Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Najmlađim stanovnicima Sračinca Općina isplatila novčanu pomoć

Objavljeno:

- dana

Drugi put ove godine, a tradicionalno prije Božića, održan je susret vodstva Općine Sračinec s roditeljima i njihovom novorođenom djecom.

Načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec, njegov zamjenik Krunoslav Lukačić i predsjednik Općinskog vijeća Domagoj Bačani, u ime Općine darivali su ih novčanom pomoći koja ove godine iznosi 1000, 1500 ili 2000 kuna. – Poznato je da je naša općina posebna u Hrvatskoj po tome da iz godine u godinu imamo pozitivan omjer novorođene djece i umrlih. Tako će vjerojatno biti i ove godine, a ovo je samo skromna pomoć svima koji se odluče na ozbiljan korak kao što je roditeljstvo. 2018. godine smo malo izmijenili iznose kojima podržavamo tu odluku roditelja, tako da prvo dijete darujemo s 1000 kuna, drugo s 1500 kuna, a obitelji s trećim djetetom i one koji imaju više od troje s 2000 kuna. Raduje me da ovdje imamo čak pet obitelji s trećim djetetom ili više djece, te osam obitelji kojima je ovdje drugo dijete. U zadnjih smo nekoliko godina puno uložili u standard života naših najmlađih sumještana, a na tome radimo i dalje. Tako su počeli radovi na uređenju starog dijela vrtića, pa će to uz novi vrtić dodatno poboljšati uvjete boravka djece u vrtiću. Također, očekujemo i sredstva za uređenje velikog dječjeg igrališta u dvorištu vrtića, a radimo i na proširenju i uređenju postojećih igrališta – istaknuo je načelnik Božidar Novoselec. U drugom dijelu godine rođeno je 28 djece, od toga 16 dječaka i 12 djevojčica, a Općina Sračinec je ovaj put za njih isplatila ukupno 37.000 kuna pomoći. Od početka godine općina Sračinec bogatija je za 52 novorođene djece, a nadaju se i još nekoliko prije dolaska nove godine.

U fokusu

Ministar obrazovanja objasnio kako će izgledati testiranje učenika kod kuće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs poručio je da je glavni cilj testiranje učenika kod kuće – ukidanje samoizolacije.

Škole će roditeljima podijeliti testove za svako dijete, a oni će testirati djecu ponedjeljkom prije škole. Ako se tijekom tjedna pojavi neki slučaj izostanka djeteta zbog simptoma covida, učiteljica će obavijestiti sve roditelje da se djeca ponovno testiraju, piše tportal.hr.

Nije mogao potvrditi kada će početi testiranje, jer to ovisi o tome kada će stići testovi.

– Svi učenici sa simptomima i oni koji su pozitivni ostaju kod kuće, a svi ostali idu u školu – kazao je ministar.

Prema okvirnim procjenama, trenutno je preko 30.000 učenika u samoizolaciji.

Testovi će se nabaviti s robnih rezervi, a procjenjuje se da će cijela operacija koštati 70-ak milijuna kuna. Sami testovi koštat će do 20 milijuna, s tim da u MZO-u smatraju da će to biti i ‘bitno manje’.

Testiranje je, kažu u ministarstvu, na dobrovoljnoj bazi, pri čemu bi učenici čiji test pokaže negativan nalaz bili izuzeti od mjere samoizolacije. Ovo je praktički mjera ukidanja samoizolacija za učenike, tvrde u ministarstvu.

Nastavite čitati

U fokusu

Lani u Varaždinskoj županiji 74 pokušaja samoubojstva, gotovo 20 % više nego godinu ranije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Stručnjaci konstantno upozoravaju da epidemija loše utječe na mentalno zdravlje.

Prema statistici Policijske uprave varaždinske građani s područja Varaždinske županije tijekom 2021. godine pokušali su počiniti 74 samoubojstva, a u svom su naumu uspjeli 32 puta.

To je 19,4 % više onih koji su pokušali počiniti samoubojstvo u odnosu na godinu ranije.

Brojke su još više porazne kada se pogledaju 2020. i 2019. godina. Predpandemijske 2019. pokušalo se ubiti 55 ljudi, a tragičan ishod je bio u 21 slučaju. Godine 2020. pokušalo se ubiti 62-voje ljudi, a preminulo ih je 36.

Godina 2021.

Vratimo se najnovijim podacima, onima za 2021. godinu.

Već druže vrijeme skloniji samoubojstvima su muškarci, pa je tako bilo i lani. Tijekom 2021. godine najviše stariji od 60 godina (njih 27) pokušali su samoubojstvo, a slijede ih ljudi u dobi od 20 do 30 godina (njih 14). Žalosti da su iste godine samoubojstvo pokušale i dvije osobe mlađe od 20 godina.

Najčešća metoda pokušaja samoubojstva bilo je vješanje, a nakon toga trovanje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje