Povežite se s nama

Kultura

FOTO Najavljene 52. Varaždinske barokne večeri: očekuje nas 35 koncerata u čak 6 županija

FOTO: IVAN AGNEZOVIĆ

Objavljeno:

- dana

U četvrtak, 28. srpnja, u Zlatnim goricama najavljene su 52. Varaždinske barokne večeri, čija je ovogodišnja zemlja partner Irska, a trajat će od 23. rujna do 9. listopada.

Najavili su ih organizatori, ravnatelj Koncertnog ureda Raymond Rojnik i ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić  te zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj i veleposlanik Republike Irske u Hrvatskoj NJ.E. Ruaidhri Dowling.

Prisustvovali su i predstavnici Gradske i Županijske Turističke zajednice, intendantica HNK-a u Varaždinu Senka Bulić, ravnatelj Glazbene škole i predstavnik festivalskog vijeća Davor Matačić, državna tajnica u Ministarstvu turizma Sandra Herman, gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, predstavnici žirija, predstavnici sponzora i partnera te mnogi drugi.

Ove godine, rekao je Rojnik, očekuje nas 20 koncerta u Varaždinu i 15 koncerata izvan Varaždina u 14 dana i s više od 300 izvođača. Koncerti će se održavati u čak šest županija: Varaždinskoj, Međimurskoj, Koprivničko-križevačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Osječko-baranjskoj i Virovitičko-podravskoj županiji, na 20-ak lokacija.

Kao zanimljivost istaknuo je da je ove godine u sufinanciranju i suorganizaciji sudjelovalo pet zemalja, i to u najvećem dijelu zemlja partner Irska, a zatim Izrael, Portugal, Mađarska i Turska, čiji će glazbenici također na neki način sudjelovati na VBV-u.

– Trebalo je osmisliti, stvoriti jednu priču, programsku nit vodilju. Osmišljeni su i popratni programi, pa će tako i ove godine u cijelom centru Varaždina biti izložba cvijeća koja će biti otvorena nešto prije samih Baroknih večeri, upoznat ćemo i irsku gastronomsku priču s ekspertima iz irske kuhinje, a imat ćemo i irish corner s tradicionalnom irskom glazbom i plesom – rekao je Rojnik te dodao: – Sada je u program po prvi put uključeno čak šest županija, sretni smo i ponosni što se širimo. Proračun Baroknih večeri je oko 1.900.000 kuna koje financiraju Ministarstvo kulture i medija, Grad Varaždin, Varaždinska županija, Klub mecena i sponzori, a još oko 400-500 tisuća kuna financiraju zemlje partneri. To je najveći festival barokne glazbe u Europi – zadovoljan je Rojnik.

Ravnatelj VBV-a Davor Bobić istaknuo je da su program s Republikom Irskom dogovarali zadnje četiri godine.

– S obzirom na nesretne okolnosti imali smo odgađanje ovog projekta, ali sudbonosno se moralo dogoditi ove godine. Na predstavljanju u Dublinu ostavili smo jedan prekrasan dojam, kao jedne civilizirane nacije koja spada u europski krug zemalja i mislim da se irska strana stvarno potrudila, posebice Ministarstvo kulture i Veleposlanstvo Republike Irske u Zagrebu da nam predstavi najbolje što Irska ima na polju barokne svestranosti izvođenja glazbe. U tom kontekstu, već na otvaranju će nas razveseliti dolazak Irskog baroknog orkestra koji je nesumnjivo perjanica barokne glazbe Irske – naveo je Bobić.

Tjedan dana od otvaranja nastupit će i Irski barokni orkestar mladih koji će predstaviti ono što Varaždin još nema, ali je velika želja organizatora, dodao je Bobić, a to je studio rane glazbe.

– Djeca koja će doći će pokazati kako se njeguje rana glazba u Irskoj već od prvog razreda srednje škole, a imaju mogućnost odmalena početi svirati autentične instrumente. Ponosan sam što ćemo imati priliku to pokazati – istaknuo je.

Novitet u programu je i to što će se svaki irski glazbenik i ansambl predstaviti s jednom skladbom iz hrvatske glazbene baštine iz epohe baroka. Istaknuo je još i Koncert četiri akademije (Zagreb, Split, Osijek, Pula) koji će se održati u atriju Županijske palače, te koncert nagrađivanih učenika Glazbene škole.

– Posebno mi je drago što ćemo nakon dugog niza godina imati na programu Muku po Mateju, to je jedan spektakularan projekt upravo s domaćim snagama u suradnji s mađarskom stranom. Imat ćemo i jednu festivalsku produkciju prve opere koja će se izvoditi ovdje, u suradnji s turskim institutom. Imat ćemo i nekoliko diplomatskih koncerata u svezi odnosa Hrvatske s Portugalom, Irskom, Turskom, Izraelom i Mađarskom. Ovo je jedna od najvažnijih misija koju je varaždinska kultura imala jer kultura je opstojnost jedne nacije, bez nje nema napretka. Varaždin će opet biti kulturna prijestolnica Hrvatske – zaključio je Bobić.

Irski veleposlanik Dowling također je izrazio oduševljenje što je ove godine postignuta suradnja na VBV-u.

– Nastupit će mnogi glazbenici, i mladi glazbenici koji će ostaviti impresivan utisak o irskoj glazbenoj baštini. To je jedna stvar koja je zajednička Irskoj i Hrvatskoj – velika ljubav prema glazbi i velika glazbena tradicija. Sretan sam što će tamo biti i irish corner s irskom tradicionalnom glazbom i malo irskog plesa koji je još jedan dio naše kulturne baštine na koji smo također jako ponosni – rekao je Dowling, zahvalivši Gradu, Županiji i svima uključenima na odličnoj suradnji.

Silvija Zagorec naglasak je stavila na kvalitetu ovog festivala koja je ove godine podignuta na još višu razinu.

– Jedno je postići kvalitetu, ali teže ju je zadržati, a upravo su to organizatori svih ovih godina radili. U atriju Županijske palače nastupit će naši mladi nadareni studenti, solisti, s četiri glazbene akademije. S obzirom na to da smo kao Županija osnivač centara izvrsnosti, želimo mladim ljudima poslati poruku da je važno obrazovati se i poticati izvrsnost. Vjerujem da će se posjetitelji rado odazvati VBV-u i uživati u prekrasnoj glazbenoj poslastici – rekla je Zagorec, dok se varaždinski gradonačelnik zahvalio Culture of Irelandu na sufinanciranju dolaska irskih ansambala i orkestara.

– Vjerujem da će glazbeni sladokusci koji vole ovakvu ozbiljnu, ranu glazbu, doći na svoje. Pozivam sve sugrađane, žitelje županije i njihove goste iz drugih dijelova Hrvatske da dođu i pogledaju pokoji koncert te da budemo pravi gostoljubivi domaćini Irskoj, ali i drugim zemljama koje nam pomažu i koje su izvođači – zaključio je Bosilj.

Kompletan program 52. Varaždinskih baroknih večeri dostupan je ovdje.

Kultura

Varaždinka snimila dokumentarac o Nepalcima koji su životima platili stadione u Katru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dokumentarni film varaždinske redateljice Anje Strelec o nepalskim radnicima migrantima koji rade na Bliskom istoku ‘Where Have All The Smiles Gone’ izlazi početkom sljedeće godine.

Dok je FIFA Svjetsko nogometno prvenstvo u Katru u punom jeku, ljudi diljem svijeta okupljaju se kako bi gledali utakmice i uživali u ‘najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu’. No, na žalost, postoji i vrlo mračna strana ovogodišnjeg prvenstva – gotovo 7000 radnika umrlo je u Katru otkako su počele pripreme za FIFA Svjetsko nogometno prvenstvo zbog loših uvjeta rada, a od toga je 1700 Nepalaca, prema nepalskom Odboru za zapošljavanje u inozemstvu.

Ovo je samo jedan od tragičnih scenarija više od milijun Nepalaca koji rade u zemljama Bliskog istoka koje iskorištavaju migrante za jeftinu radnu snagu ne poštujući njihova ljudska prava –  zbog loših radnih uvjeta, nepalski radnici migranti svakodnevno umiru.

Dokumentarni film varaždinske redateljice Anje Strelec izlazi početkom sljedeće godine – film Where Have All The Smiles Gone portretira nepalske radnike migrante koji u potrazi za boljim životom odlaze raditi u inozemstvo, većinom u zemlje Bliskog istoka ali na žalost često budu žrtve svojih poslodavaca koji ih iskorištavaju te im uskraćuju ljudska prava.

Domaće gospodarstvo Nepala snažno ovisi o radnicima migrantima, ali umjesto očekivanog ekonomskog prosperiteta, zbog loših i nehumanih uvjeta rada migranti se u Nepal vraćaju bolesni ili mrtvi.

‘Where Have All The Smiles Gone’ je dokumentarni film rađen pet godina koji portretira  putovanje nepalskih migranata koji napuštaju svoj dom u potrazi za boljom budućnošću većinom odlazeći u zemlje Bliskog istoka, a da pritom nisu ni slutili kakve ih poteškoće čekaju.

Film je režirala hrvatska redateljica koja živi i radi u Belgiji Anja Strelec u suradnji s producentskom kućom iz Nepala Mountain River Films. Producenti su Deepa Dharel, Chandra K Jha i poznati islandski producent Erlingur Jack, a koproducent je Giuseppe Savino.

Film će biti objavljen početkom 2023.

Nastavite čitati

Kultura

U sklopu godišnjeg koncerta KUD-a Marof posjetitelji će moći uživati u bojnom plesu Moreška

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu godišnjeg koncerta KUD-a Marof, koji će se održati ove subote, 3. prosinca, u 18.30 sati u KC Ivan Rabuzin u Novom Marofu, a za koji se uvijek traži ulaznica više, stari viteški ples mačevima izvest će KUD Moreška s otoka Korčule, gosti novomarofskog kulturno-umjetničkog društva. 

Korčulanska moreška, bojni ples s mačevima, se kroz stoljeća svog postojanja mijenjala te potpuno saživjela s Korčulom, gdje se jedino i zadržala, dobivši uz opće karakteristike i svoje posebne. Današnja moreška u dramskom dijelu prikazuje tipičnu borbu za djevojku kroz sukob dvije vojske, dok sukob civilizacija ostaje u pozadini. Izvodi se uz glazbenu pratnju koju je 1937. skladao Krsto Odak, a strukturirana je u osam zasebnih koreografskih dijelova – uvodna plesna figura sfida (izazov) te sedam različitih mačevalačkih figura – kolapa. Moreška se nekad izvodila svugdje po Mediteranu, a danas se sačuvala samo u gradu Korčuli, gdje se prenosi iz generacije na generaciju više od 400 godina.

Na cijelovečernjem koncertu uz goste s Korčule, nastupit će i sve sekcije KUD-a Marof, folklorne sekcije, ženska vokalna skupina Zipka, Klapa Marof, te tamburaški sastav. 

Cijena ulaznice je 50 kuna.

Ulaznice za ovaj izniman događaj mogu se nabaviti u Gradskoj knjižnici i čitaonici Novi Marof, a ako ostane ulaznica, na sam dan koncerta, na ulazu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje