Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Hrabru Varaždinku Kristinu Šaško teška dijagnoza nije slomila: danas peče slastice i vodi uspješan blog

Objavljeno:

- dana

Prepustiti se očaju nikako nije bila opcija za varaždinsku informatičarku Kristinu Šaško kad je oboljela od limfoma, nego se bacila na novi posao – pisanje bloga o slasticama i pečenje kolača, što joj je dalo snagu za borbu s bolešću, a dobre nalaze nedavno je proslavila tortom ferrero rocher, piše u časopisu Gloria.

Naime, svoju je životnu priču za taj je časopis ispričala hrabra 30-godišnja magistra informatike Kristina Šaško, čija je svakodnevnica ne tako davno bila suživot sa kemoterapijama zbog Hodgkinova limfoma. U proces liječenja uključila je i vlastitu, ali slatku terapiju – pečenje kolača, a sve redovito bilježi na svom blogu Pinch of Amour. U svemu joj pomaže suprug Matija (31), također informatičar. Limfom joj je otkriven prošlo ljeto, navodi Gloria, šest mjeseci nakon što je promijenila posao i počela raditi kao produkt menadžerica u jednoj zagrebačkoj IT tvrtki. Sa suprugom se iz Novog Golubovca preselila u vlastiti stan u Varaždinu, bili su tada tri godine u braku i imali mnogo planova, a potom joj se svijet počeo urušavati. Uz potporu supruga Matije, s kojim je u braku četiri godine, prebrodila je najteža razdoblja. Bilo je dana kad nije mogla ustati iz kreveta, čak ni čitati, gledati TV i javljati se na telefon. Kad joj je počela ispadati kosa, obrijala je glavu, no periku je nosila samo kad bi posjećivala svoju 85-godišnju baku Anku u Druškovcu, kojoj su zatajili Kristininu bolest. Onako ćelava, bez trepavica i obrva pogledala bi se u zrcalo i govorila: “Dobro jutro, ljepotice!” Naučena uvijek biti u pokretu, željela je raditi nešto korisno i skratiti si vrijeme između kemoterapija. Od djetinjstva je bila vješta u pečenju kolača, a prvu tortu, dobošicu, ispekla je s osam godina. Prijatelji su je često nagovarali da počne pisati blog, a ona se izgovarala da za to treba mnogo vremena – no iza te isprike krila se, priznaje, njezina nesigurnost. Prije šest mjeseci napokon ga je pokrenula i s još više žara nastavila peći kolače. Kristinini najnoviji nalazi pokazuju da je bolest u kompletnoj remisiji – što je proslavila tortom ferrero rocher – ali treba proteći barem pet godina kako bi mogla reći da je izliječena.

Život i društvo

FOTO Učenici i djelatnici V.OŠ Varaždin obilježili Dan ružičastih majica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U holu V. osnovne škole Varaždin, učenici i razrednica 3. b te učitelji informatike postavili su jučer, 24. veljače, izložbu povodom obilježavanja nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Osim poruka koje su učenici napisali, učitelji informatike su se potrudili izraditi QR kodove putem kojih su učenici sa svojim pametnim mobitelima mogli pronaći tekstove koji imaju za cilj senzibilizirati i poučiti učenike različitim oblicima nasilja te načinima reagiranja i (samo)zaštite.

Učitelji i učiteljice su u utorak, 23. veljače, odslušali predavanje „Školskim zvonom protiv nasilja“, a voditelji Renata Sever, dipl. soc. radnica i Teodor Sabolić, mag. soc. rada,  govorili su o zakonskom okviru mjera za zaštitu djece i zaštite od nasilja u obitelji.

Iznijeli su praktične primjere slučajeva te dali preporuke kako razgovarati s roditeljima i kako razgovarati s djecom za koju se pretpostavlja da su ugrožena.

Svi preventivni programi održani su u svrhu poticanja pozitivnog i zdravog razvoja učenika V. osnovne škole Varaždin, ističu iz Škole.

Nastavite čitati

Život i društvo

Vlasnici i dalje traže njemačkog ovčara koji se zove Dinčo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I dalje se traži njemački ovačar Dinčo.

Moguće da ga je netko prisvojio.

Ako ste primjetili psa u svom susjedstvu vlasnici mole da javite na broj 091 20 888 77.

Nalazniku nagrada 2000 kn.

Nastavite čitati