Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Iz romskih naselja spašeno više od 2800 pasa

Objavljeno:

- dana

Sklonište za životinje Prijatelji iz Čakovca već duži niz godina, točnije od 2018. godine, provodi projekt zbrinjavanja pasa iz romskih naselja Međimurja. To je jedini takav projekt u Hrvatskoj. Dosad je spašeno preko 2800 pasa, a samo ovog utorka je iz Piškorovca izvučeno preko 100 pasa, uglavnom kujica sa štencima, trudnih kujica, štenaca te bolesnih pasa.

-Projekt je još 2018. godine, nakon godina lobiranja od strane Skloništa i Međimurske Županije podržalo Ministarstvo poljoprivrede plaćanjem kastracija kako bi se kontroliralo daljnje razmnožavanje no najveći dio tereta za zbrinjavanje tih pasa, cijepljenje protiv zaraznih bolesti i bjesnoće, čišćenje od nametnika te liječenje plaća Općina Mala Subotica te samo sklonište koje vodi neprofitna udruga ZEU Prijatelji životinja i prirode Čakovec – kažu Prijatelji životinja i prirode Čakovec.

Psi koji završavaju u romskim naseljima vrlo su često rezultat odbačenih štenaca skrbničkih životinja koje se dijele šakom i kapom po raznim oglasima, najčešće na društvenim mrežama. Na početku mali i slatki kao igračke djeci, kasnije budu prepušteni sami sebi u potrazi za hranom, zaklonom, puni parazita, u ovo vrijeme i prepuni krpelja.

Prijatelji životinja i prirode apeliraju na stanovnike romskih naselja da ne dovlače pse u naselja ako o njima ne mogu adekvatno brinuti. To znači označiti ih mikročipom, cijepiti protiv zaraznih bolesti i bjesnoće, redovito ih čistiti od glista, buha i krpelja te kastrirati kako se ne bi nekontrolirano razmnožavali. Isto tako, pse treba i liječiti kad su bolesni, a u naseljima je vrlo često prisutna šugavost u pasa te razne virusne bolesti i bolesti koje prenose krpelji. Mnoge od tih bolesti su zoonoze što znači da se mogu prenijeli s pasa i na ljude, a pogotovo djecu.

Također, pozivaju građane da ne predaju višak štenaca od svojih kujica ljudima bez ikakve provjere kud će ti štenci ići te da li će se o njima novi skrbnici adekvatno skrbiti. Pozivaju ih također da svoje kujice kastriraju kako se ne bi nekontrolirano razmnožavale i time povećavale ionako velik problem viška neželjenih štenaca ne samo u našoj Županiji nego i šire.

U cijelom naselju Piškorovec, nađena su tek 3 psa koja su uredno cijepljena protiv bjesnoće, označena mirkočipom i kastrirana. Takve skrbnike pohvaljuju i oni trebaju biti primjer drugima.

Prema Zakonu o zdravlju životinja koji je na snazi od prošle godine, svako štene nečije kujice ne smije se pokloniti dalje ako prethodno nije označeno mikročipom te se štenci ne smiju oglašavati bez objave broja mikročipa majke i brojeva mikročipova štenaca. Kazne za te prekršaje su vrlo visoke.

Na fotografijama možete vidjeti u kakvom su stanju psi koji završe u romskim naseljima te još jednom apeliraju na sve ljude da ne zbrinjavaju višak svojih kujica jer ih time osuđuju na dugoročnu patnju i teško zanemarivanje.

U fokusu

FOTO 70 ludbreških vatrogasaca saniralo posljedice oluje: srušena stabla, krovišta, zakrčene ceste…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jučer je ludbreško područje zahvatilo jako nevrijeme. Kako smo izvijestili, najgore je prošlo prigradsko naselje Sigetec.

Međutim, nezapamćena oluja napravila je štete i u ostalim prigradskim naseljima, kao i u samom gradu Ludbregu, a štete se zbrajaju i u okolnim općinama.

FOTO Pijavica protutnjala Ludbregom, štete su ogromne: Trajalo je dvije minute, ali to je bilo strašno

Ludbreški vatrogasci i ove su nedaće dočekali spremni.

-Svako malo priroda nas nanovo podsjeća o svojoj nenadmašnoj i neukrotivoj snazi. Upravo takav podsjetnik stigao nam je jučer u popodnevnim satima kada smo svjedočili jakom olujnom nevremenu popraćeno gotovo orkanskim vjetrom, a koji je u svega 40-ak sekundi nanio popriličnu štetu diljem područja našeg Grada. Prateći nadolazeće vremenske prilike glavnina operativaca VZG-a Ludbreg znala je što slijedi. Pozivi na interventno djelovanje kreću od 16:30 te se neprestano nastavljaju tokom našeg rada. Srušena stabla koja prijete kućanstvima, prepriječene prometnice u cestovnom i željezničkom prometu, djelomično ili potpuno srušena krovišta, dimnjaci i druga infrastruktura prizori su koje zatičemo na gotovo svakom koraku – stoji u objavi DVD-a Ludbreg.

-Svjesni veličine situacije, već u samom početku, u interventno djelovanje uključujemo gotovo sva Društva naše VZG Ludbreg. Podjelom na sektore rada sva dostupna vozila sa pripadajućom tehnikom te 70-ak vatrogasaca po jasno definiranim prioritetima, paralelno je krenulo u sanaciju područja koja uključuju prigradska naselja Globočec, Vinograde Ludbreške, Hrastovsko, Selnik, Sigetec kao i sam Grad Ludbreg. Bilježimo ukupno 27 događaja na kojima je bio potreban naš angažman. Vrijeme završetka operativnog djelovanja bilježimo u 22:00 sati – izvijestili su ludbreški vatrogasci.

Zahvalili su svim kolegama i kolegicama koji su sudjelovali.

-Ovom prilikom zahvaljujemo se svim kolegicama i kolegama, operativcima VZG-a Ludbreg koji su još jednom dokazali da jedinstvenim sustavom zajedništva brzo i efikasno možemo parirati i ovakvoj vrsti nedaća. Također zahvaljujemo se i ostalim žurnim službama koje su jučer također značajno doprinijele u sanaciji, poglavito djelatnicima HEP-a koji su nas pratili u stopu. Ujedno se zahvaljujemo i našim suseljanima te građanima na strpljenju i velikoj dozi razumijevanja – objavili su na svom Facebooku članovi DVD-a Ludbreg, a njihove fotografije donosimo u nastavku.

Nastavite čitati

U fokusu

Baksa iz Nezavisne platforme Sjever predlaže ukidanje plaćanja pristojbe HRT-u za umirovljenike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivica Baksa, saborski zastupnik Nezavisne platforme Sjever, ocijenio je u srijedu kako je vrijeme da se preispita obveza plaćanja HRT pristojbe za umirovljenike. Riječ je o ranjivoj skupini ljudi od kojih mnogi žive u siromaštvu ili su od riziku od siromaštva.

Baksa smatra kako je, s obzirom na visinu prosječne mirovine, svaki euro umirovljenicima od izuzetne važnosti, te je vrijeme da se razmisli o realnim koracima koji se mogu poduzeti kako bi im se olakšao svakodnevni život.

Trenutna visina mjesečne pristojbe je 10,62 eura, što za prosječnu hrvatsku mirovinu od oko 500 eura predstavlja značajan izdatak. Od plaćanja mjesečne pristojbe u visini od 50% oslobođeni su umirovljenici koji primaju mirovinu iz Državnog proračuna RH u visini od 199,08 eura, no njih je, tvrdi Baksa tek oko 5.500.

U vrijeme kada mnogi umirovljenici jedva spajaju kraj s krajem zbog porasta životnih troškova, gdje naročito teško padaju konstantna poskupljenja hrane i osnovnih potrepština, Baksa apelira na HRT i relevantne institucije da ozbiljno razmotre mogućnost ukidanja ili smanjenja pristojbe za sve umirovljenike, kojih u Hrvatskoj ima preko milijun.

U vrijeme kada su naši sugrađani prisiljeni sakupljati boce i snalaziti se na različite načine da bi uštedili koji cent, mjere poput ukidanja pristojbe svim umirovljenicima u idealnom slučaju, ili barem značajno smanjenje, predstavljao bi značajan korak ka poboljšanju životnog standarda i dostojanstva naših umirovljenika, zaključio je Baksa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje