– Prvi pony u naš dom stigao je 2005. godine. Kupili smo ga isključivo kao ljubimca i za hobi, meni za jahanje. Ljubav se počela širiti pa smo nabavili još jednoga da ne bude sam. Zatim smo nabavili muškoga da imamo mlade i tako se broj pony konjića počeo širiti. Budući da smo vidjeli znatiželju kod ljudi i zainteresiranost da nas posjećuju, došli smo na ideju da bismo mogli proširiti društvo s nekim drugim vrstama životinja – ispričala je Tamara Vinko iz Murskog Središća, kći Nenada i Mirjane Vinko, čiji OPG, odnosno ranč Ponyland danas broji osam shetlandskih ponyja porijeklom iz Irske, jednu posavsku kobilu, 14 magaradi (istarski magarci, crni, i primorsko-dinarski, sivi), četiri himalajske patuljaste koze, dva odrasla Minnesota mini praščića i devet mladunaca, kuniće, patuljaste kuniće, dvije guske i psa.

Životinje – hobi i ljubav

Životinje su, kažu, nabavljali iz cijele Hrvatske, a prvi pony stigao je iz okolice Splita. Kad su ga našli putem oglasnika, napravili su malu prikolicu i otišli po njega. Sad već imaju tri prikolice i veliko carstvo ljubimaca raspodijeljeno na dva ranča – u Murskom Središću i Okruglom Vrhu u općini Sveti Juraj na Bregu, gdje se Tamara preselila sa zaručnikom. Naviknuti na ljubimce, dvorište bez životinja bilo im je previše prazno, pa su 11-ero magaradi iz Murskog Središća preselili na ranč u Okrugli Vrh.

– Sada imamo dva ranča, sve je u istom OPG-u i pomažemo jedni drugima. Mama je doma, tata je šofer, ja sam po struci učiteljica razredne nastave, ali trenutno radim kao pomoćnica u osnovnoj školi. I moj zaručnik radi. Radno vrijeme nam je otprilike osam sati, tati često i duže, ali budući da nam je to hobi, volimo to raditi, pa se životinjama bavimo prije i poslije radnog vremena, kako je tko slobodan – govori Tamara i dodaje da ni jedan dan životinje nisu zakinute za maženje ili igru, a pogotovo ne za hranu ili svježu vodu!

Magareće mlijeko

Na ranču površine jednog hektra većina životinja može biti zajedno. Ranč je raspodijeljen na manje dijelove kako bi se životinje na jednom dijelu mogle pasti, dok se na drugome obnavlja trava. Od proljeća do jeseni životinje su vani na ispaši, a za vrijeme suše i zimi potrebno im je dodati sijeno, zob i kukuruz za dohranu. Na ranču se nalazi i staja za konje s natkrivenim prostorom u kojem borave tijekom lošeg vremena, ali i ostale životinje imaju svoje nastambe s ograđenim prostorom za boravak i ispašu.

– Koze, kunići i praščići su maleni, oni se provuku ispod pastira i odu konjićima i magarcima. Svi se dobro slažu, nisu ograničeni na društvo samo sa svojom vrstom, druželjubivi su. Što se još tiče obaveza, prevelike brige zapravo ni nema jer nemamo velikih koza ili krava koje bi stalno trebalo musti. Jedino muzemo magarce, pa ako slučajno ne stignemo, pustimo maloga k majci i nemamo briga – navodi Tamara.

Magareće mlijeko iznimno je zdravo te pomaže kod alergija i raznih kožnih i želučanih tegoba, što je također bio jedan od razloga nabavke magarca, ističe Tamara. Dnevno ga se dobije nekoliko decilitara, ovisno o prehrani i pasmini magarca, i to samo tijekom nekoliko mjeseci godišnje jer trudnoća kod magarice traje 12 mjeseci. Nakon što su dobili mnogo upita za kupnju, počeli su se baviti i prodajom magarećeg mlijeka, a prodaju i mlade ponyje, svinje, magarce i kuniće, ali sve isključivo kao ljubimce, što prethodno s potencijalnim kupcem provjere i dogovore.

Posjete i manifestacije

Ranč Ponyland brzo nakon osnivanja i nabavke prvih životinja počela su posjećivati djeca u sve većem broju te dolaziti na jahanje i igru.

Budući da su sve životinje od prvih dana provedenih na imanju u kontaktu s ljudima, mažene i „na rukama“, naviknute su na ljudsko društvo; svaka životinja ima svoje ime i više-manje sve se i odazivaju. S obzirom na veliki interes, obitelj Vinko na svoj ranč uz prethodnu najavu prima posjetitelje pojedinačno, obitelji, organizirane skupine djece, rođendane i slične proslave te organizira terensku nastavu za osnovne škole i vrtiće.

– Mi posjetitelje provedemo kroz ranč, objasnimo kako te životinje žive i čime se hrane, a oni se mogu igrati s njima, odnosno jahati konjiće i hraniti ih ako žele te se igrati na dječjem igralištu. Po potrebi i u dogovoru s učiteljicama izradimo nastavne listiće, za djecu je to vrlo korisno i zabavno – rekla je Tamara, dodavši da ovoga proljeća zbog situacije s epidemijom nemaju posjeta, ali da je inače u ovo doba godine njihov Ponyland pun djece i znatiželjnih obitelji.

Osim toga, djecu i odrasle ljubitelje životinja obitelj Vinko svake godine razveseli sudjelovanjem na raznim manifestacijama kao što je Porcijunkulovo, Sajam cvijeća na Bundeku u Zagrebu, Renesansni festival u Koprivnici, Bučijada u Ivanić Gradu, Sveta nedjelja u Ludbregu i brojna manja proštenja na koja vode neke od svojih ljubimaca.

Komentari

Komentara