Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO “Martinjem v Marofu” započela ovogodišnja martinjska slavlja: bilo je kako treba – veselo i bučno

Objavljeno:

- dana

Ovogodišnja martinjska slavlja u Varaždinskoj županiji  „otvorio“ je Novi Marof.

„Martinjem v Marofu“, održano je jučer ispred Kulturnog centra Ivan Rabuzin, a poprilična gužva je pokazala da su se Marofčani poželjeli dobre zabave. Upravo su to i dobili. Ceremonijalni meštar Biškup Ivan Mikulčić-Strujić znao je kako podgrijati dobru atmosferu. Imao je sve što dobrom meštru treba – britak jezik, vedar duh i vjerne mu kumove. Marofski vinari imaju razloga za dobro raspoloženje. – Prema prvim pokazateljima možemo kazati da je vinogradarska godina bila dobra, pogotovo kada su u pitanju količine. Za trećinu je više vina u odnosu na proteklu godinu. I po kvaliteti je godina zadovoljavajuća. Nadam se da ćemo s našim vinima na nadolazećim izložbama opet postizati odlične rezultate – zadovoljan je predsjednik Udruge Vinogradara i voćara Pinta, koja je u suradnji sa Turističkom zajednicom Novog Marofa i Pučkim otvorenim učilištem organizirala Martinje v Marofu. Vino se u Marofu kušalo uz dobru glazbu „Fiškala“, a gosti marofskog Martinja po prvi su put mogli izazvati sreću u tomboli. Okupilo se kod Kulturnog centra i 15-ak izlagača domaćih proizvoda, a fešta još nije niti završila kad su počeli razgovori o još bogatijem programu sljedeće godine. Gradonačelnik Novog Marofa, Siniša Jenkač, ni ovoga puta se nije propustio zabaviti s građanima. On je zadovoljan da se gradnja Kulturnog centra pokazala kao odlična investicija što pokazuju i brojke – ove godine je Centar dosad pohodilo 3.500 posjetitelja. – Kulturni centar građen je da postane središte društvenog, političkog života grada Novog Marofa i on je to postao. Drago mi je da se on sve više koristi, a i susjedne općine često baš u našem „Rabuzinu“ žele održati svoje svečane manifestacije – istaknuo je Jenkač.  

Život i društvo

Mlinčeni kolač sve je zanimljiviji, a nekad je bio težačka hrana lepoglavskog kraja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U okviru aktivnosti koje se provode s ciljem, nedavno pokrenute inicijative, zaštite izvornosti mlinčenog kolača, u Lepoglavskoj Vesi održana je promocija njegove pripreme “Kako se sprema ovaj jedinstveni kolač”, koji se kroz povijest blagovao u lepoglavskim obiteljima i bio težačka hrana brojnim Lepoglavčanima, snimale su kamere Hrvatske radiotelevizije i ekipa Jutarnjeg lista.

Prikaz pripreme mlinčenog kolača održan je u novoizgrađenom društvenom domu u Lepoglavskoj Vesi gdje su članovi KUD-a Lepoglavski pušlek zorno prikazali izradu mlinčenog kolača u čiju se zaštitu izvornosti krenulo temeljem inicijative koju je Grad Lepoglava pokrenuo u suradnji s KUDom Lepoglavski pušlek i Agro-turističkim klasterom Lepoglava, a koja je dobila potporu Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinski policajci u srijedu kontroliraju bicikliste i pješake

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske će sutra, 27. listopada, od 6 do 9 i 19 do 23 sata provoditi preventivno-represivnu akciju “Pješaci i biciklisti“.

Akcija će se provoditi na cjelokupnom području policijske uprave, ovisno o mjestima i vremenima događanja prometnih nesreća, prvenstveno onih s najtežim posljedicama, a kontrola prekršaja provodit će se na mjestima gdje je zabilježeno učestalo činjenje istih.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje