Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Nagrađen 21 rad djece i mladih na temu „Katastrofe i snage sustava civilne zaštite“

Objavljeno:

- dana

S ciljem podizanja svijesti o postojanju prijetnji od prirodnih i tehničko-tehnoloških katastrofa, Ravnateljstvo civilne zaštite raspisalo je natječaj za likovne, literarne i foto radove djece i mladih predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta te djece i mladih s posebnim potrebama za ovu školsku godinu na temu „Katastrofe i snage sustava civilne zaštite“.

Posebna priznanja najboljima dodijelili su župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenik župana Josip Grivec, ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije, te Ladislav Söke iz Službe civilne zaštite Čakovec. Pristiglo je 487 radova – Posljednjih devet godina organiziramo natječaj za likovne, literarne i foto radove na temu civilne zaštite. Djeca i mladi rado se odazivaju te su vrlo kreativni na temu prirodnih i tehničko-tehnoloških nesreća te operativnih snaga u sustavu civilne zaštite. Na taj način kod naših najmlađih podižemo svijest o potencijalnim opasnostima, prevenciji i civilnoj zaštiti -objasnio je Söke, a čestitkama mladim kreativcima na odličnim uradcima pridružio se i načelnik Stožera Grivec. Ove se godine na natječaj odazvalo 19 osnovnih škola, 15 vrtića te dvije srednje škole s ukupno 405 likovnih, 25 literarnih i 57 foto radova. Župan Matija Posavec naglasio je da je riječ o hvalevrijednoj akciji koja o sustavu civilne zaštite educira od najranije dobi te dodao da se po broju sudionika Međimurska županija nalazi u državnom vrhu. – Čestitke svim učenicima koji su sudjelovali i pokazali svoju kreativnu stranu, ali što je još važnije, dobili su nova saznanja o važnosti sustava civilne zaštite. Veliko hvala i mentorima na njihovom trudu i vremenu. Uvijek nam je zadovoljstvo okupiti se te zaslužnima uručiti nagrade, posebno kada je riječ o djeci i mladima, što je u posljednje vrijeme vrlo često – kazao je župan Posavec te pozvao vrtićarce, osnovnoškolce i srednjoškolce da se i iduće godine odazovu pozivu na natječaj.

Kome su dodijeljena priznanja?

U kategoriji dječjih vrtića priznanja za najuspješnije likovne radove dodijeljena su Loti Lebar i Iskri Kuretić iz DV „Cvrčak“, PO „Maslačak“ Čakovec te Rei Horvat iz DV „Klinčec“ Donja Dubrava. U kategoriji osnovnih škola nagrađeni su Nera Košak iz OŠ Hodošan, Neva Novak iz OŠ „Tomaša Goričanca“ Mala Subotica, Ognjen Bunjac iz I. OŠ Čakovec, Lana Furdi iz OŠ Domašinec, Lana Zadravec iz OŠ Hodošan i Srđan Ignac iz OŠ Kuršanec, a u kategoriji likovnih radova djece i mladih s posebnim obrazovnim potrebama priznanja su uručena Mihaelu Domniću iz OŠ Štrigova, Adelisi Oršoš iz OŠ „Petar Zrinski“ Šenkovec te Vanesi Varošanec iz OŠ „Petar Zrinski“ Šenkovec, PŠ Mačkovec. Nagradu za najbolje literarne radove dobili su Petar Kuhanec iz OŠ Hodošan, Franka Novak iz OŠ „Tomaša Goričanca“ Mala Subotica, Neva Novak iz OŠ „Tomaša Goričanca“ Mala Subotica, Ella Strahija iz OŠ Hodošan, Vanesa Jalušić iz OŠ Podturen te Dorotea Podvez iz OŠ Gornji Mihaljevec. Za najbolje foto radove nagrađeni su srednjoškolci Tatjana Bogomolec, Marko Kiš i Doroteja Lisjak iz Graditeljske škole Čakovec. Dvoje učenika osvojilo je nagradu na državnoj razini – za svoj likovni rad Nera Košak iz OŠ Hodošan osvojila je prvo mjesto, a Srđan Ignac iz OŠ Kuršanec treće mjesto. Priznanja su uručena i mentorima: Nikolini Pikl, Robertini Brica, Marianne Mrnjavec, Idi Domišljanović, Dragutinu Balentu, Jasminki Štefić, Jasminki Drabić, Emini Kefelji, Veri Pongrac, Spomenki Tomac, Ladislavi Šestak Horvat, Ljiljani Rinkovec, Nenadu Kipkeu, Ivani Horvat, Lidiji Novak Levatić, Anastaziji Anki Balent i Ivanu Čondoru.

Kultura

Dekanovec: paljenjem svijeća prisjetili se svestrane umjetnice Mune Orehov

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Načelnik Općine Ivan Hajdarović i njegov zamjenik Vladimir Jambrošić molitvom i paljenjem svijeća na grobu Mune Orehov iz Dekanovca obilježili su 96. obljetnicu rođenja i 9. obljetnicu smrti te svestrane pučke umjetnice.

Bila je prava kulturna djelatnica široke kreativnosti i raznolikosti u svojem umjetničkom stvaralaštvu. Pisala je pučku poeziju i šaljive pripovijesti, pjevala je međimurske i crkvene popijevke. Niz godina vodila je dramsku, pjevačku i plesnu grupu dekanovskoga Kulturno-umjetničkog društva i čuvala glazbenu te književnu baštinu Florijana Andrašeca.

Ljubav prema glazbi otkrila je u ranoj mladosti, slušajući na misnim slavljima Florijana Andrašeca i njegov crkveni zbor. Tu dobiva i nadahnuće za pjevanjem svetih pjesama i vjernicima otkriva svoj prelijepi glas koji će ovim crkvenim prostorom odzvanjati nekoliko desetljeća. Primijetivši Munu Orehov kao pravu nastavljačicu Andrašecove književnosti i jednu od rijetkih izvornih nositeljica hrvatskih govora uz rijeku Muru, Matica hrvatska Čakovec pristupila je 2001. godine tiskanju njenih stihova i proze.

Knjiga “Ftičeki zvežđidu” koja opisuje domoljublje, vjeru, ljubavne tragedije, nostalgiju, patnje i teški rad ljudi, ostaje iskreno svjedočanstvo njezina vremena. Na putu istraživanja uspjela je ostati originalna i vjerna izvornom govoru i mjesnom narječju.

Dekanovec 13. svibnja slavi i Dan Općine. “Ostanimo odgovorni!”, poručuju iz Općine, a naša se redakcija pridružuje njihovim željama te žiteljima Dekanovca također želi sve najbolje povodom uoči njihova Dana.

Nastavite čitati

Međimurje

Mlada karatistica Ana Filipović, dobitnica Priznanja “Anto Dragić”, iz Samobora se vratila s još jednom medaljom!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nedavno je u organizaciji Zajednice sportskih udruga Čakovca održana dodjela priznanja najboljim sportašima i ekipama za 2020. godinu.

Priznanje “Anto Dragić” dodjeljuje se perspektivnim mladim sportašima!

Podijeljena su i priznanja za perspektivne sportaše koja nose ime po poznatome čakovečkom sportskom djelatniku Anti Dragiću, koji nas je napustio prije pet godina. Jedna od dobitnica Priznanja za perspektivne sportaše „Anto Dragić“ tako je i 16-godišnja karatistica Ana Filipović iz Belice, članica Karate kluba „Globus“.

Borbena od vrtića

– Karateom sam se počela baviti još u vrtićkoj dobi. Za to je zaslužan moj prijatelj Žankarlo Krnjak, koji je počeo odlaziti na treninge pa me jednoga dana pozvao sa sobom da vidim kako to izgleda. Trenutačno sam članica Karate kluba „Globus“, koji se spojio s Karate klubom Mala Subotica. U Klubu s nama rade tri trenera: Dejan Slukić, s kojim najviše radim, Mladen Vizinger i Tomislav Magdalenić – kaže mlada karatistica. Zanimalo nas je kako izgledaju sami treninzi, što nam je rado opisala.

– Počinjemo sa zagrijavanjem, pri čemu radimo na osnovnim tehnikama. Ponekad imamo jedan, a ponekad dva treninga dnevno. Ako su dva, tada je jutarnji trening više taktički usmjeren – to su situacije iz borbe do kojih bi moglo doći, tada radimo na reakcijama. Večernji trening pak je u tome slučaju posvećen kondicijskim vježbama i sparingu, odnosno međusobnim borbama.

Kad sam krenula u srednju školu, teško mi je bilo pomiriti školske obveze i treninge, no online nastava mi je bila od velike pomoći (smijeh), a u međuvremenu sam uspjela dobro organizirati i posložiti aktivnosti. Dobra organizacija olakšava život! – smatra Ana, inače učenica 2. GM razreda prirodoslovno-matematičke gimnazije u Tehničkoj školi Čakovec. Dodaje da joj puno znači i što su profesori, ali i prijatelji, puni tolerancije i razumijevanja za njezine sportske aspiracije.

– Sve se uspijemo dogovoriti, a osobitu podršku pritom mi pruža razrednica, profesorica Renata Turk. Što se prijatelja tiče, naravno da i za njih nađem vremena: povremeno moram prije otići s kakvog rođendana, no računam na to da znaju kako funkcioniram i da me neće previše špotati! (smijeh) – objašnjava. Zahvaljujući karateu, ističe, upoznala je mnoge nove ljude i stekla puno prijatelja, pa i najbolju prijateljicu Nikolinu Golomboš.

Majstorica crnog pojasa

Na državnom ekipnom Prvenstvu Hrvatske s kolegicama kadetkinjama Sarom Novak i Emom Marčec u Novigradu 2018. godine Ana je osvojila treće mjesto – bila joj je to prva državna medalja. Godinu kasnije Emu Marčec zamijenila je Leona Gulija te su djevojke u tome sastavu na državnom u Sesvetama bile još uspješnije i osvojile srebro. Na prošlogodišnjem državnom natjecanju u Rijeci osvojila je drugo mjesto među juniorkama, prethodno osvojivši zlato na Međimurje Openu u rujnu. Protekloga vikenda Ana je u Samoboru također nastupila na Prvenstvu Hrvatske: kući se vratila s broncom oko vrata. Nedavno je položila ispit za majstorsko zvanje crnoga pojasa.

(Bronč)Ana iznimno važnom smatra podršku obitelji i bliskih osoba. Najveću potporu pružaju joj majka Nikolina, otac Tomislav, bake i djedovi, starija sestra Tea i mlađi brat Petar, koji se također bavi karateom.

– Ono čega mnogi ljudi nisu svjesni, a što svakako moram istaknuti, zasluge su koje za naše uspjehe imaju naši treneri. Oni u nas ulažu puno vremena – to publika, nažalost, ne vidi, a mi znamo koliki dio uspjeha pripada i treneru. Iznimno je važna i podrška obitelji te bližnjih ljudi; bez toga ništa! – zaključuje perspektivna sportašica, koja će nakon srednje škole razmisliti hoće li studirati agronomiju i nastaviti obiteljsku poljoprivrednu tradiciju ili upisati vojnu akademiju…

Ana je iz Samobora protekloga vikenda donijela broncu, a uskoro će joj postati teško skladištiti sve medalje…

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!