Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Počeli Feštetićevi dani u Pribislavcu, plakete Josipu Vučaku, Josipu Žgancu i posthumno Stjepanu Oreškom

Objavljeno:

- dana

Jutarnjom budnicom i svečanom sjednicom Općinskog vijeća na Bartolovo, u srijedu, 24. kolovoza, započeli su ovogodišnji Dani Općine Pribislavec. Osnovana 2002., Općina Pribislavec već 14. godinu povodom Dana Općine obilježava Feštetićeve dane, a ove godine proslavila je i 20 godina od osnivanja kao samostalne jedinice lokalne samouprave.

Pozdravne riječi na samom početku svečanosti uputili su najmlađi, polaznici Dječjeg vrtića “Žibeki” iz Pribislavca Borna Bakoš, Noa Balog, Maša Juričan, Ela Cilar Horvat i Mila Ladić, koji su okupljenima poželjeli toplu dobrodošlicu.

Razvoj i rast

Mnogobrojne uzvanike pozdravio je predsjednik Općinskog vijeća Općine Pribislavec Zoran Tomašić, koji je u svom govoru zahvalio mještanima na podršci, konstruktivnim savjetima i ukazanim problemima, stručnim i komunalnim službama te vijećnicima i vijećnicama na suradnji.

Povuče li se paralela s prethodnom godinom, u proteklih se godinu dana napravilo dosta, ali još uvijek malo prema onome što predstoji, istaknuo je načelnik Općine Pribislavec Matija Ladić, pritom spomenuvši neke od provedenih i planiranih projekata. U općini je završena druga faza rekonstrukcije pješačko-biciklističke staze te se ovih dana završava s javnom nabavom za preostale dvije faze. Uređuju se prometnice, započelo se s rekonstrukcijom ulice Antuna Mihanovića…

Radi se na sanaciji divljih odlagališta u romskom naselju, za što su iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost bespovratno alocirana gotovo tri milijuna kuna, pred implementacijom je asfaltiranje malonogometnog igrališta u sportskom kompleksu NK-a “Polet”, a radi se i na izmjenama prostornog plana.

Sporazum o suradnji na revitalizaciji dvorca Feštetić

Župan Posavec načelniku je uručio Sporazum o suradnji na revitalizaciji dvorca Feštetić kojim se Županija obvezuje da će projekt voditi u najboljem interesu mještana Općine Pribislavec.

– Pribislavec ima velik potencijal i svima nam je želja da se općina dalje razvija i raste. Na Pribislavec se nastavljaju čakovečka gospodarska zona istok i Centar znanja Međimurske županije, a uz novu zaobilaznicu to će područje dobiti veliki zamah u otvaranju novih radnih mjesta. Uspjeli smo izgraditi novu školsku zgradu, no sada je vrijeme da kaštel, odnosno dvorac Feštetić obnovimo i da mu vratimo stari sjaj koji zaslužuje, kao što smo to učinili sa Starim gradom Čakovec – rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec.

– Zajedničkim snagama Županije i Općine pretvorit ćemo dvorac Feštetić u atraktivnu turističku destinaciju, a o svim idejama i odlukama glavnu će riječ imati mještani Pribislavca – dodao je župan.

Svečanoj sjednici prisustvovali su i zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak te saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, koji su uputili pohvale na dobrom radu i smjeru razvoja općine.

Među uzvanicima bili su i saborska zastupnica Boška Ban Vlahek, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, potpredsjednik Skupštine Međimurske županije Ivica Baksa, predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Josip Varga, načelnici susjednih općina, župnik Marko Rac, ravnatelj Osnovne škole Vladimira Nazora Pribislavec Bruno Matotek, predstavnici općinskih udruga te društvenog, političkog i kulturnog života Pribislavca i Međimurja.

Plakete i zahvalnice

Dodijeljene su i plakete Općine Pribislavec. Jedan od dobitnika je Josip Vučak, dugogodišnji profesor u OŠ Vladimira Nazora Pribislavec, a ujedno i inicijator te koautor teksta za prvu himnu NK-a “Polet”, izrazito aktivan u sportskom životu Pribislavca. S nekolicinom entuzijasta izradio je prve koševe u dvorani Zadružnog doma. Bio je aktivan igrač, a kasnije i trener KK-a Pribislavec.

Drugi je dobitnik Josip Žganec, prvi predsjednik i trener svih selekcija ŽOK-a “Kaštel” te jedan od inicijatora turnira odbojke na pijesku pod nazivom “Pješčana oluja”. Plaketa je posthumno dodijeljena i Stjepanu Oreškomu, velikom humanitarcu i volonteru koji je svoje tijeli prije smrti odlučio darovati u medicinske svrhe.

Zaslužnim žiteljkama i žiteljima Pribislavca dodijeljene su i zahvalnice Općine. Među dobitnicima je tako Alenka Oreški, jedna od osnivačica KUD-a “Kaštel” Pribislavec, čijom je članicom već 24 godine, te osnivačica dječje folklorne skupine koju vodi već dva desetljeća. Drugi je pak dobitnik Ervin Šoltić, perspektivan i ambiciozan mladi sportaš, karatist koji trenira za KK “Globus” Čakovec te niže mnogobrojne uspjehe na razini Hrvatske i šire.

Prekrasnim izvedbama svečanost su zaokružili nastupi ŽVS-a “Pučpuljike” i KUD-a “Kaštel” Pribislavec.

Međimurje

Otvoren novi cestovni most u Maloj Subotici prema Belici za veću sigurnost pješaka i biciklista

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Blizanke Lucija i Julija Kovačić rezanjem vrpce simbolično su označile otvorenje novog cestovnog mosta u Maloj Subotici prema Belici vrijednog dva milijuna kuna. Novi most u velikoj će mjeri povećati sigurnost svih sudionika u prometu, a posebno pješaka i biciklista. S obzirom na dimenzije mosta koji je 22 metara dugačak te ima kolnik širok šest metara i obostrane staze širine dva metra, u velikoj će se mjeri poboljšati i prometna protočnost.

Nakon što je prije manje od mjesec dana u Svetom Martinu na Muri otvoren novi kružni tok u centru naselja, ovo je drugi veliki projekt u cestovnoj infrastrukturi kojeg je uspješno realizirala Županijska uprava za ceste Međimurske županije.

– Sam projekt tehnički je bio iznimno zahtjevan jer je bilo potrebno izmjestiti postojeći vodovod, plinske i telekomunikacijske instalacije te srušiti stari most koji istovremeno nije propuštao promet u oba pravca. U realizaciju su se uključile i Međimurske vode, Međimurje plin, Hrvatske vode, dok je izgradnju novog mosta odradila tvrtka Geotehnika – objasnila je ravnateljica ŽUC-a Međimurske županije Đurđica Hamer.

Uz ŽUC novac za novi cestovni most osigurala je i Općina Mala Subotica čiji je načelnik Valentino Škvorc izrazio zadovoljstvo što je projekt uspješno završen na korist stanovnika Međimurske županije koji koriste ovaj prometni pravac.

– Svi putevi vode u Belicu – nadovezao se načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi s obzirom da novoizgrađeni most spaja dvije općine i predstavlja „žilu kucavicu“ između Male Subotice i Belice.

– Županijska uprava za ceste nastavlja s rekonstrukcijom, izgradnjom i obnovom naših prometnica, a nakon kružnog toka u Svetom Martinu na Muri i ovog mosta u Maloj Subotici, pri završetku je biciklistička staza koja povezuje Mursko Središće i Peklenicu čije je vrijednost 1,6 milijuna kuna. Također, u tijeku je i izgradnja biciklističke staze vrijedne 1,1 milijuna kuna na dionici Gornji Kraljevec – Remis – rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Obilježen Dan Grada Preloga, prečasnom Antunu Hoblaju titula počasnoga građanina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Studio VIPRO

Nizom događanja obilježen je Dan Grada Preloga. U utorak, 6. prosinca, u prijepodnevnim satima obiđena su neka od gradilišta na području Preloga: Ulica Ivana Meštrovića, područje Aglomeracije Donja Dubrava, Marina Prelog, a otvorena je i integrirana sunčana elektrana na zgradi Dječjeg vrtića „Fijolica“.

U Župnoj crkvi sv. Jakoba služena je sveta misa, a prijavak Zrinske garde Čakovec predan je ministru pravosuđa i uprave Ivanu Malenici. Upaljene su svijeće i položeni vijenci ispred središnjeg križa na groblju u Prelogu te kod Spomen ploče znamenitim Hrvatima priločke župe. Na Trgu sv. Jakoba u Prelogu otkriven je i spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

U popodnevnim satima održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Preloga koju je  prigodnim riječima otvorio Đuro Ujlaki, predsjednik Gradskog vijeća. Među brojnim uzvanicima bili su izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, izaslanik predsjednika Sabora Republike Hrvatske Dražen Srpak, zamjenik međimurskog župana Josip Grivec, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, savjetnik ministra hrvatskih branitelja Marko Ratković, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, predsjednik Uprave HAMAG – BICRO-a Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HBOR-a Hrvoje Čuvalo, predsjednik Hrvatske zajednice inovatora Miljenko Šimpraga, gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini, gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić te brojni drugi gradonačelnici i načelnici. Sve njih u govoru je pozdravio gradonačelnik Ljubomir Kolarek.

– Dobro došli u Prelog, grad koji ove godine obilježava 758 godina od svog prvog spominjanja, kao i 25 godina da je Sabor dodijelio Prelogu status grada. Svih tih godina Prelog je bio i ostao sjedište ovog kraja, donjeg dijela Međimurja. Ne silom, bahatošću i arogancijom već poniznošću, prijateljstvom i otvorenošću prema svima koji dolaze u naš grad. Razvoj grada u posljednjih 25 godina je zaista ubrzan. O tome govore brojke, veličina našeg proračuna, broj zaposlenih u Prelogu… Kraj godine je prilika da nabrojimo one najvažnije stvari, ali i meni prilika da zahvalim svima koji mi pomažu u vođenju Grada Preloga i služenju svim njegovim stanovnicima. Jer upravo to je i moja želja. Služiti, biti na usluzi, pomoći svakom građaninu. Ne uspijevam uvijek u tome, ali moja vrata i vrata gradske Uprave u svakom su trenutku otvorena za svakog našeg stanovnika i njegove probleme – poručio je gradonačelnik Kolarek.

Tom su prigodom dodijeljena i javna priznanja za 2022. godinu. Počasnim građaninom Grada Preloga proglašen je prečasni Antun Hoblaj, župnik Župe sv. Jakoba ap. st. iz Preloga. Grb Grada Preloga primili su: Udruga građana „Zrinska garda Čakovec“, Gradsko komunalno poduzeće Pre-kom iz Preloga i Franjo Ružman iz Preloga.

Ove su godine plaketama Grada Preloga nagrađeni: Mješoviti pjevački zbor „Prijatelji sv. Roka“ iz Draškovca, veterani sastav Nogometnog kluba Naprijed iz Cirkovljana, Mario Blažeka iz Čehovca , Miljenko Krušelj iz Preloga i Marijan Malek iz Čehovca. Nagrade su laureatima predali predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki, gradonačelnik Ljubomir Kolarek i njegov zamjenik Zdravko Kvakan.

U glazbenom dijelu svečanosti nastupili su mlade glazbenice Paola Novak i Martina Sabljak te Pjevački zbor Grada Preloga, a program je vodio Željko Sokač. Također, u programu su sudjelovali i članovi Zrinske garde Čakovec te Kulturne udruge „Seljačka sloga“ Prelog. Sve aktivnosti i događanja u gradu tijekom 2022. godine prikazane su u „Priločkom dnevniku“ kojeg je pripremio Studio Vipro.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje