Povežite se s nama

Život i društvo

Vježba u Mađarevu: Aktiviralo se klizište, a novomarofske žurne službe ponovno su pokazale da su spremne

Objavljeno:

- dana

Povodom Dana jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112, koji se obilježava 11. veljače, u 9. veljače je u Mađarevu (Krstičevo), izvedena stožerna simulacijsko-komunikacijska vježba „Klizište 2024”.

Vježbu je organizirao Grad Novi Marof predvođen gradskim Stožerom civilne zaštite, u suradnji s Područnim uredom civilne zaštite Varaždin – Županijskim centrom 112 Varaždin.

Osim navedenih, u vježbu su bile uključene i žurne službe MUP – Policijska postaja Novi Marof, Vatrogasna zajednica Grada Novi Marof, Gradsko društvo Crvenoga križa Novi Marof, HGSS Varaždin i Stožer civilne zaštite Varaždinske županije.

Kako je rekao zamjenik gradonačelnika i načelnik Stožera civilne zaštite Grada Novog Marofa Ivan Tuk, vježba je pripremljena na temelju procjena realnih opasnosti koje vrši Civilna zaštita.

– Kao potencijalnu opasnost uzeli smo aktivirano klizište, pri čemu je došlo do ugroze objekata i kućanstava te prekida opskrbe električnom energijom i pitkom vodom. U toj su situaciji bile angažirane sve potrebne službe – rekao je načelnik Stožera Ivan Tuk koji je rukovodio i koordinirao cijelu vježbu.

Testiran Sustav NICS – za izvanredne situacije

U realizaciji vježbe, dodaje Tuk, korištena je radio veza sustava „TETRA“ i Zapovjedni sustav nove generacije – Next Generation Incident Command System – NICS. Sustav NICS koristi se u izvanrednim situacijama, velikim nesrećama i katastrofama, a omogućuje korisnicima razmjenu informacija u realnom vremenu te pristup bazama podataka i informacijama o terenu, vremenskoj situaciji, fotografijama snimljenim iz zraka, trenutnom rasporedu snaga na terenu, geopozicijama vozila i osoba, kritičnoj infrastrukturi i slično.

Pomoću geografskog informacijskog sustava – GIS, NICS sve navedene informacije integrira u online kartu koja je dostupna svim službama uključenim u rješavanje krizne situacije. Svi novi podaci se sinkroniziraju putem mrežne suradnje, čime je omogućen jedinstven pogled na sve aktivnosti, olakšana suradnja i omogućeno brže donošenje ključnih odluka u upravljanju izvanrednim događajima.

– Testirali smo Sustav, a svi sudionici vježbe imali su određene zadatke. Cilj je zapravo bio utvrditi postupak aktiviranja članova Stožera civilne zaštite, aktiviranje operativnih snaga civilne zaštite te komunikacija, koordinacija i međusobna razmjena informacija tijekom akcije spašavanja pomoću radio veze i NICS sustava. Koordinaciju smo napravili unaprijed i vježba je protekla glatko, riješeni su svi problemi koji su se dogodili na terenu, a naše žurne službe ponovo su pokazale da su spremne na sve nedaće koje bi nas mogle zadesiti – zadovoljan je Tuk.

Dodao je da je sve što je predviđeno i realno: resursi koji su bili korišteni, od evakuacije i zbrinjavanja ozlijeđene osobe, pa do smještaja ljudi koji su u ugroženom području te opskrbe pitkom vodom i električnom energijom.

– Predvidjeli smo sve moguće događaje i svi resursi koji su korišteni, zapravo su nam na raspolaganju i inače, ništa nije izmišljeno ili preuveličano – kazao je načelnik novomarofskog Stožera civilne zaštite.

Koordiniranost i spremnost službi

Kako je rekao voditelj Županijskog centra 112 Varaždin Zdravko Lazar, tema klizišta odabrana je jer na području Novog Marofa postoji opasnost od aktivacije klizišta uslijed obilnih padalina, kao što se to prošle godine, među ostalim, dogodilo na području Ivanca, gdje je oštećena kuća.

– Komunicirali smo putem radio veze, a koristili smo i Sustav NICS, operativni sustav koji je razvijen unutar NATO-a u sklopu programa za civilno društvo, u čijem je razvoju i korištenju sudjelovala i Hrvatska kao partner. Sustav koristimo unazad nekoliko godina u kriznim situacijama, pa je, primjerice, bio korišten i prilikom potresa u Petrinji za praćenje situacije na terenu – rekao je Lazar.

Dodaje da su zapovjednici operativnih snaga bili na lokacijama svojih sjedišta, a dio stožera na lokacijama na terenu. Na Krstičevom su bili Stožer civilne zaštite Grada Novog Marofa, Stožer civilne zaštite Varaždinske županije, Županijski centar 112 Varaždin i HGSS, dok su GDCK Novi Marof, PP Novi Marof i VZG Novi Marof vježbu odradili iz svojih sjedišta.

Zadovoljan određenom vježbom bio je i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

– Današnja vježba testirala je funkcionalnost jednog važnog sustava, ali prije svega pokazala je da su sve naše žurne službe spremne i predane svom radu, od centra 112, stožera civilne zaštite, do policije, vatrogasaca te članova HGSS-a i Crvenog križa. Zahvaljujući njihovoj spremnosti, možemo biti sigurni da ćemo zajedno prevladati sve izazove s kojima bismo se u budućnosti mogli susresti. Grad Novi Marof ponosno podržava rad žurnih službi sa svojeg područja i naglašava važnost ovakvih događaja za sigurnost naše zajednice – poručio je gradonačelnik Jenkač i čestitao svima na sudjelovanju.

Zamjenica župana Silvija Zagorec, ujedno i načelnica Stožera civilne zaštite Varaždinske županije, konstatirala je kako smo posljednjih godina svjedoci klimatskih promjena i sve učestalijih ekstremnih vremenskih neprilika koje pogađaju i Varaždinsku županiju.

– Svi se još živo sjećamo potresa u Zagrebu i Petrinji, a koji su se osjetili i na području Varaždinske županije, ili snažne tuče i grmljavinskog nevremena koje je nanijelo velike štete u Općini Veliki Bukovec, kao i prošlogodišnjeg nevremena praćenog jakom kišom i olujnim naletima vjetra na području 20 općina i gradova Varaždinske županije. Obzirom na konfiguraciju terena zbog tih vremenskih nepogoda na području Varaždinske županije aktivirala su se i brojna klizišta. Stoga je od izuzetne važnosti znati u datom trenutku pravovremeno i koordinirano reagirati. Upravo na ovakvim vježbama naše sastavnice Domovinske sigurnosti mogu pokazati svoju spremnost, uvježbanost, koordiniranost i brzinu djelovanja kao odgovor na katastrofe te demonstrirati važnost pravovremenog pružanja prve pomoći. A da su zaista spremne, naše žurne službe proteklih godina pokazale su više puta u situacijama u kojima smo se našli. Jer kad vi, u pola sata na terenu možete dobiti više od tisuću vatrogasaca, 245 vatrogasnih vozila, kao i na desetke policijskih službenika, djelatnika Crvenog križa, HGSS-a i drugih članova civilne zaštite – onda to pokazuje jednu jakost i spremnost žurnih službi – rekla je načelnica Stožera Silvija Zagorec zahvalivši se svim sastavnicama Domovinske sigurnosti koji svih 365 dana u godini brinu o sigurnosti i zdravlju žitelja Varaždinske županije.

Život i društvo

Ludbreška komunalna tvrtka Lukom najavila smanjenje cijena

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U gradskom komunalnom poduzeću Lukom najavili su smanjenje cijena grobnih naknada. Krajem 2022. godine građani su primili uplatnice s dvostruko većom cijenom spomenute komunalne usluge. Novi direktor Krešimir Horvat je pak odlučio cijenu smanjiti, kako je i obećao.

-Dobili smo suglasnost gradske uprave o smanjenju grobne naknade za deset posto. U ovom trenutku veće smanjenje nije moguće jer imamo dosta planiranih investicija, posebice na samom groblju. Trenutno tako imamo radove na dva groblja, gradskom u Ludbregu i mjesnom u Selniku. Na obje lokacije u tijeku je bojanje grobnih kuća, a uskoro krećemo i s uređenjem staza. U Selniku će biti šljunčane dok će dio staza u Ludbregu imati tlakavce – pojašnjava Krešimir Horvat, direktor Lukoma.

Pored gradskog groblja u Ludbregu započeli su i radovi na pripremi budućeg rasadnika.

-U fazi smo navoza zemlje, a stavljen je i kompost. Ideja je da u početnoj fazi rasadnik služi za potrebe komunalnog poduzeća, a kasnije je u planu i širenje. U nekoj sljedećem razdoblju tako planiramo napraviti plastenik te krenuti s hidroponskim uzgojem povrća – najavljuje Horvat.

Nastavite čitati

Život i društvo

Općina Martijanec organizira zelenu čistku i pozivaju sve mještane

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Martijanec organizira 3. Zelenu čistku te su stoga pozvali mještane i sve zainteresirane da se pridruže.

Treća zelena čistka održat će se u subotu 2. ožujka subota s početkom u 9 sati, a okupljanje će biti u Vrbanovcu, kod nogometnog igrališta, ulica Brigade braće Radić 33a.

– Predviđeno vrijeme trajanja je od 9 do 12 sati, a svi su pozvani na druženje i ručak u 12 sati na nogometnom igralištu u Vrbanovcu. U slučaju pitanja možete kontaktirati Općinu Martijanec na broj 042/207-887. Rukavice i vreće će osigurati Općina Martijanec – ističu iz Općine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje