Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Otvoren nikad brojniji Gospodarski sajam u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Veliki interes

U Graberju je danas otvoren četvrti po redu Gospodarski sajam.

Na Sajmu se predstavljaju obrtnici, poduzetnici, ali i gradovi Ludbreg, Ivanec, Lepoglava, Prelog, Oroslavlje, općine Vidovec i Vinica, OPG-ovi, modni dizajneri, udruge, domaće radinosti, HUP, VOP te autokuće s područja Varaždinske županije. Stigli su i izlagači iz Zagreba, Splita, Rijeke, Đakova, Daruvara, Vukovara i Koprivnice.

Među izlagačima je i Jelena Sambolec iz obrta New Art Souvenirs.

– Sajam je odlična prilika za predstavljenje iako se zanimanje za naše proizvode povećalo nakon ovogodišnjeg Špancirfesta. Riječ je o jedinstvenim suvenirima čiji je dizajn osmislila moja sestra Manuela Kraljić Marsenić – rekla je Sambolec.

Sajam je organizira marketinška agencija Tin – marketing.

– Uvjeren sam da će svatko pronaći po nešto za sebe. Pripremili smo bogatu sajamsku izložbu i prezentacije, gospodarske susrete poduzetnika i obrtnika, panel-rasprave i predavanja, uz zabavni program – dodao je Nenad Kumrić, vlasnik Tin – marketinga. Glavni pokrovitelji su Varaždinska županija i Grad Varaždin, a pokrovitelji Hrvatska gospodarska komora, HGK – Županijska komora Varaždin, Obrtnička komora Varaždinske županije i Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin

– Uvjeren sam da je svako okupljanje gospodarstvenika pozitivno. Ove godine ima 123 izlagača, što očit je pomak –istaknuo je varaždinski župan Radimir Čačić.

Prvog dana Sajma održavaju se tri predavanja. Kristina Androlić pričat će o “Poticajima i bespovratnima sredstva iz EU”, Ivana Ipša o digitalnome marketingu, dok će Zlatko Božić svima pozornost zaokupiti predavanjem “Izvozna tržišta i prilike u EU i svijetu”.

Iduće dan, u subotu nastupit će razna kulturno-umjetnička društva, tamburaški sastavi, plesni klubovi, Društvo “Naša djeca” – CTK Varaždin, limene glazbe, klape i mnogi drugi.

Ulaz je bio besplatan, a svatko je može ostaviti besplatni prilog za Društvo invalida Grada Varaždina.

 

Izvor: Foto: Marta Konjačić

Život i društvo

Mnoštvo vjernika uz kardinala Bozanića proslavilo srebrni jubilej uspostave Varaždinske biskupije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svečanim euharistijskim slavljem, na prostoru iza varaždinske katedrale, u nedjelju je proslavljen srebrni jubilej – 25. obljetnica uspostave Varaždinske biskupije.

Na misnom slavlju, kojim je predsjedao Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, sudjelovali su brojni vjernici, biskupi, svećenici, redovnici, redovnice, laici.

Na početku mise, svima okupljenima je riječi pozdrava i dobrodošlice uputio biskup domaćin mons. Bože Radoš, osobito kardinalu Bozaniću te mons. Želimiru Puljiću, zadarskom nadbiskupu i predsjedniku Hrvatske biskupske konferencije, ali i svim ostalim nadbiskupima i biskupima koji su na ovo slavlje došli iz svih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore te Slovenije.

Izrazio je radost zbog prisutnosti brojnih svećenika, redovnika i redovnica te poručio kako njihova brojnost govori da je cijela Varaždinska biskupija na svoj način simbolično prisutna na ovom slavlju. Pozdravio je i predstavnike civilnih vlasti: župane, gradonačelnike, načelnike kao i prisutnost voditelja kulturnih, znanstvenih, školskih, zdravstvenih i humanitarnih ustanova koje djeluju na području Biskupije.

Podsjetio je potom na povijest osnutka biskupije i pređene etape s dvojicom dosadašnjih biskupa mons. Markom Culejom te mons. Josipom Mrzljakom za kojeg je rekao da je pola dionice od ovih 25 godina bio na čelu Božjega naroda.

Istaknuo je i kako u Crkvi nisu samo biskupi te je brojnim lijepim riječima uputio zahvale i poruke ohrabrenja svećenicima, vjeroučiteljima, djeci, obiteljima te osobama s invaliditetom kojima je poručio da su dragocjenost i blago Crkve.

– U vama se najljepše ogleda lice Kristovo. Svima nama u Crkvi Bog daje priliku da u vama prepoznamo i zavolimo Njega – poručio je biskup Radoš.

Kardinal Josip Bozanić je u svojoj homiliji između ostalog rekao kako je srebrni jubilej Varaždinske biskupije prigoda ponovo vidjeti što je sve zasijano te što se i kako razvija.

Na kraju euharistijskog slavlja svima okupljenima obratio se mons. Puljić poručivši kako “pred brojnim kušnjama zla i besmisla koji često vode k fatalizmu i beznađu, kao članovi Crkve koja se ponazočuje u ovoj partikularnoj Varaždinskoj biskupiji, osjećamo se pozvanima biti nositeljima nade i prorocima smisla.”

Biskupu Radošu je, pak, poželio da mu Gospodin pomaže graditi i izgrađivati Crkvu Božju i ispovijedati vjeru u Isusa Krista, da služi i zauzima se za druge, posebice za one slabe i u nevolji.

Nastavite čitati

Život i društvo

Obilježena 31. obljetnica oslobođenja vojnog skladišta Banjščina i Dan branitelja Novog Marofa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Obilježavanja Dana branitelja Grada Novog Marofa i 31. obljetnica oslobođenja vojnog skladišta Varaždin Breg – Banjščina te početak borbenih aktivnosti 3. bojne 104. brigade Hrvatske vojske upriličeno je u subotu.

Program proslave započeo je otvorenjem Memorijalnog nogometnog turnira “Miljenko Banić” i svetom misom za poginule i umrle hrvatske branitelje služenoj u crkvi sv. Antuna Padovanskog, nakon čega je krenuo mimohod uz pratnju limene glazbe sv. Martin. Kod spomen Križa položeni su vijenci za poginule, a program je nastavljen svečanim skupom kod Kulturnog centra Ivan Rabuzin u Novom Marofu te zajedničkim druženjem uz vojnički grah.

Kako je pojasnio novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač, službeni datum obilježavanja je 19. rujna, a prigodna proslava dostojna svih onih koji su dali svoj obol u obrani novomarofskoga kraja i domovine obilježava se sadržajnim programom tijekom vikenda.

– Obilježava se 31. obljetnica oslobođenja vojnog skladišta Banjščina te se prisjećamo svih poginulih za vrijeme Domovinskog rata. 104. brigada, 3. novomarofska bojna bila je jedna od najopremljenijih bojni koje su bile na svim ratištima i iz koje su se mnogi regrutirali u Tigrove, Pume, Rode i ostale postrojbe Hrvatske vojske. Na nama je da ove povijesne datume dostojno obilježavamo i nikad ih ne prepustimo zaboravu – poručio je Jenkač.

Izaslanik premijera Andreja Plenkovića, državni tajnik u Ministarstvu obrane Republike Zdravko Jakop istaknuo je kako se uz Dan novomarofskih branitelja obilježava i osvajanje i zauzimanje skladišta koje je tada Hrvatsku u naoružanju ojačalo za sedam, osam puta.

– Prisjećamo se ljudi iz ovoga kraja koji su se uključili u Domovinski rat kroz 104. brigadu, kroz policiju, kroz brigade hrvatske vojske, 7. GBR  i druge. Mislim da je to obveza nas koji smo preživjeli, da dostojanstveno na neki način damo spomen na one koji su dali svoje živote, svoje zdravlje za obranu domovine i da nas ta vjera, zajedništvo koje je bilo onda nadahnjuje i danas u izgradnji domovine nam jedine Hrvatske – rekao je Jakop.

Ivan Pokaz, savjetnik i izaslanik ministra Hrvatskih branitelja Tome Medveda ističe kako je osvajanje skladišta na Varaždin Bregu prije 31 godinu bilo od izuzetnog značaja, ne samo za ovaj kraj, nego za Hrvatsku vojsku.

– Ono što je oduzeto od naoružanja od tenkova, pa do streljiva to je diglo sposobnost cijele Hrvatske vojske. Čuvanje sjećanja na poginule i dostojno obilježavanje ovakvih događaja jedna je od naših glavnih zadaća, a zajedno s braniteljima vodi se briga o očuvanju  digniteta cijelog Domovinskog rata – kazao je Pokaz.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje