Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO “Max sucht den Superstar II“: mladi su pjevali, glumili, svirali i recitirali na njemačkom jeziku

Objavljeno:

- dana

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu u petak, 8. studenoga, održan je peti festival na njemačkom jeziku „Max sucht den Superstar II“.

Organizator ovog jedinstvenog događaja je Gospodarska škola Varaždin i udruga EKULT iz Varaždina pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja. „Max sucht den Superstar II“ natjecateljskog je karaktera, a natjecatelji pjevaju, glume, sviraju i recitiraju na njemačkom jeziku. Festival je posvećen njemačkom jeziku, no potiče i višejezičnost i svjesnost učenja stranih jezika, što pridonosi stjecanju socijalnih, kulturnih, ekonomskih pa i zdravstvenih prednosti. Ove je godine nastupilo više od 90 natjecatelja iz gotovo svih dijelova Hrvatske, a po prvi puta uz srednjoškolce nastupili su i studenti. Ravnateljica Gospodarske škole Varaždin Katica Kalogjera Novak ističe da je Gospodarska škola Varaždin omogućila učenje dvaju stranih jezika u svim usmjerenjima, a „Max sucht den Superstar II“ smatra velikim uspjehom i poticajem za učenje njemačkog jezika. Voditeljica „Max“ tima Gospodarske škole Varaždin i prof. njemačkog jezika Melanija Klarić ne krije zadovoljstvo odazivom tolikog broja natjecatelja i podrškom svih kolega i kolegica koji prepoznaju važnost učenja njemačkog jezika. Ovaj jubilarni Max ostat će svima u  sjećanju, ističe prof. Klarić, a najviše pobjednicima – Srednjoj školi Ivanec (Marta Strmečki, Amanda Pernek, Miha Krtanjek, mentorica Silvija Hogge Buder) za glazbenu izvedbu te glumačkoj družini Drugoj gimnaziji Osijek (Mia Marković, Karlo Čavlović, Gloria Benčina, Andrija Suvaljko, Lucia Murković, Lukša Andračić, Barbara Kovačević, Mihael Batrnek, Megan Papo, Ružica Marčić, mentorica Tihana Pavičić) za scensku izvedbu. Drugo mjesto za glazbenu izvedbu osvojila je Druga gimnazija Osijek (Megan Papo, mentorica Anita Kopić), treće mjesto Prva gimnazija Varaždin (Dora Vuraić, mentorica Anja Bušić), a četvrto mjesto Srednja strukovna škola Varaždin (Izabela Brezovec, mentor Dean Mencinger).

Život i društvo

FOTO Ivica Nerer biciklom kreće na put do Bruxellesa biciklom, prijeći će 1500 kilometara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Udruga veterana 7. gardijska brigada „PUMA” obilježit će 15. obljetnicu ulaska Republike Hrvatske u punopravni savez NATO članica na jedinstven način.

Član Udruge i bivši pripadnik 7. gardijske brigade „PUMA” te još uvijek djelatna vojna osoba, pripadnik 2. oklopno mehanizirane bojne „PUMA” Ivica Nerer iz Čakovca, biciklom će prijeći put dug 1500 kilometara od Varaždina do Bruxellesa, a njegovo će putovanje trajati deset dana.

Ispraćaj Ivice Nerera organiziran je u petak kod Križa zahvalnosti kod Crkve Sv. Nikole u Varaždinu, dok je kod Spomenika poginulim i nestalim braniteljima Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih u Čakovcu održana prigodna molitva i blagoslov putnika.

-Prvi puta sam izabrao Bruxelles, u povodu 15 godina Hrvatske vojske u NATO savezu. Nakon Domovinskog rata smo priželjkivali ući u NATO savez iz mnogih, između ostalog i sigurnosnih razloga, koji da smo imali nikad se ne bi dogodio rat u Hrvatskoj. Puno je hrvatskih branitelja dalo živote da bi mi danas bili u NATO savezu, a ponajviše njihove obitelji podnose najveći teret, kao i moja obitelj jer nas nikad nema kod kuće. Upravo stoga, želim tako obilježiti 15 godina Hrvatske u NATO savezu i 75 godina NATO saveza – rekao je Nerer.

Dosad je biciklirao po tri puta u Knin i u Vukovar, podsjetio je predsjednik Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA” Robert Puja, koji je otkrio da će zbog povoljnijih vremenskih uvjeta Nerer na put krenuti 15. travnja.

-Prva tri-četiri dana će voziti između 250 možda i 300 kilometara, tako da će ustvari voziti devet dana i jedan dan na sredini imati malo veći odmor, a 25-og travnja on dolazi u Bruxelles. Očekujemo doček na visokoj razini jer ipak je to pothvat koji nije sam tako, kako bi se reklo, ipak je to 1509 kilometara u devet dana i mislim da čovjek to i zaslužuje – rekao je Puja.

Ispraćaju Nerera na daleki put nazočio je i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji mu je poželio sigurnu vožnju i sretan dolazak na odredište, nakon čega je upalio svijeće za poginule hrvatske branitelje.

Planira se da će Nerer stići 25. travnja 2024. godine pred sjedište NATO saveza u Bruxellesu gdje će biti organiziran njegov doček kojem će uz članove Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA”, prisustvovati i predstavnici Ministarstva obrane Republike Hrvatske, Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske te hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Ludbreg podupire poduzetništvo, evo kako do potpora

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ludbreg raspisao je Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti za poticanje razvoja poduzetništva na području Grada Ludbrega u 2024. godini.

 Cilj javnog poziva je poticanje razvoja poduzetništva na području Grada Ludbrega, stvaranje povoljnog poduzetničkog okruženja za djelovanje poduzetnika, razvijanje poduzetničke klime i osiguranje preduvjeta za razvoj poduzetničkih sposobnosti na području grada Ludbrega.

-Posljednjih godina znatno radimo na ovim mjerama, uvodimo novitete prateći trendove i potrebe. Pozivam poduzetnike da se jave u naš odsjek za poduzetništvo i iskoriste sredstva koja im stoje na raspolaganju, koja stoje u proračunu za razvoj njihove djelatnosti i na taj način zapravo doprinesu novom zapošljavanju na našem području – rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić.

Grad Ludbreg tako subvencionira nabavu i ugradnju novih strojeva i opreme za proizvodne djelatnosti, nabavu i ugradnju novih strojeva i opreme za neproizvodne djelatnosti, inicijalne troškove pokretanja gospodarske aktivnosti poduzetnika početnika. Sufinancira se i razvoj komercijalizacije inovativnog proizvoda ili usluga zatim certificiranja proizvoda, pribavljanje potrebne dokumentacije za potrebe povećanja energetske učinkovitosti poduzetnika/obrtnika. Uz to to je i program „Inkubator za kreativne industrije“, zatim subvencioniranje troškova naukovanja u deficitarnim zanimanjima, sufinanciranje troškova polaganja majstorskih i stručnih ispita te sufinanciranje usavršavanja deficitarnih zanimanja.

Javni poziv je otvoren od 15. travnja 2024. godine do iskorištenja raspoloživih sredstava, a najkasnije do 30. studenog 2024. godine. Zahtjevi će se obrađivati prema redoslijedu zaprimanja.

Prijava na Javni poziv podnosi se Upravnom odjelu za razvojne projekte, društvene djelatnosti i lokalnu samoupravu, Odsjeku za razvojne projekte i društvene djelatnosti Grada Ludbrega na obrascu prijave naznačenom u Javnom pozivu pod pojedinom mjerom s traženom potpunom dokumentacijom. Obrasci se nalaze na web stranici Grada Ludbrega www.ludbreg.hr ili se mogu podići osobno u Odsjeku.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje