Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Na Sajmu u Novom Marofu mladi štošta doznali od poduzetnika

Objavljeno:

- dana

ZADOVOLJILI ZNATIŽELJU

U Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu održan je 3. Sajam poduzetništva i poduzetničkog obrazovanja. Organizator je Srednja škola Novi Marof, a Jasminka Behin, ravnateljica škole, ističe kako je Sajam rezultat dobre povezanosti s poduzetnicima novomarofskoga kraja.
 

– Zadovoljni smo jer nas oni uvijek podrže, a suradnja obrazovanja i poduzetništva je nužna, to ne treba posebno naglašavati. Iznimno su važni i okrugli stolovi koje održavamo na svakom Sajmu, jer na njima svi zajedno doznajemo koji su osnovni problemi i pokušavamo ih zajednički riješiti – rekla je ravnateljica.

A osnovni je problem, i to ne samo na novomarofskom području, nezainteresiranost učenika za upis u strukovna, odnosno deficitarna zanimanja, stoga je upravo to glavna tema ovogodišnjeg Sajma. Naime, želja je organizatora što bolje promovirati strukovna zanimanja i cjeloživotno učenje.

Da stanje nije dobro, odnosno da se mora učiniti daleko više, kako bi učenici bili motivirani upisati se u strukovne škole, potvrdio je Vlado Prskalo, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja.

Naglasio je da će Ministarstvo dati snažan vjetar u leđa onim školama koje proizvode strukovni kadar, koje rade na promjeni svog kurikuluma, te stvoriti takve uvjete da učenici izlaze iz škola s onim znanjima koja trebaju gospodarstvu.

Važnosti sinergije obrazovanja i gospodarstva svjestan je i novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač.

– Povezivanje obrazovanja i gospodarstva treba biti prioritet. Mladi se danas mnogo više odlučuju za gimnazijske, ekonomske smjerove, a sve manje za proizvodna zanimanja, tako da gospodarstvenike i škole, odnosno učenike, u svakom slučaju treba povezivati, tako da oni koji se bave proizvodnjom i koji su direktno u gospodarstvu prezentiraju što i kako rade. Moramo učiniti sve da tradicija rada u Hrvatskoj ne izumre – rekao je Jenkač podsjetivši da je sve manje onih koji se odlučuju za tzv. radna zanimanja.

– To je veliki problem i sve manje imamo i električara, i zidara. Mi kroz našu tvrtku Novokom financiramo dimnjačara, a ne možemo naći kandidate koji bi se za to zanimanje upisali. Zato je vrlo važna ovakva promocija gospodarstva, da mladi ljudi zahvaljujući ovom Sajmu vide što se i kako radi te da komuniciraju s poduzetnicima – istaknuo je novomarofski gradonačelnik.

Inače, glavni pokrovitelj ovogodišnjeg Sajma poduzetništva i poduzetničkog obrazovanja je tvrtka HAMAG Bicro čiji je direktor Vjeran Vrbanec objasnio kako suradnja HAMAG-a i Srednje škole Novi Marof proizlazi iz zajedničkih ciljeva obiju strana.

U sklopu 3. Sajma poduzetništva i poduzetničkog obrazovanja održana je javna tribina na temu „Promocija strukovnih zanimanja i cjeloživotno učenje“, a nakon nje i okrugli stol o poduzetništvu i cjeloživotnom obrazovanju.

Okrugli stol je posjetila i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić. Tom je prilikom istaknula da je, što se tiče strukovnog obrazovanja, Vlada u fazi izmjene Zakona o strukovnom obrazovanju koji bi trebao eliminirati neke od najslabijih točaka. Dodala je i da će se raditi na promociji poduzetničkog i obrtničkog načina života.

Podsjetila je da su u tijeku stipendije za obrtnička zanimanja i da je ove godine osiguran rekordan iznos za stipendije od oko 20 milijuna kuna. Nakon okruglog stola ministrica je obišla sajam ispred Kulturnog centra.

Gradonačelnik Jenkač zahvalio je ministrici Dalić na dolasku i podršci Sajmu koji je samo jedan od događanja kojim se u cjelini nastoji još više popraviti gospodarska slika Novog Marofa koja je, prema svim pokazateljima, bolja iz dana u dan.

No, naglasio je da je pred svima još puno posla kako bi se, prije svega mladima, ponudilo kvalitetno obrazovanje, a nakon toga i kvalitetno radno mjesto.

– To je jedini način da mlade zadržimo u Hrvatskoj i jedini način da razvijamo naše gospodarstvo – zaključio je Jenkač.

Izvor: Foto: GNM

Život i društvo

FOTO Obilazak radova: Vila Oršić na jesen će biti spremna za novu generaciju studenata FOI-ja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković danas su, 29. lipnja, sa dekanicom Fakulteta organizacije i informatike Varaždin prof.dr.sc. Ninom Begičević Ređep i prodekanicom za poslovanje i ljudske potencijale prof.dr.sc. Marinom Klačmer Čalopa obišli radove na uređenju Vile Oršić.

Riječ je o povijesnoj zgradi u centru grada Varaždina koja će od jeseni biti u potpunosti obnovljena, čime će se proširiti kapaciteti Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu. Vila je u vlasništvu Grada Varaždina, ali je dana na upravljanje Fakultetu organizacija i informatike uz plaćanje mjesečnog najma.

Varaždinski FOI proširuje vlastite kapacitete i uskoro useljava u zgradu Vile Oršić koja bi trebala biti u potpunosti obnovljena do početka nove akademske godine, a u njoj će se smjestiti nekoliko dvorana za izvođenje laboratorijske nastave, IoT Laboratorij, Work based learning (WBL) Lab, FOI-jev Centar za usavršavanje, kabineti kao i drugi prostori za razvoj istraživačkih potencijala studenata i znanstvenika.

U tijeku su intenzivni radovi na uređenju unutrašnjeg prostora, dok je vanjska ovojnica zgrade već gotovo u cijelosti obnovljena. Povijesna zgrada s pripadajućim dvorištem ukupne je površine 4.327 četvornih metara, a prostorno se nalazi uz česticu zgrade sadašnjeg objekta FOI 2, a na kojoj je planiran projekt Sveučilišni Kampus Varaždin – faza II.

Zgrada je dana na korištenje FOI-ju odlukom Gradskog vijeća Grada Varaždina u svrhu realizacije obrazovnih aktivnosti i unaprjeđenja visokog obrazovanja u gradu Varaždinu i u cijeloj regiji sjeverozapadne Hrvatske.

Vila Oršić nažalost neće riješiti nedostatne prostorne kapacitete Fakulteta organizacije i informatike (FOI), istaknuo je pri obilasku, no FOI se odlučio preuzeti pravo upravljanja nad zgradom kako bi spasio ovu građevinu od propadanja i na taj način pridonijeti Gradu Varaždinu u realizaciji urbanog kampusa i vizije sveučilišnog Grada.

U obnovu zgrade FOI će uložiti 4,5 milijuna kuna vlastitih i projektnih sredstava, uz to što plaća mjesečnu naknadu za pravo upravljanja Gradu Varaždinu.

– Smatramo to našim doprinosom gradu Varaždinu s ciljem spašavanja ove zgrade. Zanimljiva je činjenica da su u trenutku kada smo ju preuzeli, samo troškovi odvoza smeća iz zgrade iznosili 40.000,00 kuna – istaknula je dekanica FOI-ja Nina Begičević Ređep.

Nakon više od desetljeća sustavnog propadanja Vile Oršić, FOI je uz pomoć Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, Grada Varaždina, Varaždinske županije, partnerskih poduzeća i projektnih sredstava, uspio osigurati financijska sredstva za početak obnove jedne od najljepših građevina u Gradu Varaždinu, koja se nalazi unutar povijesne urbanističke cjeline, u ulici Petra Preradovića i koja je upisana u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Do sada je u obnovu utrošeno oko 4,3 milijuna kuna sredstava, a prema projekcijama troškovnika radova cijela obnova iznosit će 8,5 milijuna kuna, od čega će FOI osigurati iz vlastitih izvora više od 4 milijuna kuna.

– Moramo naglasiti i podršku naših tvrtki partnera – prvenstveno IT tvrtki koje nam pomažu u renoviranju i obnovi Vile – naglasila je dekanica Begičević Ređep.

– Mi smo do sada u Vili Oršić napravili manje intervencije u prostoru kako bi ga u potpunosti prenamijenili za potrebe izvođenja nastave i znanstveno- istraživačkih aktivnosti, tako da smo u potpunosti poštovali njen povijesni izgled poštujući mišljenje konzervatora i spriječili daljnje propadanje jednog od najljepših zdanja u gradu – kazala je dekanica Begičević Ređep.

– Iskorakom u područja kao što su Razvoj programskih sustava, Umjetna inteligencija u poslovanju, Umreženi sustavi i računalne igre te Analiza i dizajn poslovnih sustava, FOI ulazi u nova, inovativna i interdisciplinarna područja, što će zahtijevati i dodatne prostorne kapacitete za istraživanje i razvoj – zaključila je.

Trenutno na FOI-ju studira oko 2600 studenata, a aktivno je više od 35 velikih znanstvenih i razvojnih projekata i jedanaest laboratorija, osam centara i dva ureda za podršku studentima.

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković izrazito su zadovoljni kako radovi na Vili napreduju.

– Grad Varaždin do sada je dao nešto više od milijun kuna za obnovu Vile te će osigurati i  dodatna sredstva kako bi Vila Oršić na jesen bila spremna za novu generaciju studenata Fakulteta organizacije i informatike i kako bi studenti koji se odluče na studij u Varaždinu imali sve što im je potrebno za kvalitetan boravak, obrazovanje i usavršavanje u Varaždinu te kako bi se odlučili ostati živjeti i raditi u našem Gradu – naglasio je gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Polaznici Dječjeg vrtića „Žibeki“ posjetili su III. osnovnu školu Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

III. OŠ Čakovec

Polaznici Dječjeg vrtića „Žibeki“ posjetili su III. osnovnu školu Čakovec, a domaćini su im bili učenici 1.a razreda.

U okviru susreta za djecu je organizirana zajednička radionica slušanja, prepričavanja priča i izvedbe igrokaza, na hrvatskom i engleskom jeziku. Tako su polaznici vrtića, većinom predškolci, i učenici prvog razreda zajedno pogledali animirani film na engleskom jeziku „Lisica i roda“, naučili ključne riječi na engleskom jeziku i razgovarali o sadržaju i pouci ove basne. Učenici prvog razreda izveli su kratki istoimeni igrokaz na engleskom jeziku.

U drugom dijelu susreta djeca su uživala slušajući priče, a program su organizirale i vodile Branka Lamza, učiteljica engleskog jezika, i Nina Vugrinec, školska knjižničarka II. OŠ Čakovec. Djeca iz DV-a „Žibeki“ sudjelovala su pod vodstvom odgojiteljica Edite Lučić i Andrijane Vabec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje