Povežite se s nama

Život i društvo

Dan narcisa: “Žene, odazovite se na preventivne preglede!“

Objavljeno:

- dana

Udruga žena Mammae klub Varaždin je danas, 25. put u Varaždinskoj županiji organizirala Dan narcisa, javnozdravstvenu akciju čiji je cilj osvijestiti javnost o karcinomu dojke koji je moguće izlječiti ako je na vrijeme otkriven.

Članice Udruge su zajedno s volonterkama iz Medicinske škole Varaždin te djelatnicima Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije građanima dijelile narcise na Franjevačkom trgu i drugim lokacijama u Varaždinu i Lepoglavi.

– Akcija je kao i svih prijašnjih godina zdravstvenog i humanitarnog karaktera, a u cilju osvješćivanja svih žena o raku dojke i potrebi preventivnih pregleda. Naši sugrađani odazvali su se i ovaj put donacijama za narcise. Zahvaljujem im na podršci koju nam pružaju svih ovih godina i poručujem da im jako vjerujemo, kao što i oni vjeruju nama. Znaju da je svaki njihov donirani novčić otišao za ostvarenje cilja kojeg smo obećali. Od prve organizirane akcije do danas njihovim smo donacijama kupili ili sudjelovali u kupnji aparata za limfnu drenažu, tri mobilna mamografa, novog mamografskog aparata za našu Opću bolnicu Varaždin i drugih uređaja, a ove godine je doniran uređaj za vakuumsku biopsiju dojki Klinici za tumore KBC-u Sestre milosrdnice u Zagrebu. Još jednom hvala za svaki donirani novčić – rekla je predsjednica Mammae kluba Varaždin Marija Hrašćanec.

Zahvalila je na podršci Zavodu za javno zdravstvo, Varaždinskoj županiji i Gradu Varaždinu, kao i volonterkama iz Medicinske škole Varaždin. 

Podršku akciji dala je i zamjenica župana Silvija Zagorec zajedno s pročelnicom Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubicom Božić.

– Maligne bolesti izravno utječu na život pojedinca i njegove obitelj. Zato dajemo punu podršku hvalevrijednoj akciji članica Mammae kluba Varaždin koje neumorno pozivaju žene da vode brigu o svojem zdravlju te im skreću pažnju na važnost preventivnih pregleda. Ova akcija je vrijedna i zato što naši sugrađani u neposrednom kontaktu sa stručnjacima i ženama koje su pobijedile rak mogu dobiti informacije koje ih zanimaju. Ženama želimo poručiti da nisu same, da trebaju imati vjeru i nadu, a što im poručuju i namiješena lica članica Mammae kluba koje su prošle nimalo lak put od dijagnoze i liječenja do ozdravljenja. Narcisa je simbol nade, ona jest nježan cvijet, ali snažan poput svake žene – istaknula je Silvija Zagorec.

Rak dojke je najčešće sijelo raka kod žena u Hrvatskoj, pa tako i u Varaždinskoj županiji u kojoj je od te bolesti, prema posljednjih dostupnim podacima, oboljelo 95 žena, a njih 28 je umrlo, izvijestila je mr. sc. Irena Stipešević-Rakamarić iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, županijska koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke.

– Smrtnost se smanjuje zahvaljujući provođenju Nacionalnog programa. Trebalo je čekati godinama na taj rezultat, a sada trebamo tako nastaviti. Žene starosti od 50 do 69 godina pozivamo da se odazovu na preventivnu mamografiju koja znači život, jer može otkriti karcinom u ranoj fazi kad je u potpunosti izlječiv. Sve druge metode, kao što su samopregled dojki i ultrazvuk, kod mlađih žena mogu pomoći, ali u ovoj skupini žena mamografija doista spašava život. Dnevno šaljemo 96 poziva u sklopu osmog ciklusa, a svih 25.000 žena planiramo pozvati dva puta. Pozivamo ih da se odazovu, pretraga je gotovo bezbolna i neškodljiva, a za promjenu termina mogu nam se javiti na besplatni broj telefona 0800-200-163 – navela je mr. sc. Stipešević Rakamarić.

Život i društvo

ŠNK “Rudar ’47” 10. kolovoza organizira turnir “Sela i vulica”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

ŠNK “Rudar ’47” organizira 2. turnir rekreativnog i zabavnog karaktera pod nazivom “Sela i vulica” koji će se održati u subotu, 10. kolovoza, s početkom u 10 sati na nogometnom igralištu Šofta u Donjem Ladanju.

Ekipe koje se prijavljuju na turnir trebaju dolaziti isključivo iz sela s područja Općine Maruševec. Turnir je zabavnog karaktera i otvoren je za sve zainteresirane željne dobrog provoda uz pregršt smijeha.

Sistem igranja: (5+1) na travnatom terenu.

Nagrada za 1. mjesto – pehar + prijelazni pehar

Nagrada za 2. mjesto – pehar

Nagrada za 3. mjesto – pehar

Nagrada šanka.

Tijekom dana, sudionici događaja moći će se okrijepiti hranom i pićem na šanku.

Prijava ekipa najkasnije do 08.08.2024.

Ekipe se prijavljuju u inbox,

e-mail: [email protected] ili na

broj: +385 98 9786 101.

Kotizacija iznosi 40 eura.

Kotizacija se uplaćuje na broj računa: HR3023600001101739216 (opis plaćanja: kotizacija za turnir-ime ekipe) ili gotovinom na dan turnira.

Nastavite čitati

Život i društvo

Natjecanje orača Varaždinske županije ove će se godine održati 27. srpnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga za organizaciju natjecanja orača Varaždinske županije organizira 18. natjecanje orača Varaždinske županije.

Natjecanje će se održati u subotu, 27. srpnja, s početkom u 10 sati, na parceli bivše vojne ekonomije iza trgovine Branka, Kninska cesta, Varaždin.

Natjecanje se odvija u dvije kategorije: plugovi ravnjaci i plugovi premetnjaci, a za prvoplasirane natjecatelje organizatori su osigurali vrijedne novčane nagrade i poklon pakete sponzora.

Osim programa oranja, natjecatelje i sve posjetitelje očekuje i prigodna ugostiteljska ponuda te prezentacija proizvoda lokalnih proizvođača.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje