Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Evo kako je bilo na Međunarodnoj izložbi cvijeća u Centru svijeta

Objavljeno:

- dana

FLORA CENTRUM MUNDI

Završila je 21. Međunarodna izložba i sajam cvijeća Flora Centrum Mundi Ludbreg 2017.

Ova tradicionalna manifestacija svake godine okuplja veliki broj posjetitelja, ali i izlagača i gospodarstvenika. Ove je godine izlagača bila 125 što je veći broj nego prošle godine kada je zabilježena i rekordna posjećenost.

– Ovogodišnji sajam cvijeća pokazuje dugu tradiciju sajmovanja i cvjećarstva u Ludbregu. Moramo se pohvaliti da ove godine imamo rekordan broj izlagača. Imali smo ove godine i malih organizacijskih problema zbog datuma održavanja jer su neki drugi gradovi ušli u naš termin, no u dogovoru s cvjećarima odlučili smo ništa ne mijenjati i držati se prvog svibanjskog vikenda kako je već i tradicija, ali i zbog toga jer je razdoblje nakon toga idealno za sadnju cvijeća i flanci. – izjavio je na otvorenju Sajma cvijeća gradonačelnik Dubravko Bilić.

U sklopu sajma u atriju dvorca Batthyany mogla se razgledati izložba bonsaia te izložba čajeva, začinskog i aromatičnog bilja. Posebno zanimljiva bila je i izložba hortnezija održana u kapelici svetog Križa u dvorcu Batthyany.

Nakon što je kiša pokvarila kulturno-umjetnički program na samom otvorenju upetak, u subotu je sve išlo prema planu. Dječji cvjetni korzo ludbreških vrtića i udruga na Trgu Svetog Trojstva tradicionalno je održan u subotnjim prijepodnevnim satima dok je poslijepodne u parku dvorca Batthyany održana likovna radionica Likovnog udruženja Ludbreg. U isto vrijeme na Trgu Svetog Trojstva održan je promenadni koncert Puhačkih orkestara gradova Tržiča i Ludbrega. Subotnja večer zaključena je koncertom Dražena Zečića. Nedjeljni kulturno-umjetnički program također je bio otkazan zbog kiše. No, to nije spriječilo kupce koji su odavno prepoznali kvalitetu ludbreškog cvijeća da u samom Centru svijeta nabave sve potrebno.

Ove godine na sajmu cvijeća birao se i najljepše uređen prostor, prva nagrada pripala je OPG-u Mraz koji će iduće godine imati besplatan prostor na trgu, drugu nagradu osvojio je OPG Herega koji će zahvaljujući osvojenoj nagradi iduće godine imati pravo na 75 posto nižu cijenu izložbenog prostora, dok je nagrada za treće mjesto 50 posto niža cijena, a ona je pripala OPG-u Markulinčić.

Izvor: Foto:

Život i društvo

Tabula rasa? – hrvatski učenici tek prosječno pismeni, a ni matematika im još uvijek nije jača strana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Rezultati najnovijeg PISA istraživanja pokazali su kako su se hrvatski učenici našli u prosjeku OECD-a po čitalačkoj i prirodoslovnoj pismenosti.

No, u matematičkoj su pismenosti i dalje ispod prosjeka. Iako su rezultati tog dijela ispitivanja Hrvatsku smjestili na 36. mjesto od ukupno 81 zemlje sudionice, prosječan broj bodova koje su naši učenici ostvarili na ispitivanju matematičke pismenosti je 463 boda.

A taj prosjek OECD-a je 472 boda. S takvim rezultatom Hrvatska se svrstava među 48 zemalja koje su ostvarile znatno niži rezultat od prosjeka OECD-a. Pritom se rezultati Hrvatske ne razlikuju mnogo od rezultata Vijetnama, Norveške, Malte, SAD-a, Slovačke, Islanda i Izraela…

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Život i društvo

Veselo je bilo na Adventu u Cestici, u subotu je na rasporedu Advent u Vinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dvodnevni program ovogodišnjeg Adventa u Cestici održan je u subotu i nedjelju, 2. i 3. prosinca.

Uz program na otvorenom, u dvorištu, ispred zgrade Općine Cestica, sam program započeo je u subotu, u dvorani Kulturnog centra u Cestici s početkom u 16 sati, a tijekom dvodnevnih aktivnosti, osim otvaranja Adventa program u zatvorenom prostoru obuhvaćao je; u nedjelju, u 16 sati priredbu učenika OŠ Cestica u Kulturnom centru, i podjelu darova Svetog Nikole koja je održana u sportskoj dvorani osnovne škole Cestica s početkom u 17 sati.

Prijavilo se 28 izlagača.

Na početku manifestacije Advent u Cestici, u subotu, nazočnima se obratila Mirjana Koledić, direktorica Turističke zajednice područja Sjever Zagorja koja je proglasila Advent u Cestici otvorenim.

Nakon programa u dvorani, u sklopu kojeg je svečano obilježeno 30 godina postojanja Općine Cestica, a i izveden je prigodni kulturno umjetnički program, prisutni u dvorani su, predvođeni predsjednikom Općinskog vijeća Darkom Majhenom i načelnikom Općine Cestica Mirkom Korotajem obišli izložbene štandove ovogodišnjeg Adventa u Cestici.

Manifestacija Advent u Cestici održan je organizaciji Općine Cestica i suorganizatora Turističke zajednice područja Sjever Zagorja, a u dva dana posjetilo je više od tisuću posjetitelja.

Od cestičkih udruga na Adventu su sudjelovali: Udruga umirovljenika Općine Cestica, Lovačko društvo Sveti Hubert Cestica, SRK Općine Cestica 1995., DVD Babinec, DSR Vrtovi Vratno, Udruga mladih HiperAKTIVNI Cestica, Lovačko društvo Cestica, Udruga vinogradara i vinara Sveti Martin Cestica, MNK Lovrečan, Udruga tradicijskih običaja Pingo, NK Bratstvo Otok Virje, Udruga Vezilje, a sa svojim radovima bili su i učenici OŠ Cestica, KUD Općine Klenovnik i Udruga Crni turmalin.  Na štandovima moglo se naći i brojnih proizvoda cestičkih tvrtki, a svojim proizvodima predstavili su se i Obiteljska poljoprivredna gospodarstva, vinarije i ostali.

U sklopu Adventa u Cestici, u večernjim satima u subotu bio je koncert ZSA ZSA, a u nedjelju Passion Embrace Band.

Advent na Sjeveru Zagorja se nastavlja dolazećeg vikenda i to u Vinici. Nadolazeći petak nosi zanimljivu radionicu Sip of wine&design, a u subotu, 9. prosinca, održat će se svečano otvorenje započinje Adventa u Vinici. U večernjem dijelu programa nastupit će Srebrni akordi, a dnevni je program je fokusiran na djecu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje