Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO DVD Vrtlinovec dobilo novo vatrogasno kombi vozilo vrijedno oko 209.000 kuna

Objavljeno:

- dana

U subotu je u Vatrogasnom domu u Vrtlinovcu održana redovna izvještajna Skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vrtlinovec, na kojoj je bilo riječi o dosadašnjim aktivnostima te planovima Društva za naredno razdoblje.

Vatrogastvo na topličkom području ima dugu tradiciju, a Grad Varaždinske Toplice brine o tome da vatrogasci budu što bolje opremljeni, kako bi uspješno mogli svladati sve zadaće vezane uz zaštitu građana i njihove imovine.

Upravo stoga, uoči Skupštine upriličena je svečana primopredaja novog vatrogasnog kombi vozila DVD-u Vrtlinovec, a ključeve vozila vrijednog oko 209.000 kuna zapovjedniku Zoranu Novaku uručila je toplička gradonačelnica Dragica Ratković.

– Kad smo 2017. godine preuzeli mandat nismo puno obećavali, samo smo mnogo radili. Dosad se već mnogo puta pokazalo, a posebice tijekom korona krize, da bi sve bilo teže da nismo imali naše vatrogasce. Uzalud bi Nacionalni stožer civilne zaštite donosio mjere, da ih nije imao tko provoditi, aktivno odrađivati na terenu. Svima koji su bili u tim danima i tjednima na terenu zahvaljujem i poručujem da njihov trud i rad nisu bili uzaludni – istaknula je gradonačelnica Ratković i dodala:

– Naš je cilj što uspješniji turizam, a u kontinentalni turizam treba uložiti daleko više snage i napora, zato nam je bilo u interesu da koronavirus ne dođe u Varaždinske Toplice, da ostanemo ”free zona”. U tome su nam pomogli naši vatrogasci, dali svoj veliki doprinos za zajednicu i profesionalno obavili sve zadatke.

DVD Vrtlinovec prije dvije je godine obilježilo svoju 70. godišnjicu – osnovano je daleke 1948. godine, a danas ima 44 člana, istaknuo je predsjednik DVD-a, Tomica Čukli.

– U selu koje ima nešto više od 300 stanovnika, to nije baš mali broj članova. Svi su u svakom trenutku spremni pomoći, no srećom neke veće intervencije, poput požara, imamo tek svakih pet godina. Naravno, bavimo se preventivnim aktivnostima i sudjelujemo na vatrogasnim natjecanjima, a novo će nam kombi vozilo najvećim dijelom služiti upravo za prijevoz djece na ta natjecanja. Bude li potrebe, bit će na usluzi i građanima, odnosno članovima naših udruga – rekao je Čukli.

Novo je vozilo donacija Grada Varaždinski Toplica. Grad je, naime, financirao nabavku vozila sa 140 tisuća kuna iz kapitalnih djelatnosti, dok je 60 tisuća kuna izdvojila gradska Vatrogasna zajednica koja se financira iz gradskog proračuna. Stoga je gradonačelnici Ratković, članovima Gradskog vijeća, ali i bivšem predsjedniku DVD-a Vrtlinovec zahvalio sadašnji predsjednik Tomica Čukli.

– Svima njima hvala, a najviše gradonačelnici koja je prepoznala važnost vatrogastva i opremljenosti vatrogasaca. Vozilo koje smo dosad koristili nabavljeno je još 2004. godine i već je bilo u vrlo lošem stanju, stoga nam je novo vozilo bilo prijeko potrebno. Nadam se da će nas dugo služiti, sigurno duže nego što je to bio slučaj sa starim vozilom – rekao je Čukli.

Uz gradonačelnicu Dragicu Ratković i članove DVD-a Vrtlinovec, izvještajnoj Skupštini nazočili su brojni gosti, među njima i predsjednik Vatrogasne zajednice grada Varaždinskih Toplica Milan Čolja i predstavnici DVD-ova s područja grada, a svi su se nakon Skupštine okupili ispred vatrogasnog doma gdje je župnik Župe sv. Martina biskupa i dekan Varaždinskotopličkog dekanata Stjepan Mostečak blagoslovio novo vatrogasno kombi vozilo.

Život i društvo

Osnovna škola „Petar Zrinski“ Jalžabet u Erasmus + projektima – „Umreži se i podijeli znanje“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Beneficije koje nudi Erasmus prepoznate su i u Osnovnoj školi „Petar Zrinski“ Jalžabet koja u KA 1 projektu sudjeluje po prvi put. Ukupna vrijednost projekta je 22.299 eura.

Još u travnju prošle godine održane su prve pripreme članova projektnih timova s ravnateljicom škole Mirjanom Kučar te voditeljicom projekta Snježanom Arić.

U mobilnostima je sudjelovalo ukupno dvanaest djelatnika škole: Snježana Arić, Lidija Copak, Vesna Skupnjak, Branko Bunić, Mirjana Kučar, Nataša Špralja, Dijana Kuček, Karolina Balog, Gordana Križan, Ivančica Magić, Mirjana Vincek i Romina Tkalec.

Sudionici su putem edukacija, upoznavanja drugih obrazovnih sustava i primjera dobre prakse dobili kvalitetne i primjenjive nove spoznaje i iskustva koja prenose svojim kolegama, učenicima u razredu, ali i široj zajednici.

Strukturirani tečajevi

Učitelji škole u timovima su sudjelovali na strukturiranim tečajevima.

Krajem kolovoza 2023., od 21. do 26., učiteljice Snježana Arić, Vesna Skupnjak i Lidija Copak boravile su u gradu Firenci, u Italiji. Sudjelujući na usavršavanju “Environmental Stewardship: How to Reconnect with Nature” djelatnice su unaprijedile kompetencije odgovornog ponašanja prema okolišu, vještine učinkovitog planiranja zbrinjavanja otpadaka hrane kroz kompostiranje i vještine donošenja praktičnih ekoloških projekata koji se odnose na recikliranje.

U grčkom glavnom gradu, Ateni, u periodu od 6. do 11. studenog 2023. boravile su Gordana Križan, Karolina Balog i Dijana Kuček. Tečaj „Uspješne strategije za rad s učenicima s teškoćama“obuhvaćao je niz predavanja, rasprava i radionica o načinu i strategijama rada s učenicima koji imaju teškoće u učenju. Iskustva iz svoje škole razmijenile su s odgojno-obrazovnim djelatnicima iz Švedske, Estonije i Rumunjske.

Od 26. studenog do 3. prosinca 2023. realizirana je mobilnost našeg Erasmus+ projekta u Španjolsku. Učiteljice Mirjana Vincek, Romina Tkalec i Ivančica Magić boravile su u gradu Valenciji gdje su sudjelovale na tečaju  „ICT and Outdoor Teaching and Learning“.

Job shadowing – praćenje rada

U sklopu Erasmus+ projekta pod nazivom “Share knowledge – Connect“, ravnateljica škole Mirjana Kučar, pedagoginja Nataša Špralja i učitelj Njemačkog jezika Branko Bunić posjetili su grad Białystok u Poljskoj, gdje su sudjelovali u radu osnovne škole Szkoła Podstawowa nr 24 zOddziałami Dwujęzycznymi im. 2 Korpusu Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie .

Pratili su svakodnevni posao, radno okruženje, metode i oblike rada svojih kolega u školi koju pohađa oko 500 učenika. Osim novih znanja korištenja IKT tehnologije u nastavi, novih načina rada na školskim i e-Twinning projektima i novih nastavnih metoda sudionici su stekli i nove prijatelje te stvorili lijepe uspomene.

Nastavite čitati

Život i društvo

Održane 20. Ljetne filmske radionice Filmsko-kreativnog studija VANIMA

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od 8. do 11. srpnja održane su 20. Ljetne filmske radionice Filmsko-kreativnog studija Vanima.

Kao i svake godine i ovoga su puta radionice su za krajnje korisnike bile besplatne.

VANIMA je varaždinska udruga zadužena za razvoj audiovizualne djelatnosti te stoga, između ostalog, svakog ljeta organizira radionice kojima je osnovni cilj razvoj filmske pismenosti, filmskog i filmu srodnog stvaralaštva. Tijekom radionica su djeca i mladi upoznali proces stvaranja animiranog filma i filmskih plakata kroz praktičan rad i međuvršnjačku suradnju te tako dio svojih praznika učinili aktivnijim i produktivnijim.

Radionicu animiranog filma namijenjenu osnovnoškolcima su vodili osnivači i voditelji Vanime Dubravka Kalinić Lebinec i Srećko Lebinec. U radionici je sudjelovalo jedanaest polaznika koji su radili film na zajedničku temu u tri animacijske tehnike. Prošli su proces stvaranja filma od ideje, preko razrade filmske priče, crtanja, likovnog oblikovanja lika i filmske scenografije, oblikovanja zvuka do faziranja pokreta i snimanja. Pritom je svaki pojedinac realizirao svoj dio zajedničkog filma. Tako su upoznali osnove filmske animacije, uočili koje su im vještine potrebne za taj oblik stvaralaštva te je većina polaznika izrazila želju za redovitim bavljenjem animiranim filmom kao izvanškolskom aktivnosti kroz redovne Vanimine godišnje grupe.

Likovnu radionicu namijenjenu polaznicima od 10 do 18 godina vodila je Gabriela Butković, magistra likovne pedagogije. U radionici je sudjelovalo šest polaznika koji su kroz praktičan rad usvojili osnovne odrednice izrade filmskog plakata te izradili plakate za recentne Vanimine filmove.

Radionica Animiraj se!, organizirana u varaždinskom Centru za mlade P4, je imala za cilj upoznati polaznike s Erasmus + projektom kojeg je nositelj Studio Dom animacije iz Sremskih Karlovaca, a partneri su Filmsko-kreativni studio Vanima i Dečiji kulturni centar iz Novog Sada.
Voditeljica Likovne radionice i radionice Animiraj se!, Gabriela Butković je s polaznicima radila kolažnu stop animaciju na osnovu filmskih plakata i uz korištenje resursa nastalih tijekom Erasmus + projekta Animiraj se! Na taj su način zajednički napravili animirani film, ali i naučili kako ubuduće koristiti besplatne mobilne aplikacije za stvaranje animiranih filmova te gdje pronaći naputke i tutorijale za rad i za usvajanje osnovnih zakonitosti animacije.

Snimljeni filmovi kao i filmski plakati će biti javnosti prikazani u sklopu godišnje produkcije Vaniminih filmova u listopadu, povodom Međunarodnog dana animacije.
Radionički program je financiran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i sredstvima Grada Varaždina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje