Povežite se s nama

Foto i video

FOTO Nema više “Bobića“ – varaždinsku tvornicu namještaja zdrobili bageri

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Objavljeno:

- dana

Primjer varaždinske tvornice Mundus pripada općoj situaciji deindustrijalizacije u našoj zemlji u posljednja dva desetljeća, čime je učinjena neprocjenjiva šteta, ne samo za ekonomiju, nego prvenstveno za struku.

Ove riječi zapisala je još 2015. godine Vanja Brdar Mustapić, vrsna povjesničarka umjetnosti, muzejska savjetnica u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, te između ostalog voditeljica zbirke namjestaja, zbirke varia….

Naime, tada je u baroknom gradu ugašeno specijalizirano znanje izrade namještaja od savijenog drva i pletenja trske temeljeno na tradiciji i kontinuitetu industrijske proizvodnje koja seže u same početke modernizacije u Hrvatskoj u 19. stoljeću.

Podsjećamo, desetljećima su svi nakon 2. svjetskog rata pri spomenu na varaždinsku tvornicu Florijan Bobić asocirali isto: savijeno drvo. Premda nije bila jedina koja je proizvodila tu vrstu namještaja u Hrvatskoj i Jugoslaviji, uvijek je bila na vrhu kvantitativno i u izvozu ‒ namještaj od savijenog drva bio je njezin zaštitni znak, kako u proizvodnji tako i doslovno u samom logotipu tvornice.

Varaždinci su, nažalost, nakon Domovinskog rata i privatizacijskih „čuda“ dozvolili da propadne na razne firme razmrvljen Mundus, a danas više nitko i ne pita što je i kako na kraju bilo sa sustavu pripadajućim odmaralištem u Makarskoj…

Ovim zadnjim činom rušenja poslovnih prostora tvornice nad kojom je 2011. proglašen stečaj,  nije uništen jedino općepriznati kultni status Thoneta, a kako to izgleda na terenu pogledajte u galeriji fotografija:

Foto i video

FOTO Ogroman interes i za ovogodišnju utrku “24 sata Ivančice”, a natječe se prošlogodišnji rekorder

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ivan Agnezović

Danas, 12. travnja, u 19 sati startala je iz Prigorca ovogodišnja utrka “24 sata Ivančice”.

Organizatori iz SRD-a 315 Sjeverozapad rekli su nam da je interes bio velik, a sudjeluje između 280 i 290 sudionika.

Neki su već u petak ujutro stigli u Prigorec da se dobro pripreme. Cilj utrke je što više puta se popeti na Ivanščicu tijekom 24 sata, a sudionici sami biraju staze, ali moraju proći kontrolne punktove. Neki su vrlo uspješni u tome, a prošlogodišnji pobjednik bio je Ivan Hrastovc iz Slovenije s 18 uspona. Ovaj broj uspona je i rekord dosadašnjih utrka. Kako saznajemo od organizatora Hrastovac je došao i na današnju utrku.

– Nekoliko je utrka u Hrvatskoj 24-satnog karaktera, ali naša je među najpopularnijima. Vjerujem da nismo zatvorili prijave da bismo imali oko 400 natjecatelja. Ove godine puno njih dolazi iz Dalmacije i Kvarnera. Veselimo se i ovoj utrci te nam je drago što imamo potporu Grada Ivanca – rekao je za Regionalni tjednik Marko Dugandžić, predsjednik kluba.

Utrku po peti put organizira SRD 315 Sjeverozapad, a u duhu turističkog brendiranja Ivanca kao Planinarskog grada, i ove je godine novčano podupire Grad Ivanec, a pomaže je i Turistička zajednica Grada Ivanca. Ove godine utrki pratite uživo na Facebook kanalu SRD 315 Sjeverozapad.

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Krenuli radovi na rekonstrukciji vodovodne mreže u Vrazovoj u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Zbog radova na rekonstrukciji vodoopskrbnog cjevovoda u Ulici Stanka Vraza u Varaždinu uspostavljena je privremena regulacija prometa.

Varaždinska policija poziva vozače na poštivanje postavljene privremene regulacije te oprez i strpljenje u vožnji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje