Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Na Sajmu u Novom Marofu mladi štošta doznali od poduzetnika

Objavljeno:

- dana

ZADOVOLJILI ZNATIŽELJU

U Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu održan je 3. Sajam poduzetništva i poduzetničkog obrazovanja. Organizator je Srednja škola Novi Marof, a Jasminka Behin, ravnateljica škole, ističe kako je Sajam rezultat dobre povezanosti s poduzetnicima novomarofskoga kraja.
 

– Zadovoljni smo jer nas oni uvijek podrže, a suradnja obrazovanja i poduzetništva je nužna, to ne treba posebno naglašavati. Iznimno su važni i okrugli stolovi koje održavamo na svakom Sajmu, jer na njima svi zajedno doznajemo koji su osnovni problemi i pokušavamo ih zajednički riješiti – rekla je ravnateljica.

A osnovni je problem, i to ne samo na novomarofskom području, nezainteresiranost učenika za upis u strukovna, odnosno deficitarna zanimanja, stoga je upravo to glavna tema ovogodišnjeg Sajma. Naime, želja je organizatora što bolje promovirati strukovna zanimanja i cjeloživotno učenje.

Da stanje nije dobro, odnosno da se mora učiniti daleko više, kako bi učenici bili motivirani upisati se u strukovne škole, potvrdio je Vlado Prskalo, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja.

Naglasio je da će Ministarstvo dati snažan vjetar u leđa onim školama koje proizvode strukovni kadar, koje rade na promjeni svog kurikuluma, te stvoriti takve uvjete da učenici izlaze iz škola s onim znanjima koja trebaju gospodarstvu.

Važnosti sinergije obrazovanja i gospodarstva svjestan je i novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač.

– Povezivanje obrazovanja i gospodarstva treba biti prioritet. Mladi se danas mnogo više odlučuju za gimnazijske, ekonomske smjerove, a sve manje za proizvodna zanimanja, tako da gospodarstvenike i škole, odnosno učenike, u svakom slučaju treba povezivati, tako da oni koji se bave proizvodnjom i koji su direktno u gospodarstvu prezentiraju što i kako rade. Moramo učiniti sve da tradicija rada u Hrvatskoj ne izumre – rekao je Jenkač podsjetivši da je sve manje onih koji se odlučuju za tzv. radna zanimanja.

– To je veliki problem i sve manje imamo i električara, i zidara. Mi kroz našu tvrtku Novokom financiramo dimnjačara, a ne možemo naći kandidate koji bi se za to zanimanje upisali. Zato je vrlo važna ovakva promocija gospodarstva, da mladi ljudi zahvaljujući ovom Sajmu vide što se i kako radi te da komuniciraju s poduzetnicima – istaknuo je novomarofski gradonačelnik.

Inače, glavni pokrovitelj ovogodišnjeg Sajma poduzetništva i poduzetničkog obrazovanja je tvrtka HAMAG Bicro čiji je direktor Vjeran Vrbanec objasnio kako suradnja HAMAG-a i Srednje škole Novi Marof proizlazi iz zajedničkih ciljeva obiju strana.

U sklopu 3. Sajma poduzetništva i poduzetničkog obrazovanja održana je javna tribina na temu „Promocija strukovnih zanimanja i cjeloživotno učenje“, a nakon nje i okrugli stol o poduzetništvu i cjeloživotnom obrazovanju.

Okrugli stol je posjetila i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić. Tom je prilikom istaknula da je, što se tiče strukovnog obrazovanja, Vlada u fazi izmjene Zakona o strukovnom obrazovanju koji bi trebao eliminirati neke od najslabijih točaka. Dodala je i da će se raditi na promociji poduzetničkog i obrtničkog načina života.

Podsjetila je da su u tijeku stipendije za obrtnička zanimanja i da je ove godine osiguran rekordan iznos za stipendije od oko 20 milijuna kuna. Nakon okruglog stola ministrica je obišla sajam ispred Kulturnog centra.

Gradonačelnik Jenkač zahvalio je ministrici Dalić na dolasku i podršci Sajmu koji je samo jedan od događanja kojim se u cjelini nastoji još više popraviti gospodarska slika Novog Marofa koja je, prema svim pokazateljima, bolja iz dana u dan.

No, naglasio je da je pred svima još puno posla kako bi se, prije svega mladima, ponudilo kvalitetno obrazovanje, a nakon toga i kvalitetno radno mjesto.

– To je jedini način da mlade zadržimo u Hrvatskoj i jedini način da razvijamo naše gospodarstvo – zaključio je Jenkač.

Izvor: Foto: GNM

Život i društvo

FOTO U općini Cestica mraz “obrao“ vinograde, spas se traži s prihranom mladica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Niske temperature i mraz koji je posljednjeg vikenda, u noći sa subote na nedjelju i s nedjelje na ponedjeljak, 21. i 22. travnja, zahvatio područje općine Cestica učinio je velike štete u voćnjacima i vinogradima te povrtlarskim kulturama.

>>FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Prema riječima Marijana Županića, predsjednika Udruge vinogradara i podrumara Sveti Martin Cestica, podaci o nastalim štetama su još uvijek prikupljaju, a  najviše su stradali vinogradi na nižim nadmorskim visinama.

Nažalost, na pojedinim lokacijama cestičkog vinogradarskog područja od mraza stradali su kompletni vinogradi. Preporuka je prihraniti mladice koje su djelomično zahvaćene mrazom aminokiselinama, a osušene maknuti da se formiraju novi izbojci.

Kako to izgleda na terenu pšogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Život i društvo

Slobodno počnite pripremati roštilj za Praznik rada, ali izgleda da kiša ipak neće izostati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sljedećeg tjedna u srijedu obilježavamo 1. svibnja, odnosno Praznik rada.

Već tradicionalno to je dan za druženje u prirodi, na otvorenom, a često i za pečenje roštilja ili kuhanje graha. Jedan od ključnih uvjeta za to je lijepo vrijeme.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a 1. svibnja bi na sjeveru Hrvatske uglavnom trebao biti sunčan i topao.

Proteklih dana bilo je hladno i kišovito, ali već od petka, 26. travnja, stiže sunčano vrijeme i temperatura raste. Početkom sljedećeg tjedna danju će biti i 24 °C.

Prema trenutnoj prognozi DHMZ-a na varaždinskom području na sam Praznik rada prijepodne će biti sunčano i toplo s temperaturom do 22 °C. Poslijepodne stižu oblaci, moguće je malo kiše, a nešto više kiše trebalo bi pasti poslije 20 sati.

I ostatak sljedećeg trebao bi biti pravi proljetni.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje