Povežite se s nama

Život i društvo

U Varaždinu obilježen Svjetski dan srca, 260 građana dalo izmjeriti krvni tlak i šećer

Objavljeno:

- dana

JAVNOZDRAVSTVENA AKCIJA

Da bi upoznale javnost o važnosti očuvanja zdravlja srca te im pružile informacije o rizičnim čimbenicima i mogućnostima prevencije kardiovaskularnih bolesti, patronažne sestre Doma zdravlja Varaždinske županije su u suradnji s učenicima Medicinske škole Varaždin u petak, 29. rujna, obilježile Svjetski dan srca.

Nakon Ivanca, javnozdravstvenu akciju organizirale su na Franjevačkom trgu u Varaždinu, gdje su građani imali priliku provjeriti vrijednosti krvnog tlaka i šećera u krvi te dobiti odgovarajuće zdravstvene savjete.

Akciju su podržali zamjenici župana Varaždinske županije Tomislav Paljak i Robert Vugrin te posebna savjetnica župana Natalija Martinčević, koji su se na Franjevačkom trgu pridružili ravnatelju Doma zdravlja Varaždinske županije Draženu Jagiću i glavnoj sestri Doma zdravlja Marini Golek Mikulić.

Dali su izmjeriti krvni tlak te razinu šećera u krvi, čime su i svojim primjerom pokazali da je važno voditi brigu o zdravlju.

Akciji se odazvalo ukupno 260 građana, a kod 104 osobe su izmjerene povišene vrijednosti krvnog tlaka, pri čemu su sve bile novootkrivene. Kod 28 osoba evidentirana je pak povišena vrijednost šećera u krvi, od kojih je 5 novootkrivenih.

Od izuzetne važnosti jest upravo rano prepoznavanje i otkrivanje rizičnih čimbenika, jer su i tijek bolesti, a i konačan ishod liječenja bolji  ako se s liječenjem započne što ranije. S obzirom da su bolesti srca i krvnih žila jedan od vodećih javnozdravstvenih problema i uzroka smrtnosti, a zdrave životne navike dokazani način prevencije, na ovaj način sugrađanima je poslana poruka da se malim promjenama može učiniti mnogo, ističu patronažne sestre Doma zdravlja.

Izvor:
Foto: Varaždinska županije

Život i društvo

Benzinska kod Varaždina, poznata i kao mjesto za izlaske, ostala bez dizela

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

gorivo, benzin, dizel, ilustracija

Usred turističke sezone zbog visokih cijena goriva i uredbi Vlade, neke su benzinske postaje u Hrvatskoj ostale bez određenih goriva.

Konkretnije riječ je o dizelu bez kojeg su ostale dvije benzinske u Istri te po jedna u Slavoniji i jedna kraj Varaždina, piše 24sata.hr.

Odluka Vlade: još dva tjedna cijene goriva neće rasti

Ovakva odluka dodatno će, upozoravaju iz Udruge malih trgovaca naftom, uništiti male benzinske.

– Neke benzinske su već sad ostale bez dizela, nisu nabavljale gorivo jer im je neisplativo. Svi skupa već osam mjeseci radimo u minusu i to nam je nemoguće prihvatiti. Uskoro nam neće preostati ništa drugo nego zatvoriti benzinske postaje. Mi bismo trebali kupiti gorivo po cijeni po kojoj ga i prodajemo jer po odluci Vlade, gorivo ne smije biti skuplje u veleprodaji nego je u maloprodaji. Očekivali smo da ćemo moći proživjeti ovu situaciju, ali vidimo da sve više članova udruge više nema goriva na svojim pumpama – istaknuo je Armando Miljevac, predsjednik Udruge malih trgovaca naftom.

Da su neke benzinske postaje ostale bez goriva, za 24sata potvrdila je i Janja Miljevac iz tvrtke Etradex d.o.o. iz Istre.

– U Istri su već dvije benzinske ostale bez dizela i zatvorile su prodaju istog, riječ je o tvrtkama Aldo commerce iz Poreča i Gas oil iz Pule. Bez dizela je ostala i benzinska iz Gornjeg Kneginca kraj Varaždina, riječ je o benzinskoj Kero benz, a bez istog goriva ostala je i tvrtka Istraživač benz iz Nuštra, u Slavoniji – rekla je Miljevac.

Kero benz kod Varaždin poznat je kao popularna destinacija za izlaske mladih.

Nastavite čitati

Život i društvo

Mila Maretić osvojila je brončanu medalju na Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

mila maretić
Arhiva RT

Mila Maretić, učenica VI. osnovne škole Varaždin i polaznica Centra izvrsnosti iz matematike Varaždinske županije, osvojila je brončanu medalju na 6. Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi.

Najuspješnija je bila ekipa iz Rumunjske.

Uz Milu Maretić iz Varaždina, članovi ekipe iz Hrvatske bili su i Fabijan Cikač iz Zagreba, Kristijan Šimović iz Lučkog,  Emil Missoni iz Zagreba, Maša Dobrić iz Zagreba i Jakov Mirošević iz Samobora.

Mila Maretić osvajačica je ujedno i dva Oskara znanja, a sudionica je i brojnih natjecanja (državnih) iz matematike, kemije, astronomije…

Tako je ove godine Mila već osvojila prvo mjesto na državnom natjecanju iz matematike, drugo mjesto na državnom natjecanju iz kemije, drugo mjesto i prvu nagradu na državnom natjecanju iz fizike, a bila je i dio tročlane ekipe koja je osvojila prvo mjesto u ATOM ligi, ekipnom natjecanju učenika osnovnih i srednjih škola u znanju matematike, fizike i kemije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje