Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO “Max sucht den Superstar II“: mladi su pjevali, glumili, svirali i recitirali na njemačkom jeziku

Objavljeno:

- dana

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu u petak, 8. studenoga, održan je peti festival na njemačkom jeziku „Max sucht den Superstar II“.

Organizator ovog jedinstvenog događaja je Gospodarska škola Varaždin i udruga EKULT iz Varaždina pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja. „Max sucht den Superstar II“ natjecateljskog je karaktera, a natjecatelji pjevaju, glume, sviraju i recitiraju na njemačkom jeziku. Festival je posvećen njemačkom jeziku, no potiče i višejezičnost i svjesnost učenja stranih jezika, što pridonosi stjecanju socijalnih, kulturnih, ekonomskih pa i zdravstvenih prednosti. Ove je godine nastupilo više od 90 natjecatelja iz gotovo svih dijelova Hrvatske, a po prvi puta uz srednjoškolce nastupili su i studenti. Ravnateljica Gospodarske škole Varaždin Katica Kalogjera Novak ističe da je Gospodarska škola Varaždin omogućila učenje dvaju stranih jezika u svim usmjerenjima, a „Max sucht den Superstar II“ smatra velikim uspjehom i poticajem za učenje njemačkog jezika. Voditeljica „Max“ tima Gospodarske škole Varaždin i prof. njemačkog jezika Melanija Klarić ne krije zadovoljstvo odazivom tolikog broja natjecatelja i podrškom svih kolega i kolegica koji prepoznaju važnost učenja njemačkog jezika. Ovaj jubilarni Max ostat će svima u  sjećanju, ističe prof. Klarić, a najviše pobjednicima – Srednjoj školi Ivanec (Marta Strmečki, Amanda Pernek, Miha Krtanjek, mentorica Silvija Hogge Buder) za glazbenu izvedbu te glumačkoj družini Drugoj gimnaziji Osijek (Mia Marković, Karlo Čavlović, Gloria Benčina, Andrija Suvaljko, Lucia Murković, Lukša Andračić, Barbara Kovačević, Mihael Batrnek, Megan Papo, Ružica Marčić, mentorica Tihana Pavičić) za scensku izvedbu. Drugo mjesto za glazbenu izvedbu osvojila je Druga gimnazija Osijek (Megan Papo, mentorica Anita Kopić), treće mjesto Prva gimnazija Varaždin (Dora Vuraić, mentorica Anja Bušić), a četvrto mjesto Srednja strukovna škola Varaždin (Izabela Brezovec, mentor Dean Mencinger).

Život i društvo

Ukusni vrganji s jajima na humanitarnoj Vrganjijadi na varaždinskom placu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rotary Club Varaždin Jug u subotu, 23. listopada, od 8 do 12 sati na varaždinskom placu organizirat će sada već tradicionalnu dobrotvornu akciju Vrganjijadu, u sklopu koje će se, uz glazbu i prigodnu čašu vina ili soka, građanima nuditi vrganji s jajima.

Obroke će pripremati kuhari restorana August predvođeni chefom Goranom Jelušićem, a u organizaciji će sudjelovati i Udruga kuhara Varaždinske županije te Gradska tržnica Varaždin, uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Rotary Club Varaždin je udruga koja svojim aktivnostima podupire brojne projekte razvoja lokalne zajednice, izvrsnost kod učenika i studenata te brojne humanitarne projekte. Tako će i u subotu građani moći dati podršku dobrotvornim aktivnostima kluba kroz preporučenu minimalnu donaciju od 15 kuna za obrok i piće.

Inače, novcem prikupljenim od Vrganjijade sudjelovalo se u nabavi, primjerice, opreme i stipendija za učenike osnovnih škola na području Grada Varaždina, nabavi neonatoloških krevetića za Odjel pedijatrije OB Varaždin, odnosno za recentno opremanje senzornog parka za Centar “Tomislav Špoljar” instalacijom ljuljačke za djecu s invaliditetom, a planira se i nastavak opremanja navedenog parka.

Dodajmo da je Rotary Club Varaždin Jug u pandemiji sudjelovao i u projektu opremanja bolnica diljem Hrvatske termovizijskim kamerama te nabavci zaštitne opreme za liječnike u primarnoj zdravstvenoj zaštiti na području Varaždina.

Ove godine finaliziran je i trogodišnji  projekt podrške izvrsnosti i razvoja lokalne zajednice – STEM LAB –u suradnji s drugim varaždinskim rotarijanskim klubovima (RC Varaždin i RC Varaždin 1181)  i u sklopu kojeg je opremljen laboratorij za STEM područje, znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku pri Centru izvrsnosti za nove tehnologije u sklopu centara izvrsnosti Varaždinske županije. Sredstva za nabavu opreme vrijedne 61.747 američkih dolara prikupljena su u suradnji s prijateljskim klubovima RC Maribor – Park, RC Graz-Umgebung-Nord, RC Bern Rosengarten, RC Berlin Funkturm i RC Delhi of Megapolis, a uz financijsku podršku rotarijanske zaklade “The Rotarian Foundation“.

S drugim varaždinskim klubovima sudjelovali su i u zajedničkom međunarodnom projektu Kanya’s Chance u kojem mladi liječnici rade na poboljšanju pristupa higijenskih proizvoda ženama u zemljama u razvoju, a na međunarodnoj razini kontinuirano uplaćujemo značajna sredstva u fond za suzbijanje i eradikaciju dječje paralize u svijetu, što je inicijativa po kojoj su rotarijanci inicijalno i poznati.

Nakon razornog potresa jačine 6,2 po Richteru koji je 29. prosinca 2020. pogodio Petrinju, Sisak, Glinu i okolicu aktivno su se uključili i značajnim financijskim sredstvima sudjelovali u projektima sanacije i razvoja tog područja.

Nastavite čitati

Život i društvo

Počela rekonstrukcija vinogradarske kuće u Tužnom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Vidovec

U naselju Tužno krenuli su radovi na prvoj fazi rekonstrukcije vinogradarske kuće za koje je proveden otvoreni postupak javne nabave i izabran je izvođač radova.

Ukupna vrijednost radova prve faze rekonstrukcije iznosi 957.847,23 kuna. Za provedbu projekta „Rekonstrukcija i prenamjena stambene zgrade u zgradu turističke namjene-vinogradarska kuća – I. faza“ Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije dodijelilo je Općini Vidovec 450.000 kuna bespovratnih sredstava, dok će se ostatak potrebnih sredstava izdvojiti iz općinskog proračuna.

Podsjetimo, projekt se odnosi na rekonstrukcije općinske nekretnine u Tužnom koja će se adaptirati u etno kuću s vinskim podrumom i kušaonicom vina. Po završetku svih faza rekonstrukcije, etno kuća će u gornjem dijelu imati trajni postav etno zbirke koja će služiti kao mjesto prikaza i edukacije o nekadašnjem tradicionalnom načinu života, dok će u vinskom podrumu posjetiteljima biti omogućeno kušanje visokokvalitetnih sortnih vina Udruge vinogradara i voćara Sv. Antun Tužno.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje