Povežite se s nama

Međimurje

Predstavljene neke od mjera za podizanje kvalitete života u Gradu Prelogu

Objavljeno:

- dana

Uoči predstojeće sjednice Gradskog vijeća Grada Preloga, koja će se održati u četvrtak, 21. prosinca, gradonačelnik Ljubomir Kolarek na konferenciji za novinare predstavio je novosti iz Grada Preloga, prije svega one koje se odnose na djecu i mlade.

Uz gradonačelnika Kolareka, konferenciji za novinare prisustvovali su i pročelnica Upravnog odjela za upravu i društvene djelatnosti Miljenka Radović te ravnateljica Dječjeg vrtića Fijolica Prelog Kristina Posavec.

Prva tema bila je promjena ekonomske cijene boravka djece u vrtiću. Ekonomska cijena boravka djece u Dječjem vrtiću Fijolica mijenja se i to tako da se dosadašnja cijena u visini od 258,81 euro (za 10-satni boravak djece predškolske dobi od 3 godine do polaska u školu) povećava na iznos od 332 eura. Povećava se i dosadašnja cijena boravka djece rane dobi (od 6 mjeseci do 3 godine) na iznos od 400 eura. Dosadašnja cijena je bila 331,80 euro.

Navedeno povećanje ekonomske cijene boravka djece u Fijolici stupa na snagu dana 1. siječnja 2024. godine.

Povećanje učešća Grada u ekonomskoj cijeni boravka djece u predškolskim ustanovama dio je pronatalitetne politike Grada Preloga. Povećava se učešće Grada Preloga i to na način da se s dosadašnjeg učešća od 172,54 eura po djetetu za redovni program predškolskog odgoja povećava na iznos od 245,73 eura; dosadašnje učešće od 212,36 eura po djetetu za boravak djeteta u jasličkoj skupini povećava na iznos od 280,55 eura. Učešće Grada u ekonomskoj cijeni za 10-satni boravak djece u dobi od 3 godine nadalje, povećava se na 74,02 % a u cijeni boravka djeteta starosti od 6 mjeseci do 3 godine na 70,14 % ekonomske cijene.

Navedeno povećanje udjela Grada u ekonomskoj cijeni boravka djeteta u predškolskoj ustanovi financira se djelomično iz sredstava Državnog proračuna Republike Hrvatske na ime fiskalne održivosti dječjih vrtića. Za pedagošku godinu 2023/24 godinu za Grad Prelog predviđen je ukupni iznos od 245.241 eura, odnosno 20.437 eura mjesečno. Od predviđenog iznosa, a prema kriteriju broja djece, za Dječji vrtić Fijolica Prelog namijenjen je iznos od 179.626,93 eura. Navedeni iznos nije dovoljan za pokriće povećanih troškova Dječjeg vrtića „Fijolica“ te će Grad Prelog morati izdvojiti još 56.286,95 eura iz poreznih prihoda.

Udio roditelja u ekonomskoj cijeni Dječjeg vrtića Fijolica Prelog se neće mijenjati i ono iznosi 86,27 eura po djetetu za redovni program predškolskog odgoja i 119,45 eura po djetetu za boravak djeteta u jasličkoj skupini.

Gradonačelnik Kolarek je istaknuo: „U tijeku je i obnova i dogradnja Dječjeg vrtića u Draškovcu.  Želja nam je da do 1. svibnja 2024. godine vrtić bude u funkciji i da svu našu djecu smjestimo u vrtiće na području Grada Preloga. Sva djeca nama vrijede isto i sufinanciramo roditeljima boravak djece u vrtiću, bez obzira je li gradski ili privatni, s istom visinom novčanih sredstava. Nadamo se da će nam porezni prihodi rasti i da ćemo taj kontinuitet i pratiti, jer uz sve to tu su i plaće odgojiteljica te pomoćnog osoblja u vrtiću. Grad Prelog jedan je od rijetkih vrtića koji ima i nadstandarde. Imamo tri zaposlenika iznad standarda, a od projekta „Za obtelj“ zadržali smo i pedagoga i logopeda. Također, dogovorili smo sa predstavnicima Sindikata i povećanje plaća odgajateljima“.

-Državnim pedagoškim standardom propisane su mjere i brojčano stanje djece i djelatnika u odgojno obrazovnim skupinama. Mi imamo u nekim skupinama zaposlena i tri odgajatelja i pomoćnog radnika za njegu te se zbilja trudimo osigurati maksimalne uvjete da bi podigli kvalitetu rada. Primjerice, u Cirkovljanu je na 26 djece zaposlena još jedna teta. Vezano uz vrtić u Draškovcu, jako sam ponosna što nam je Grad Prelog stalno podrška i kontinuirano ulazimo u projekte koji povećavaju kvalitetu rada na višu razinu. Projektom dogradnje ulazimo u rekonstrukciju i opremanje područnog objekta Draškovca. Trenutno imamo tri odgojno obrazovne skupine, a po završetku rekonstrukcije bit će četiri odgojne obrazovne skupine. Projektom nadogradnje se povećavaju prostorni kapaciteti u interesu nam je da svakom djetetu s područja grada omogućimo boravak u vrtiću – rekla je ravnateljica Dječjeg vrtića Fijolica Kristina Posavec.

Kao i svake godine za Uskrs i za Božić, Grad Prelog će podijeliti jednokratne novčane pomoći u visini od 30 eura umirovljenicima, korisnicima starosnih, prijevremenih starosnih i obiteljskih mirovina, korisnicima invalidskih mirovina zbog opće nesposobnosti za rad i profesionalne nesposobnosti za rad, a koji nisu u radnom odnosu i čije mirovina ne prelaze iznos 265,45 eura, kao i osobama bez redovitih prihoda u skladu s uvjetima određenim u Odluci o socijalnoj skrbi Grada Preloga. Na taj način podijeljeno će biti skoro 600 jednokratnih novčanih pomoći.

Gradonačelnik Kolarek dotaknuo se i teme nagrada za uspješne učenike i studente s područja Grada Preloga: „Ono što bih želio posebno istaknuti su jednokratne nagrada uspješnim učenicima srednjih škola s područja grada i nagrade za najstudente. Te nagrade smo povećali između 12 i 15 posto, jer se ponosimo našim učenicima i studentima koji imaju prosjek veći od 4.3, a ovim nagradama su obuhvaćene i osobe na doktorskim studijima. Od 2010. do 2022. godine učenicima je ukupno podijeljeno 269 nagrada, a studentima 359, što je ukupno u novčanoj koategoriji 16 378 eura učenicima i 48 563 eura studentima“.

Međimurje

Usred noći 27-godišnji vozač stisnuo papučicu gasa i Malom Suboticom projurio sa 133 km/h

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave međimurske u razdoblju od 15. do 21. travnja 2024. godine proveli su pojačane aktivnosti iz akcije “Nadzor brzine kretanja vozila”.

Tijekom akcije utvrđeno je ukupno 262 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:

 • 142 prekršaja nepropisne brzine kretanja,
 • devet prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola,
 • sedam prekršaja nepropisnog zaustavljanja i parkiranja,
 • pet prekršaja nepropisne uporabe svjetala u prometu,
 • sedam prekršaja nepropisne uporabe mobitela tijekom vožnje,
 • jedan prekršaj tehničke neispravnosti vozila,
 • šest prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom,
 • tri prekršaja upravljanja vozilom nakon isteka važenje prometne dozvole za više od 15 dana,
 • jedna prekršaj upravljanja za vrijeme izrečene zabrane upravljanja motornim vozilima,
 • 56 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te,
 • 25 ostalih prekršaja.

Najveća brzina od 133 km/h utvrđena je u subotu, 20. travnja, u 2:44 sati u Maloj Subotici, Glavnoj ulici (brzina ograničena na 50 km/h), kod 27-godišnjeg vozača osobnog automobila, čakovečkih registarskih oznaka. Odredbom članka 53. Zakona o sigurnosti prometa, vozač koji se u naselju kreće brzinom koja je za više od 50 km/h veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1320 do 2650 eura ili kaznom zatvora do 60 dana. Također, za spomenuti prekršaj predviđena je i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 3 do 12 mjeseci.

Nastavite čitati

Međimurje

Autohtoni doživljaji kod Spomen doma rudarstva Cimper

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu turističko – volonterskog programa Turističke zajednice Međimurske županije „Z cugom v zeleno Međimurje“, turistima – volonterima predstavilo se i Mursko Središće i Spomen dom rudarstva „Cimper“.

Grad Mursko Središće, Centar za kulturu „Rudar“ i Turistička zajednica područja „Mura i gorice“ uz podršku Društva žena Mursko Središće i Udruge međimurska žganica „Tepka“ turistima – volonterima su približeni autohtoni sadržaji koje mogu upoznati samo ovdje.

Po razgledu interpretacijskog centra Spomen dom rudarstva „Cimper“, krenulo se u radionicu izrade tradicijske maske cimeri, maske koja svoje korijene ima upravo u rudarskoj mitologiji. Radionicu su držale članice „Društva žena Mursko Središće“, koje i baštine tradiciju izrade maske. Nekoliko metara dalje pekla se prava međimurska žganica, što su prezentirali članovi Udruge međimurska žganica „Tepka“, a u drugom kraju parkića ispred Spomen doma kuhao se pravi međimurski grah, za što je na području Murskog Središća već tradicionalno zadužen Rudi Mesarić.

Ovaj oblik volonterskog turizma jedinstvena je prilika da se uz razgledavanje povijesnih vrijednosti osjeti i sudjeluje u pravim autohtonim aktivnostima ovog kraja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje