Povežite se s nama

Život i društvo

Prva gimnazija Varaždin je škola u kojoj je STEM revolucija već počela

Objavljeno:

- dana

USUSRET UPISIMA

U četvrtak, 27. travnja, Prva gimnazija Varaždin je tijekom Dana otvorenih vrata ugostila zainteresirane osmoškolce, koji su mogli razgledati školu i obići radionice organizirane za Dan otvorene nastave. Škola se predstavlja i tijekom upisne kampanje, koja se održava od 24. travnja do 8. svibnja.

Planom upisa za novu školsku godinu predviđen je upis triju prvih razreda opće gimnazije i triju razreda prirodoslovno-matematičke gimnazije te jednog razreda dvojezične opće gimnazije i jednog jezične gimnazije. Novost je da će svaki učenik koji upiše 1. razred programa prirodoslovno-matematičke gimnazije dobiti svoj Basic Starter Kit for Arduino, dok će učenici opće gimnazije koji odaberu izbornu nastavu informatike od 2. do 4. razreda dobiti micro:bitove. Uporaba je predviđena prije svega u predmetima STEM područja, no može se proširiti i na druge predmete. Tako se škola pridružuje STEM revoluciji u svim područjima u kojima je to primjenjivo. Sve je to povezano i s novim nastavnim metodama u STEM području, ali i ostalim predmetima. Te su metode nastavnici Prve gimnazije Varaždin razvili nakon edukacija provedenih u sklopu projekta e-Škole, studijskih putovanja i Erasmus+ projekata.

Podsjetimo, Prva gimnazija odabrana je kao jedna od prvih 20 škola u Hrvatskoj u kojima je započeo pilot-projekt e-Škole. CARNet je educirao sve nastavnike za rad s uređajima koje su dobili na raspolaganje, omogućivši im izvođenja nastave korištenjem suvremenih tehnologija. 

Osim toga, učenicima Prve gimnazije Varaždin ponuđeni su od ove školske godine i novi fakultativni kurikulumi – Financijska matematika, Statistika, Praktikum kemije, Praktikum mikrobiologije, Fizika i IT, Uvod u digitalnu logiku te Osnove teorije računarstva. Time se omogućuje učenje dodatnih sadržaja STEM i IT područja. Novi kurikulumi nastali su kao rezultat projekta Osnaživanje gimnazijskog obrazovanja provedbom kurikularne reforme STEM i ICT područja.

ERASMUS+ PROJEKTI

Što se tiče Erasmus+ projekata, u veljači ove godine učenici su u sklopu projekta English through Entrepreneurship boravili u Norveškoj, a sudionici projekta Transforming Europe: WWI and Its Consequences 1918 – 2018 boravili su u ožujku u Rotterdamu u Nizozemskoj. Nova mobilnost Erasmus+ projekta On the Wings of Europe ovog je puta bila u Hrvatskoj, a Prva gimnazija je u travnju ugostila sudionike iz Španjolske, Češke, Litve i Latvije. 

Izvor:
Foto: Izvor: Prva gimnazija Varaždin

Život i društvo

FOTO Rotarijanci iz Njemačke, Austrije i Slovenije posjetili Rotary STEM LAB

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska županija 2020. godine dobila je jedinstven, moderno opremljen Laboratorij za STEM područje u Centru izvrsnosti za nove tehnologije u sklopu Centara izvrsnosti Varaždinske županije, a za koji su sredstva osigurali rotarijanci iz Varaždinskih klubova uz pomoć svjetske Rotary obitelji.

Mjesec rujan u Rotary zajednici stavlja poseban fokus na obrazovanje koja je jedna od ključnih točaka svog djelovanja u cijelom svijetu, tako je ovo bila i idealna prilika za susret rotarijanaca i obilazak STEM laboratorija u Varaždinu jer iz njihovog primjera vidimo da je ulaganje u obrazovanje, ulaganje u budućnost.

Sredstva u iznosu od 61.747 američkih dolara prikupljena su u suradnji s prijateljskim Rotary klubovima RC Maribor – Park, RC Graz-Umgebung-Nord, RC Bern Rosengarten, RC Berlin Funkturm i RC Delhi of Megapolis, a uz financijsku podršku svjetske rotarijanske zaklade “The Rotarian Foundation“ i same Varaždinske županije. Projekt  je imao dvije faze te je nabavljena oprema poput 3D printera, laserskog rezača te alata za obradu materijala iz čijih dijelova učenici kasnije razvijaju pametne klupe, robote, a ujedno i sami učitelji koriste stečena znanja i vještine koje se prenose na 33 osnovne škole iz Varaždinske županije i kroz čiji je projekt u nepunih 2 godine prošlo više od 3000 učenika.

– Sama ideja STEM laboratorija u Varaždinskoj županiji proizašla je iz želje u ulaganja u mlade i poticanja njihove izvrsnosti u području znanosti, inženjerstva, tehnologije, matematike, a ujedno da ih potaknemo da se jednog dana više školuju za zanimanja iz tih područja. Drago nam je da je interes velik te da smo se danas nakon pune 2 pandemijske godine okupili s našim prijateljima iz Slovenije, Austrije, Njemačke i kolegama iz Varaždinskih Rotary klubova – istaknuo je Dragutin Hainš, rotarijanac koordinator projekta STEM laboratorija.

„Misli globalno, djeluj lokalno!“

Ovo je samo jedan od projekata na kojem rade članice i članovi varaždinskih Rotary klubova te je bitno spomenuti da su i pomoću spomenutih partnera osigurana i sredstva za 18 Rotary plastenika u Sisačko- moslavačkoj županiji nakon razornog potresa koja su donirana samim obiteljima, kako bi njihovi OPG-ovi ponovo osigurali uvjete za poljoprivrednu proizvodnju, ali i da bi ponovo pokrenuli cirkularno  gospodarstvo u svom mjestu.

Kako je jedan od smjerova Rotary djelovanja i jačanje profesionalne orijentacije i zvanja u zajednici, tako  Rotary klub Varaždin 1181 u subotu, 8. listopada, u 10 sati u HNK Varaždin organizira 9. po redu Rotary Business forum: „Dolazi li nam recesija 2.0“ na kojem će uz 90 minutnu raspravu panelisti Velimir Šonje, Andrej Grubišić i Hrvoje Stojić odgovoriti na nekoliko trenutno najizazovnijih pitanja i prijetnji modernog doba.

Business forum namijenjen je svima koji su zainteresirani za spomenutu tematiku uz prethodnu prijavu na Forum. 

Plastenici

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO DVD-u Tužno uz blagoslov predano novo vatrogasno navalno vozilo 

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ispred vatrogasnog doma Dobrovoljnog vatrogasnog društva Tužno, u subotu, 1. listopada, izvršena je primopredaja i blagoslov „novog“ navalnog vatrogasnog vozila. Naime, riječ je o vozilu marke IVECO Eurocargo proizvedenom 2002. godine.

Vatrogasci iz Tužna o vozilu kažu da je kompaktnije, te prilagođenije terenu i njihovim potrebama pri intervencijama. Zahvaljujući prijašnjim vlasnicima, vozilo je kupljeno vrlo dobro opremljeno.  

Štoviše, vozilo sadrži spremnik vode od 1500 litara, ima ugrađen sustav crpki za visoki i srednji tlak, te vitla dužine 100 i 60 metara. Ugrađeni sustav vatrogascima omogućava i gašenje pjenom, a kabina je dupla, opremljena s dva para izolacijskih aparata te u nju stane 7 interventnih vatrogasaca.

Uz sve nabrojano, u vozilu su radio stanica, kamera za vožnju unatrag, agregat za struju, teleskopski stup za rasvjetu, crpke za izvlačenje vode kod poplava te ventilator za izdimljavanje prostorija i električno vitlo za vuču vozila.

Također, vatrogascima je na intervencijama dostupno osvjetljenje u svakom segmentu vozila, imaju i ljestve te svu drugu potrebnu standardnu opremu.

Za spomenuto navalno vatrogasno vozilo izdvojeno je oko 44.000 eura. Oko 30.000 eura osigurano je iz proračuna Općine Vidovec, dok je ostatak osiguran prodajom starog vozila, donacijom Vatrogasne zajednice Općine Vidovec, te vlastitim sredstvima Dobrovoljnog vatrogasnog društva Tužno.

Navalno vatrogasno vozilo blagoslovio je vlč. Branko Švogor, a blagoslovu i primopredaji vozila,  uz članove Dobrovoljnog vatrogasnog društva Tužno , prisustvovali su općinski načelnik Bruno Hranić, predsjednik Općinskog vijeća Krunoslav Bistrović, vijećnica Ljubica Hosni, županijski vatrogasni zapovjednik Željko Nagy, tajnik Vatrogasne zajednice Varaždinke županije Zvonko Videc, članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vidovec,  Nedeljanec-Prekno, Pregrada, Radovan, Margečan, Gojanec, Maruševec, Gačice, Beretinec te članovi PGD-a Hlebce iz Slovenije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje