Povežite se s nama

Foto i video

FOTO Jelena Berečić, voditeljica Regionalnoga turističkog centra: „Ne gradimo turistički proizvod, već destinaciju!“

Objavljeno:

- dana

U blizini jednoga od najfrekventnijih mjesta na kojima su službeno razgraničene republike Hrvatska i Mađarska, u prostoru staroga Graničnog prijelaza Goričan, smjestio se Regionalni turistički centar, koji će uskoro napuniti šest mjeseci djelovanja.

S radom je, naime, počeo 15. lipnja ove godine, a već je jasno da bi s vremenom mogao postati sinonimom za okupljanje turističkih dionika na području donjeg Međimurja.
– Sredinom lipnja počele su popuštati mjere za vrijeme prvog vala – krenuli su neki dogovori i sve je išlo u pozitivnom smjeru, dobar dio se u ta četiri mjeseca i napravio… I onda evo, sad smo na maloj odgodi pa ćemo opet, čim epidemija malo popusti, krenuti punim plućima – kaže voditeljica Centra, rođena Osječanka Jelena Berečić, koja puno vremena provodi na terenu. Nastanjena je u Štrigovi, a Međimurje smatra prekrasnom regijom, s izvrsnim ljudima.

Tržišna sinergija

– Najvažnije je da se prvo napravi sinergija na tržištu. Svi žitelji i svi turistički dionici zapravo moraju dobiti odgovor na pitanja kao što su zašto bi bili u turizmu, zašto bi se turizam razvijao, zašto Regionalni turistički centar postoji te što on može napraviti i dati da bi se neki njihovi ciljevi i želje ostvarili… Gornji dio Međimurja je već dosta aktiviran po tome pitanju; sad je na redu donje Međimurje, da zaživi punom snagom. Valja napomenuti i da nikako ne planiramo omasoviti turizam, jer za početak za to nisu spremni ni kapaciteti, a i Međimurje s druge strane ima prevrijednu prirodu i prostor, tako da je ovdje turizam samo dodatna vrijednost onoga što već ljudi sami po sebi dobro rade.

Prije svega tu mislim na poljoprivredu – poznato je da je ovo jači poljoprivredni kraj – i teško je očekivati da će turizam tu biti broj jedan, niti to smije biti, već se samo mora naslanjati na ono što je u usponu i što dobro funkcionira – objašnjava voditeljica Berečić. Što se dugoročnih planova tiče, kaže, želja je oformiti Turističku zajednicu donjeg Međimurja.

– Vidjet ćemo kako će se situacija razvijati tijekom iduće godine i kad ćemo je točno formirati, no ideja je sve turističke urede i zajednice ovoga ravničarskog dijela Međimurja okupiti i staviti pod jednu koordinaciju. Regionalni turistički centar trenutno predstavlja devet općina i dva grada: to su ujedno općine i gradovi koji su u Europskoj grupaciji za teritorijalnu suradnju, što je tijelo za prekograničnu suradnju s Mađarskom. S hrvatske strane čine je gradovi Prelog i Ludbreg te općine Goričan, Kotoriba, Orehovica, Donji Vidovec, Donji Kraljevec, Donja Dubrava, Sveta Marija, Domašinec i Legrad.

Mi smo produžena ruka Turističke zajednice Međimurske županije; pratimo Masterplan razvoja turizma , u kontaktu smo s predsjednikom županijske Zajednice Rudijem Grulom te su svi planovi u pravilu zajednički dogovoreni i tako se realiziraju – ističe Berečić, koja u turizmu radi već više od 15 godina: najprije je radila na poziciji direktorice hotelskih operacija i ljudskih resursa te organizacijske kulture u Lifeclass termama Sveti Martin, a potom je otvorila vlastiti obrt True Colors, za savjetovanje za razvoj turizma i ljudskih resursa te usluga online turističke agencije.

Edukacija i organizacija

Za početak ljude treba educirati i objasniti im u kojem se smjeru polazi s razvitkom te zašto.

– Treba se čuti i glas lokalnoga stanovništva, oni su na terenu i trebaju sudjelovati u raspravama. Moramo raditi na ljudskim resursima, obrazovati mlade, a što se tiče projekata, nije ih dovoljno samo provesti, već je potrebno napraviti i tzv. follow-up, odnosno pratiti što se nakon provedbe događa, kako se dalje razvija pojedini resurs i slično… Za to mora postojati osoba koja će se time baviti i koja će to znati prezentirati na tržištu. Zamišljeno je da Centar funkcionira kao mala tvrtka.

Na području regije znamo da postoje dvije struje koje su osobito vidljive kod ovdašnje prezentacije turizma: Međimurje kao destinacija zdravlja i drugo je bred koji djeluje pod zaštićenim sloganom „Zemlja gdje je rođen dr. Rudolf Steiner“. Uz već spomenutu ustanovu TZMŽ sa svojim predstavnicima, na terenu smo jako dobru suradnju ostvarili i sa Centrom dr Rudolfa Steinera, na čelu sa ravnateljicom Dijanom Posavec i njenom suradnicom Amalkom Vukelić, te zajedno radimo na više projekata.

Uz pomoć tih jednostavnih činjenica želimo provoditi svoje aktivnosti i graditi priču, a važno je spomenuti i potencijalnu specifičnost koju bismo voljeli razviti u međimurskom turizmu – edukaciju, koja bi nadogradila doživljaje, osjećaje i upoznavanje turista s destinacijom uz storytelling. Želimo da gosti dio Međimurja ponesu sa sobom, ugrade u svoje navike i na taj način svaki od njih postane naš ambasador! – zaključuje voditeljica Centra.

Uz tržišnu sinergiju, pojasnila nam je Berečić, turistički dionici trebaju oformiti zdravu organizacijsku kulturu koja će svakome dati priliku da jasno izrazi svoje planove i ciljeve, da postave glavni Masterplan te onda samo popunjavaju kućice i zajedno nastupaju na tržištu. Ne grade samo turistički proizvod, već turističku destinaciju, pri čemu su okupljeni svi: od OPG-a, trgovaca i građevinara do hotela, restorana, kafića, centara za očuvanje prirode i ostalih.

Foto i video

FOTO Novomarofska biciklijada „Šic na bic” održana pod geslom “Samo klači, nek vrte se kotači”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novomarofska biciklijada „Šic na bic” kroz svojih 17 izdanja postala je svojevrsni brend Grada Novog Marofa, zbog čega jedna od najdugovječnijih sportsko-rekreativnih manifestacija nije izostala ni ove godine.

Pod geslom “Samo klači, nek vrte se kotači” brojni Novomarofčani i zaljubljenici u rekreaciju, sport i prirodu u subotu su, 25. lipnja, biciklima iz Novog Marofa krenuli put izletišta Topličica.

Iza organizacije ove biciklijade stoji Udruga Mladi za Marof, a ove godine bicikliralo se na ruti Novi Marof – Breznički Hum – Hrašćina – Trgovišće – utvrda Milengrad – Podrute – izletište Topličica.

Podršku manifestaciji i ove je godine dao novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač koji je naglasio da Dani Grada Novog Marofa nisu mogli završiti na ljepši način.

– Biciklijada „Šic na bic” svake godine okupi velik broj naših sugrađana, kako malih, tako i velikih, ali i posjetitelja, pa s pravom možemo reći kako je ona u svojih 17 godina postala naš zaštitni znak i brend po kojem je Novi Marof poznat i van granica Varaždinske županije – rekao je gradonačelnik Jenkač zahvalivši Udruzi što iz godine u godinu organiziraju sve bolju i kvalitetniju manifestaciju.

Zadovoljna što biciklijada svake godine prolazi zanimljivom rutom na kojoj se sudionici upoznaju s prirodnim, kulturnim i povijesnim spomenicima te rekreativnim sadržajima koje Novi Marof nudi je i voditeljica ureda gradske Turističke zajednice Renata Horvatić.

– Ova biciklijada je jedna od prvih zanimljivih i aktualnih događanja rekreativnog sadržaja na našem području, a ujedno je i odlična promocija grada. Privlači interes biciklista i rekreativaca i van naše županije što nam je iznimno drago, a s obzirom da ruta prolazi brojne zanimljivosti, biciklijada nam je važna i u turističkom smislu – rekla je Horvatić.

Biciklijadom je službeno završio i ovogodišnji program obilježavanja Dana Grada, popularno Antunovo, a Horvatić je naglasila kako su iznimno zadovoljni kako odazivom, tako i samim sadržajem koji je bio zaista bogat.

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Varaždinci i njihovi gosti rado zavirili u šarena dvorišta u centru grada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Lijepu ljetnu subotu brojni Varaždinci i njihovi gosti iskoristili su da posjete ovogodišnji “Festival varaždinskih dvorišta”.

Manifestacija se prvi put održava dva dana i to danas, još tijekom popodneva od 17 do 21 sati, te sutra, 26. lipnja, od 10 do 14 sati.

Zaista se imalo što vidjeti u 14 dvorišta koja se nalaze u centralnom dijelu Varaždina.

Povijesna jezgra Varaždina; zanimljiva, uređena i lijepa iza raznobojnih „haustora“ skriva brojne i jednako lijepe prostore gradskih dvorišta. Ti prostori često su brižno čuvane oaze privatnosti Varaždinaca, prozori u stvarni, ali od očiju posjetitelja, uglavnom skriveni život grada.

Festival varaždinskih dvorišta javnosti otvara upravo te prostore, ispunjava ih raznolikim sadržajima: glazbom, modom, umjetnošću, gastronomijom, radionicama te, barem na jedan vikend, povezuje javni i privatni Varaždin u šarmantnu mješavinu zabave, druženja, kulture, glazbe i hedonizma.

Ulice i dvorišta ispunile su radionice, glazba, šah, umjetnost, moda i sve ostalo što vam padne na pamet.

Što se točno događa u kojem dvorištu provjerite OVDJE.

Baš je lijepo i šareno!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje