Povežite se s nama

U fokusu

FOTO FOI će u idućih godinu i pol obnoviti Vilu Oršić koja će postati „rasadnik“ ICT kadra

Ivan Agnezović

Objavljeno:

- dana

Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Grada Varaždina i saborski zastupnik Damir Habijan te dekanica Fakulteta organizacije i informatike prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep održali su jučer, 29. prosinca, konferenciju za novinare na temu realizacije obnove fasade Vile Oršić.

Naime, na sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždina održanoj u ponedjeljak, 28. prosinca, većinom glasova prihvaćen je Proračun za 2021. godinu, kao i amandman HDZ-a Grada Varaždina da se 600.000 kuna, umjesto za održavanje fontana, prenamijeni za obnovu fasade Vile Oršić koja će Fakultetu organizacije i informatike omogućiti dodatni prostor za aktivnosti fakulteta i održavanje nastave, sve do realizacije druge faze projekta sveučilišnog kampusa.

– Vila Oršić je došla u ruke FOI-ja nakon dosta godina problematike s nedostatnim prostornim kapacitetima koje FOI ima. Odlukom Gradskog vijeća dobili smo pravo građenja na 30 godina nad Vilom Oršić. Svim snagama zadnjih nekoliko mjeseci trudimo se pronaći izvore financiranja za obnovu i trenutno smo uspjeli pokrenuti radove: obnavljamo krov zahvaljujući sredstvima MZO-a iz prošlog mandata. Otprilike je financijska konstrukcija takva da će nam za obnovu trebati sedam do osam milijuna kuna. Uspjeli smo amandmanom doći do 600.000 kuna, što će se utrošiti na dio fasade. Računamo i na 2.5 milijuna kuna iz proračuna Ministarstva znanosti i obrazovanja za iduću godinu. FOI će također uložiti jako puno svojih sredstva u obnovu koja će trajati oko godinu i pol. Gledamo to i kao društveni doprinos gradu u smislu izgradnje urbanog kampusa grada Varaždina – naglasila je dekanica Nina Begičević Ređep.

U Vili Oršić će se urediti pet laboratorijskih dvorana za nastavu, laboratorijske dvorane s računalima te četiri istraživačka laboratorija i nekoliko kabineta za nastavno i nenastavno osoblje. U planu je i uređenje okolnog parka te postoji mogućnost i za učionicama na otvorenom.

– Vjerujemo da će Vlada RH podržati projekt Sveučilišnog kampusa – faza II i nadamo se da ćemo time dugoročno riješiti problem prostornih kapaciteta za FOI, ali i druge visokoobrazovne institucije u gradu Varaždinu – poručila je dekanica.

Damir Habijan čestitao je vodstvu fakulteta na upornosti.

– Čestitam dekanici Fakulteta organizacije i informatike Nini Begičević Ređep, Fakultetskom vijeću i stručnim službama na fakultetu koji se doslovno bore za dobrobit ovog fakultet. FOI u Varaždinu djeluje već desetljećima i ima ogromno značenje za ovaj grad – naglasio je Habijan, također istaknuvši da se na Vilu Oršić gleda kao na prijelazno rješenje dok se napokon ne realizira faza II kampusa FOI.

– Ovu vilu koja je, po meni, uz Vilu Bedeković, najreprezentativniji objekt u Varaždinu, napokon ćemo dovesti svrsi. Rekao bi da je u ovih 15, 20 godina, bilo previše lutanja što se tiče pronalaženja svrhe za ovaj objekt i ovu lokaciju. Napokon smo pronašli rješenje koje će joj udahnuti novi život – rekao je Habijan, koji vjeruje da će pomoć stići i iz državnog proračuna.

– Iznos od 600.000 kuna samo je dio sredstava, ostatak je za obnovu fasade iznašao Fakultet organizacije i informatike. Od Ministarstva znanosti i obrazovanja postoji obećanje da će se u proračunu za 2021. godinu realizirati dodatna sredstva za obnovu Vile Oršić u iznosu od 2.500.000 kuna za što čekam još i pisani odgovor. Žao mi je što od 2012. godine, kada je FOI i sam uložio svoja sredstva, tadašnja Vlada nije ispregovarala financijski okvir i osigurala izgradnju i financiranje studentskog kampusa iz EU fondova. Siguran sam da će u narednom razdoblju ova Vlada osigurati da se projekt kampusa realizira. Sve više trgovačkih društava kojima je ICT primarna djelatnost dolazi u grad Varaždin, a ovdje imamo veliki „rasadnik“ upravo takvog kadra – zaključio je Damir Habijan.

U fokusu

Antolić Vupora: HDZ-ovci se bave brisanjem SMS-ova, Hrvatskim šumama i softverima… AP, raspišite izbore u Varaždinu!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Saborska zastupnica SDP-a Barbara Antolić Vupora danas je upozorila kako Vlada još nije donijela odluku o raspisivanju izbora u Varaždinu. Građanima Varaždina time se uskraćuje njihovo Ustavom zajamčeno pravo na lokalnu samoupravu, ističe. 

Nema ni jednog racionalnog i razumljivog razloga zašto već do sada izbori nisu raspisani, odnosno prethodno raspušteno Gradsko vijeće i imenovan povjerenik za poslove iz djelokruga Gradskog vijeća. Grad je još 4.1. ove godine Ministarstvu uprave dostavilo dokumentaciju.

-Odluke o raspisivanju izbora u slučaju neizglasavanja proračuna Vlada je unatrag zadnjih 10 godina uvijek donosila u siječnju. Ponavljam, uvijek. Sada je već veljača a mi i dalje čekamo odgovor na pitanje zašto se odugovlači s odlukom? Hoćemo li jednog dana i o ovome čitati sms poruke i doznati pravi razlog odugovlačenja raspisivanja izbora? AP, raspišite izbore! – poručila je SDP-ova zastupnica.

Nije propustila spomenuti i HDZ-ove afere.

-Možemo razumjeti da Vlada sada ima neke svoje interne probleme s Hrvatskim šumama i softverima. Neki u redovima te stranke danima u strahu brišu mailove i poruke na svojim mobitelima, računalima. Ali za Varaždince nema važnijeg problema od rješenja bala. I da bismo konačno započeli s micanjem bala, treba pod hitno provesti izbore za Gradsko vijeće, za koje sam uvjerena da će imati puno više sluha i političke odgovornosti, pa i stabilnosti – rekla je Antolić Vupora.

Osvrnula se i na problematiku s baliranim otpadom.

-Izbori u Varaždinu posljedica su odbijanja rješenja bala koji su tamo punih osamnaest godina posijane na ulazu u grad od prijašnjih umreženih struktura vlasti. Gradski vijećnici odbili su konačno rješenje za bale. Nisu podržali naš kolektivni ugovor sa sindikatima i povećanje primanja zaposlenih u sustavu Grada. Nisu podržali povećanje iznosa uskrsnica i božićnica našim umirovljenicima, kao i besplatni javni prijevoz. Nisu imali sluha za najmlađe naše sugrađane, projekt izgradnje vrtića do gradnje dviju osnovnih škola besplatno produženi boravak u školama, a ni povećanje naknade od 1000 eura za novorođene naše sugrađane. Svi koji su imalo upoznati s procesom rješavanja tog problema od Fonda za zaštitu okoliša Ministarstva, sva stručna tijela koji su sudjelovali u svim tim procesima, znaju da je varaždinska gradska uprava predvođena gradonačelnikom, Nevenom Bosiljem, došla do rješenja na transparentan način i po hodogramu koji su zadala upravo ta državna tijela. To rješenje je sastavni dio proračuna. Ali problem je što ima rok trajanja. Čekali su 18 godina da se te bale napokon maknu. Da ovdje na tim prostorima niknu tvornice proizvodni pogoni da se Grad širi i živi, ali ovo zavlačenje dovodi u pitanje hoće li se rokovi za rješenje bala moći ispoštovati ili će se cijeli postupak vratiti u ralje HDZ-a. I na početak – kaže SDP-ova zastupnica.

Još je jednom poručila da se raspišu izbori.

-Izbore je potrebno raspisati kako bi se što prije izglasao proračun. Zavlačite, ne gradonačelnika, jer on ostaje na svojoj poziciji zajedno sa svojim suradnicima, već ljude koji žive u Varaždinu. Bez novog saziva Gradskog vijeća mogu se financirati samo nužni troškovi. I ne, ovo nije nimalo situacija slična onoj u Zadru, gdje je zbog HDZ-ovog gradonačelnika Grad u blokadi. Jedina poveznica za probleme u Varaždinu i Zadru je – HDZ. U Varaždinu su lokalni HDZ-ovci kalkulirali, igrali igrice s bivšim gradonačelnikom Čehokom koji je posijao te bale, ali i koji je i na optuženičkoj klupi – rekla je Antolić Vupora.

Nastavite čitati

U fokusu

HDZ: Građani su taoci trojke Bosilj-Marković-Čačić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je varaždinski SDP na današnjoj konferenciji za medije apelirao da Vlada RH raspiše izbore za Gradsko vijeće te su pritom prozvali HDZ-ovce da namjerno odugovlače, na Facebooku je danas stigao i odgovor županijskog HDZ-a. Oni pak kažu da su građani “taoci trojke Bosilj-Marković-Čačić”.

Apel Vladi: Raspišite izbore jer su građani Varaždina sad taoci HDZ-ovih igrica i Čehokovih ucjena

HDZ-ovu objavu donosimo u nastavku:

Da su se uspjeli dogovoriti o podjeli 100 milijuna kuna izglasali bi proračun. Naime, kao što je poznato sanacija bala po “integralnoj nagodbi” je iznosila oko 100 milijuna kuna, a sada prema njihovom “planu” iznosi oko 216 milijuna kuna. Samo njima je znan taj “višak” od kojih 100 milijuna kuna.

Da su građani taoci njihove nesposobnosti nije ništa novo. Po njima nema financijskih sredstava za nikoga: škole, vrtiće, sportske klubove, udruge u kulturi itd.

Ali, zato gradonačelnik 28. prosinca 2022. godine donosi Pravilnik o kriterijima za ostvarivanje i isplatu dodatka za uspješnost na radu u upravnim tijelima Grada Varaždina. Sredstva su modelom par-nepar dijelili Čačić i Marković, nagrada jednom reformisti, potom jednom SDP-ovcu.

Također podsjećamo sve korisnike gradskog proračuna da je gradonačelnik skinuo s dnevnog reda točku vezanu za rebalans proračuna, a koju su bili spremni podržati svi gradski vijećnici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje