Povežite se s nama

Život i društvo

Klub vijećnika SDP-a Varaždina pokrenuo inicijativu o usvajanju rezolucije o proglašenju Varaždina sigurnim mjestom za žene

Objavljeno:

- dana

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava 25. studenog, Klub vijećnika SDP-a grada Varaždina pokrenuo je inicijativu o usvajanju rezolucije o proglašenju Varaždina sigurnim mjestom za žene.

Predsjednik Kluba vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću grada Varaždina Dražen Jagić rekao je da je inicijativa za ovakvom rezolucijom došla od skupine europskih socijalista (PES) u Odboru regija, čiji je sastavni dio SDP. Dokument se temelji na desetak povelja i konvencija UN-a i Europske unije i obvezuje Grad Varaždin na aktivan rad na provođenju javnih politika kojima se jamči sigurnost žena uz osudu svakog rodno uvjetovanog nasilja. Tom rezolucijom žele obavezati Grad Varaždin na aktivan rad u provođenju javnih politika, da osigura direktan i stalni pristup specijaliziranim, sigurnim i sveobuhvatnim uslugama potpore za žrtve rodnog nasilja, da se osigura brža reakcija nadležnih tijela, provodi edukacija o rodnoj ravnopravnosti svih subjekata i kroz odgojno-obrazovne institucije poveća svijest i posljedicama rodnog nasilja, da se primjenjuje politika nulte tolerancije na svako seksističko oglašavanje na javnim mjestima rad sprječavanja promicanja štetnih rodnih stereotipa, te da se javnost senzibilizira putem komunikacijskih kampanja, posebno intenzivno povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji obilježavamo 25. studenog.

Prijedlog ove Rezolucije je prihvatio gradonačelnik Varaždina, Neven Bosilj, te je ona uvrštena na sjednicu Gradskog vijeća koja će se održati 28. studenog. Njenim usvajanjem, a potom i primjenom Grad Varaždin bit će sigurno mjesto za žene i služit će primjerom drugim lokalnim i regionalnim jedinicama lokalne samouprave.

Gradska vijećnica i diplomirana psihologinja Danka Marić Paravinja istaknula je da je obiteljsko nasilje složen društveni i javnozdravstveni problem na koji naše društvo još uvijek nema adekvatan odgovor. Dodala je da je u posljednjih 20 godina u Hrvatskoj ubijeno preko 400 žena. Prošle godine u Hrvatskoj dogodilo se 13 ubojstava žena, a ove godine 6, od čega jedno u našoj županiji. U gradu Varaždinu prošle je godine zabilježeno 168 prijava obiteljskog nasilja, pri čemu je 131 žena bila žrtva, dok je ove godine do sada zabilježeno 117 prijava obiteljskog nasilja, sa 87 žena žrtava obiteljskog nasilja.

Hrvatski zavod za socijalni rad, Područni ured Varaždin do 21.11.2023. zaprimio je ukupno 198 prijava obiteljskog nasilja, a treba naglasiti da se u brojnim drugim postupanjima Područnog ureda tijekom rada na nekom drugom problemu dozna i o obiteljskom nasilju. Osim toga, PU Varaždin ima postupanja na gotovo tjednoj razini u vezi obiteljskog nasilja tijekom intervencija dežurnog socijalnog radnika, a obično na poziv policije.

U Domu za žrtve obiteljskog nasilja „Utočište Sv. Nikola” ove je godine do sada realizirano 40 smještaja, pri čemu je godišnji prosjek oko 50 do 60 smještaja. Napomenula je da ove brojke ne pokazuju stvarnu sliku, iz razloga što veliki broj žrtava ne prijavljuje nasilje u strahu od osude društva te zbog nepovjerenja u institucije.

– U jednom naprednom društvu kakvim smatramo Hrvatsku i Europsku uniju kojoj pripadamo, o pitanju prava i sigurnosti žena uopće ne bismo trebali raspravljati, niti bi to pitanje trebalo uopće biti upitno. Nažalost, svakodnevno svjedočimo mnogim primjerima koji nam dokazuju da je rodno uvjetovano nasilje i dalje jedan od većih problema u našem društvu i zahtjeva dodatne aktivnosti na svim razinama na što ćemo se donošenjem ove rezolucije kao Grad i obavezati – istaknuo je predsjednik Gradske organizacije SDP-a Varaždin i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

Saborska zastupnica SDP-a Barbara Antolić Vupora dala je potporu ovoj incijativi.
– Rodno utemeljeno nasilje sve je brutalnije, a zbog zbog nemara i nečinjenja institucija često završavaju tragičnim ishodom. Također, često se događa da kad žena progovori o nasilju nad njom, često uslijedi još više omalovažavanja, o čemu zorno govore komentari na društvenim mrežama. U Hrvatskom saboru inzistiram na izmjenama zakonodavnog okvira i aktivnostima koje će nas dovesti do cilja kojem svi težimo – potpune ravnopravnosti žena i muškaraca kao jedne od temeljne vrijednosti Europske unije“ – istaknula je Barbara Antolić Vupora.

Život i društvo

U subotu u Varaždin dolazi Hajduk pa je policija izdala niz uputa i upozorenja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu igraju NK Varaždin i HNK Hajduk pa je policija izdala niz upozorenja.

U subotu, 24. veljače, s početkom u 15 sati u Varaždinu, na gradskom stadionu odigrat će se nogometna utakmica 24. kola SuperSport HNL, između NK Varaždina i HNK Hajduka.

Policija poziva sve navijače i gledatelje da se prije utakmice, na samom stadionu za vrijeme odigravanja i nakon utakmice ponašaju fer, korektno i sportski kako bi se utakmica odigrala u primjerenom sportskom duhu.

Također, pozivaju sve posjetitelje da se detaljno upoznaju s uputama i preporukama koje navodimo u nastavku priopćenja.

Obavijest za sve navijače, posjetitelje/gledatelje

•  Ulaz u stadion „Anđelko Herjavec“ biti će otvoreni od 13 sati

•  Radi izbjegavanja gužvi, pozivaju posjetitelje da na vrijeme krenu prema stadionu te da poštuju upute i pravila organizatora te upozorenja i naredbe policijskih službenika u prometu i na stadionu.

•  Sve ulaznice su personalizirane i prilikom ulaska provjeravaju se barkod čitačima.

• U vremenu od 13 do 18 sati bit će zatvorena Zagrebačka ulica od novog rotora kod trgovačkog centra Kaufland do raskrižja s ulicom Frana Supila. Iz smjera grada bit će dozvoljen prolaz gledateljima koji dolaze na utakmicu, do skretanja za Tehnološki park, i to samo poradi parkiranja o okolnim parkiralištima. Mole ostale sudionike u prometu da koriste zaobilazne ceste.

• Preporučju posjetiteljima koji dolaze svojim vozilima na utakmicu, da koriste parkirališta kod gradskih bazena i Tehnološkog parka u Zagrebačkoj ulici, kod trgovačkih centara Bauhaus i Lidl te prostor Autokluba Varteks.

• Ulaz na parkiralište Autokluba Varteks iz smjera Gospodarske ulice, bit će za navijače gostujućeg kluba dok će za sve ostale biti ulaz iz Biškupečke ulice.

Poštivanje Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima

Na ulazima u stadion zaštitarska služba provodi sigurnosne provjere.

Sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, zabranjeno je:

• unošenje  ili pokušaj unošenja alkoholnih pića i droga te ulazak i boravak u prostor športskog objekta u alkoholiziranom stanju,

• unošenje pirotehničkih sredstava, oružja i drugih predmeta koji su pogodni za nanošenje ozljeda ili za stvaranje nereda i nasilja,

• paljenje i bacanje pirotehničkih sredstava, kao i paljenje drugih navijačkih rekvizita,

• maskiranje lica kapom, maramom ili na drugi način s ciljem prikrivanja identiteta,

• unošenje i isticanje transparenata, zastava ili drugih stvari s tekstom ili slikom, znakom ili drugim obilježjem kojima se iskazuje ili potiče mržnja ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,

• pjevanje pjesama ili dobacivanje poruka čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,

• pokušaj nedopuštenog ulaska, odnosno nedopušteni ulazak u natjecateljski prostor ili u gledateljski prostor, prostor koji je namijenjen sucima ili drugim osobama koje sudjeluju u športskom natjecanju,

• bacanje predmeta u natjecateljski prostor,

• boravak i zadržavanje na mjestu u gledateljskom prostoru za koje se ne posjeduje ulaznica ili odgovarajuća isprava izdana od strane organizatora.

Sva uočena navedena protupravna ponašanja biti će sankcionirana sukladno Zakonom o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima i drugim zakonskim i podzakonskim aktima.

Ulazak u stadion odbit će se pored ostalog:

•  posjetiteljima pod utjecajem alkohola,

•  osobama koje ne posjeduju personaliziranu ulaznicu,

•  posjetitelju za kojeg se utvrdi da posjeduje zabranjene predmete i

• osobama za koje postoji vjerojatnost da će ugroziti sigurnost drugih na utakmici. 

Foto i video snimanje javnog okupljanja

Policija će, na dan odigravanja utakmice, sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima – prije, za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice – audio i video snimati te fotografirati javno okupljanje i javna mjesta na stadionu te prilaznim pravcima.

Pozivamo posjetitelje i gledatelje da poštuju upute i pravila organizatora te upozorenja i naredbe policijskih službenika u prometu i na stadionu.

Nastavite čitati

Život i društvo

“Medarica“ obišla mališane iz 9 vrtića i poklonila im 150 kilograma meda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Članovi udruge Medarica iz Mađareva kod Novog Marofa obišli su sve vrtiće grada Novog Marofa i okolice, njih ukupno 9, odnosno 4 novomarofska vrtića, vrtić Leptirić u Ljubešćici, Pčelica u Bisagu,Zagonetna šuma u Šćepanju kod Brezničkog Huma, te još dva dječja vrtića u Varaždinskim Toplicama.

Podijelili su ukupno 150 kg meda najmlađim ljubiteljima ove slatke i nadasve zdrave namirnice te su mališanima upriličili prezentaciju košnice i svega što se u njoj nalazi, kako bi djeca što zornije vizualizirala priču o pčelama i medu.

– Svake godine s dolaskom proljeća počinjemo obilaziti najmlađe – djecu vrtićkog uzrasta, potom i polaznike osnovnih škola kako bi od najranije dobi djeca stekla naviku uzimanja ove zdrave i potrebne namirnice – govore predstavnici Medarice Vlekoslav Andrašek i Vlado Toplovec.

– Vezano uz to djeci objašnjavamo značenje i ulogu pčela u prirodi, pčelinjeg proizvoda meda, svojstava i dobrobiti meda općenito. Ovo je peta godina  kako naša udruga provodi ovu korisnu akciju i tako ćemo nastaviti i ubuduće – naglasili su predstavnici udruge Medarica.

Polaznici vrtića i njihove tete zahvalili su udruzi Medarica te ih počastili izvedbom prigodnoga dječjeg programa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje