Povežite se s nama

Sport

FOTO Izletom i druženjem na Plitvičkim jezerima okončan 8. Zimski sportski višeboj

Objavljeno:

- dana

Završnim druženjem i odlaskom na izlet na Plitvička jezera, završilo je 8. izdanje Zimskog sportskog višeboja u organizaciji Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina, a pod pokroviteljstvom Grada Varaždina.

I dok je brojne aktivnosti na sportskom kampu pohađalo 60-ak djevojčica i dječaka gradskih osnovnih škola, u obilazak najvećeg i najstarijeg nacionalnog parka u Hrvatskoj otišlo je njih 40-ak.

Bajkovito okruženje

Po dolasku u bajkovito okruženje Plitvičkih jezera, razgledali su Donja i Gornja jezera, vozili se elektrobrodom po Kozjaku, najvećem i najdubljem jezeru u sastavu Nacionalnog parka, ali i vlakom koji omogućuje prekrasan panoramski pogled na ovaj jedinstveni prirodni fenomen. Nakon povratka uslijedila je okrjepa uz pizzu u još jednom prekrasnom prirodnom okruženju kojeg nude Rastoke.

Mladim sportašima i njihovim trenerima društvo je radila Danijela Vusić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina.

– Grad Varaždin redovito sudjeluje u financiranju ovakvih i sličnih sportskih projekata. Osim Zimskog sportskog višeboja, financiramo i ljetno izdanje ovog programa, ali i projekt Zdrav pokret i brojne druge. Svi su ti programi za sve sudionike besplatni, a na taj način želimo zahvaliti našim građanima, poreznim obveznicima, što putem poreznih davanja dio svojih primanja uplaćuju u gradski proračun – poručila je pročelnica Vusić.

Uspješno

Riječi zahvale svima uključenima u projekt uputila je i Anica Sitar, voditeljica za sport i razvojne programe ZSUGV.

– Za još jedno uspješno izdanje zimskog višeboja prije svih moram zahvaliti djevojčicama i dječacima, polaznicima sportskih aktivnosti, kao i njihovim roditeljima te trenerima i kineziolozima Maji Čop Andesilić, Emeriku Večeriću, Marku Črljencu, Valentinu Florjaniću, Marku Žgancu i trenericama Sportskog plesnog kluba “Valcer” na trudu i angažmanu. Zahvaljujem i Gradu Varaždinu na kontinuiranoj potpori. Također, već sada najavljujem novo okupljanje i druženje na 5. Ljetnom sportskom višeboju – rekla je Sitar.

Sport

Nogometaši Varaždina od Lokomotive doživjeli 10. prvenstveni poraz

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nogometaši Varaždina na stadionu Varteksa u 30. kolu ugostili su Lokomotivu, momčad koja se bori za 4. mjesto SuperSport HNL-a. Četvrti ovosezonski sraz istih sastava završio je 2:0 za goste.

Trener Nikola Šafarić izveo je standardizirani sastav: Zelenika – Vukčević, Jelenić, Ba, Boršić-Postonjski, Lusavec – Mitrovski, Belcar, Šego – Dabro.

U prvom dijelu Varaždinci su bili nevidljivi i prvi udarac prema golu uputili su u 37. minuti. Tada je Šego želio centrirati, ali je lopta je slučajno završila u rukama gostujućeg vratara Čavline.

Gosti su u početku prijetili izvana. U 17. minuti Bartolec je odapeo s 25 metara, no to nije bio preveliki zalogaj za varaždinskog golmana Zeleniku. Šest minuta kasnije zaprijetio je Čop glavom, ali preko gola. U 27. minuti ponovno je Čop opasan glavom. Ipak pucao je ravno u Zeleniku.

I onda je u 43. minuti Lokomotiva je povela. Prekrasno je s 25 metara iskosa pogodio Goričan od stative za 1:0.

U četvrtoj minuti nastavka pao je i drugi gol gostiju. Nakon kornera Mudražije, loptu je nezgodno prema svojim vratima izbio Šego i ona je prošla gol liniju.

Minutu kasnije, u 50. minuti mogao je Goričan povisiti na 3:0, no odlično je reagirao Zelenika.

I onda se napokon probudio Varaždin. Šego je u 51. minuti pogodio prečku, a četiri minute kasnije Dabro je tukao glavom nakon centaršuta Vukčevića.

Trener Šafarić potom je krenuo na sve ili ništa. Uveo je Gudelja i Domjanića prema naprijed. Baš je Gudelj u 62. minuti bio u dobroj prilici, no odlično je obranio Čavlina. Dvije minute ponovno je robusni varaždinski napadač bio u dobroj prilici, ali gostujući golman je i to uspio obraniti. U 65. opet je vratar Lokomotive bio na visini zadatka ukrotivši udarac Lusavca s 20 metara.

Kasnije se varaždinski pritisak rasplinuo. U 77. minuti na drugoj strani opasan je bio Goričan i njegov udarac od bloka je završio u korneru. U 82. lijepo su gosti razigrali i Krivak je pucao s 10 metara, ali u korner je blokirala varaždinska obrana.

Blizu smanjenja gostujuće prednosti bio je Poldrugač u 91. minuti, no još jednom je odlično obranio Čavlina.

Lokomotiva je tako nanijela Varaždincima 10. prvenstveni poraz. Idući susret igraju srijedu, 17. travnja kada gostuju u Zagrebu kod Dinama u odgođenom susretu 5. kola.

Nastavite čitati

Sport

Grad Varaždin i gradska sportska Zajednica u 2024. godini za programe i aktivnosti sportaša i klubova osigurali 1,86 milijuna eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak je u prostoru Gradske knjižnice i čitaonice „Metel Ožegović” održana 48. sjednica Skupštine Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina. Članovima Skupštine prezentirano je financijsko izvješće te izvješće o radu i djelovanju Zajednice u 2023. godini.

Istaknuto je da je u 2023. godini za programe javnih potreba u sportu i rekreaciji Grada Varaždina utrošeno 1.750.500 eura. Najveći dio ukupnog financijskog kolača otišao je na plaćanje troškova održavanja i funkcioniranja sportskih objekata i terena kojima upravlja Zajednica i financiranje djelovanja Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina. U tu svrhu isplaćeno je 565.550 eura, dok se za djelovanje sportskih udruga, zajednica i saveza isplatilo tek nešto manje, 542.530 eura.

Značajan iznos od 136.600 eura izdvojen je za programe poticanja i promicanja sporta, u koje ulaze financijske potpore vrhunskim sportašima, sportskim školama, perspektivnim sportašima, kao i sufinanciranje organizacija međunarodnih, državnih i memorijalnih sportskih  priredbi, međunarodna suradnja, ali i programi Hrvatskog olimpijskog odbora i sportskih zajednica.

– U 2023. godini Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina brojila je 132 članice, sportskih klubova koji dolaze iz 54 sporta. S 5718 registriranih sportašica i sportaša te sportašica i sportaša u sportskim školama, od kojih 3231 mlađih od 20 godina te oko 1500 rekreativaca, Grad Varaždin svakako možemo pozicionirati na sam vrh gradova u Republici Hrvatskoj s visoko razvijenom sportskom kulturom, odnosno shvaćanja korisnosti tjelesnog vježbanja – istaknuo je Alen Runac, predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina.

Tijekom 2023. godine gradska sportska Zajednica nagrađivala je 20 perspektivnih i 24 vrhunski kategoriziranih sportaša, potpomogla rad 47 sportskih škola, sufinancirala rad trenera mlađih uzrasnih kategorija, financirala oko 2000 sportskih pregleda sportaša, sufinancirala redovno djelovanje 68 sportskih udruga te 18 sportskih udruga sportaša s invaliditetom, kao i brojne druge programe i aktivnosti.

– Sportska 2023. bila je vrlo uspješna godina za grad Varaždin u uvjetima kakvima se održavala. Mnogi uspjesi naših sportaša na europskim i svjetskim natjecanjima te u domaćim prvenstvima, samo su potvrda da se u klubovima i udrugama odlično radilo. Kao i dosadašnjih godina, veliki teret u klubovima podnijeli su sportski entuzijasti, zaljubljenici u sport u mnogim sredinama čiji su požrtvovni rad i ljubav bili čvrst temelj i oslonac mlađim uzrasnim kategorijama da im se omoguće čim bolji uvjeti za sportske aktivnosti – rekao je Runac i dodao da su veliki doprinos uspješnoj sportskoj 2023. godine dale i gradske strukture Grada Varaždina u neizmjernoj financijskoj pomoći i odličnoj suradnji.

Na Skupštini je potvrđen i Program javnih potreba u sportu Grada Varaždina za 2024. godinu kao i detaljan prijedlog raspodjele dijela sredstava. U ovoj godini varaždinskoj sportskoj zajednici na raspolaganju će biti ukupno 1.863.250 eura, od kojih će 67 sportske udruge temeljem važećih kriterija raspodijeliti 400.000 eura za sufinanciranje svojeg rada.

Značajna stavka je i sufinanciranje troškova održavanja i funkcioniranja gradskih sportskih građevina kojima upravljaju ostale sportske udruge u 2024. godini, za što su predviđena sredstva u iznosu od 190.000 eura.

Zajednica je osigurala i 32.500 eura za rad 49 sportske škole, dok će klubovi i savezi koji okupljaju osobe s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom imati na raspolaganju 18.500 eura.

– Razmišljamo i o sportskoj izvrsnosti pa smo ove godine za perspektivne sportaše osigurali iznos od 10.000 eura, a u ovaj program je uključeno 20 varaždinskih sportskih nada. Također, za vrhunske sportaše predviđena su sredstva u iznosu od 35.000 eura – dodao je Runac.

Varaždin će u 2024. godini biti domaćin brojnih velikih nacionalnih i međunarodnih natjecanja, a Grad će njihovo održavanje sufinancirati s ukupno 69.000 eura. Riječ je o čak 62 natjecanja koje će ugostiti upravo Varaždin.

– S obzirom na veliku posvećenost koju njegujemo prema sportskim školama, sufinanciramo rad trenera za mlađe uzrasne kategorije za što smo ove godine osigurali iznos od čak 122.000 eura. Ovim programom pokrit ćemo 30 klubova koji će tako dobiti vrhunske stručnjake u radu s djecom i mladima – zaključio je Runac.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje