Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Osnovnoškolci na satu domaćinstva kuhaju za Varaždince

Objavljeno:

- dana

IZVANNASTAVNA AKTIVNOST

Izvannastavnu aktivnost domaćinstvo u VI. osnovnoj školi vode učitelji Nives Blažunaj, Gordana Lešnjak i Dario Mijač, a dosad se satovima priključilo oko četrdeset učenika.

Cilj ove izvannastavne aktivnosti koju provodi VI. OŠ jest pripremiti djecu za ono što im je potrebno kod kuće, a to je kako sašiti gumb, skuhati kompot, napraviti smjesu i ispeći palačinke, napraviti roladu, postaviti stol za svečani ručak i slično.

Osnovnoškolci su na satu napravili svoje prve licitare, a povodom Dana škole pripremili su radionicu za roditelje, djedove i bake. Zadatak im je bio napraviti voćnu salatu, čestitke pomoću šivanja gumba i ukrasiti minjon.

– Interes roditelja bio je velik. Družeći se s njima vidjeli su koliko su te aktivnosti prenijeli iz razreda u domove – rekli su iz VI. osnovne škole.

Svake srijede učenici sudjeluju u emisiji Kutionica VTV televizije gdje predstavljaju svoje znanje u pečenju i okretanju palačinka, rezanju povrća, kuhanju raznih juha i spremanja sendviča.

Djeca su s oduševljenjem pričala o tome kako im je domaćinstvo najdraži predmet u školi jer uče kuhati, šiti i još mnogo toga korisnog.

– Ja pomažem mami mijesiti tijesto kad ona peče klipiće – rekla je Hana, učenica 1. a razreda, dok je Vito Fran pričao o finim palačinkama koje sad i on zna pripremiti i kako će time sigurno razveseliti mamu.

Izvor: VI. OŠ Varaždin Foto:

Život i društvo

Grad Varaždin je podržao rad udruga s područja socijalne skrbi i zdravstva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin je značajnim sredstvima iz proračuna podržao rad udruga s područja socijalne skrbi i zdravstva, unatoč pandemijskoj krizi.

Naime, gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok u utorak, 20. travnja, s predstavnicima udruga potpisao je ugovore te im tom prilikom zahvalio „što ste radili u ovim pandemijskim uvjetima i okupljali naše građane koji su preko vas zadovoljili svoje građanske interese“.

– Riskirali ste svoje zdravlje i  bili na usluzi građanima i zato vam upućujem veliku zahvalu. Iako će pojedine udruge smanjiti svoje aktivnosti zbog pandemije, sredstva neće propasti, a vas molim da nas o tome izvještavate. Najveća vrijednost ove gradske uprave je bila da smo komunicirali s vama. Nikad u povijesti grada nije bilo toliko udruga kao što ih imamo danas i nikad nije bila bolja suradnja. Udruge su šarolikost i bogatstvo jednog gradskog života pa vam još jednom zahvaljujem na suradnji – poručio je gradonačelnik.

Dodajmo da je za danas, 21. travnja, najavljeno potpisivanje ugovora s udrugama s područja obrazovanja i rada s mladima.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinska biskupija: pričesti i krizme nakon 20. svibnja, preporuka je da budu vani

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija/Varaždinska biskupija

U vremenu prije epidemije nakon Uskrsa počelo se s održavanjem prvih pričesti i krizmi.

Vjernici mnogih župa u Varaždinskoj biskupiji već su od svojih župnika dobili najavu datuma održavanja privih pričesti i krizmi, ali uglavnom uz napomenu da će navedeno ovisiti o epidemiloškim mjerama. Na primjer, za učenike Centra Tomislav Šoljar već je održana svečana misa na kojoj su primili sakramente.

Održavanje istih potvrdila nam je i Varaždinska biskupija, ali iako smo tražili, nisu nam poslali raspored po župama.

– Slavlja prve svete pričesti i svete potvrde u Varaždinskoj biskupiji planiraju se od svetkovine Duhova, točnije nakon 20. svibnja 2021. godine. Župnici su u svojim župama objavili datume za ta slavlja i poznata su vjernicima. Nastojat ćemo da se slavlja odvijaju redovito, ne pod cijenu zdravlja, i sigurno, uz pridržavanje epidemioloških mjera. Preporuka je da se, gdje je to moguće, slavlja održe na otvorenom. Pratimo epidemiološku situaciju i s obzirom na nju donijet će se konačan sud – odgovorio je Regionalnom tjedniku Marko Domiter, tajnik biskupa Varaždinske biskupije.

Nastavite čitati