Povežite se s nama

Život i društvo

Na 8. Gastro izložbi u V. Toplicama 20-ak restorana predstavilo autohtonu kuhinju i slastice Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Više od 20 restorana i vinara te udruga Trnovečko srce iz Varaždinske županije, a uz njih i gosti iz Istarske, Krapinsko-zagorske i Međimurske županije predstavili su svoje specijalitete i vina na 8. Gastro izložbi održanoj u srijedu u hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama.

Gastronomsko događanje organizirali su Udruženje hrvatskih ugostitelja i turističkih djelatnika Varaždin i Obrtnička komora Varaždinske županije, a pod pokroviteljstvom Varaždinske županije.

Glavni cilj bio je predstaviti autohtonu kuhinju Varaždinske županije, i to jelima pripremljenima na tradicionalan, ali i moderan način.

Teško je bilo odlučiti što degustirati: s jedne strane bili su tu šiškrli s krušnim mrvicama, trganci na kosanoj masti i varaždinski odrezak s mlincima, a uz njih BBQ buncek s hajdinom kašom, rižoto s ciklom i brojna druga primamljiva jela. Slastice su također oduševile, od uvijek odlične topličke kupališne torte i trnovečke makovnjače pa do niza modernih i kreativnih slatica. Prezentirani su bili riblji i drugi specijaliteti iz Istarske županije, kao i autohotna jela i slastice iz Međimurske i Krapinsko-zagorske županije.

– Imamo 24 sudionika, među kojima i goste iz tri županije, a svi su pripremili autohtone delikatese svojega kraja koje nude u svojim restoranima i slastičarnicama. Uključili smo i učenike Gospodarske škole Varaždin i Srednje škole Arboretum Opeka koji se školuju za ugostiteljska zanimanja. Oni također prezentiraju svoja jela, a uz to su organizirali okrugli stol o ugostiteljskom bontonu – rekla je predsjednica Udruženja hrvatskih ugostitelja i turističkih djelatnika Varaždin Jadranka Behin.

8. Gastro izložbu otvorila je zamjenica župana Silvija Zagorec, koja je čestitala organizatorima.

– Varaždinska županija doista može biti ponosna na svoje ugostitelje i vinare, jer kroz svoj rad pričaju tisuću priča, pričaju priču o ljubavi i posvećenosti hrani te proizvodnji vina. Oni su  bitan kotačić u razvoju lokalne zajednice, u razvoju obrtništva i turizma. Enogastronomija je bitan segment i čini dio identiteta Varaždinske županije. Posebno me veseli da sudjeluju i učenici Gospodarske škole i Srednje škole Arboretum Opeka, kojima je ovo prilika da iz prve ruke dobiju kvalitetne informacije vezane uz njihovo daljnje učenje i karijeru – istaknula je Silvija Zagorec.

Gost Izložbe bio je i predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil.

– Ovakve manifestacije su bitne ako znamo da je ugostiteljstvo vrlo važna grana turizma. Ovdje vidimo i mlade ljude koji su se odlučili za upis u obrtnička zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu. U Hrvatskoj se u ovom trenutku školuje oko 250 budućih kuhara i 100 konobara te su trendovi upisa u ta zanimanja pozitivni, ali svi znamo da je na tržištu enorman nedostatak upravo tog kadra. Pozitivni trendovi su i u Varaždinskoj županiji, u kojoj je u sve programe obrtničkih zanimanja upisano 267 mladih ljudi. Obrtništvo u Hrvatskoj raste, imamo 112.180 obrta, 10 posto više nego lani, a u Varaždinskoj županiji je taj porast još i veći, iznosi 10,5 posto, što govori koliko je obrtništvo snažna grana gospodarstva u Varaždinskoj županiji i Republici Hrvatskoj – rekao je Kratohvil.

Predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Igor Šoković je istaknuo da je obrtništvo stup gospodarskog djelovanja društva, a obrtnici i ugostitelji njegov najžilaviji dio. – Udruženje ugostitelja i turističkih djelatnika Varaždina je jedno od najmanjih udruženja i njihov prvenstveni cilj je prezentirati gastronomsku ponudu našega kraja, a uz to i razmjeniti iskustva – rekao je Šoković.

Dobrodošlicu je svima poželjela gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković.

– Svaku manifestaciju, a pogotovo ovakve koje govore o dobroj hrani, dobrim vinima, ali i o dobrim ljudima, jer ljudi nam moraju biti fokus, uvijek rado podržavamo u našem gradu jer nam jako puno znače – istaknula je gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković.

Dodajmo da su se za glazbeni dio programa pobrinuli učenici Glazbene škole u Varaždinu.

Život i društvo

FOTO Čakovečki sportski kampovi razveselili najmlađe: dobro se zabavljamo, a tu su i medalje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već 20. izdanje ljetnih sportskih kampova “Svaki tjedan sport jedan”, koje organiziraju Zajednica sportskih udruga Čakovca i Grad Čakovec, započeli su u ponedjeljak kampom iz plivanja u prijepodnevnim satima. Jedini ovogodišnji plivački kamp  provodi Čakovečki plivački klub, a predsjednik kluba i voditelj kampa Goran Kolarić kazao je kako se prijavilo preko 160 školaraca.

-Već imamo dosta iskustva s kampovima, mi smo tu od početka, još tamo od 2005. pa su naši treneri sve posložili da bude u najboljem redu. Treba istaknuti kako se poseban program provodi s neplivačima u bazenu namijenjenom samo njima – izjavio je Kolarić te dodao kako će se plivački kamp zbog velikog broja polaznika podijeliti u dva dijela. Od utorka do petka, djevojčice će biti na bazenima od 8 do 10 sati, dok će dječaci na kampu biti od 10 do 12 sati – izjavio je. Kampovi su zamišljeni kako zdravi i sportski način provođenja ljetnih školskih praznika.

Oduševljenje djece kampovima vidi se na njihovim osmjesima, a među onima koji se najviše smiju su dvoje prijatelja; Jan i Jakov koji su završili četvrti razred. Jan je istaknuo kako se skupa biciklom voze na bazene te da su treninzi na kampovima naporni, ali da se pritom i jako dobro zabavljaju.

-Redovito sudjelujem na kampovima i za svoja sudjelovanja svake godine dobivam zlatnu medalju – glasno je rekao Jakov najavivši kako će i ove godine ići na zlato.

Naime, ZSU Čakovca će one s najviše sudjelovanja nagraditi medaljama na svečanosti proglašenja najboljih sportaša Čakovca. Kampovima su oduševljeni i roditelj. Iva iz Čakovca poručila je kako je njezina djevojčica jedva čekala da kamp počne.

-Sa sportskim kampovima dan joj je ispunjen. Da nije na kampovima bila bi kod kuće i vrijeme bi provodila ispred ekrana. Ovo je druga godina da sudjelujemo i vjerojatno će nakon ljeta početi trenirati plivanje – kazala je.

Ovaj tjedan u poslijepodnevnim satima od 17 do 19 sati bit će održani i kampovi odbojke na pijesku i košarke. Kamp odbojke na pijesku, čiji je provoditelj Klub odbojke na pijesku Čakovec bit će održan na odbojkaškom igralištu pored Gradskih bazena Marija Ruži, dok Košarkaški klub Međimurje provodi kamp u dvorani 1. OŠ Čakovec. Prijave na kampove moguće su tijekom cijelog ljeta na recepciji Gradskih bazena, a djeca mogu pohađati neograničeni broj kampova. Svi sudionici kampova dobivaju prigodnu majicu, bočicu te svaki dan osvježavajući napitak.

Nastavite čitati

Život i društvo

Sutra će policija nadzirati pješake i bicikliste

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu 26. lipnja 2024. godine 8 do 16 sati, sve policijske postaje provodit će operativnu akciju „Nadzor pješaka, vozača bicikla i osobnih prijevoznih sredstava“.

Akcijom će rukovoditi Služba za javni red i sigurnost, a provodi se u svrhu smanjivanja rizika, odnosno suzbijanja prekršaja koji dovode do prometnih nesreća i najtežih stradavanja u prometu te povećanja stanja sigurnosti na cestama Policijske uprave međimurske.

Akcija se provodi u svrhu smanjivanja rizika, odnosno suzbijanja prekršaja koji dovode do prometnih nesreća i najtežih stradavanja u prometu te povećanja stanja sigurnosti na cestama.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje