Povežite se s nama

Život i društvo

Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin tradicionalno dodjelilo 20 stipendija

Objavljeno:

- dana

U Obrtničkom domu u Kukuljevićevoj ulici u petak, 17. studenoga, dvadeset učenika koji se školuju za obrtnička zanimanja potpisalo je s Udruženjem hrvatskih obrtnika Varaždin ugovore o stipendiranju.

– Udruženje hrvatskih obrtnika već niz godina dodjeljuje stipendije učenicima koji se školuju za obrtnička zanimanja. Na taj način nastojimo motivirati učenike da za svoj životni poziv odaberu upravo neko od obrtničkih zanimanja, te da njima i njihovim roditeljima isplatom mjesečne stipendije olakšamo školovanje. Ove stipendije dodjeljujemo učenicima s područja koje pokriva Udruženje, a pritom u obzir uzimamo uspjeh učenika, smjer za koji se školuju te njihov socijalni status. Treba istaknuti da se ove stipendije isplaćuju iz komorskog doprinosa, koji plaćaju naši članovi, pa je to jedan od načina ulaganja u budućnost. Naime, time našim obrtnicima osiguravamo stručnu radnu snagu, a učenike motiviramo da svojim trudom i radom roditeljima olakšaju trošak školovanja – istaknuo je na potpisivanju ugovora o stipendiranju Vladimir Bais, predsjednik Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin.

Ove godine stipendije će prvi puta primiti devet učenika koji se školuju za obrtnička zanimanja.

Ove mjesečne stipendije koje učenicima isplaćuje Udruženje hrvatskih obrtnika velika su pomoć učenicima, ali i njihovim roditeljima.

– Puno mi znači ta stipendija, jer mi dosta olakšava školovanje. Imam svoj novac, pa je ipak lakše – rekla je Paulina Majhen, učenica Srednje strukovne škole koja se školuju za frizerku.

Stipendije su dobrodošla pomoć i roditeljima čija se djeca školuju za obrtnička zanimanja.

– Puno nam to znači, prva liga su te stipendije. Jako mi je drago da je Karlo dobio tu stipendiju, jer sada ne moramo baš svaki sendvič i pauzu plaćati iz našeg džepa. Ti novci su nam dobrodošla pomoć, ali i motivacija djeci da uče, da se školuju i da steknu svoj kruh. Karlo će ove godine završiti za montažera suhe gradnje i nadam se da će brzo dobiti posao – rekao je Ivan Premužić. (jn)

Život i društvo

Kućice za ptice je najbolje postavljati u prvoj polovici ožujka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U današnje vrijeme, kad su zbog intenzivnoga uređivanja parkova, voćnjaka, šuma i ostalih staništa prirodne duplje postale prava rijetkost, kućice za ptice mogu znatno doprinijeti zaštiti i povećanju broja ptica dupljašica kao što su velika sjenica, plavetna sjenica, crnoglava sjenica, jelova sjenica, čvorak, brgljez, djetlići, žune, golub dupljaš i neke vrste sova i ćukova.

Dupljašice su veoma važne za normalno funkcioniranje šumskih ekosustava. To su uglavnom vrste koje se pretežno hrane ličinkama i odraslim kukcima (djetlići, sjenice) ili glodavcima (sove) te imaju važnu ulogu u reguliranju brojnosti vrsta koje se smatraju štetnicima.

Kućica za gniježđenje ptica dupljašica zamjena je za prirodnu duplju, napomenuli su iz ustanove Zagorje Priroda. U prirodi duplje nastaju na nekoliko načina, najčešće truljenjem unutrašnjosti drveta na mjestu gdje je polomljena grana, ili duplju izrađuju primarne ptice dupljašice – djetlići i žune. Oni tijekom života naprave mnogo duplji za gniježđenje, noćenje i zaštitu od loših vremenskih uvjeta. Kada primarne dupljašice prestanu koristiti te duplje, počinju ih koristiti sekundarne ptice dupljašice (sjenice, brgljezi, čvorci poljski vrapci, vijoglavi, bjelovrate muharice, ćukovi itd.).

Kućica se može postaviti na stablo ili zid. Kućica ne bi trebala biti izložena direktnom suncu i biti na dohvat kućnim ljubimcima te ju je potrebno učvrstiti kako ju vjetar ne bi ljuljao. Kućice je najbolje postavljati u prvoj polovici ožujka.

Kod izrade bitno je znati dobre dimenzije. Visina osnovne daske za kućicu je 37 cm, širina je 15 cm, visina bočne stranice je 19 cm, dubina je 19.3 cm, dužina krova je 23 cm dok je rupa za ulaz 3 cm. Ovakva veličina kućice i rupe odgovora sjenicama, brgljezu, muharicama, mrkoj crvenrepki i palčiću. Kućice za ptice možete i kupiti te postaviti.

Više o izradi kućica za ptice možete naći na letku Kućica za ptice udruge BIOM, koji se nalazi na njihovoj internetskoj stranici.

Nastavite čitati

Život i društvo

Akcija ranog otkrivanja raka prostate za muškarce s područja Općine Sračinec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Sračinec poziva muškarce starije od 40 godina s područja Općine Sračinec da se odazovu akciji ranog otkrivanja raka prostate.

U sklopu akcije provoditi će se vađenje krvi i po dobivenim nalazima osobe će se upućivati na ultrazvuk prostate. Vađenje krvi provoditi će Karmela Majcen, bacc.med.tech. u prostorijama Općine Sračinec dana 26. ožujka 2024. (utorak) u vremenu od 8 do 10 sati i dana 27. ožujka (srijeda) u vremenu od 16 do 18 sati.

Za dodatne informacije možete se obratiti voditeljici cjelokupne akcije, Karmeli Majcen, bacc.med.tech. na broj mobitela 098/936-8857.

Od raka prostate, najčešćeg novodijagnosticiranog raka kod muškaraca u Hrvatskoj, godišnje oboli oko 2800 osoba, a prema posljednjim je podacima u 2021. godini umrlo njih 805, piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje