Povežite se s nama

Život i društvo

Na području Varaždinske županije u proteklih godinu dana zasađeno je 50.000 sadnica drveća

Objavljeno:

- dana

Dvjestotinjak sadnica bijele topole, hrasta lužnjaka, divlje trešnje, vrbe i lipe zasađeno je 21. ožujka u Dravskoj park-šumi u Varaždinu u sklopu akcije „Dani zajedničke sadnje“, koju su organizirale Hrvatske šume zajedno s Varaždinskom županijom i Javnom ustanovom Priroda Varaždinske županije.

Na sam Međunarodni dan šuma i prvi dan proljeća sadnice zavičajnih, šumskih vrsta drveća zasadili su zamjenica župana Silvija Zagorec, upravitelj Šumarije Varaždin Tomica Cukor, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr. sc. Dragutin Vincek, ravnateljica Javne ustanove Priroda Varaždinske županije Sanja Kopjar, predsjednik Hrvatskog šumarskog društva – ogranak Varaždin Davor Topolnjak te učenici Gospodarske i Elektrostrojarske škole Varaždin kao i Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin.

Povodom ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana šuma posebno se želi istaknuti tema „Šume i inovacije: Nova rješenja za bolji svijet“, uvodno je rekla ravnateljica JU Priroda Varaždinske županije Sanja Kopjar.

– Samo zdrava šuma može pružiti mnoge korisne funkcije za čovjeka, a jedna od najvažnijih funkcija svakako je utjecaj šume na zdravlje čovjeka. Stoga je važno kontinuirano raditi na obnovi i zaštiti šuma, a ova akcija sadnje svakako tome doprinosi. Ovom akcijom, ali i svakom sličnom želimo potaknuti obnovu i pomlađivanje višestruko zaštićene Dravske park-šume koja je dom čak 185 biljnih i 109 životinjskih vrsta – rekla je Sanja Kopjar.

Zamjenica župana Silvija Zagorec je podsjetila kako šume čine 43 posto ukupnog teritorija Varaždinske županije.

– Šume u Hrvatskoj, pa tako i u Varaždinskoj županiji vrijedan su resurs i način na koji se šumama gospodari znatno utječe na kvalitetu okoliša. Iako spoznaja o važnosti i vrijednosti šuma raste, šume su danas suočene s mnogim izazovima, uključujući gubitak staništa, onečišćenjem i klimatskim promjenama. Stoga, ovakvim akcijama, osim pošumljavanja, želimo dodatno educirati mlade o dobrobitima šuma i šumskog ekosustava – rekla je zamjenica župana.

Kako je šumsko zemljište uz Dravu u vlasništvu Republike Hrvatske, tim područjem kao šumskim zemljištem upravljaju Hrvatske šume.

– Iako se šume pomlađuju samostalno, vrlo često potrebna im je i pomoć čovjeka. Na području Varaždinske županije u proteklih godinu dana zasađeno je 50.000 sadnica, a na području Dravske park-šume bilo je posađeno 200 stabala. Zahvati koji se trenutno provode u Dravskoj park-šumi prvenstveno su vezani uz njezino održavanje u smislu uklanjanja suhih i opasnih stabala. Te aktivnosti naravno prate i aktivnosti na obnovi postojećeg šumskog fonda, prvenstveno vezane uz poticanje obnove šume, stoga je ova akcija i više nego hvalevrijedna jer na nama je da Dravsku park-šumu, kao svojevrsna „pluća grada Varaždina“ štitimo i očuvamo za generacije koje dolaze – zaključio je upravitelj Šumarije Varaždin Tomica Cukor.

Život i društvo

Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Donja Dubrava u završnoj fazi pokusnog rada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Donjoj Dubravi je prilikom terenskog obilaska Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Aglomeracije Donja Dubrava predstavljen rad uređaja.

Uređaj je sastavni dio jednog od najvećih i najvažnijih infrastrukturnih projekata u Međimurskoj županiji – projekta izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Donja Dubrava. Međimurske vode potpisale su Sporazum o izgradnji uređaja u siječnju 2021. godine, a u pokusni rad je pušten 23. listopada 2023. godine.

Projekt izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Donja Dubrava  sufinancira se iz Kohezijskog fonda Europske unije i nacionalnih sredstava, a vrijedan je 33.054.461,80 EUR bez PDV-a. Bespovratna sredstva iznose oko 72 posto, dok se preostali dio pokriva iz Državnog proračuna, proračuna Hrvatskih voda i proračuna jedinica lokalne samouprave.

-Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda  Donja Dubrava kapaciteta je 13 000 ekvivalent stanovnika s uključenim III. stupnjem pročišćavanja i kompletnim postrojenjem za obradu mulja. Uređaj će pročišćavati sanitarne otpadne vode sa područja Grada Preloga (naselja Oporovec, Cirkovljan, Draškovec, Hemuševec i Čukovec), te Općine Sveta Marija (Donji Mihaljevec i Sveta Marija), Općine Donji Vidovec (naselje Donji Vidovec), Općine Donja Dubrava (naselje Donja Dubrava) i Općine Kotoriba (naselje Kotoriba) – izjavio je voditelj projekta u Međimurskim vodama, Marin Leskovar.

Projekt izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda se provodi s početkom u veljači 2020. godine kroz realizaciju 6 komponenti. Predviđena je izgradnja sustava odvodnje sanitarnih otpadnih voda na području Grada Preloga (naselja Oporovec, Cirkovljan, Draškovec, Hemuševec i Čukovec), te Općine Sveta Marija (Donji Mihaljevec i Sveta Marija), Općine Donji Vidovec (naselje Donji Vidovec), Općine Donja Dubrava (naselje Donja Dubrava) i Općine Kotoriba (naselje Kotoriba).

Nastavite čitati

Život i društvo

U Visokom odigran 24. Memorijalni malonogometni turnir “Zvonko Simon” u čast poginulom branitelju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju je u Visokom proslavljen blagdan Presvetog Trojstva, zaštitnika Župe i Općine Visoko, te je tim povodom tradicionalno održan i 24. Memorijalni malonogometni turnir „Zvonko Simon” u čast poginulom branitelju.

Visočki branitelj Zvonko Simon, pripadnik 7. gardijske brigade Pume, poginuo je u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja s 26 godina. Kao i svake godine dosad, delegacija udruga branitelja, načelnik Dragutin Mateković i varaždinski župan Anđelko Stričak, zajedno s obitelji pokojnog hrvatskog branitelja, i ove su godine odali počast poginulom Zvonku Simonu polaganjem vijenca na mjesnom groblju u Visokom.

Nakon svete mise koju je predvodio Denis Barić, otvoren je 24. Memorijalni malonogometni turnir „Zvonko Simon” na kojem su sudjelovale ekipe iz Varaždinske, Zagrebačke i Koprivničko-križevačke županije. Prvo mjesto pritom je osvojila ekipa Magoi Drašković, drugo mjesto pripalo je ekipi MNK Visoko, a treće ekipi Junajted. Najboljim igračem proglašen je Jan Jež, a najboljim golmanom Miroslav Plantić.

Općinski načelnik Dragutin Mateković zahvalio je svima koji su se i ove godine uključili u organizaciju ovoga turnira.

– Drago mi je da na ovaj način i u ovolikom broju možemo odati počast našemu branitelju, našemu Zvonku Simonu, ali i svim drugim poginulim braniteljima. Njihov doprinos u Domovinskom ratu je neizreciv, stoga im velika hvala, zauvijek će biti u našim mislima i srcima – rekao je načelnik Mateković.

Nagrade pobjednicima dodijelio je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, rekavši kako je lijepo vidjeti mladost i na sportskim terenima i kao pripomoć organizatoru UDVDR Klub Visoko, da poštuju one koji su ugradili sebe kod stvaranja domovine.

– 24. Memorijalni turnir „Zvonko Simon” je jedan od najstarijih takvih turnira u našoj domovini. Održava se u spomen na sve poginule branitelja, nazvan je po Zvonku koji je rođen i pokopan na Visokom, a poginuo je prvog dana VRO-a Oluja kao pripadnik 7. gbr Puma. O doprinosu Visočkih branitelja obrani i oslobađanju domovine najbolje govori podatak da je rijetka kuća iz koje nije bilo branitelja – poručio je župan Anđelko Stričak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje