Povežite se s nama

Život i društvo

Istraživanja pokazuju da se sve manje djece se bavi redovnom tjelesnom aktivnošću

Objavljeno:

- dana

Udio učenika koji se svakodnevno bave tjelesnom aktivnošću značajno se smanjuje s dobi, pokazalo je Istraživanju o zdravstvenom ponašanju učenika (iz 2020 godine).

Isto tako, udio učenika koji su tjelesno aktivni najmanje 60 minuta dnevno, smanjuje se s 30,9 posto u dobi od 11 godina na 21,4 posto u dobi od 15 godina. Slična je situacija i kod učenica kod kojih je zabilježen pad u tjelesnoj aktivnosti s 25,1 posto na 13 posto u istoj dobi.

Ovo je samo dio uočenih negativnih trendova zbog kojih treba aktivno podizati svijest o važnosti redovne tjelesne aktivnosti u dobi kad djeca formiraju navike za cijeli život.

Kako bi motivirali djecu i mlade na bavljenje sportom i redovne tjelesne aktivnosti, Hrvatski školski sportski savez i kompanija Nestlé udružili su snage u sklopu edukativne inicijative Vrtim Zdravi Film kojoj je cilj promicati sport i tjelesne aktivnosti.

Sportsko-kreativni natječaj

Hrvatski školski sportski savez i Nestlé, u sklopu inicijative Vrtim Zdravi Film, pokrenuli su sportsko-kreativni natječaj Vrtim Zdravi Film – Inkubator Motivator za osnovne škole u Hrvatskoj. Cilj je potaknuti djecu na aktivan životni stil kroz sport i redovnu tjelesnu aktivnost.

– Suočavamo se s izazovom sve manjeg broja djece koja se aktivno bave sportom i redovito vježbaju. Zato i ove godine poduzimamo konkretne korake kako bismo potaknuli djecu na zdravije i aktivnije životne navike. U suradnji s Hrvatskim školskim sportskim savezom pokrenuli smo sportsko-kreativni natječaj ‘Vrtim Zdravi Film – Inkubator Motivator’, kroz koji ćemo učenicima pružiti priliku da potaknu pozitivne promjene u ponašanju svojih vršnjaka. Vjerujem da će ova inicijativa inspirirati mnoge mlade da se aktivno uključe u očuvanje vlastitog zdravlja i dobrobiti – rekla je Koraljka Novina Brkić, regionalna nutricionistica kompanije Nestlé.

Početak natječaja simbolično se obilježava na Državnom prvenstvu školskih sportskih društava u atletici za osnovne i srednje škole, koje se održava 11. i 12. travnja u Puli. Narednih osam tjedana, učenici osnovnih škola moći će pokazati svoju kreativnost i objasniti zašto vole sport te potaknuti pozitivne promjene u ponašanju svojih vršnjaka. Stručni žiri, u kojem su predstavnici organizatora, nagrađuje najbolje vrijednim nagradama kao što su radionica s poznatim hrvatskim chefom i sportska oprema za školu.

– Vrtim Zdravi Film jedan je od prvih projekata koji nije bio usmjeren samo na sport i rekreaciju, već sinergiju sa zdravljem, uravnoteženom prehranom i edukacijom o zdravijem životu. Divno je vidjeti napredak ove inicijative – naime, započeli smo sa sedam škola i 515 učenika sedmih razreda, a prošle je školske godine u njoj sudjelovalo čak 17.593 učenica i učenika u 190 osnovnih škola. S obzirom na izvrsne rezultate, planiramo nastaviti razvijati ovaj projekt te i ove godine očekujemo mnoštvo prijava. Ovakve suradnje pomoći će promociji zdravlja i razvoja zdravih navika te našim osnovnoškolcima dati priliku da pokažu kako su u svojoj školi i svojoj zajednici ostvarili pozitivnu promjenu – rekao je predsjednik Hrvatskog školskog sportskog saveza Zlatko Kraljević, koji ponosno naglašava da se u sustavu školskog sporta okuplja više od 100.000 djece i mladih.

Život i društvo

FOTO Vatrogasci uspješno evakuirali učenike područne škole u Druškovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U cilju prezentacije zajedničkog djelovanja dobrovoljnih vatrogasaca s područja Općine Maruševec te nove vatrogasne opremu i vozila kojom raspolažu vatrogasne postrojbe ovog je vikenda održana pokazna vatrogasna vježba članova Vatrogasne zajednice Općine Maruševec u Druškovcu.

Vježbu su organizirali Vatrogasna zajednica Općine Maruševec u suradnji s Osnovnom školom Gustav Krklec Maruševec. Kroz vježbu, prikazane su mogućnosti i spremnost vatrogasaca u zajedničkom djelovanju gašenja većih požara gospodarskih objekata, mogućnosti snabdijevanja vodom iz hidrantske mreže više vozila u dužem vremenskom periodu, gašenje požara u obrazovnoj ustanovi te uzbunjivanje i provjera sustava radio i telefonskih veza.

Vježbu su koordinirali zapovjednik Vatrogasne zajednice Općine Maruševec, vatrogasni časnik prve klase Filip Vrbanec i ravnatelj škole Tomislav Vincek.

Operativne snage pokazale visoku razinu spremnosti i uvježbanosti

–Vježba je tekla prema planu, kao i sama evakuacija djece koja su u vrlo kratkom vremenu izašla iz područne škole u Druškovcu, gdje su naši vatrogasci pokazali visoku razinu, kako u spremnosti tako i uvježbanosti. Za njih takve situacije nasreću nisu česte, no u slučaju da do njih dođe, pripadnici DVD-a Maruševec i Donje Ladanje su spremni – naglasio je Mario Klapša, načelnik Općine Maruševec koji je s predsjednikom Općinskog vijeća Damirom Špremom te počasnim predsjednikom Vatrogasne zajednice Općine Maruševec Zdravkom Kukecom pozorno pratio vježbu.

Za vrijeme vježbe građani su mogli u radu vidjeti i novo vatrogasno tehničko vozilo kojeg je DVD Maruševec uz pomoć Općine Maruševec nabavio prošle godine za takve ali i druge zahtjevne intervencije.

– Ovakve su vježbe dobre i potrebne kako bi se uz vatrogasce i djelatnici škole, ali i učenici pripremili za neželjene situacije, te da bi na ispravan način i pravovremeno mogli reagirati – dodao je Klapša, ističući pritom da je u vježbi sudjelovalo gotovo 30 pripadnika operativnih vatrogasnih službi koji su pokazali kako je sigurnost u Općini Maruševec na vrlo visokoj razini, kao i njihova spremnost u potencijalnim situacijama ugroza.

Nastavite čitati

Nekategorizirano

Varaždinski gimnazijalci proslavili 50. godišnjicu mature

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nekad učenici varaždinske Gimnazije, danas iskusni profesionalci različitih struka, proslavili su 50. godišnjicu mature u školskim klupama.

Proslava je upriličena u subotu, 11. svibnja, a bivši maturanti na druženje s vršnjacima pristigli su i iz inozemstva, gdje žive i rade.

Međutim, većina ih je u mirovini, a mnogi od njih uspješno su završili studije ostvarivši potom profesionalne karijere. Na poziv za proslavu maturanata iz daleke 1974. godine, odazvalo se 116 bivših maturanata varaždinske Gimnazije.

Tada ih je maturiralo  215 u 7 razreda i nikad dosad prilikom proslava godišnjica mature nije se odazvalo toliko slavljenika. Nažalost, 27 ondašnjih maturanata je preminulo.

Dodajmo da su nakon okupljanja pred zgradom Prve Gimnazije i fotografiranja, ušli u gimnazijsku zgradu i boravili nakratko po razredima. Bila je to prigoda da se svi prisjete srednjoškolskih dana i svojih snova.

Druženje je nastavljeno uz svečanu večeru, glazbu i ples u Park Boutique hotelu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje