Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Ludbreški hren dobio nacionalnu zaštitu svog naziva, veliko je to priznanje za obitelj Makar

Ivan Agnezović

Objavljeno:

- dana

Ljut, oštar i osvježavajuć, izvrsno prija uz kuhano ili pečeno meso, kao dodatak salatama, dobro se slaže i s ribom, a uz sve to je i jako zdrav. Odlike su to Ludbreškog hrena, izvornog i tradicionalnog proizvoda koji je dobio nacionalnu zaštitu – zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla.

Time je postao već deveti zaštićeni proizvod iz Varaždinske županije na nacionalnoj razini.

Istaknuto je to danas, 28. travnja, u atriju Županijske palače povodom dobivanja nacionalne zaštite i početka procesa zaštite Ludbreškog hrena na razini Europske unije.

Kako je naglasio pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Dragutin Vincek, Ludbreški hren je na ovim prostorima vezani uz uskrsne blagdane i svadbene svečanosti kada se hren jede uz mesne obroke.

Bojana Makar iz Agro Altere, koja proizvodi Ludbreški hren, navela je kako već skoro nakon 40 godina proizvodnje hrena, dobiveno veliko priznanje.

– Naša sorta je 2012. godine priznata kao autohtona sorta i sada smo dobili jedno veliko priznanje koje nam dokazuje kvalitetu i svojstvo Ludbreškog hrena. To će nam dati i dodatnu tržišnu vrijednost. Moram priznati da se do sada pokazala prepoznatljivost našeg hrena i van granica naše države. Nadam se daljnjem razvijanju proizvodnje – istaknula je Bojana Makar.

Župan Radimir Čačić izjavio kako ne postoji beskonačan broj proizvoda koji se mogu zaštititi jer je proces dobivanja oznake rigorozan i temeljit te je naznačio kako je proizvodnja Ludbreškog hrena evidentirana još prije 30-ak godina.

– Svojim proizvodima dokazali smo kako je kvaliteta naših proizvoda na svjetskoj razini, a tim smjerom svakako nastojimo nastaviti. Županija će svakako podržati promociju Ludbreškog hrena na svjetskim sajmovima, kao što smo i napravili s bučinim uljem te varaždinskim zeljem. Pomažemo i financijski i organizacijski. Da bi došli do ovakvog uspjeha potreban je rad, ali i određena vrsta strasti, a ovdje govorimo o obitelji Makar gdje su svoj obol dale tri generacije. Naravno i EUVITA – Cluster za ruralni razvoj i poduzetništvo je dao svoj veliki doprinos. Konkurencija u tom smislu nije problem nego je dobrodošla kako bi ojačala naš brend, brend samog Ludbreškog hrena, čime se jača cjelokupna gastronomska ponuda županije, ali i Hrvatske – rekao je župan.

Dodajmo da je Zvonimir Novak iz EUVITA-e Clustera za ruralni razvoj i poduzetništvo zahvalio Županiji na financijskoj i organizacijskoj pomoći kod dobivanja ove oznake.

– Sljedeća faza je zaštita na razini Europske unije, a uz malo sreće bismo do kraja godine mogli i to realizirati. Sam Ludbreški hren sada ulazi u novu razvojnu fazu, on je već prisutan na našem tržištu, a uz ovu oznaku imati će i šansu više. Prije osam godina hren nije postojao na sortnoj listi, dok nismo pokrenuli određene aktivnosti. Otvaraju se nove prilike te sam  siguran u daljnju pomoć i podršku Županije – rekao je Zvonimir Novak.

Život i društvo

FOTO Mališani iz Dječjeg vrtića Bajka pripremali čips od jabuke, razne voćne salate…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Dječjem vrtiću Bajka Varaždin, u srijedu, 20. listopada, obilježen je Međunarodni dan kuhara, manifestacija koja promiče profesiju kuhara i zdrav način prehrane.

Djeca svakodnevno unose zdrave namirnice i time hrane svoje tijelo i mozak s ciljem pripreme za zdrav život. Kuharice DV Bajka svoj su dan obilježile pripremajući i prezentirajući djeci zdrave obroke.

Vodeći se motom „Zdrava hrana za budućnost“ djeca su na prigodan način učila o zdravim namirnicama, utjecaju hrane na tijelo i okoliš. Djeca su pripremala i konzumirala svoje zdrave obroke kao što je: čips od jabuke, razne voćne salate i razne smoothie napitke.

Od recepata koje su djeca prikupila od svojih roditelja, djedova i baka, te i sami osmislili neke od njih uz pomoć odgojitelja, izradit će „Zdravu kuharicu“.

Nastavite čitati

Život i društvo

Svjetleći objekt obasjao nebo iznad Varaždinske i Međimurske županije: Izgledalo je kao raketa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

suze svetog lovre, kiša meteora, perzeidi

U redakciju Regionalnog tjednika javili su se čitatelji iz svih dijelova Varaždinske županije koji su vidjeli svjetleći objekt na nebu, a pretpostavlja se da je riječ o meteoru.

– Iza 18 sati vidjeli smo svjetlo koje je izgledalo kao raketa plavkaste boje – javlja čitateljica iz Varaždina.

Svjetlo se vidjelo i na ludbreškom području, ali i u dijelovima Međimurja.

Astronom Korado Korlević potvrdio je pak za 24sata da je viđeno nebesko tijelo oko 18 sati.

– Mogu potvrditi da je poslije 18 sati viđeno nebesko tijelo. Vidjeli su ga i ljudi u Zadru. Pregledat ćemo snimke i napraviti triangulaciju pa ćemo vidjeti gdje je prošao – rekao je kratko astronom Korado Korlević.

Danas u večernjim satima na Facebooku se oglasio i Hrvatski astronomski savez.

– Obzirom na mnoge upite i dojave o vrlo sjajnom meteoru bolidu koji se iz Hrvatske vidio večeras oko 18:28, želimo izvijestiti javnost da je pojačana meteorska aktivnost očekivana obzirom da je prognozirani maksimum aktivnosti meteorskog roja Orionida u ranim jutarnjim satima 21. listopada – napisali su na Facebooku.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje