Povežite se s nama

Kultura

FOTO Kerekesh teatar najavio najveći Tjedan smijeha dosad: 63 predstave, ali i premijera nove komedije “Ringišpil”

Objavljeno:

- dana

Tjedan smijeha Kerekesh Teatra već četiri godine je najveći i najposjećeniji kazališni festival u Hrvatskoj, a upravo 11. izdanje Tjedna smijeha biti će najveće ikad.

U samo deset dana, od 6. do 15. ožujka, održat će se čak 63 predstave u Varaždinu i diljem Varaždinske županije.

Program, gostovanja te koji sve noviteti očekuju publiku u Varaždinu i diljem županije, otkrili su na današnjoj konferenciji osnivači Kerekesh teatra Ljubomir i Jan Kerekeš, uz dogradonačelnicu Grada Varaždina Sandru Malenicu i intendanticu varaždinskog HNK-a Jasnu Jakovljević.

Uz kazališne predstave, posjetitelji će moći uživati i u 4. međunarodnoj izložbi karikaturista na temu „Smijeh je lijek“ i glasati za najbolje karikature. Novitet na 11. Tjednu smijeha je i dodjela nagrade publike pod nazivom „Najjači smehek“ za predstavu s najviše reakcija publike.

– 11. Tjedan smijeha bit će najveći dosad, a već je zadnje četiri godine najposjećeniji kazališni festival u Hrvatskoj. Ove godine smo još dodali osam predstava, prošle smo godine imali 55, a sada ćemo organizirati i održati njih 63, u šest gradova Varaždinske županije i gotovo svim općinama naše županije. Lijepo je što se i načelnici i gradonačelnici na ideju i prvu suradnju istaknuli da žele biti dio toga i na tome im zahvaljujemo. Tjedan smijeha inače njeguje to da publika u večernjim satima, u dva termina: 18 sati i 20:30, ima priliku vidjeti gostujuće predstave za koje volim reći da su „reprezentacija komedija iz kazališta Hrvatske“. Osim večernjih predstava i gostovanja Kazališta Moruzgva, Kazališta Exit, Lude kuće…tu su i dječje predstave za škole i vrtiće, koji su iskazali interes da budu dio Tjedna smijeha – otkrio je Jan Kerekeš.

Nova komedija Kerekesh teatra “Ringišpil”

11. Tjedan smijeha obilježit će i premijera nove predstave „Ringišpil“ Kerekesh Teatra, koja će se održati na samom kraju festivala. Riječ je o novoj komediji Ljubomira Kerekeša u kojoj glume Ljubomir i Jan Kerekeš, oca i sina koji imaju problema s pripadnicama nježnijeg spola, ljubavi i općenitim životnim izazovima.

– Ringišpil, u podnaslovu „Kućni odgoj za po kući“. Dosta sam se namučio s tekstom, a priča je zapravo vrlo jednostavna: odgoj od strane samohranog oca od samih početaka, kolica, zadnje dude pa se do ženidbe i dolaska nekog novog „Kikića“. Situacija od bebača, vrtića preko osnovne škole, gimnazije, faksa i ženidbe pa ponovo do kolica i „Kikića“ je naprosto neko moje viđenje jednog tog životnog puta. Zašto Ringišpil? Manje-više jer mislim da se stvari u životu često ponavljaju i da se izvrte u krug i dok ta neka sjedalica na ringišpilu zatvori puni krug stvari se nekako vrate u nekom periodu života na isto, barem u debelo asocijativnom smislu. Mislim da smo svi na neki način toga svjesni. Kerekesh teatar to mora zamotati u neki celofan humora, zafrkancije i dobre zabave jer se time i bavimo, žanrom komedije – objasnio je Ljubomir Kerekeš.

Vjeruje da ni ovaj put neće razočarati ljubitelje komedije i obožavatelje Kerekesh teatra. S druge strane, navodi da se na predstavu sa sinom Janom odlučio iz jedne sentimentalne note u glumačkom segmentu. Ističe da je predstava „zajednički ventil koji će danas-sutra ostati svojevrsna uspomena, a isto tako će poslužiti kao tampon-zona svega onoga po pitanju realizacije gostovanja, u smislu da zbog vanjskih suradnika ponekad nismo u mogućnosti realizirati neka gostovanja, a ovako se Jan i ja uvijek lakše dogvorimo i sve realiziramo“.

Ulaznice su u prodaji za predstave u Varaždinu na blagajni HNK-a svakim radnim danom od 10 do 12 sati i od 18 do 19:30 ili putem interneta na web stranice HNK-a: http://online.hnkvz.hr/. Ulaznice u drugim mjestima diljem županije kreću u prodaju od 10. veljače.

– Ova godina posebna je za naš grad jer naš nacionalni prvak Ljubomir Kerekeš obilježava 40 godina svoje karijere. Vjerujem da će u tom kontekstu biti interesantna i nova premijera Kerekesh teatra. Mi kao Grad ne samo da podržavamo rad Kerekesh Teatra, nego ga izvrsno i pratimo. Prošle se godine dogodio jedan prijelomni trenutak u kojemu smo Kerekesh teatar direktno uvrstili u naš proračun, što je omogućilo snimanje filma (Ufuraj se i pukni), Tjedan Smijeha, Ljeto na Aquacityju i niz drugih projekata – istaknula je zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica.

Ljubomir Kerekeš o 40 godina karijere

„Nisam od tog “filinga” da bih nešto brojao. Igrom slučaja otkrili smo sa zadnjom premijerom u HNK-u da je riječ o 110. kazališnoj premijeri. Ne brojim predstave i serije, ali negdje okvirno bilo je više od 30 filmova i 20 serija. Nikad nisam bio statističar tako da je osvrt na 40 godina karijere teško napraviti iz jednostavnog razloga: kad čovjek još podjednako kao i, usuđujem se reći, prvoga dana uživa u toj profesiji, uživa prepoznajući ljude koji i dan danas, kao ja s 40 godina karijere, mogu si dozvoliti da budu dječica, da se igraju u kazalištu i uživaju u tome. Dok je takvih ljudi i dok sam ja takav kakav jesam situacija se neće promijeniti i samo je za poželjeti: „Daj Bože da takva situacija bude i s 50 godina karijere“.

Kultura

Udruga “Mlada pera”: A knjiga ide…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Posljednjega dana 2020. godine završen je literarni natječaj “Napiši pjesmu ili priču koju i objavi knjigu svoju!”

Čak 104 autora od 8 do 18 godina poslala su 632 svoja literarna rada sa željom da upravo oni budu jedno od troje najboljih kojima će Udruga “Mlada pera” iz Čakovca financirati zajedničku knjigu. U vrlo kreativnoj konkurenciji, žiri koji su činili članovi Udruge “Mlada pera” i ambasadori Udruge (Gita, Martina i Goran Radiković iz Šenkovca) izabrao je tri laureatkinje. Predstavljamo ih abecednim redom:

  • najbolji vrtuljak poezije i proze poslala je Magdalena Blagec iz Donje Stubice,
  • najbolji vrtuljak proze poslala je Ana Fišer iz Osijeka,
  • najbolji vrtuljak poezije poslala je Marina Galinović iz Vinkovaca.

Evo i kratkih bilješki o autoricama.

Magdalena Blagec

Od svog rođenja 2003. godine živim u Donjoj Stubici. Vrlo rano počela sam se zanimati za knjige i književnost na što me uvijek poticala i moja majka. I tako, malo-pomalo, počela sam se baviti i pisanjem. Od značajnijih nagrada koje sam primila za svoj rad istaknula bih 2. nagradu na Goranovu proljeću u kategoriji osnovnih škola, nagrade na natječajima “Kaj vu Zelini”, Zbor malih pjesnika Zlatar, nagrada Antun Mihanović, 2. nagrada na Natječaju “Gjalski”, 1. mjesto na Kanižajadi, Po(e)zitiva…

Radovi su mi dosad objavljivani u mnogim zbornicima i časopisima kao što su “Kaj” i “Hrvatsko zagorje”, a imam i vlastitu internetsku stranicu Probrane misli. Trenutno sam učenica opće gimnazije, a nakon što je završim svakako planiram upisati nešto vezano uz književnost.

Ana Fišer

Rođena sam 29. svibnja 2003. godine i idem u treći razred II. gimnazije u Osijeku.
Osnovnoškolsko obrazovanje stekla sam u OŠ Ljudevita Gaja. Osim pohađanja redovne nastave, sudjelujem i u natjecanjima iz više predmeta, a 2020. godine osvojila sam prvo mjesto na Županijskom natjecanju iz hrvatskoga jezika.

Od izvannastavnih aktivnosti, niz sam godina sudjelovala u brojnim radionicama i aktivnostima u sklopu više projekata Udruge za rad s mladima “Breza”. Tijekom školske godine 2017./2018. bila sam izabrana za Ambasadoricu mira u projektu Udruge “Dokkica”, u sklopu kojega sam sudjelovala u više radionica i prezentacija.

Do prvog razreda srednje škole trenirala sam ples, a posljednjih godinu dana bavim se kickboxingom. Osim škole i treninga, čitam, slušam glazbu i pišem kratke priče. Zanimaju me jezici i književnost.

Marina Galinović

Rođena sam 18. travnja 2004. godine u Vinkovcima. Pohađam Zdravstvenu i veterinarsku školu dr. Andrije Štampara u Vinkovcima za zanimanje medicinske sestre opće njege. Talent za pisanje otkrila sam tek početkom prvog razreda srednje škole, zahvaljujući profesorici iz hrvatskog jezika Gordani Medić i zadatku koji nam je zadala: tada sam napisala svoje prve pjesme – „Vjerujem“ i „Porajmos“.

Profesorica mi je ujedno i velika podrška u ovome. Za sebe bih rekla da sam vrlo osjećajna i da uz svoje pjesme pokušavam na čitatelje prenijeti barem dio emocija. Unatoč svim ovim promjenama koje dolaze, trudim se ostati što pozitivnija i svoju pozitivu širiti među ljudima oko sebe. Inspiraciju crpim iz svakodnevnog života. U svakoj napisanoj pjesmi nalazi se dio mene, dio onoga što sam proživjela i osjetila.

Kada bih morala birati koja pjesma mi je najdraža, odabrala bih pjesmu „Život“. Smatram da sam putem te pjesme potaknula mnoge na razmišljanje o samoj svrsi života, kako je ljepota u tome što smo svi različiti i kako je svijet dosadan i jednoličan kada se upadne u određenu kolotečinu iz koje nema izlaza. Želja mi je jednog dana izdati vlastitu knjigu s pjesmama koje pišem.

Prošlost i budućnost

Njihovi radovi obogaćeni su izražajnim sredstvima, odlično razvijena i postignuta cjelovita kompozicija, plastični opisi koji nam bez problema pomažu da si dočaramo živu sliku, izazivaju emocije u nama i različite reakcije na pisanu riječ. Tematika njihovih radova je raznovrsna, cijela paleta misli o prošlosti, sadašnjosti, ali i ozbiljnih razmišljanja o budućnosti.

Sve tri odabrane autorice dobit će po 30 primjeraka zajedničke knjige koju će ilustrirati Ika Tomljenović Vitez. Cijeli projekt sufinanciran je financijskim sredstvima Međimurske županije i brojnim donacijama građana.

Žiri je odlučio posebno još pohvaliti Ivonu Grginčić iz Barilovića, Doru Kovačević iz Bošnjaka i Petru Vinković iz Petrinje koje će dobiti priznanje Udruge “Mlada pera”.

– Zahvaljujemo svim mladim autorima koji su poslali svoje radove i očekujemo ih i na narednim natječajima! Prvi sljedeći, “Basna je priča prava jer životinja mudrost izgovara!”, počinje već 1. ožujka! – kažu iz Udruge.

Nastavite čitati

Kultura

FOTO U ponedjeljak počinje preseljenje Gradske knjižnice u novi prostor

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok i Mario Šoštarić, ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice u petak su u prostorima novouređene Gradske knjižnice na Franjevačkom trgu potpisali ugovor o korištenju i upravljanju nekretninom.

Ugovor je potpisan na 183. obljetnicu kada je na poticaj Metela Ožegovića, osnovana Narodna, ilirska čitaonica u Varaždinu, kao prva takva u Hrvatskoj. Potpisivanjem ugovora tako je i službeno započelo preseljenje knjižnice u novouređene prostore.

Svečani čin obilježen je uz puno simbolike. Naime, gradonačelnik i ravnatelj potpisali su ugovor na radnom stolu Gustava Krkleca, na kojem je bila izložena razglednica koju je Krklecu poslao književnik svjetskog glasa Ernest Hemingway.

Štoviše,  prva službeno preseljena knjiga u novom prostoru ima naslov „Krenimo od ranog jutra“ , a riječ je o djelu varaždinskog pjesnika Zvonka Milkovića.

– Presretan sam i ponosan i smatram da svi Varaždinci mogu biti ponosni. Sama knjižnica, prva uopće u ovom dijelu Europe je osnovana 1838. godine, a nije do sada imala svoje prostore. Ta činjenica nije bila na ponos gradu Varaždinu. No, ovaj objekt koji je i kulturno – povijesni spomenik, predstavlja jednu od najljepših zgrada u Varaždinu, a i stilski najvažnijih, jer u sebi čuva sve stilove gradnje, svu arhitekturu i bogatu povijest grada, pretvoren je u suvremenu knjižnicu. Imat će i pravu multimedijsku dvoranu  ovakav kompleks može stvarno biti na ponos našim građanima – naglasio je gradonačelnik.

Dodao je da je uvjeren kako će knjiga uvijek ostati sredstvo zapisivanja kulture i sredstvo stjecanja znanja, bez obzira na digitalno doba.

– Dobro je što smo knjižnicu smjestili u ovaj reprezentativni prostor – poručio je Čehok, zahvalivši pritom na podršci Ministarstvu kulture i medijima.

Ujedno je najavio kako će dosadašnji prostor knjižnice biti pretvoren u galeriju „Malogorski Rabuzin“, koju Grad pokušava smjestiti u prikladan prostor već par desetljeća. Sada će se i to konačno ostvariti.

Novouređeni prostor od dvije tisuće metara četvornih predstavlja prvu nekretninu u 183 godine tradicije kojom će raspolagati knjižnica. Uz suvremene sustave grijanja i hlađenja, knjižnica će biti opremljena i funkcionalnim regalima u skladišnom prostoru.

Korisnici će raspolagati studijskom čitaonicom, dvoranom za prezentacije, opremom za samoposudbu, opremom za slabovidne, te onom za osobe s poteškoćama u kretanju.U zgradu koju je Grad kupio za 11,4 milijuna kuna uloženo je 15 milijuna kuna u uređenje, adaptaciju i opremu od čega je 4,2 milijuna kuna od Ministarstva kulture i medija.

Službeno otvaranje knjižnice očekuje se nakon završetka preseljenja, tijekom ožujka.

Nastavite čitati