Povežite se s nama

Život i društvo

Položen je kamen temeljac za dogradnju Dječjeg vrtića Ivančice Ivanec

Foto: Grad Ivanec

Objavljeno:

- dana

Svima, velikima i malima, koji su se okupili u krugu Dječjeg vrtića Ivančice, 22. studenoga je srce bilo veliko kao kuća, jer položen je kamen temeljac novog dijela vrtića.

Tim je povodom u temelj objekta zamjenik gradonačelnika Marko Friščić položio kapsulu s porukom i crtežima koje su u nju, za neke buduće generacije, stavili vrtićki mališani, a kapsulu su potom u temelj uzidali izaslanica ministra znanosti i obrazovanja Vesna Šerepac, gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić i predsjednik Gradskog vijeća Zdenko Đuras.

Dugo čekan trenutak, kojim je projekt dogradnje vrtića u Ivancu krenuo prema svojoj realizaciji, pljeskom su pozdravili brojni okupljeni, među njima i gradski vijećnici, resorne gradske pročelnice, članovi Upravnog vijeća vrtića, predstavnici vrtićkog kolektiva, izvođači radova, voditelj projekta te predstavnici stručnog nadzora i svi ostali angažirani u ovome projektu.

U povodu velikog dana kratak program ispunjenom pjesmom i stihovima na ulazu u vrtić izveli su mališani Dječjeg vrtića sa svojim odgojiteljicama.

Sve okupljene pozdravio je predsjednik Gradskog vijeća Zdenko Đuras te izrazio veliku osobnu radost i zadovoljstvo početkom realizacije dogradnje vrtića u Ivancu: “Radujem se, jer dogradnja vrtića je nešto najljepše što nam se može dogoditi i ono zbog čega se isplati baviti ovim poslom. Svako dijete s područja grada Ivanca zaslužuje imati svoje mjesto u vrtiću, a ovim projektom Grad Ivanec se primiče tome cilju, jer upravo naša djeca su naša nit vodilja.”

Također je uputio i zahvale Vladi RH koja je pokrenula projekte gradnje i rekonstrukcije predškolskih ustanova širom Hrvatske.

Skupu se obratio i gradonačelnik Milorad Batinić: “Konačno je došao i taj dan, za koji smo se dugo pripremali! Naše zadovoljstvo je dvostruko, jer uz dogradnju vrtića Ivanec, uskoro kreće i gradnja novog vrtića u Radovanu, za koji je izvođač radova već odabran. Zahvaljujući tome, sagradit ćemo nove, moderne vrtićke kapacitete za smještaj čak 112 novih mališana u gradske predškolske ustanove, njih 40-ero u Ivancu te 64-ero u Radovanu.”

Batnić je istaknuo zadovoljstvo dobrim demografskim trendovima, sve većim doseljavanjem novih mladih obitelji u Ivanec te rastućim potrebama za smještajem malenih u vrtiće.

Izaslanica ministra znanosti i obrazovanja Vesna Šerepac, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje, istaknula je zadovoljstvo što može nazočiti ovakvim lijepim događanjima, kojima se, naglasila je, svakom djetetu osiguravaju jednaki uvjeti i podiže kvaliteta boravka djece u vrtićima. Ističući da je Grad Ivanec sredstva za (do)gradnju čak dvaju vrtića povukao već u prvom pozivu, izrazila je zadovoljstvo što će se sredstvima koja je osigurala Vlada u vrtićima u Ivancu i Radovanu sagraditi novi dnevni boravci za ukupno 8 jasličkih skupina.

Inače, projekt dogradnje vrtića Ivanec vrijedan je 1,22 milijuna eura, od čega 650.000 eura osigurava Grad Ivanec iz kreditnih sredstava, dok je 650.000 eura osigurano iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (koji se financira sredstvima Europske komisije) putem Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Gradnja novog vrtića u Radovanu vrijedna je 2,5 milijuna eura. Od toga Grad osigurava milijun eura iz proračuna, daljnjih 730.000 eura osigurano je iz kredita, dok je iz NPOO osigurano daljnjih 730.000 eura.

Bude li sve išlo po planu, dovršetak vrtića u Ivancu očekuje se do početka nove pedagoške godine 2024./2025.

Život i društvo

Crvenom križu Varaždinske županije 1.4 milijuna eura za projekt “Zaželi“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 23. veljače, ravnateljica Društva Crvenog križa Varaždinske županije, Sandra Vidaček, potpisala je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu Projekta “Omogućimo život u vlastitom domu”- ZAŽELI IV faza u iznosu od 1.485.000.00 eura.

Ovim ugovorom, omogućit će se zapošljavanje 30 osoba koje će pružati uslugu potpore i podrške za 180 starijih i osoba s invaliditetom u 3 grada i 6 općina s područja Varaždinske županije.

Partneri u Projektu “Omogućimo život u vlastitom domu”, su Općina Breznica, Općina Breznički Hum, Općina Klenovnik, Općina Gornji Kneginec, Grad Lepoglava, Grad Novi Marof, Općina Sračinec, Općina Visoko i Grad Varaždinske Toplice.

Trajanje projekta je 36 mjeseci od kojih se 33 odnosi na pružanje usluga.

– Radujemo se ponovnom početku projekta, svjesni koliko pružanje usluga bitno utječe na kvalitetu života starijih osoba i osoba s invaliditetom naše županije – ističe ravnateljica Sandra Vidaček.

Nastavite čitati

Život i društvo

U godinu dana više od 290.000 eura za modernizaciju nerazvrstanih cesta u Općini Maruševec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U godinu dana više od 290.000 eura uloženo u modernizaciju nerazvrstanih cesta u Općini Maruševec.

Riječ je o radovima na području svih pet mjesnih odbora u Općini Maruševec na 10 nerazvrstanih cesta i raskrižju u Maruševcu, koje stanovnici svakodnevno koriste, a do sada nisu bile asfaltirane.

Prometnice su uređene u naseljima Brodarovec, Čalinec, Donje Ladanje, Druškovec, Greda i Maruševec.

– U modernizaciju lokalnih prometnica Općina Maruševec u proteklih je 12 mjeseci uložila gotovo 292.000 eura, odnosno skoro 2,2 milijuna kuna, što je iznimno ulaganje u odnosu na ranije godine. Projekti modernizacije prometnica, a samim time i prometne povezanosti te povećanja sigurnosti sudionika u prometu financirani su većim dijelom iz općinskog proračuna, ali i sredstvima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine – pojasnio je načelnik Općine Maruševec Mario Klapša.

Osim na nerazvrstanim cestama, u proteklih 12 mjeseci izvršeni su radovi i na županijskim cestama na području Općine. U cilju proširenja prometnice i povećanja sigurnosti djece, pješaka i ostalih sudionika u prometu projekt zacjevljenja i uspostave nogostupa na županijskoj cesti Ž2029 u Ulici Vladimira Nazora u Donjem Ladanju, uz dječji vrtić Općina Maruševec, provodila je u suradnji sa Županijskom upravom za ceste Varaždinske županije tijekom 2022. i 2023. godine. Ukupna vrijednost zahvata na navedenoj lokaciji iznosila je 190.460,02 eura, odnosno 1.435.021,04 kuna, dok je izgradnja autobusnog ugibališta i nogostupa u Korenjaku na županijskoj cesti Ž2060 realizirana u visini od 94.546,73 eura, odnosno 712.362,34 kuna.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje