih produžen do 18. siječnja 2021. godine.

Roditelji, zakonski zastupnici, staratelji djece koja neće biti obuhvaćena u isplati „dječje božićnice“ moći će predati zahtjev za reklamaciju Gradu Varaždinu od 19. do 25. siječnja 2021. godine.

Zahtjev za reklamaciju nalazit će se na web stranici Grada https://varazdin.hr/bozicnice/ od 19. siječnja 2021. godine, a isti će se moći podići i u Gradskoj vijećnici u navedenom razdoblju.

Reklamacije će se obavljati isplatom na tekući račun podnositelja zahtjeva.

– Obavještavamo roditelje djece koji su predali zahtjev za donaciju na novorođeno dijete za dijete rođeno od 1. do 31. prosinca 2020. godine, nalog za isplatu „dječjih božićnica“ vrši se po službenoj dužnosti, te će ista biti isplaćena na tekući račun podnositelja zahtjeva – ističu u Gradu Varaždinu.

Nastavite čitati