Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Majstorske diplome primilo 29 majstora, uručena i priznanja Hrvatske obrtničke komore

Objavljeno:

- dana

Majstorske diplome, najviši stupanj obrazovanja u obrtničkom zanimanju, steklo je 29 novih majstora iz Varaždinske županije, pri čemu je dvoje majstora steklo čak dvije diplome. Tradicionalnu, svečanu podjelu majstorskih diploma je Obrtnička komora Varaždinske županije upriličila u Županijskoj palači.

Tomislav Peršić primio je dvije diplome, majstor soboslikar-ličilac i majstor zidar.

– Zahvaljujem Obrtničkoj komori jer nam omogućuje da mi koji smo se odlučili za obrtništvo u vrlo kratkom roku možemo dobiti papir i početi raditi ono za što smo osposobljeni. Završio sam Teološki fakultet, ali nisam se odlučio raditi u struci koju sam završio jer sam prepoznao da u obrtništvu čovjek može živjeti normalnim životom, puno lakše nego da radim u prosvjeti. Nastojim poticati i okupljam oko sebe dosta mladih jer u obrtništvu fali jako puno radne snage, zato i želim mladim prezentirati da je obrtništvo vrlo privlačan put – rekao je Peršić.

Čestitke novim majstorima uputila je zamjenica župana Silvija Zagorec.

– Majstorske diplome u kontekstu obrtništva su najveći stupanj obrazovanja koji obrtnici mogu postići u svojoj struci, a koje će im omogućiti da svoja znanje i vještine kao mentori prenose na nove generacije obrtnika. Ono što nas posebno veseli je to da u Varaždinskoj županiji, unatoč svim okolnostima u kojima se nalazimo, broj obrtnika raste te ih trenutno imamo oko 3500 i svi oni zapošljavaju oko 8100 ljudi – istaknula je zamjenica Zagorec te dodala da Varaždinska županija prepoznaje značaj obrtništva te potiče mlade na odabir strukovnih zanimanja.

– Gradimo dva regionalna centra kompetentnosti i imamo pet strukovnih centara izvrsnosti i vjerujemo da upravo kroz te strukovne centre izvrsnosti u kojima se spaja obrazovanje i realni sektor potičemo naše mlade učenike kod odabira svog zanimanja odnosno srednje škole. Na taj im način pokazujemo važnost i vrijednost strukovnog obrazovanja. Naime, svima nam je poznato da kvalitetno strukovno obrazovanje je temelj za obrtništvo koje je iznimno bitna grana gospodarstva. Svim našim obrtnicima majstorima želim puno uspjeha u daljnjem radu i neka i dalje ostanu čuvari naše tradicije – dodala je Zagorec.

Predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Igor Šoković istaknuo je da sve više mladih prepoznaje vrijednost strukovnih zanimanja.

– Zahvaljujem na podršci Županiji kao glavnom suportu Obrtničke komore i svih obrtnika Varaždinske županije. Obrtnička komora Varaždinske županije ima pet udruženje obrtnika i to Varaždin, Ludbreg, Novi Marof, Ivanec i Udruženje ugostitelja Varaždin te oni sami, bez Varaždinske županije, ne bi mogli imati takav angažman. Sad 29 majstora prima diplome, i čak njih dvoje po dvije diplome, što je u ovom trenutku jedan zahvalan broj koji se može mjeriti i s brojem majstora u ostalim gradovima koji su stekli diplome u 2022. godini. Hvalevrijedna informacija je da su obrtnici počeli prepoznavati izobrazbu za svoja zanimanja više nego je to bio slučaj prijašnjih godina i polako se briše onaj nekadašnji negativni trend te strukovna zanimanja postaju polako „in“. Radi se na par projekata koji će biti aktualni i preko udruženja i preko Komore te Županije te smo se dosta angažirali oko projekta Odaberi svoju školu, a u sklopu kojeg će obrtnici biti prisutni na svim tim događanjima. Biti će četiri događanja u županiji, a na kojima će obrtnici prezentirati svoja zanimanja kako bi se osnovnoškolci završnih razreda mogli polako pripremati i odlučiti za svoja buduća zvanja – rekao je Šoković.

Majstorske diplome primila su dva autoelektričara, tri automehaničara, deset elektroinstalatera, po jedan autoserviser, frizer, kozmetičar, pekar, soboslikar ličilac i zidar, po četiri kuhara i natkonobara te dva vodoinstalatera, instalatera grijanja i klimatizacije.

Uz svečanu podjelu majstorskih diploma podijeljena su i priznanja Hrvatske obrtničke komore za 2022. godinu koja se dodjeljuju uspješnim i uglednim obrtnicima za poslovna postignuća i zasluge u razvoju i promicanju obrtništva.

Nekategorizirano

Varaždinski gimnazijalci proslavili 50. godišnjicu mature

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nekad učenici varaždinske Gimnazije, danas iskusni profesionalci različitih struka, proslavili su 50. godišnjicu mature u školskim klupama.

Proslava je upriličena u subotu, 11. svibnja, a bivši maturanti na druženje s vršnjacima pristigli su i iz inozemstva, gdje žive i rade.

Međutim, većina ih je u mirovini, a mnogi od njih uspješno su završili studije ostvarivši potom profesionalne karijere. Na poziv za proslavu maturanata iz daleke 1974. godine, odazvalo se 116 bivših maturanata varaždinske Gimnazije.

Tada ih je maturiralo  215 u 7 razreda i nikad dosad prilikom proslava godišnjica mature nije se odazvalo toliko slavljenika. Nažalost, 27 ondašnjih maturanata je preminulo.

Dodajmo da su nakon okupljanja pred zgradom Prve Gimnazije i fotografiranja, ušli u gimnazijsku zgradu i boravili nakratko po razredima. Bila je to prigoda da se svi prisjete srednjoškolskih dana i svojih snova.

Druženje je nastavljeno uz svečanu večeru, glazbu i ples u Park Boutique hotelu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Novomarofska tvrtka više od 50 tisuća eura donirala za 60 tamošnjih udruga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Knauf Insulation, kao društveno odgovorna kompanija i aktivan član lokalne zajednice, nastavlja sa svojom podrškom lokalnim udrugama, ustanovama i organizacijama. Ove godine, kompanija je ponovo dokazala svoju predanost društvenoj odgovornosti donacijom više od 50 tisuća eura za rad 60 udruga s područja Novog Marofa i okolice.

Nakon pažljivog pregleda svih pristiglih prijava, novomarofska kompanija odabrala je 60 udruga koje će primiti financijsku podršku. Ova donacija naglašava važnost društveno odgovornog poslovanja koje Knauf Insulation stavlja visoko na listu svojih prioriteta.

– Briga za kvalitetu života lokalne zajednice je među našim najvažnijim prioritetima,” izjavio je Stjepan Mršić, direktor Knauf Insulationa. “Ove donacije predstavljaju kontinuitet naše snažne suradnje s lokalnom zajednicom, koja ima ključnu ulogu u našem poslovanju. Izuzetno smo ponosni što možemo podržati rad udruga i s nestrpljenjem iščekujemo nove projekte koji će dodatno unaprijediti kvalitetu života u Novom Marofu i okolnim područjima – ističu u ovoj tvrtki.

Donacije su usmjerene prema udrugama i ustanovama koje se bave obrazovanjem, zdravstvom, zaštitom okoliša, socijalnom pravdom, kulturom, sportom i drugim društveno važnim područjima. Kroz ovu podršku, Knauf Insulation želi poslati jasnu poruku o važnosti suradnje s organizacijama koje dijele iste vrijednosti i prioritete.

U prostorijama kompanije Knauf Insulation u Novom Marofu održan je prijem za predstavnike pojedinih udruga, ustanova i organizacija iz raznih područja djelovanja. Tijekom prijema, predstavnici su imali priliku osobno podijeliti informacije o projektima i aktivnostima koje planiraju za ovu godinu, a za koje su donacije i namijenjene.

Knauf Insulation će i dalje nastojati biti primjer društveno odgovornog poslovanja, nastavljajući podržavati projekte koji doprinose boljoj budućnosti za sve članove lokalne zajednice.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje