Povežite se s nama

Život i društvo

Monika, Anamarija, Ana i Eleonora iz Medicinske škole ostvarile odlične uspjehe na državnom natjecanju

Objavljeno:

- dana

“SCHOLA MEDICA”

Učenice Medicinske škole u Varaždinu zajedno sa svojim mentoricama ostvarile su sjajne rezultate na državnom natjecanju Schola medica u Osijeku održanom od 24. do 26. travnja.

Natjecanje Schola medica održava se u stručnim zanimanjima, a Medicinska škola imala je svoje predstavnice u smjerovima fizioterapeutski tehničari, medicinske sestre opće njege i farmaceutski tehničari.

Na natjecanju fizioterapeutskih tehničara sudjelovalo je 14 škola iz cijele Hrvatske, a učenica Monika Škreb, uz pomoć mentorice i nastavnice fizioterapije Ksenije Janjušević, ostvarila je odlično drugo mjesto.

Medicinske sestre opće njege na ovom natjecanju sudjeluju od 1996. godine, a ove je godine učenica Anamarija Kišić osvojila najviše bodova na školskom natjecanju te se tako plasirala na državno natjecanje. Uz pomoć mentorice i nastavnice zdravstvene njege Smiljane Furdi osvojila je odlično drugo mjesto.

Školsko i državno natjecanje Farmaceutskih tehničara provodi se iz dva stručna područja: Farmaceutska tehnologija s kozmetologijom i Farmaceutska kemija s farmakologijom. Učenica Ana Horvat osvojila je drugo mjesto, učenica Eleonora de Lai osvojila je šesto mjesto, a njihova mentorica bila je Arijana Rušnjak, magistra farmacije.

Ravnateljica Medicinske škole Mirjana Grabar Kruljac ponosna je na uspjeh učenica, ali na sve ostale učenike škole.

– Misija škole jest Non scholae sed vitae discimus! (Ne učimo za školu, nego za život!) i toga se zaista držimo. Nama je odgoj na prvome mjestu, a to će vam potvrditi i učenici. Prvi i drugi razredi služe nam da prihvate život u školi i kućni red jer oni dolaze iz drugačijih sredina. Kako idu kroz školovanje, tako raste njihova svijest o odgovornosti struke. Svako zanimanje iz ove škole je prekrasno, zanimanja su to gdje se radi s ljudima i za to zaista moraš biti poseban – izjavila je ravnateljica Mirjana Grabar Kruljac.

Izvor:
Foto: Marta Konjačić

Život i društvo

HGSS-ovci na Ivanščici uočili nedostatak prometne i planinarske kulture

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Kao što već pisali, prošle nedjelje, 17. siječnja, je HGSS Stanica Varaždin u kratkom vremenskom razdoblju imala dvije intervencije na Ivanščici – obje uzrokovane zimskim uvjetima na planini.

HGSS u nedjelju na Ivanščici pomogao ozlijeđenom planinaru i sanjkaču

Baš poput planinara i HGSS-ovci su očili negativne efekte toga da su brojni građani pohrlili na naše planine usred epidemije.

Prenosimo što su napisali na internetskoj stranici HGSS Stanice Varaždin:

Još jednom podsjećamo da Ivanščica – iako omiljeno izletište sa sve većim brojem posjetitelja – nije šetalište niti obično izletište, već planina s visinom iznad 1.000 metara na kojoj se vremenski uvjeti bitno razlikuju od podnožja, ali se i vrlo brzo mogu promijeniti. Opremu, fizičku pripremljenost i izbor rute za planinarenje trebalo bi uvijek prilagoditi uvjetima na brdu, realno procijeniti vlastite mogućnosti i izbjegavati alkohol i druge “supstance za poboljšavanje doživljaja”.

Međutim, već nekoliko proteklih vikenda susrećemo se s još jednim problemom podno Ivanščice (a i drugih lokalnih brda), a to je izuzetan manjak osnovne prometne kulture. Gotovo svako proširenje šumskih puteva postalo je parking-mjesto, neovisno o tome radi li se o zelenoj površini ili ne. Osim toga, većinom se nimalo ne vodi računa o mogućnosti pristupa interventnih vozila, što je nedavno dovelo i do onemogućavanja intervencije lokalnom DVD-u, kao i do izvlačenja vozila koja su otklizala na oranice i druge površine.

Još jednom (novim) izletnicima skrećemo pozornost na poštivanje osnovnih načela parkiranja i prometne kulture, pogotovo na micanje interventnim vozilima s upaljenim rotacijskim svjetlima. Imajte na umu da su mjesta na koja parkirate, kao i staze kojima se krećete, u konačnici nečije vlasništvo – a taj netko sigurno ne želi pregaženu i vozilima razrovanu zemlju ili šumu, kao niti ambalažni otpad koji sve češće srećemo na putevima i parkiralištima.

Zahvaljujući dobroj volji vlasnika parcela, kao i entuzijazmu lokalnih planinarskih društava, imamo dobro označene i sigurne planinarske puteve koji su dostupni svima. To ne znači da baš svi moraju svakog vikenda proći tim putevima. Planina i šume su u svojoj suštini biljna i životinjska staništa, i krajnji cilj svih nas, “korisnika”, trebao bi biti očuvanje okoliša takvim kakav jest (ili u boljem stanju), a ne samo odrada treninga ili lagodna razbibriga do kad se ne otvore ugostiteljski lokali. Imajte na umu da naša županija zapravo obiluje mjestima za boravak u prirodi, pa nije strahota niti okrenuti se na punom parkiralištu i promijeniti odabir izleta za taj dan.

Nije na odmet pročitati i o planinarskoj etici u Hrvatskom planinaru, časopisu HPS-a.

U svakom slučaju – u planini ne ostavljajte ništa i pazite na sebe i na druge oko sebe.

Nastavite čitati

Život i društvo

Objavljen je natječaj za dodjelu stipendija studentima Grada Lepoglave

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Lepoglava nastavlja sa stipendiranjem studenata s gradskog područja.

U skladu s time raspisao je Natječaj za dodjelu stipendija studentima Grada Lepoglave
za akademsku godinu 2020./2021.

Dodijeljeno će biti 33 gradske stipendije – 29 po osnovi socijalno – ekonomskog statusa te četiri po kriteriju uspjeha i postignuća tijekom studiranja. Mjesečni iznos stipendije po korisniku bit će 700 kuna, a dodjeljuje se za akademsku godinu 2020./2021., računajući od 01. listopada 2020. do 30. lipnja 2021. godine.

Pravo na sudjelovanje na natječaju imaju redovni studenti s područja Grada Lepoglave koji
ispunjavaju natječajem definirane uvjete. Listu kandidata koji ostvaruju uvjete za dodjelu stipendija utvrdit će Povjerenstvo za dodjelu stipendija. Prijave kandidata dostavljaju se u roku 15 dana od dana objave ovog natječaja u Varaždinskim vijestima. Prijave se podnose na propisanim obrascima koji se mogu preuzeti na službenoj internet stranici Grada Lepoglave (www.lepoglava.hr) gdje se nalaze i detalji objavljenog Natječaja.

– Za ovu smo akademsku godinu za stipendije studentima u proračunu osigurali 210.000 kuna. Želja nam je pomoći našim mladim sugrađanima u njihovom akademskom obrazovanju koje će biti
temelj njihovog budućeg života, a ujedno pridonijeti i razvoju društva u koje živimo – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić pozvavši studente da se prijave na natječaj za stipendije Grada Lepoglave.

Nastavite čitati