Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Odazovite se: mladoj Luciji Fleten potrebna je novčana pomoć kako bi ponovno prohodala

Objavljeno:

- dana

Lucija je 22-godišnja djevojka iz Cirkovljana koja je prošle godine u 10. mjesecu doživjela nesreću. Prilikom spremanja kukuruza Luciju je zahvatio „kardan“ i teško ju ozlijedio.

Mlada djevojka je istog trenutka prevezena u Županijsku bolnicu Čakovec, gdje je utvrđeno da je zadobila teške ozljede, opasne po život.

Nakon provedena tri tjedna u čakovečkoj Bolnici, prevezena je u Klinički bolnički centar „Sestre milosrdnice“, gdje je nastavila svoje liječenje.

Lucija je bila na mnogo operacija koje su joj u konačnici spasile život, no za desnu nogu, nažalost, nije bilo spasa te su je morali amputirati.

Kako bi ponovno prohodala, djevojci je potrebna skupa proteza koju obitelj sama ne može platiti.

– Proteza koja je Luciji prijeko potrebna stoji 70.000 eura koje obitelj nema. Riječ je o jednom mladom životu za koji se vrijedi boriti. Stoga molimo i pozivamo sve ljude da se priključe ovoj akciji te da svojom donacijom pomognu Luciji da ponovno prohoda. Hvala unaprijed – poručio je njezin otac Alojz Fleten na stranici GoGetFunding, gdje je i pokrenuta humanitarna kampanja za Luciju.

Akciji prikupljanja pomoći pridružio se i Grad Prelog, koji je u dogovoru s obitelji Fleten otvorio žiro račun na koji se može uplatiti financijska pomoć za nabavu proteze.

– Brojnim operacijama Luciji je spašen život, ali, nažalost, morala joj je biti amputirana noga. Proteza bi pomogla Luciji da ponovno prohoda te da se, koliko je to moguće, vrati normalnom životu. Sve koji žele pomoći, pozivamo da sredstva uplate na ručan otvoren u Hrvatskoj poštanskoj banci – poručuju iz Grada Preloga, uz istaknuti broj računa za pomoć:

– IBAN: HR2523900011500199869

– Za plaćanja iz inozemstva: SWIFT: HPBZHR2X

Ova će humanitarna akcija potrajati do 6. veljače, a nakon završetka novac će biti uplaćen obitelji Fleten za nabavu proteze.

– Svima koji žele pomoći u ime obitelji najiskrenije zahvaljujemo! – zahvalni su iz Grada.

Međimurje

Koronavirus: u subotu u Međimurju 72 nova slučaja zaraze, u tijeku je osma akcija cijepljenja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 209 uzoraka, od čega je evidentirano 66 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 31,5 posto pozitivnih od broja testiranih, priopćio je 10. travnja županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavile su se 32 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 430.

Iz drugih županija javljeno je o 3 pozitivna slučaja osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurju, na temelju kliničke slike dijagnosticiran je SARS-CoV-2 virus kod jedne osobe, dok je brzim Ag testovima javljeno o 2 pozitivna pacijenta.

Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 48.774 uzorka, ne računajući testiranja građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U  Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 35 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata hospitalizirano je 6 pacijenata, otpuštena su 3 pacijenta, dok je 1 pacijent na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Od 25. veljače 2020. godine, kada je zabilježen prvi slučaj zarez u Hrvatskoj, do danas u Međimurskoj županiji ukupno bilježimo 12.875 oboljelih osoba, a ukupno se oporavilo 12.190 osoba.

Na području Međimurske županije provodi se osma akcija cijepljenja građana koja se odvija na 3 punkta, u Nedelišću, Prelogu i Murskom Središću. Danas će se cijepiti 1700 osoba.

U Nedelišću će se drugom dozom cijepiti 700 osoba, dok će se u Prelogu i Murskom Središću prvom dozom cijepiti 1000 osoba. U organizaciji cijepljenja sudjeluju brojni volonteri Doma zdravlja, patronažnih službi, Zavoda za javno zdravstvo i ostalih operativnih službi organizirani u timove. 

S današnjim obavljenim cijepljenjem, u Međimurju je više od 13.000 osoba primilo barem jednu vrstu cjepiva. U internetsku platformu za cijepljenje s današnjim danom je upisano oko 23.000 osoba. 

Nastavite čitati

Međimurje

VIDEO Podcast „Pametni ljudi“: Renata Treska o radu s djecom s cerebralnom paralizom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nova epizoda podcasta „Pametni ljudi“ na YouTube kanalu Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec donosi gostovanje edukacijske rehabilitatorice Renate Treske na temu rada s djecom s cerebralnom paralizom.

Renata Treska radi u dislociranom odjelu čakovečkog CZOO-a, koji se nalazi u prostorima Dnevnog boravka djece „Dr. Antun Bogdan“ u Čakovcu.

Treska pojašnjava što je to cerebralna paraliza i što se točno događa u moždanom tkivu, što je spastični oblik, a što hipotoni te u kojoj nam mjeri tehnologija pomaže u prenatalnom praćenju.

Nadalje, govori o tome koja je uloga pedijatra i liječnika primarne zdravstvene zaštite, a koja neuropedijatra, fizijatra, fizioterapeuta te što sve može izazvati dodatni spazam djeteta i trajno povišenu razinu stresa.

Ističe i važnost glazbe, kakvo je osvjetljenje prilikom pripreme djeteta za obrazovni rad, ima li miris ulogu u motivaciji te navodi vlastita iskustva u radu s djecom s cerebralnom paralizom.

Među ostalim, teme su i prehrana kod osoba s cerebralnom paralizom, ukazuje se na to što se sve može dogoditi, ali i što treba osigurati da bi hranjenje bilo sigurno.

Treska je također otkrila što se događa sa starenjem i sazrijevanjem tih osoba.

Nastavite čitati