Povežite se s nama

Kultura

FOTO U Varaždinu ogroman interes za zagonetne utvrde na Ivančici

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Objavljeno:

- dana

Sinoćnje predstavljanje prve knjige iz pera prof. Petra Babića „Zidine u šumi / Srednjovjekovne utvrde južne Ivančice“, izdane u nakladi Državnog arhiva u Varaždinu, izazvalo je ogroman interes varaždinske kulturne javnosti i znatiželjnika.

To ne čudi jer je autor na osebujan način obradio pregled fortifikacija na južnim padinama Ivančice, građenih u razvijenom i kasnom srednjem vijeku. Naime, Petar Babić, prof. je povijesti i engleskog jezika i književnosti te aktivni član i gorski spašavatelj u HGSS Stanici Varaždin.

– Koncepcijom sam čitateljima želio približiti prirodni krajolik koji je doslovno prigrlio povijesne slojeve. Svi suradnici koji su uz mene radili na knjizi, vodili su se idejom da je upravo manjak takve literature djelomični krivac smanjenog interesa šire javnosti za hrvatsku povijest, što između ostalog rezultira i pogrešnom interpretacijom činjenica. Knjiga bi trebala zadovoljiti struku kroz analizu izvora i prikaz povijesnih činjenica, ali i potaknuti planinare, brdske bicikliste, paraglidere i ostale zaljubljenike u aktivnosti u prirodi na očuvanje te promoviranje ovih lokaliteta, dojmljivih primjera simbioze kulturne baštine i prirodnih ljepota. Uvjeren sam da će knjiga naći svoje mjesto ne samo na policama obiteljskih biblioteka već i u ruksacima izletnika ili rekreativaca… – ističe Babić.

Snimio Kruno Sudec

Uz autora, knjigu su okupljenima predstavili Marina Šimek, umirovljena muzejska savjetnica, Dubravko Šincek, predsjednik planinarskog društva Ravna Gora i Damir Hrelja, ravnatelj Državnog arhiva u Varaždinu.

– Knjiga Petra Babića „Zidine u šumi – Srednjovjekovne utvrde južne Ivančice“ donosi novi pristup u obradi ove teme i dodatno obogaćuje postojeću literaturu koja, kako navodi i sam Autor u poglavlju „Stanje istraženosti“, nije baš iscrpna. U novije vrijeme to su radovi o pojedinim utvrdama koje je moguće pronaći u stručnoj i znanstvenoj periodici, a od sinteza na raspolaganju su tek više od stotinu godina stari rad Gjure Szabe „Sredovječni gradovi u Hrvatskoj i Slavoniji“, te još i starija knjiga Emilija Laszowskog „Hrvatske povijesne građevine“. Kao vrijedan izvor, koji mu je služio kao dobra priprema za terenski rad, Autor navodi seriju članaka o srednjovjekovnim utvrdama Zorislava Horvata objavljenim u časopisu „Prostor“. Korištenje ovih Horvatovih radova svakako je olakšala činjenica da smo u Arhivu objedinili sve Horvatove članke u jedan pozamašan uvez. Autor posebno ističe vrijednost rada Marine Šimek i suradnika „Burg Paka“, koji bi trebao poslužiti kao putokaz u pristupu obradi ovakvih tema – rekao je Hrelja o fotografijama iznimno bogato ilustriranoj knjizi koju je uredio Kruno Sudec, voditelj Odjela za dokumentacijsko-informacijske poslove Državnog arhiva u Varaždinu.

Od ravnatelja spomenute ustanove doznajemo i to da knjiga „Zidine u šumi“ može poslužiti kao svojevrsni turistički vodič po srednjovjekovnim utvrdama južne Ivančice.

Svimio Krešimir Stančić

Štoviše, Hrelja je ustvrdio da svatko tko se zaputi na neki od spomenutih lokaliteta, nema potrebu „zamarati“ se, ako ne želi, povijesnim podacima – koji su u prvoj cjelini- već samo slijedi upute kako doći do željenog objekta i na što je potrebno na određenom lokalitetu posebno obratiti pažnju.

– Autor se ujedno potrudio da manje upućenom čitatelju pojasni srednjovjekovno poimanje prostora Slavonije, Hrvatske i Dalmacije, kao i definiranje razdoblja za koje se koristi pojam „srednji vijek“. Tako je prikazao za sada poznatu povijest pojedinih utvrda, odnosno njihovih vlasnika, pri čemu  sadržajno povezuje utvrde Grebengrad i Milengrad (istočna grupa), te Belec, Oštrc i Lobor (zapadna grupa). U dosta zamršenoj i fragmentarnoj, a za srednjovjekovlje uobičajenoj priči o stjecanju i gubljenju posjeda, sukobima u kojima pravorijek ponekad donosi sam kralj, spominju se Grebenski, Herkovići, Patačići, pa i grofovi Celjski, ban Ivan Vitovac i njegovi sinovi, Bathyany i napokon Erdödy. Slična je priča i s tri zapadnije utvrde, gdje se također kao vlasnici spominju grofovi Celjski, ban Ivan Vitovac, ali i Juraj Brandenburški (Varaždincima je poklonio vijećnicu), Lovro Iločki, obitelj Gyulay, te Keglevići. Više detalja o tome možete pročitati u Petrovoj knjizi koja nas upoznati i s dvije nestale utvrde: Židovinom i Gotalovcem. I dok se od Židovine i danas naziru neki tragovi, od utvrde Gotalovec nije ostalo ni traga, pa Autor zaključuje: „Gotovo je nestvarno da je jedna impozantna, dvokrilna građevina na tri kata u potpunosti nestala u manje od sto godina” – ukazuje Damir Hrelja.

Spomenimo i to da je među brojnim gostima i uzvanicima, svojim dolaskom promociju knjige uveličao Marijan Taučer, čija je dugogodišnja zanesenost Milengradom rezultirala time da je ta impozantna utvrda stekla status zaštićenog kulturno dobra.

Snimio Kruno Sudec

– Arhiv će i u sljedećim godinama nastaviti, barem se nadam, s objavljivanjem sličnih edicija, što smo započeli 2011. godine knjigom „Milengrad – zagonetna utvrda“, nastavivši 2012. „Stari grad Konjščina“, sunakladništvom u izdavanju „Burga Paka“ 2021. i napokon ovom knjigom s ciljem popularizacije kako arhivskog gradiva kao zaštićenog pokretnog, tako i utvrda i dvoraca kao zaštićenog nepokretnog kulturnog dobra… Svi zainteresirani knjigu „Zidine u šumi“ do kraja idućeg tjedna u Arhivu mogu kupiti po promocijskoj cijeni od 8 eura   – zaključio je Damir Hrelja.

A kakva je bila atmosfera na zadnjem programu „Srijede u Muzeju“ pogledajte u galeriji fotografija:        

Kultura

U srijedu u HNK-u smotra mladih pijanista: nastupit će više od 100 sudionika iz cijele Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Na Međunarodni dan klavira koji se obilježava 29. ožujka održat će se smotra mladih pijanista u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu u organizaciji Međužupanijskog stručnog vijeća nastavnika klavira Republike Hrvatske te u suradnji s Glazbenom školom u Varaždinu i uz potporu Koncertnog ureda Varaždin i Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Na smotri mladih pijanista predstavit će se više od 100 mladih pijanista iz cijele Hrvatske, a stručno predavanje u okviru stručnog vijeća održat će red. prof. art. Srđan Čaldarević s Muzičke akademije u Zagrebu.

Pet koncerata talentiranih mladih pijanista održat će se u 10, 12, 15, 17 i 19 sati u velikoj koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu. Ulaz na sve koncerte je slobodan.

Međunarodni dan klavira obilježava se 88. dan u godini, što je podsjetnik da klavijatura ima 88 tipki. Iako je temeljni instrument europske glazbe još od druge polovice 18. stoljeća, klavir se u varaždinskoj Glazbenoj školi podučava tek od 1936. godine.

Umjetničko i pedagoško nasljeđe i iskustvo stvorilo je osnovu za međunarodno pijanističko natjecanje u Glazbenoj školi u Varaždinu – Memorijal Jurica Murai i Murai Grand Prix, koji je u kratkom vremenu stekao veliki ugled te privukao velik broj natjecatelja iz cijelog svijeta.

Nastavite čitati

Kultura

Novi Marof: u Gradskoj knjižnici uskoro počinju radionice “Vesele stranice“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Novi Marof na tjednoj se bazi provode participativne aktivnosti poticanja čitanja i podizanja javne svijesti o važnosti čitanja u sklopu projekta „Čitanje na kotačima“.

Radionice „Stranice sjećanja“ uskoro će biti završene, nakon čega slijede „Kreativno pisanje“ i „Vesele stranice“.

U udruzi „Sunce“ iz Novog Marofa koja okuplja djecu i osobe s poteškoćama u razvoju te osobe s invaliditetom, stručnjaci će provesti 16 radionica „Vesele stranice“ koje su ritmičko-glazbene naravi. Izvođači će zajedničkom suradnjom izvesti autorsku interpretaciju priča i pjesama koje će se uz interaktivne zadatke i glazbu prezentirati polaznicima. U tome će im pomoći muzički instrumenti koje je knjižnica nabavila u siječnju ove godine.

Osim radionica „Vesele stranice“, uskoro će početi i radionice „Kreativno pisanje” namijenjene svima koji žele razviti svoj kreativni potencijal u pisanju priča i pjesama. Kroz 20 radionica polaznici će naučiti kako se izražavati u formi poezije i proze te izraziti svoje unutarnje osjećaje.

Radionice „Vesele stranice“ počinju 11. svibnja te će se održavati četvrtkom u poslijepodnevnim satima u prostorima udruge „Sunce“. O početku održavanja radionica „Kreativno pisanje“ knjižnica će obavijestiti sve zainteresirane putem web stranice i društvenih mreža.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje