Povežite se s nama

U fokusu

FOTO HDZ u Varaždinskim Toplicama svečano proslavio 27. obljetnicu osnivanja

Objavljeno:

- dana

U hotelu Minerva

Hrvatska demokratska zajednica Varaždinske Toplice svečanom je proslavom u hotelu Minerva u četvrtak, 27. travnja, proslavila 27. obljetnicu osnivanja.

Sve prisutne pozdravio predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Varaždinske županije Franjo Prstec.

– Svi članovi HDZ-a ne gledaju u retrovizor, nego samo voze naprijed. U zadnje vrijeme uspostavili smo pozitivni politički odnos sa HSLS-om, ušli smo u zajedništvo koje je u interesu svih građana te ga digli na najviši nivo – rekao je Franjo Prstec.

Na velikoj svečanosti predstavljena je Dragica Ratković, kandidatkinja HDZ-a i HSLS-a za gradonačelnicu Varaždinskih Toplica, kao i kandidat za njezinog zamjenika, dr. Ivica Čičak. Dragica Ratković vodi tvrtku zajedno sa suprugom Miljenkom Ratkovićem, a imaju ukupno 170 zaposlenih. Osim u poduzetništvu, ogromno iskustvo ima i u politici: četiri je godine bila zamjenica gradonačelnika Varaždinskih Toplica, a bila je i kandidatkinja na listi zastupnika za Hrvatski sabor.

“Vraćamo nadu”

Kandidat HDZ-a za župana Varaždinske županije Alen Runac posebno je zahvalio Dragici Ratković, a osvrnuo se i na političko stanje u Varaždinskoj županiji u protekle četiri godine.

– Dobro znamo što nudimo, koji su naši projekti i što želimo ostvariti. Uz pomoć naših saborskih zastupnika, već smo se izborili za vraćanje vojske u Varaždin, kao i nabavu magnetske rezonance, izuzetno važnog medicinskog uređaja za Varaždinsku županiju, ali cijelu sjevernu Hrvatsku – rekao je Runac.

Doktor medicine Ivica Čičak, kandidat za zamjenika gradonačelnice, podsjetio je da su Varaždinske Toplice nekada bile utjecajan i poznat Grad te veliko turističko mjesto s razvijenim zdravstvenim turizmom.

– Živim u ovome gradu i svaki dan slušam o problemima s kojima su naši građani suočeni. Ljudi su izgubili nadu, ali mi ćemo je vratiti – naglasio je Čičak te poručio da će ovaj Grad voditi pošteno i poduzetno.

HDZ i HSLS sljedeći će tjedan predstaviti i kandidate za članove Gradskog vijeća Varaždinskih Toplica.

Izvor: Foto: IVAN AGNEZOVIĆ

U fokusu

Poznat je datum kad kreće isplata povrata poreza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Porezna uprava objavila je da isplata povrata poreza na dohodak kreće 2. svibnja. Pravo na povrat ima čak 830.122 porezna obveznika, a rješenje Porezne uprave počet će stizati od današnjeg dana.

-Na nivou Republike Hrvatske, sa stanjem na dan 15.04.2024. godine,  u postupku utvrđivanja godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2023. godinu kod ukupno 830.122 porezna obveznika utvrđena je razlika više uplaćenog poreza i prireza na dohodak za povrat u iznosu od 332.811.592,99 eura, dok je kod 97.512 poreznih obveznika utvrđena obveza za uplatu poreza na dohodak i prireza na dohodak u iznosu 35.290.255,23 eura – stoji u priopćenju Porezne uprave.

Temeljem godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2023. godinu ukupno će 212.438 poreznih obveznika – mladih osoba ostvariti pravo na povrat više uplaćenog poreza na dohodak i prireza poreza na dohodak s osnove umanjenja poreza fizičkim osobama, od toga 83.528  osoba do 25 godina života u iznosu od  75.881.564,42 eura, odnosno 128.910 mladih osoba od 26 do 30 godina života u iznosu od  100.127.481,51 eura.

Ostatak priopćenja donosimo u nastavku:

Obavijest o privremenim poreznim rješenjima u svezi povrata poreza na dohodak za 2023. građani će početi dobivati od 22. travnja 2024. u svoje Korisničke pretince u sustav eGrađani (https://gov.hr/?lang=hr), a Porezna uprava će tijekom svibnja započeti s dostavom rješenja poštom na adrese prebivališta ili uobičajenog boravišta.

Povrati poreza izvršavat će se onim poreznim obveznicima koji ispunjavaju uvjete za povrat, kontinuirano prema redoslijedu kojim će se izdavati rješenja.

Visina povrata poreza ovisi o visini uplaćenog poreza i prireza, olakšicama na koje porezni obveznik ima pravo, te godinama života za mlade osobe (do 30 g.).

Očekuje se da će većina povrata po godišnjem obračunu poreza na dohodak za 2023. godinu u posebnom postupku biti izvršena do kraja svibnja 2023. godine.

Nastavite čitati

U fokusu

Gong: “Milanović se ne ponaša kao odgovoran državnik, a Ustavni sud ne djeluje kao čuvar Ustava“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gong smatra da se Ustavni sud svojim loše obrazloženim upozorenjem predsjedniku Milanoviću stavio iznad Ustava.  Ako predsjednik Republike podnese ostavku, ništa ne smije sprječavati izabrane zastupnike Sabora da odaberu Milanovića za predsjednika Vlade.

Tako u jučerašnjoj objavi ove organizacije civilnog društva koja je usmjerena unaprjeđenju demokratskih procesa i institucija te demokratske političke kulture podsjećaju da većina na Ustavnom sudu smatra da je predsjednik svojim sudjelovanjem u kampanji kontinuirao kršio Ustav.

. No Ustavni sud nikad nije donio odluku da je predsjednik kršio Ustav. Dapače, većina ustavnih sudaca ističe kako rezultati izbora nisu na bilo koji način sporni. Nejasno je stoga, kako izostanak bitne povrede može za posljedicu imati drakonsku kaznu koja nije predviđena nijednom odredbom Ustava. Svojim zaključkom prijete uskratom političkih prava Zoranu Milanoviću, i volji zastupnika da biraju tko će biti mandatar – ističu u Gongu.

I dodaju:

„U skladu s njegovom ulogom čuvara stabilnosti državne vlasti, Zoran Milanović morao je dati ostavku na mjesto predsjednika države kada se odlučio sudjelovati u parlamentranim izborima. Predsjednik države to nije učinio nego je čak i najavljivao svoje buduće ministre. Važna ustavna uloga predsjednika jest povjeravanje mandata za sastavljanje Vlade. Kako taj proces može biti nepristran, ako Milanović s pozicije predsjednika pomaže jednoj strani u sastavljanju većine?“

Tvrde i da je Ustavni sud po svojoj već ustaljenoj praksi, na koju su već upozoravali kroz slučaj Markovog trga, propustio kvalitetno i precizno argumentirati odluku.

– I to odluku koja je po svojoj formi upozorenje protiv kojeg nema pravnog lijeka, stoga ni mogućnosti predsjedniku da se eventualno obrati Europskom sudu za ljudska prava. Sud izriče zabrane na temelju paušalnog pozivanja na određene ustavne norme, dok u isto vrijeme navodi da tijekom cijelog predizbornog razdoblja predsjednik svojim ponašanjem nije napravio značajan utjecaj na ishod izbora – zaključuju u Gongu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje