Povežite se s nama

Život i društvo

Učitelji i ravnatelj VI. OŠ Varaždin u posjetu Osnovnoj školi Vidikovac u Puli

Objavljeno:

- dana

Razmjena iskustva

Ravnatelj i učitelji VI. osnovne škole Varaždin uzvratili su posjet Osnovnoj školi Vidikovac iz Pule i time nastavili odličnu suradnju.

Prošlo je nešto više od godine dana od prvog susreta pulskih i varaždinskih učitelja u Varaždinu. Nakon srdačnog dočeka učiteljima VI. osnovne škole Varaždin, učenici su predstavili svoju školu filmom o školi, aktivnostima koje imaju i projektima u kojima sudjeluju te su predstavili tradicijsko glazbalo sopile.

Varaždinski učitelji upoznali su rad svojih kolega na drugom kraju Hrvatske. Nakon odgledanih satova domaćini su prezentirali projekt kojim se bavi cijela škola, a osnovna je tema projekta – maslina. Zanimljivost projekta jest to što su svi učenici na neki način uključeni u projekt na različitim predmetima. Tako se moglo vidjeti kako učenici drugih razreda beru masline i prate njihovu preradu u maslinovo ulje, učenici viših razreda osmišljavaju recepte u kojima je maslina glavna namirnica, izrađuju kutijice u kojima se čuva čaj od maslinovog lišća, izrađuju glinene predmete s motivom maline. Primjera je mnogo, a najponosniji su što će stabla masline imati u svom školskom vrtu za generacije koje dolaze.

Domaćini su se potrudili i proveli svoje goste ulicama Pule koje su se spremale za božićno vrijeme. Učiteljica povijesti bila je odličan vodič kroz povijesne znamenitosti kojih ima na svakom koraku.

Izvor:
Foto: VI. OŠ

Život i društvo

Vlč. Tomislav Antekolović u svojoj će rodnoj župi Kamenica proslaviti zlatni svećenički jubilej

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zlatni svećenički jubilej proslavit će vlč. Tomislav Antekolović u svojoj rodnoj župi Kamenica u srijedu, 24. kolovoza, svečanim misnim slavljem u 11 sati u sklopu župnog proštenja sv. Bartola ap.

Svečanoj proslavi 50. obljetnice misništva vlč. Antekolovića te proslavi župnog zaštitnika sv. Bartola ap. u Kamenici prethodit će trodnevna priprava večernjim misnim slavljima koje će predvoditi vlč. Marko Domiter, tajnik varaždinskog biskupa, ističu iz Varaždinske biskupije.

Vlč. Tomislav Antekolović rođen je 5. travnja 1945. u Žarovnici. Pučku školu pohađa u rodnoj Žarovnici te Kamenici. Srednjoškolsko gimnazijsko obrazovanje nastavlja kao salezijanski kandidat u Križevcima i Rijeci. Vojni rok služi u Titovom Velesu u Makedoniji od 1964. do 1965. godine.

Dvije godine kasnije upisuje teološki studij u Zagrebu, a za svećenika je zaređen 24. svibnja 1972. u župnoj crkvi Marije Pomoćnice na zagrebačkoj Knežiji. Mladu misu slavi u svojoj rodnoj župi u Kamenici 9. srpnja 1972. godine. Svoje prve korake kao mlad svećenik čini na službi u crkvi sv. Martina u Zagrebu te Župi sv. Ivana Bosca u Zagrebu. Od 1974. odlazi u Njemačku gdje obavlja službu dušobrižnika za hrvatsku pastvu u Nürnbergu i Bambergu.

Već 1979. vraća se u domovinu te kao župni vikar i povjerenik za mlade djeluje u Župi sv. Ivana Bosca u zagrebačkom Podsusedu. Župnikom postaje 1980. preuzevši službu u Župi sv. Marije Magdalene u Donjoj Obriježi. U vremenu od 1981. do jeseni 1982. obavlja suradničku službu Katehetskom salezijanskom centru u Zagrebu kada odlazi u Njemačku u Župu sv. Jakova, Tschirn, gdje obavlja službu župnog administratora sve do jeseni 1998. Nakon inkardinacije u Biskupiju Bamberg, 1. rujna 1998. postaje župnikom u Župi Neunkirchen am Sand, a od 1. rujna 2002. istu službu paralelno obavlja i u Župi Kersbach.

Umirovljen je 1. rujna 2008. godine iz zdravstvenih razloga, ali i tada preuzima službu pastoralnog suradnika u Župi Marije Kraljice i sv. Ladislava Mursko Središće. Od ljeta 2019. godine svoje umirovljeničke dane živi u Svećeničkom domu u Varaždinu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Đuro Vađunec je na Veliku Gospu nestao iz Sesveta Ludbreških

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: NENO

Iz Policijske uprave varaždinske potvrdili su nam da je nestao Đuro Vađunec.

Vađunec (68) nestao je 15. kolovoza kada se udaljio se s adrese boravišta u Sesvetama Ludbreškim u nepoznato.

Navodi se da je muškarac teže pokretan.

U slučaju da posjedujete informacije o ovoj osobi molimo vas da obavijestite najbližu policijsku postaju ili nazovete na broj 192. Također, informacije možete dostaviti i putem e-mail adrese: [email protected]

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje