Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Održana tradicionalna komemoracija za žrtve grobišta Pancerica

Objavljeno:

- dana

U nedjelju, 11. lipnja, održana je tradicionalna komemoracija za žrtve grobišta Pancerica. Nažalost, zbog kiše je samo prvi dio komemoracije održan na otvorenom prostoru kod spomen križa, te je nakon molitve program nastavljen u obližnjoj kapeli.

Kao i ranijih godina, komemoracija je započela izvođenjem hrvatske himne, koju je pod vodstvom orguljaša Marijana Županića izveo mješoviti zbor župe Uzvišenja svetog Križa Križovljan.

Potom su položeni vijenci, a svijeće su zapalili Tanja Antunović Hadžić, načelnica Sektora za žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, izaslanica ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, te Sandra Županić izaslanica župana Anđelka Stričaka. U ime pokrovitelja komemoracije, Općine Cestica i načelnika Mirka Korotaja, vijenac su položili i svijeće zapalili Ivan Bednjanić Bunić i Darijan Vinter. Na čelu izaslanstva Hrvatskog žrtvoslovnog bio je Ante Beljo, predsjednik HŽD-a, a u ime Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata klub Petrijanec Stjepan Jovan i Vladimir Milavec.

Ispred Udruge Hrvatski domobran Sv. Ivan Zelina svijeću je zapalio Juraj Fruk, a ispred Udruge Daksa iz Dubrovnika bio je predsjednik  prof. dr. sc. Denis Vokić…           Nakon polaganje vijenaca slijedila je  molitva za žrtve koju je predvodio preč. dr. sc. Mario Kopjar, pročelnik Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral. Okupljeni su se potom uputili u kapelu blaženog Alojzija Stepinca.

U ime organizatora komemoracije pozdravio ih je Franjo Talan, predsjednik Društva koji je u kratkom osvrtu naglasio između ostalog kako se komemoracija održava pod pokroviteljstvom općine Cestica, te da se od 1995. godine održava u suradnji s Lovačkim društvom Sveti Hubert i Mjesnim odborom Otok Virje.

Svetu misu je nakon toga predvodio preč. dr. sc. Mario Kopjar, a zahvalu predvoditelju i sudionicima misnog slavlja na kraju je uputio vlč. Zorislav Šafran, križovljanski župnik. Slijedilo je druženje u društvenom domu gdje su gostima i uzvanicima uručeni prigodni pokloni.

Život i društvo

Hrvatsko-američki redatelj N. Knez nastavlja snimati dokumentarce o braniteljima sa sjevera Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatsko – američki redatelj Nikola Knez svako malo javlja se s nekim novim dokumentarnim filmom, pretežno o stvaranju hrvatske države, odnosno hrvatskim braniteljima.

Riječ je o vrhunskom redatelju, koji je dosad na raznim međunarodnim filmskim festivalima osvojio oko 70 nagrada i priznanja, a ono što je ipak najvažnije je činjenica da svojim dokumentarnim filmovima prenosi istinu i ljepote Hrvatske.

Podsjećamo, u Americi ima svoju filmsku tvrtku „iFilms LLC“, a lani je snimio i dokumentarni film o Mladenu Pavkoviću, varaždinskom novinaru i publicisti, te hrvatskom branitelju i predsjedniku Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Ovih dana završio je još jedan svoj film. Ovog puta o hrvatskim braniteljima iz Legrada! Naime, u ovom je mjestu jedno vrijeme proveo i svoje djetinjstvo, a potom je otišao u Texas, gdje i danas živi i radi, i gdje je osnovao Hrvatski filmski institut.

Dokumentarni film „Hrvatski branitelji iz Legrada“, u trajanju od 40 minuta, može se pogledati na Youtubeu.

– Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.) sklopila je Sporazum s Općinom Legrad o izgradnji spomenika hrvatskim braniteljima u gradskom parku u Legradu, pa će sa svečanim otvorenjem spomenika biti prikazan i Knezov film – naveo je u priopćenju Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91.

Nastavite čitati

Život i društvo

“Simply the best” nagrada za Dane vrganja u Paki i Udrugu žena Vidovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Simply the best je godišnja nagrada koju za inovativnost i kreativnost u turizmu dodjeljuju Udruga hrvatskih putničkih agencija, poslovno turistička burza PUT i magazin Way to Croatia.

Ove nahrade ove su godine stigle i u Varaždinsku županiju.

Dani vrganja i crnog tartufa u Paki osvojili su godišnju turističku nagradu za kvalitetu i kreativnost manifestacije jer svojim raznolikim sadržajima i specifičnom gastro-ponudom obogaćuju atraktivnost turističke ponude destinacije.

Nagradu su dobili u kategoriji “Manifestacije”, podkategorija hrane i pića.

Turističkoj zajednici Grada Novoga Marofa je nagradu u kategoriji manifestacija u Biogradu dodijelila Udruga hrvatskih putničkih agencija i turistički časopis Way to Croatia.

Nagrađena je i Udruga žena Vidovec iz Vidovca u kategoriji udruga. Nagrada je dodijeljena za čuvanje baštine te za gastro i druge ativnosti kojima se promovira lokalna zajednica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje