Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Počeli Feštetićevi dani u Pribislavcu, plakete Josipu Vučaku, Josipu Žgancu i posthumno Stjepanu Oreškom

Objavljeno:

- dana

Jutarnjom budnicom i svečanom sjednicom Općinskog vijeća na Bartolovo, u srijedu, 24. kolovoza, započeli su ovogodišnji Dani Općine Pribislavec. Osnovana 2002., Općina Pribislavec već 14. godinu povodom Dana Općine obilježava Feštetićeve dane, a ove godine proslavila je i 20 godina od osnivanja kao samostalne jedinice lokalne samouprave.

Pozdravne riječi na samom početku svečanosti uputili su najmlađi, polaznici Dječjeg vrtića “Žibeki” iz Pribislavca Borna Bakoš, Noa Balog, Maša Juričan, Ela Cilar Horvat i Mila Ladić, koji su okupljenima poželjeli toplu dobrodošlicu.

Razvoj i rast

Mnogobrojne uzvanike pozdravio je predsjednik Općinskog vijeća Općine Pribislavec Zoran Tomašić, koji je u svom govoru zahvalio mještanima na podršci, konstruktivnim savjetima i ukazanim problemima, stručnim i komunalnim službama te vijećnicima i vijećnicama na suradnji.

Povuče li se paralela s prethodnom godinom, u proteklih se godinu dana napravilo dosta, ali još uvijek malo prema onome što predstoji, istaknuo je načelnik Općine Pribislavec Matija Ladić, pritom spomenuvši neke od provedenih i planiranih projekata. U općini je završena druga faza rekonstrukcije pješačko-biciklističke staze te se ovih dana završava s javnom nabavom za preostale dvije faze. Uređuju se prometnice, započelo se s rekonstrukcijom ulice Antuna Mihanovića…

Radi se na sanaciji divljih odlagališta u romskom naselju, za što su iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost bespovratno alocirana gotovo tri milijuna kuna, pred implementacijom je asfaltiranje malonogometnog igrališta u sportskom kompleksu NK-a “Polet”, a radi se i na izmjenama prostornog plana.

Sporazum o suradnji na revitalizaciji dvorca Feštetić

Župan Posavec načelniku je uručio Sporazum o suradnji na revitalizaciji dvorca Feštetić kojim se Županija obvezuje da će projekt voditi u najboljem interesu mještana Općine Pribislavec.

– Pribislavec ima velik potencijal i svima nam je želja da se općina dalje razvija i raste. Na Pribislavec se nastavljaju čakovečka gospodarska zona istok i Centar znanja Međimurske županije, a uz novu zaobilaznicu to će područje dobiti veliki zamah u otvaranju novih radnih mjesta. Uspjeli smo izgraditi novu školsku zgradu, no sada je vrijeme da kaštel, odnosno dvorac Feštetić obnovimo i da mu vratimo stari sjaj koji zaslužuje, kao što smo to učinili sa Starim gradom Čakovec – rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec.

– Zajedničkim snagama Županije i Općine pretvorit ćemo dvorac Feštetić u atraktivnu turističku destinaciju, a o svim idejama i odlukama glavnu će riječ imati mještani Pribislavca – dodao je župan.

Svečanoj sjednici prisustvovali su i zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak te saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, koji su uputili pohvale na dobrom radu i smjeru razvoja općine.

Među uzvanicima bili su i saborska zastupnica Boška Ban Vlahek, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, potpredsjednik Skupštine Međimurske županije Ivica Baksa, predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Josip Varga, načelnici susjednih općina, župnik Marko Rac, ravnatelj Osnovne škole Vladimira Nazora Pribislavec Bruno Matotek, predstavnici općinskih udruga te društvenog, političkog i kulturnog života Pribislavca i Međimurja.

Plakete i zahvalnice

Dodijeljene su i plakete Općine Pribislavec. Jedan od dobitnika je Josip Vučak, dugogodišnji profesor u OŠ Vladimira Nazora Pribislavec, a ujedno i inicijator te koautor teksta za prvu himnu NK-a “Polet”, izrazito aktivan u sportskom životu Pribislavca. S nekolicinom entuzijasta izradio je prve koševe u dvorani Zadružnog doma. Bio je aktivan igrač, a kasnije i trener KK-a Pribislavec.

Drugi je dobitnik Josip Žganec, prvi predsjednik i trener svih selekcija ŽOK-a “Kaštel” te jedan od inicijatora turnira odbojke na pijesku pod nazivom “Pješčana oluja”. Plaketa je posthumno dodijeljena i Stjepanu Oreškomu, velikom humanitarcu i volonteru koji je svoje tijeli prije smrti odlučio darovati u medicinske svrhe.

Zaslužnim žiteljkama i žiteljima Pribislavca dodijeljene su i zahvalnice Općine. Među dobitnicima je tako Alenka Oreški, jedna od osnivačica KUD-a “Kaštel” Pribislavec, čijom je članicom već 24 godine, te osnivačica dječje folklorne skupine koju vodi već dva desetljeća. Drugi je pak dobitnik Ervin Šoltić, perspektivan i ambiciozan mladi sportaš, karatist koji trenira za KK “Globus” Čakovec te niže mnogobrojne uspjehe na razini Hrvatske i šire.

Prekrasnim izvedbama svečanost su zaokružili nastupi ŽVS-a “Pučpuljike” i KUD-a “Kaštel” Pribislavec.

Međimurje

Objavljen poziv projekta „Zaželi-pomoć je tu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na temelju Odluke o financiranju Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda plus, Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027., Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Zaželi – prevencija institucionalizacije“, Grad Mursko Središće u sklopu projekta „Zaželi-pomoć je tu“ objavilo je trajni javni poziv.

Poziv se odnosi za iskaz interesa za korištenje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom u sklopu projekta „Zaželi – pomoć je tu“.

Cilj projekta

Projekt će doprinijeti prevenciji institucionalizacije i povećanju socijalne uključenosti ranjivih skupina na području Grada Murskog Središća, Općine Selnica i Općine Mala Subotica pružanjem usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom.

Ostale informacije nađite OVDJE.

Nastavite čitati

Međimurje

Zimska škola informatike u Čakovcu okupila najbolje mlade informatičare iz cijele države

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Čakovcu se treću godinu zaredom održava Zimska škola informatike, u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara uz suradnju s Mladim informatičkim stručnjacima (MIS) i Međimurskim informatičkim klubom (MIK).

Međimurje je već treći puta domaćin ovog edukativnog programa koji okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele zemlje, zahvaljujući ulaganjima Međimurske županije u obrazovanje te podršci udrugama koje promiču informatiku kao iznimno važno područje te educiraju mlade.

Na otvorenju u Graditeljskoj školi Čakovec je istaknuto da je 29. Zimska škole informatike u Čakovcu okupila stotinjak mladih informatičara i IT stručnjaka te da je riječ o organizaciji od velikog značaja za Međimursku županiju kao regiju koja prednjači i po inicijativama za razvoj informatičkog obrazovanja mladih u našoj zemlji.

Na svečanosti otvorenja u Graditeljskoj školi, župan Matija Posavec je naglasio da su sadržaji, poput ovog edukativnog programa, od iznimne važnosti u svjetlu razvojnog zamaha u području suvremenih, digitalnih tehnologija, kojem svjedočimo: „Drago mi je da vam ponovo mogu poželjeti dobrodošlicu u Međimurje i uspješno provođenje ovog edukativnog programa u području obrazovanja koje postaje najvažnijim. Živimo u vremenu u kojem je od presudne važnosti biti informatički pismen. Zato mi je iznimno drago što Međimurje prednjači po snazi naših udruga i centara izvrsnosti i u tom području.“

U radu Zimske škole informatike, do 24. veljače, sudjelovat će 30-ak stručnjaka iz cijele Hrvatske kojima su se pridružili članovi Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije. Voditelji Zimske škole su Alenka Dogan Capan, iz Hrvatskog saveza informatičara, i Dejan Drabić, potpredsjednik Hrvatskog saveza informatičara, te predsjednik udruge Mladi informatički stručnjaci i voditelj Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije.

Ova edukativna manifestacija okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele države, uključujući osnovnoškolce i srednjoškolce, stvarajući platformu na kojoj talentirana mladež razmjenjuje znanje, stvara mreže i nadograđuje informatičke vještine. Sudionici će imati priliku prisustvovati kvalitetnim radionicama koje će ih pripremiti za izazove na najzahtjevnijim informatičkim natjecanjima, posebice iz područja računalnih algoritama. Fokus će biti na raznim područjima informatike, posebice na programiranju te će sudionici imati priliku sudjelovati u raznovrsnim radionicama, uključujući računalne Algoritme, Logo napredni, Python, C/C++/STL, 3D modeliranje i ispis, Lego robotika, Scratch Lego, te mnoge druge. Također, organizirat će se posebna radionica namijenjena nastavnicima informatike, kako bi im se dala prilika za unaprjeđenje znanja i vještina.

Otvorenju su prisustvovali i Ljerka Cividini, gradonačelnica grada Čakovca, odakle je Zimskoj školi također pružena podrška, zatim državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, Krešimir Malnar, tajnik Hrvatskog saveza informatičara, Marina Klačmer Čalopa, dekanica Fakulteta organizacije i informatike Varaždin, te brojni drugi uzvanici kojima je dobrodošlicu poželio i ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec.

Svečanost otvorenja glazbenim nastupom su uljepšali učenici III. osnovne škole Čakovec Laura, Noa i Luka.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje