Povežite se s nama

Život i društvo

Prva gimnazija Varaždin je škola u kojoj je STEM revolucija već počela

Objavljeno:

- dana

USUSRET UPISIMA

U četvrtak, 27. travnja, Prva gimnazija Varaždin je tijekom Dana otvorenih vrata ugostila zainteresirane osmoškolce, koji su mogli razgledati školu i obići radionice organizirane za Dan otvorene nastave. Škola se predstavlja i tijekom upisne kampanje, koja se održava od 24. travnja do 8. svibnja.

Planom upisa za novu školsku godinu predviđen je upis triju prvih razreda opće gimnazije i triju razreda prirodoslovno-matematičke gimnazije te jednog razreda dvojezične opće gimnazije i jednog jezične gimnazije. Novost je da će svaki učenik koji upiše 1. razred programa prirodoslovno-matematičke gimnazije dobiti svoj Basic Starter Kit for Arduino, dok će učenici opće gimnazije koji odaberu izbornu nastavu informatike od 2. do 4. razreda dobiti micro:bitove. Uporaba je predviđena prije svega u predmetima STEM područja, no može se proširiti i na druge predmete. Tako se škola pridružuje STEM revoluciji u svim područjima u kojima je to primjenjivo. Sve je to povezano i s novim nastavnim metodama u STEM području, ali i ostalim predmetima. Te su metode nastavnici Prve gimnazije Varaždin razvili nakon edukacija provedenih u sklopu projekta e-Škole, studijskih putovanja i Erasmus+ projekata.

Podsjetimo, Prva gimnazija odabrana je kao jedna od prvih 20 škola u Hrvatskoj u kojima je započeo pilot-projekt e-Škole. CARNet je educirao sve nastavnike za rad s uređajima koje su dobili na raspolaganje, omogućivši im izvođenja nastave korištenjem suvremenih tehnologija. 

Osim toga, učenicima Prve gimnazije Varaždin ponuđeni su od ove školske godine i novi fakultativni kurikulumi – Financijska matematika, Statistika, Praktikum kemije, Praktikum mikrobiologije, Fizika i IT, Uvod u digitalnu logiku te Osnove teorije računarstva. Time se omogućuje učenje dodatnih sadržaja STEM i IT područja. Novi kurikulumi nastali su kao rezultat projekta Osnaživanje gimnazijskog obrazovanja provedbom kurikularne reforme STEM i ICT područja.

ERASMUS+ PROJEKTI

Što se tiče Erasmus+ projekata, u veljači ove godine učenici su u sklopu projekta English through Entrepreneurship boravili u Norveškoj, a sudionici projekta Transforming Europe: WWI and Its Consequences 1918 – 2018 boravili su u ožujku u Rotterdamu u Nizozemskoj. Nova mobilnost Erasmus+ projekta On the Wings of Europe ovog je puta bila u Hrvatskoj, a Prva gimnazija je u travnju ugostila sudionike iz Španjolske, Češke, Litve i Latvije. 

Izvor:
Foto: Izvor: Prva gimnazija Varaždin

Život i društvo

Od 1. veljače popuštanje mjera samo u dva segmenta, a za ugostitelje sve ostaje po starom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Na Vladi je danas bilo govora o popuštanu mjera.

Premijer Plenković najavio je popuštanje od 1. veljače u dva segmenta. Prvi je da se omogući nastava u osnovnim školama za učenike od 5. do 8. razreda. Premijer je najavio i omogućavanja sportskih aktivnosti, prvenstveno onih koje se odvijaju na otvoreno, ali i nekih u zatvorenom.

Također, novu reviziju mjera najavio je za sredinu veljače, ovisno o epidemiološkoj slici.

Šef nacionalnog Stožera Božinović rekao je da je u fokusu olakšavanje mjera za djecu. Sva djeca se vraćaju u osnovnu školu, objasnio je, jer nakon što su nastavu pohađali mlađi osnovnoškolci nije bilo većeg širenja zaraze.

Božinović je rekao da se od 1. veljače omogućavaju trening i rekreacija na otvorenom, ali dvorane se za sport još ne otvaraju. Također, moći će se koristiti bazeni i baloni, za sportove bez kontakta. I dalje se neće moći koristiti svlačionice i tuševi.

Daljnje popuštanje mjera razmatralo bi se 15. veljače.

Božinović nije najavio nikakvo popuštanje za ugostitelje, pa čak ni prodaju kave za van, o čemu se nagađalo u medijima.

Nastavite čitati

Život i društvo

Barbara Antolić Vupora: Pokušao me silovati vozač hitne kada sam bila studentica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na SDP-ovoj konferenciji za medije na temu “Zaštitimo žene žrtve nasilja!” Barbara Antolić Vupora, saborska zastupnica i predsjednica SDP-a Varaždinske županije, otkrila je i vlastito mučno iskustvo koje je doživjela u vozilu hitne pomoći.

Barbara Antolić Vupora rekla je nakon konferencije za N1, kako o tom mučnom, strašnom iskustvu dosad nije nikome govorila.

– Kao mnoge žene, i ja sam bila žrtva kaznenog djela, kao studentica, prije oko 35 godina. Nikad nisam o tome govorila čak ni obitelji. Tad sam kao studentica bila na putu do bolnice u vozilu Hitne pomoći. Vozač je došao i pokušao me silovati, bila sam u polusvjesnom stanju i obranila sam se. Kad je vidio da neće uspjeti, odustao je i završila sam u bolnici, a nije mi palo na pamet to tad reći, ni bolnici ni doktoru, nikome – rekla je Antolić Vupora.

Objasnila je da je iznijela svoja iskustva jer želi potaknuti na što jaču zakonsku zaštitu žrtava.

Nastavite čitati