Povežite se s nama

U fokusu

Liga za Varaždin: kandidati za zamjenike gradonačelnika Dubravka Lekić i Davor Patafta

Objavljeno:

- dana

SEVŠEK OKUPIO RESPEKTABILAN TIM

– Moji najbliži suradnici bit će poznati gospodarstvenici Dubravka Lekić i Davor Patafta. Oni ne samo da su uspješni poduzetnici, nego su ljudi neiscrpne energije, znanja i iskustva, što je u ovom vremenu nužno Gradu Varaždinu – poručio je Vlado Sevšek, kandidat Lige za Varaždin za gradonačelnika na konferenciji za novinare koja je održana u prostorima Udruge.

Današnji susret s predstavnicima medija Lige za Varaždin bio je prilika da kandidati za zamjenike gradonačelnika predstave dio svog programa “Varaždin na kvadrat“ koji se odnosi na socijalnu politiku, mlade, umirovljenike i gospodarski razvoj.

– Proteklih dana bio sam suočen s velikim izazovom jer sam morao odabrati osobe koje će biti moji zamjenici. Bio je to jedan od najtežih zadataka. Prije svega, morao sam odabrati osobe koje su spremne ispuniti ciljeve naše udruge predviđene Statutom, a potom i one koje su spremne iznijeti zajedno sa mnom, sve projekte iz našeg programa kojega već danima predstavljamo – istaknuo je Sevšek.

Ujedno je zahvalio svojim zamjenicima, Dubravki Lekić i Davoru Patafti, na hrabrosti i volji da se kao iskusne i hrabre osobe uhvate u koštac sa socijalnim te gospodarskim problemima.

– Liga za Varaždin posvetit će posebnu pažnju sigurnosti i standardu svih naših sugrađana, te boljoj organizaciji zdravstvene djelatnosti. Uvest ćemo trijažu kao standard u ustanovu hitne medicinske pomoći, čime će građani dobiti cjelovitu i pouzdanu skrb liječnika specijalista hitne medicine, pedijatara, kirurga i internista u svakom trenutku na jednom mjestu – najavila je Lekić.

Liga za Varaždin vodit će iznimnu brigu o umirovljenicima, kojima će se omogućiti i besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje.

– U našem ćemo mandatu za njih izgraditi dodatne kapacitete u umirovljeničkim domovima i osigurati im besplatan gradski prijevoz. Smanjit ćemo prirez 10 posto i time povećati mirovine. Stvorit ćemo proračunski prostor za isplatu 200 kuna uskrsnice i 300 kuna božićnice za sve umirovljenike s mirovinom manjom od 2.000 kuna, te 100 kuna uskrsnice i 200 kuna božićnice za sve umirovljenike čija je mirovina do 3.500 kuna – najavila je Lekić.

Na nju se nadovezao poznati varaždinski poduzetnik Davor Patafta napomenuvši kako na taj način Liga za Varaždin stvara dostojanstvene uvjete života i veći standard svojim starijim sugrađanima.     

Gospođa Dubravka Lekić i ja bit ćemo volonteri te za svoj rad nećemo primati plaću, a naknada će se odreći i svi naši vijećnici. Najavio sam da ćemo u mandatu realizirati 700 milijuna kuna investicija u Varaždinu s izgradnjom najmanje dvije do čak 10 tvornica u Gospodarskoj zoni Brezje. To je nužno jer zbog plaća koje su ispod državnog prosjeka samo 30 posto zaposlenih građana trenutno iz poreza na dohodak puni gradski proračun – naglasio je Patafta te najavio provođenje čitavog niza proaktivnih gospodarskih mjera.

Time će Grad Varaždin pokrenuti pozitivnu spiralu razvoja, pa će se prosječne plaće podići za 30 posto, što će, kako je rekao, biti rezultat novih gospodarskih aktivnosti i investicija.

Na kraju su pozvali predstavnike medija i istaknute osobe na aktualnoj varaždinskoj političkoj sceni na javnu raspravu i sučeljavanje gospodarskih programa koji su ključni za podizanje standarda i primanja građana Varaždina.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Grad Varaždin isplatio gotovo 25 milijuna kuna Ekos holdingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Trgovačkom društvu Ekos holding stigla je uplata od 24,7 milijuna kuna. Radi se, naime, o iznosu nagodbe kao rezultata sudskog spora iz 2014. godine.

– Prema sudskoj presudi Gradu Varaždinu je naložena isplata od 1,888.277 eura zajedno s pripadajućom zakonskom zateznom kamatom u kunskoj protuvrijednosti na dan isplate, što bi iznosilo 14.297.387 kuna, te zakonske zatezne kamate od 14.406.559,83 kune, što ukupno iznosi 28.703.947 kuna. Trgovačkom društvu Ekos holding d.o.o. isplaćeno je 14. travnja 2021. godine, temeljem nagodbe po sudskoj presudi, 24.662.960,66 kuna, od čega su 12.378.275,22 kune glavnica, a 12.284.685,44 kune iznos kamate – odgovorili su nam iz Grada Varaždina, međutim, nisu precizirali zbog čega je nastala razlika od 4.041.987 kuna, kao ni koliko iznose sudski troškovi. 

Međutim, još prije dvije godine predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan javnosti je objasnio kako su iz tvrtke Ekos holding obećali da neće ovršiti Grad te da će „spustiti tu cijenu za 4 milijuna kuna“. Treba istaknuti i kako bi svi ovi troškovi bili barem upola manji da se spor nije godinama zavlačio.

Podsjetimo, tvrtka Ekos holding je još u veljači 2014. tužila Grad i JUGS radi isplate 14,4 milijuna kuna na temelju sporazuma o kupoprodaji nekretnina na lokaciji Vilka Novaka II.

Taj je postupak bio spojen s protutužbom Grada i JUGS-a protiv Ekos holdinga radi utvrđenja ništetnosti sporazuma zaključenog 2011. godine.

U postupku su Grad i JUGS isticali da je tvrtka Ekos holding, zajedno s tvrtkom Održivi razvoj, nekretnine kupila po cijeni od 30 do 90 eura po četvornome metru, a potom im preprodala za 129 eura po kvadratu u slučaju jednokratne uplate ili 149 eura po kvadratu u slučaju obročnog plaćanja.

Gradski odvjetnici su tada tvrdili da je sklapanje tog sporazuma pravno upitno. Konkretno, novcem poreznih obveznika prodano je i kupljeno zemljište po cijeni koja višestruko premašuje realnu tržišnu vrijednost nekretnina.

Međutim, Ekos holding je tvrdio da sporni sporazum nije ništetan prema Zakonu o obveznim odnosima jer „nije protiv Ustava, prisilnih propisa i morala društva“.

Sud je u lipnju 2019. godine utvrdio da sporazum o kupoprodaji nekretnina za izgradnju POS-a na lokaciji Vilka Novaka II. sklopljen između JUGS-a i Grada Varaždina s tvrtkom Ekos Holding od 18. veljače 2011. godine nije ništetan.

Stoga je Grad morao isplatiti 1,88 milijuna eura sa zateznim kamatama.

Spomenimo da su tada, dakle prije dvije godine, samo odvjetnički troškovi u tom sporu dosegnuli 2,5 milijuna kuna, ali iz Grada ne žele komentirati je li bilo dodatnih troškova za odvjetnike ni koliko su iznosili.

Nastavite čitati

U fokusu

T. Bartolovečki: Šamec odlazi u političku mirovinu, HNS predstavio svog novog kandidata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kandidat Hrvatske narodne stranke za načelnika Općine Trnovec Bartolovečki bit će Miro Koren.

Kako je najavio na današnjem predstavljanju kandidature, nakon osam godina mandata stranačkog kolege Zvonka Šameca, nastavit će razvoj Općine i realizaciju velikih projekata.

Koren je uvodno zahvalio Zvonku Šamecu na svemu što je u proteklih osam godina učinio za mještane općine Trnovec Bartolovečki.

Podsjetio je da je najviše uloženo u Aglomeraciju Varaždin na području općine, u izgradnju i održavanje prometnica, obnovu društvenih domova. Naglasio je da je, uz velike projekte, najvažnije ulaganje u mlade.

– A kako bismo pomogli prije svega mlade obitelji s djecom povećat ćemo naknade za novorođene na 3.000 kuna za svako dijete te 1.000 kuna više za svako naredno dijete u obitelji. Sufinancirat ćemo vrtiće sa 70 %, proširiti i dograditi dječji vrtić u Trnovcu – najavio je Koren.

Dodao je da će roditelji u potpunosti biti oslobođeni plaćanja produženog boravka u osnovnim školama u Trnovcu i Šemovcu i troškova školske kuhinje za učenike iz obitelji slabijeg socijalnog statusa. Najavio je izgradnju POS stanova te besplatni priključak kanalizacije mladima za kupnju ili izgradnju prve nekretnine. U programu HNS-ovog kandidata za načelnika je i uređenje groblja u Bartolovcu, adaptacija grobne kuće u Šemovcu uz proširenje nadstrešnice te izgradnja parkirališta i prilaza groblju. Nastavit će poticanje razvoja gospodarstva i poljoprivrede. Najavio je i projekt izgradnje kulturnog i vatrogasnog centra za koji je dokumentacija pripremljena. Nastavit će s podupiranjem projekata i programa udruga te brigom za mještane treće životne dobi kojima će se uz isplatu božićnica osigurati i uskrsnice.

Nastavite čitati