Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Mia Kolarek, Leda Kos, Emilija Horžić i Martina Miklečić sjajne u popularizaciji vatrogastva

Objavljeno:

- dana

Izabrani su najbolji radovi na likovnom, literarnom i foto natječaju koji je Hrvatska vatrogasna zajednica organizirala u svrhu popularizacije vatrogastva kod najmlađih. Ove godine je na natječaj prijavljen rekordan broj radova, a uspjeh su ostvarili i natjecatelji iz Varaždinske županije.

Na natječaj se prijavilo: u kategoriji likovni natječaj predškolskog uzrasta: 84 dječja vrtića sa 794 rada iz 17 županija, u kategoriji likovni natječaj učenika osnovnih škola od I. do VIII. razreda: 117 osnovnih škola s 1054 rada iz 19 županija,  u kategoriji literarni natječaj učenika osnovnih škola od IV. do VIII. razreda: 20 osnovnih škola sa 73 rada iz 11 županija te u kategoriji foto natječaj učenika osnovnih i srednjih škola: 9 škola s 32 fotografije iz 8 županije.

Pobjednici likovnog natječaja za predškolski uzrast su Mia Kolarek, Dječji vrtić Vinica, Vinica, mentorica Anica Marjašec (VZŽ Varaždinska), Sebastian Sabolić, Dječji vrtić Osijek, Osijek, mentorica Silvija Čutura (VZŽ Osječko-baranjska) te Leda Kos, Dječji vrtić „Vrtić Panda“, Varaždin, mentorica Marija Pajtak (VZŽ Varaždinska).

Pobjednici literarnog natječaja učenika od V. do VIII. razreda osnovnih škola su Lorena Brus: priča „Posao vatrogasca“, OŠ Ivan Benković, Dugo Selo, mentorica Ivana Šavuk, (VZŽ Zagrebačka), Tena Aleksin: pjesma „Vatrogasac“, OŠ Ljudevita Gaja, Osijek, mentorica Monika Grgić, (VZŽ Osječko-baranjska) te Emilija Horžić: pjesma „Vatrogasec“, OŠ Ljubešćica, Ljubešćica, mentorica Valentina Mikulčić (VZŽ Varaždinska).

Pobjednici foto natječaja učenika osnovnih i srednjih škola su Matea Hodak: Učenički dom Ogulin, Ogulin, mentorica Silvija Bauer (VZŽ Karlovačka), Martina Miklečić: OŠ Visoko, Novi Marof, mentorica Natalija Havojić Šinjori (VZŽ Varaždinska) te Viktorija Zorbas: „Ne igraj se šibicama“, OŠ Drenje, PŠ Slatinik, mentorica Željka Rossi (VZŽ Osječko-baranjska)

Dobitnicima će Hrvatska vatrogasna zajednica uručiti prigodne nagrade. Mjesto i datum uručivanja nagrada tek će se utvrditi.

Mia Kolarek, Dječji vrtić Vinica, Vinica, mentorica Anica Marjašec
Leda Kos, Dječji vrtić „Vrtić Panda“, Varaždin, mentorica Marija Pajtak

Život i društvo

Idući tjedan promjenjivo i niže temperature, u četvrtak obilna kiša popraćena grmljavinom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon današnjeg promjenjivog vremena s razdobljima sunca, oblaka, kiše i grmljavine, i u ponedjeljak, 2. kolovoza, će na sjeveru Hrvatske biti promjenjivo, ali s manje kiše, iščitava se sa stranica Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Uglavnom će biti sunčano uz promjenjivu naoblaku. Malo kiše bi moglo pasti prije podneva, a onda je ne bi trebalo biti do četvrtka, kada meteorolozi najavljuju obilniju kišu s mogućim grmljavinskim nevremenom.

Velikih vrućina zasad nema na vidiku – temperatura zraka u idućem tjednu bit će osjetno niža nego što je bila ovaj tjedan, pa će tako već sutra najniža temperatura iznositi od 13 do 18 stupnjeva, a najviša dnevna bit će oko 24 Celzijeva stupnja.

U srijedu će temperatura opet malo porasti, ali neće se približavati brojki od 30 – zadržavat će se oko 26 Celzijevih stupnjeva.

Vjetar će biti slab i umjeren sjeveroistočni i sjeverni.

Nastavite čitati

Život i društvo

Svjetski je dan borbe protiv raka pluća: godišnje u Hrvatskoj od ove bolesti oboli tri tisuće osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas, 1. kolovoza, obilježava se Svjetski dan borbe protiv raka pluća.

Od ove zloćudne bolesti u Hrvatskoj godišnje oboli oko tri tisuće osoba, a jednako toliko ih umre, pa je taj karcinom vodeći uzrok smrti, piše HRT.

Ipak, zahvaljujući preventivnim programima i najsuvremenijim metodama liječenja, postotak onih koji prežive mnogo je veći nego prije 15-ak godina.

Kao i kod mnogo drugih bolesti, i kod ove šansa za izlječenje ovisi o fazi u kojoj se bolest otkrije.

– Karcinom pluća je bitno otkriti u ranoj fazi bolesti jer tada izlječenje, odnosno operativno liječenje karcinoma i petogodišnje preživljenje dostiže do 80 posto, a preživljenje petogodišnje u četvrtom stadiju, kad je bolest metastazirala, iznosi svega par postotaka – rekla je za HRT dr. sc. Dražena Srdić, dr. med., voditeljica Odjela za tumore pluća Klinike za plućne bolesti Jordanovac, KBC Zagreb.

Udruga oboljelih od raka pluća „Jedra“ najavila je program pomoći i podrške oboljelima od ove bolesti. U sklopu platforme „Govorimo o raku pluća“ Udruga pokreće kampanju „Ne brini“ kojoj je fokus na podršci i povjerenju, dijagnostici i liječenju koji nosi novi pristup prema pacijentu, piše Večernji.hr.

Kampanjom se oboljelima i njihovim obiteljima želi pokazati da ne brinu jer je uz njih tim stručnjaka i sustav medicinske skrbi koji ih prati na putu bolesti, osiguravajući im najbolju skrb i pružajući im svaku potrebnu informaciju.

Osim toga, namjera je i pojednostaviti pacijentima pristup potrebnim informacijama i informirati ih o programu ranog otkrivanja raka pluća koji je osmišljen tako da se pacijent ne mora brinuti o daljnjim koracima jer sustav brine za njega.

Cilj kampanje je i podići razinu svijesti u široj javnosti o raku pluća kao jednom od najčešćih zloćudnih bolesti te kao vodećem uzroku smrti među karcinomima.

Kampanja „Ne brini“, otkriva Večernji.hr, bit će lansirana i postavljena na novoj internetskoj stranici www.govorimoorakupluca.com i društvenim mrežama u studenome povodom Mjeseca borbe protiv raka pluća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje