Povežite se s nama

Međimurje

FOTO DVD Ivanovec proslavio jubilarnu 100. obljetnicu postojanja

Objavljeno:

- dana

Mimohodom ulicama Ivanovca, postrojavanjem te svečanošću i druženjem uz prijatelje vatrogastva, članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Ivanovec proslavili su svoju 100. obljetnicu.

Davne 1923. godine grupa mještana utemeljila je DVD Ivanovec, samo dvije godine kasnije okupili su 45 podupirućih članova, dok su 1938. sagradili svoj vatrogasni dom. Danas okupljaju 80-ak članova, od čega 20 članova podmlatka, te su vatrogasci Ivanovca u Međimurju i šire priznati kao mobilni, operativni i uspješni, kako u sferi vatrozaštite, tako i u provedenim aktivnostima.

Na čelu sa Zrinskom gardom Čakovec, Gradskim puhačkim orkestrom, predstavnicima udruga i mještanima, svečanim mimohodom od vatrogasnog do društvenog doma 121 vatrogasac iz ovog dijela Međimurja otvorio je obilježavanje jubileja. Nakon postrojavanja, prijavak je pokroviteljici proslave gradonačelnici Grada Čakovca Ljerki Cividini predao zapovjednik DVD-a Ivanovec Božidar Herman. Uslijedila je svečanost u društvenom domu.

Obljetnica je poslužila da se pripremljenim filmom svi prisutni upoznaju sa stoljećem vatrogastva u mjestu, zahvale svima koji su zaslužni za rezultate tijekom 100 godina rada, a pritom su se prisjetili početaka rada DVD-a, prvih članova, napretka tijekom godina te mnogobrojnih suradnji i prijateljstava. Članovi dobrovoljnog vatrogasnog društva istaknuti su kao pravo srce i duša mjesta te uzor cijelom Ivanovcu, s izuzetnim rezultatima tijekom godina, među kojima su posebno izdvojili 2012. godinu i osvojeno 8. mjesto ženske B ekipe na državnom natjecanju.

U prigodnim govorima i upućenim čestitkama vatrogastvo je istaknuto kao način života u Međimurju, a posebno su pohvaljena dva uspješna, brojčano jaka i podmlatkom bogata vatrogasna društva koja djeluju na istom području, uz DVD Ivanovec to je i DVD Gornji Vidovec.

Naglašena je važnost dobrovoljnih vatrogasnih društava diljem cijelog Međimurja koji su vitalan dio zajednice te prvi kada treba pomoći, ali su i pokretači društvenog života.

Spomenice i priznanja

Prilika je poslužila da se dodijele posebne spomenice i priznanja zaslužnima, pa su tako prvo dodijeljene brončane i srebrne medalje i plamenice, nakon njih za 40 godina rada spomenicu je primio Josip Ružić, priznanje za posebne zasluge uručeno je Ivanu Jankoviću, spomenice za 50 godina službe primili su Mladen Tkalčec, Dragutin Kozar i Stjepan Herman, zlatne plakete povodom 100. obljetnice DVD-a dobili su Hrvatska vatrogasna zajednica, Vatrogasna zajednica Međimurske županije, Grad Čakovec, Vatrogasna zajednica Grada Čakovca, Međimurska županija, Mjesni odbor Ivanovec i Klub vatrogasnih veterana VZ MŽ.

Uime svih nagrađenih zahvalio se Stjepan Herman te naglasio da je ovo još jedan čin priznanja za sve što su dali u svom nesebičnom radu u vatrogastvu.

Spomenimo da će se sv. misa za vatrogasce održati u župnoj crkvi u srijedu, 20. rujna, u 18 sati.

Međimurje

U subotu ponovno dobrotvorna akcija “Radio gorice za Katružu”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novo izdanje dobrotvorne akcije “Radio gorice za Katružu” održat će se u subotu, 23. rujna, diljem gornjeg Međimurja gdje će organizatori iz Humanitarne zaklade solidarnosti Katruža Međimurske županije i Radija 1 s prijateljima, donatorima i gostima obilaziti gorice te prikupljati grožđe, mošt i ostale oblike donacije za nove cikluse pomoći međimurske Zaklade građanima.

Polazak je ispred Gradskih bazena Marija Ružić u Čakovcu, odakle se u 8 sati kreće prema Svetom Urbanu, a na brojnim postajama diljem bregovitog dijela našega kraja povorku će pratiti glazba za koju će se pobrinuti provjereni međimurski glazbenici – članovi Skandal benda, Josip Sanjković Mitrica te DJ Radija 1.

U Humanitarnoj zakladi Katruža Međimurske županije ističu da je cjelokupni prihod akcije isključivo namijenjen pomaganju bolesnim osobama s ovog područja, te pozivaju građane da se uključe donacijom u grožđu, moštu, novčanim prilozima ili nekim drugim oblikom doprinosa postanu sudionici ove lijepe priče koja dugi niz godina širi svjetlost nade ljudima u potrebi.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Radna akcija u vrtiću „Maslačak“: roditelji izradili nova igrala, a djeca ih obojala

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U vrtiću „Maslačak“, područnom odjelu Dječjeg vrtića „Cvrčak“, održana je radna akcija uređenja vrtićkog dvorišta.

Roditelji su nabavili materijale te od njih izradili stolove, klupice, kuhinju i glazbeni kutak. U vrtić su došli kao pravi majstori s alatom i od drveta napravili „ čuda“.

Sve je obojano zajedno s djecom koja su aktivno sudjelovala, što daje posebnu vrijednost svemu napravljenom.

Obojana su i sva postojeća igrala, a na klackalice i njihaljke stavljene su nove sjedalice.

– Vrtićko dvorište područnog odjela „Maslačak“, Dječjeg vrtića „Cvrčak“, dobilo je novi sjaj. Djeca će uživati u igri na igralima koja su napravili njihovi roditelji, a oni sami obojali po želji. Veliko hvala roditeljima, djeci i odgojiteljima na hvalevrijednoj akciji – poručili su iz vrtića.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje