Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Evo kako izgleda vrtić u Sračincu, prvi u županiji koji se gradi od panela

Objavljeno:

- dana

OBILAZAK NA PRAZNIK RADA

Dok se diljem Hrvatske “neradno” proslavljao prvi svibnja, Međunarodni praznik rada, u Općini Sračinec odlučili su pozvati mještane na obilazak nove zgrade dječjeg vrtića koja je pred završetkom.

Primili su ih načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec, njegov zamjenik Krunoslav Lukačić te predstavnica izvođača radova Detmers kontejner d.o.o. Maja Buconjić, a stigli su i župan Predrag Štromar te potpredsjednik Sabora i predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

– Željeli smo vam pokazati kako se odvijaju radovi, pri čemu bi građevinski trebali biti dovršeni do kraja mjeseca. Ovaj je vrtić napravljen prema uzoru na onaj u Samoboru, koji smo posjetili i bili oduševljeni. Moderno, lijepo, funkcionalno i ono što nam je bilo važno – povoljno – rekao je načelnik Novoselec.
 

Ponovio je da je Općina u izgradnju vrtića vlastitim sredstvima, odnosno kreditom HBOR-a uz kamatu od tri posto, nakon što je studija isplativosti pokazala da je to najisplativije rješenje za roditelje.

– Više od 5.000 kuna godišnje po djetetu plaćali bi za smještaj u vrtić djeteta da smo ga financirali preko EU fondova. Morali bi imati svoju ustanovu sa svim što to sa sobom nosi  – istaknuo je Novoselec.
 

Nova zgrada vrtića izgrađena je od modularnih panela, a ukupna površina je 700 kvadratnih metara. Objekt je stajao 3,8 milijuna kuna, a u njemu će moći boraviti pet odgojnih skupina djece, koji će na raspolaganju imati i polivalentnu dvoranu.
 

Izvor: Foto: ZVONIMIR MIKAŠEK

Život i društvo

Na sjednici Vijeća Lepoglave o grobljima, prebrzim vozačima i proširenju kanalizacije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko vijeće Grada Lepoglave održalo je 23. rujna svoju 3. sjednicu na kojoj je većinom
glasova prihvaćen Polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Lepoglave u prvoj polovici ove godine.

– Izvršenje proračuna apsolutno je pod kontrolom i u skladu s planovima. Kad je riječ o prvih šest mjeseci radi se uglavnom o trendovima i pokazateljima i u tom smo periodu ostvarili oko 30% planiranog na prihodovnoj i na rashodovnoj strani uz ostvaren višak prihoda. Treba istaknuti da se u prvoj polovici godine projekti uglavnom pripremaju i prijavljuju na natječaje da bi se u drugoj polovici godine realizirali što je vidljivo i na proračunu. Na žalost, ove godine država u puno manjoj mjeri sufinancira projekte što je posljedica stanja izazvanog pandemijom koronavirusa. Pored toga, tek sad smo dobili informaciju koliki je iznos povrata poreza kojeg Grad mora vratiti građanima, a to je 100% više u odnosu na prije. Unatoč svemu, moj je zadatak biti odgovoran prema proračunu i voditi ga u skladu sa zakonima. Potrebno je istaknuti da Grad u ovom trenutku nije nikome dužan i podmiruje sve svoje obaveze prema korisnicima proračuna – pojasnio je gradonačelnik Marijan Škvarić dodajući da je i ovaj, kao i prethodni proračuni, održiv, razvojan, socijalan i u skladu s potrebama građana i Grada Lepoglave.

Uz Izvješće o izvršenju proračuna vijećnici su, uz pohvale radu Dječjem vrtiću Lepoglava,
prihvatili Izvješće o provedbi Godišnjeg plana i programa rada Dječjeg vrtića Lepoglava za
pedagošku 2020./2021. godinu kao i Plan i program rada za 2021./2022. godinu. Prihvatili su i
Izvješće o njegovom financijskom poslovanju u prvoj polovici 2021. godine. Također, prihvatili su i Plan rada Savjeta mladih Grada Lepoglave za 2022. godinu.

Na sjednici su donesene odluke o prodaji nekretnina, odnosno sedam parcela, u Poduzetničkoj zoni namijenjenih za proizvodno-gospodarske djelatnosti te tri nekretnine u vlasništvu Grada Lepoglave.

Na sjednici je prihvaćen Program modernizacije i asfaltiranja nerazvrstanih cesta na području Grada Lepoglave za 2021. godinu.

Aktualni sat

I ova je sjednica Gradskog vijeća započela aktualnim satom. Odgovarajući na pitanja vijećnice
Marije Ribić gradonačelnik Marijan Škvarić najavio je provođenje mjera koje bi trebale riješiti
neodržavanje privatnih površina, pa tako i onih u vlasništvu pravnih osoba koje ne održavaju svoje površine u samom centru Lepoglave. Najavio je da će, ukaže li se potreba, reciklažno dvorište češće obilaziti gradska područja.

Na upit vijećnika Milana Pavlekovića da li Grad može redovito Gradskom vijeću dostavljati
izvješća o kakvoći zraka, a u vezi s možebitnim zagađenjima, gradonačelnik je prihvati takvu
mogućnost kao i mogućnost pojačanja kontrole kakvoće zraka koje se provode na gradskom
području.

Odgovarajući na drugo pitanje vijećnika Pavlekovića, vezano za izgradnju nadstrešnica
na grobnim kućama, gradonačelnik je najavio radove na uređenju grobne kuće i okolnog prostora na groblju u Lepoglavi. Pored toga, najavio je uređenje parkirališta kod groblja u Lepoglavi i nastavak investicija na grobljima u Kamenici i Višnjici.

Da je odaziv građana na poziv da preuzmu kante za prikupljanje plastike i papira u kućanstvima bio velik govori podatak da je preuzeto 85% kanti, izvijestio je gradonačelnik odgovarajući na pitanje vijećnika Zorislava Rodeka. Najavio je da će građanima koji iz objektivnih razloga neće moći preuzeti kante one biti dostavljene.

Vezano za upit vijećnika Rodeka o daljnjim planovima Hrvatskih voda kada su u pitanju uređenja vodotoka, gradonačelnik je pohvalio odličnu suradnju s Hrvatskim vodama koja će i u nadolazećem periodu osigurati nastavak uređenja vodotoka na gradskom području.
Vijećnik Mladen Juriša upozorio je na česte slučajeve prebrze i opasne vožnje ulicom Alojzija
Stepinca. U dogovoru s policijom, poručio je gradonačelnik, na tom se području planira ograničiti brzina kretanja te češće provoditi policijske kontrole.

Ta je mogućnost prihvaćena, a inicijativa pohvaljena. Nadalje, na pitanje vijećnika Ježeka o proširenju kanalizacijske mreže, gradonačelnik je pojasnio da će se širenje kanalizacijske mreže dogoditi u okviru projekta aglomeracije za koji je u planu da se iduće godine izradi glavni projekt i raspiše natječaj za izvođača radova.

Na problem prebrze vožnje upozorila je i vijećnica Željka Paska izdvojivši pri tom Mažuranićevu
ulicu i naselje Čret. Taj bi problem uskoro mogao biti riješen postavljanjem kamera koje će snimati obijesne vozače, poručio je gradonačelnik. Vijećnica Paska istaknula je i problem slabog napona na pograničnom gradskom području. Taj će problem, najavio je gradonačelnik, biti otklonjen sa završetkom radova na rekonstrukciji niskonaponske mreže.

Da je i sam nezadovoljan održavanjem groblja na gradskom području te da je s tim upoznao i na to upozorio koncesionara, poručio je gradonačelnik odgovarajući na pitanje vijećnice Štefice Erdec .

Gdje Grad Lepoglava vidi sebe u novonastalim okolnostima oko Gaveznice budući da, zbog prodaje zemljišta od strane Holcima Varaždinskoj županiji, nema utjecaja nad tim područjem, pitao je predsjednik Gradskog vijeća Hrvoje Kovač. U gradonačelnikovom odgovoru istaknuo je da se sve aktivnosti vezane za Gaveznicu, unatoč novonastalim okolnostima, moraju, na čemu će se inzistirati, provoditi u dogovoru s Gradom Lepoglavom. Vijećnika Kovača zanimalo je u kojoj je fazi sanacija urušenog zatvorskog zida u Parku žrtva fašizma. U odgovoru na navedeno pitanje gradonačelnik je istaknuto da je zid u vlasništvu Varaždinske biskupije koja nije dala konkretne informacije o planovima njegove sanacije, ali da će to biti jedna od tema idućeg susreta s varaždinskim biskupom.

Koliko ukupno ima kilometara nerazvrstanih cesta na gradskom području i koliki su troškovi
održavanja 25. Međunarodnog festivala čipke pitao je vijećnik Boris Šinko. Uz informaciju da će
mu točan podataka o broju kilometara nerazvrstanih cesta biti dostavljen, gradonačelnik je vijećnika Šinka, kad su u pitanju troškovi održavanja festivala, uputio na gradski proračun u kojem se nalazi navedena stavka za koju je planirano 250.000 kuna.

Nastavite čitati

Život i društvo

U varaždinskom P4 idućeg tjedna gostuje Daniel Martinović, predsjednik udruge „Dugine obitelji“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski P4 – centar za mlade i nezavisnu kulturu ugostit će u utorak, 5. listopada, od 18 sati Daniela Martinovića, predsjednika udruge Dugine obitelji, koji će reći više o svojoj udruzi, slikovnici i obiteljskim pitanjima.

– Daniel Martinović jedan je od koordinatora i predsjednik udruge Dugine obitelji, te član inicijative Ponosni Zagreb. Pravima LGBTIQ osoba u Hrvatskoj bavi se zadnjih desetak godina; od organizacije raznih događanja za LGBTIQ zajednicu poput edukacija, radionica, prosvjeda i društvenih aktivnosti, do javnog zagovaranja ravnopravnosti i medijskih nastupa – ističu organizatori te dodaju da je Martinović volonterski aktivan i u drugim organizacijama i inicijativama koje se bave ljudskim pravima, pogotovo na području obrazovanja u zagovaranju kvalitetnog građanskog i seksualnog odgoja.

– Kao edukator organizirao je razne aktivnosti s ciljem upoznavanja sa LGBTIQ temama, poput nedavnih edukacija za nastavnike „Kako podučavati o LGBTIQ temama?“ ispred GOOD inicijative. U slobodno vrijeme bavi se web dizajnom i informatičkim projektiranjem, kućnim popravcima i lovi Pokemone – objašnjavaju.

Ulaz je slobodan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje