Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Otvorena poučna staza „Čovjek i rijeka“: Mateja Horvat otkrila tajnu crnog blaga u Križovcu

Foto: Davorin Mance

Objavljeno:

- dana

Polazna točka poučne staze „Čovjek i rijeka“ je Centar za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu. Stazu duljine 1500 metara od Centra do rijeke Mure mogu obići svi uzrasti: vrtićarci, školarci, obitelji s djecom, umirovljenici, rekreativci, biciklisti i šetači. Nakon obilaska 11 postaja i kratkog odmora na jednoj od drvenih klupica postavljenih uz stazu, posjetitelji se vraćaju istim putem do polazišta.

Staza je rezultat diplomskog rada Čakovčanke Mateje Horvat obranjenog u veljači 2023. godine u okviru sveučilišnog studija Znanosti o okolišu na Geografskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod mentorstvom prof. dr. sc. Nenada Buzjaka i dr. sc. Mihaele Mesarić. Sadržaj interpretacijskih tabli, dvojezični naslovi i tekstovi, ilustracije i dizajn, Matejin su autorski rad.

Staza je javnosti predstavljena prigodno u utorka, 18. travnja, na Međimurski dan rijeke Mure. Nakon svečanog programa u Centru „Med dvemi vodami“ stazu je prošla prva posjetiteljska grupa, gosti svečanosti među kojima je bio i međimurski župan Matija Posavec, vođeni stručnom Matejinom interpretacijom.

– Ideja za poučnu stazu „Čovjek i rijeka“ kao odabir teme mog diplomskog rada rođena je u razgovoru s Mihaelom Mesarić, stručnom voditeljicom u Javnoj ustanovi „Međimurska priroda“. Prezentirala sam joj ideju osmišljavanja idejnog projekta poučne stazu i zamolila je da mi pomogne oko mog nauma. Kao pogodan teren predložila mi je ovaj krajobraz uz rijeku Muru i ukazala na to da bi se upravo ovdje mogla takva staza realizirati – otkriva Mateja Horvat.

Poučna staza govori o posebnom i dinamičnom krajobrazu nadomak mjestu Križovec koje karakterizira riječni krajobraz, ali i jedinstveni krajobraz nastao rudarskom aktivnošću prije 100 godina kada su ljudi u ovom prostoru iskopavali ugljen.

– Ono što je posebno da takav krajobraz ne postoji nigdje u Hrvatskoj. Grabe i halde kao reljefni oblici posebna su atrakcija o kojoj ova staza govori – pojašnjava Mateja.

Putem između 11 interpretacijskih ploča posjetitelje vodi ptica vodomar i pri tome pripovijeda priče.

Poučna staza „Čovjek i rijeka“ nadopunjuje interpretaciju prirodne baštine o kojoj se govori u Centru „Med dvemi vodami“.

– Vrijeme je pokazalo da Centru nedostaje dodatni sadržaj, odnosno da se posjetitelji mogu nakon razgleda postava odmah uputiti i odvesti na teren u prirodu. Za te se potrebe koristi poučna staza „Svetomartinska Mura“ koja je udaljena od Križovca desetak minuta vožnjom autobusom ili osobnim vozilom. Odlična je za prirodoslovne radionice i promatranje ptica. Postavljanjem nove poučne staze posjetitelji mogu odmah uživo vidjeti dio onog što se interpretira u Centru „Med dvemi vodami“ – dodaje Mateja Horvat.

Događaj otvorenja poučne staze „Čovjek i rijeka“ organiziran je u okviru programa obilježavanja 30 godina Međimurske županije.

– Poučna staza govori koliko nam je važno zaštititi prirodu i prenijeti je očuvanu budućim generacijama. Kroz aktivnosti naše Javne ustanove za zaštitu prirode, to je samo jedan od niza projekata koji dokazuje koliko je Međimurje zelena oaza u srcu Europe – istaknuo je župan Matija Posavec.

O značaju zaštićenog krajolika rijeke Mure i njezinim osobitostima pred brojnim uzvanicima govorili su Siniša Golub, ravnatelj „Međimurske prirode“ i Mihaela Mesarić, stručna voditeljica. U ime Grada Mursko Središće novu turističku atrakciju pohvalio je Marko Strojko, gradski vijećnik i predsjednik Mjesnog odbora Križovec.

Sudionici svečanosti ponijeli su kući unikatan suvenir, malu staklenu bočicu u kojoj je skriveno crno blago (ugljen) s porukom: „U ruci držite biljku staru 5 milijuna godina“.

Originalan je bio i čin otvorenja staze kada su, naime, zazvonila zvona u mjesnoj kapeli Svetog Križa u spomen rudarske prošlosti ovoga kraja. Glazbeni dio programa oplemenio je Zlatko Nedeljko – Pepsi s pjesmom „Međimurje, tak mi fališ“. Svima kojima fali ili im je nepoznato Međimurje, nova poučna staza „Čovjek i rijeka“ svakako je odlična pozivnica za dolazak u čudesan kraj uz rijeku Muru.

Međimurje

Općina Podturen od 30. svibnja do 2. lipnja slavi Dane općine uz bogati program

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Podturen od 30. svibnja do 2. lipnja slavi Dane općine.

U nastavku donisimo cijeli program, a svi su pozvani da se pridruže:

30.05.2024.

7:00 – 13:00 OPĆINSKI RIBIČKI KUP – RIBNJAK NOVAKOVEC (organizator Srd Ostriž Novakovec)
10:00 TIJELOVSKA MISA S PROCESIJOM – PODTUREN
16:00 SVEČANA SJEDNICA OV OPĆINE PODTUREN – DOM PODTUREN

31.05.2024.

18:00 PREDSTAVA ZA NAJMLAĐE (ALI I ONE KOJI SE TAKO OSJEĆAJU) – MAĐIONIČAR Magic Leon – DRUŠTVENI DOM PODTUREN (BESPLATAN ULAZ)

01.06.2024.

12:00 – 17:00 – 1. TURENSKI KOTLIĆ – (NOGOMETNO IGRALIŠTE PODTUREN – organizacija NK PODTUREN), PRIJAVE MJEŠTANA – UDRUGA na sljedećem linku: https://forms.gle/ozc8XXL3H2LRJ4fr8 (ZABAVA UZ GRUPU ATOMI)

OD 14:00 – SPORTSKE IGRE I DRUŽENJE UDRUGA i MJEŠTANA – organizacija UDRUGA UMIROVLJENIKA

02.06.2024.
OD 15:00 – KU(KU)RUZIJADA (tradicija kukuruza kroz kulinarsko natjecanje) – DRUŠTVENI DOM SIVICA (organizacija Udruga žena Sivica)

Nastavite čitati

Međimurje

Mimohod maturanata u Čakovcu u petak, a na red će paziti i roditeljske ophodnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 16. svibnja u predvorju sportske dvorane Graditeljske škole Čakovec s početkom u 13 sati održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljene aktivnosti povodom ovogodišnje “Coolijade”.

Sudjelovali su pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Čakovca David Vugrinec, ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec, ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Čakovec Bosiljka Vinković – Kukolić, ravnatelj Srednje škole Prelog Tomislav Gregur, pedagoginja Graditeljske škole Čakovec Anja Zadravec Jančikić, načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač i policijski službenik za poslove temeljne policije u Službi za javni red i sigurnost Policijske uprave međimurske Mladen Zadravec.

Ove godine završne svečanosti povodom proslave Dana maturanata odvijat će se u razdoblju od 20. do 24. svibnja, od ponedjeljka do petka. Ujedno, u petak, 24. svibnja, s početkom u 15 sati održat će se završni mimohod maturanata. Ovogodišnja trasa kretanja započinje u Ulici Vladimira Nazora kod Ekonomske i Trgovačke škole te se potom povorka maturanata nastavlja kretati Ulicom Otokara Keršovanija, Trgom Eugena Kvaternika, pješačkom zonom Ulice kralja Tomislava te Trgom Republike, a zatim Zrinsko-frankopanskom i Vukovarskom ulicom te završava kod SRC-a “Mladost” u Športskoj ulici. Odmah nakon mimohoda na terenima SRC-a održat će se završna svečanost maturanata, a u slučaju lošeg vremena proslava seli u sportsku dvoranu Graditeljske škole Čakovec.

Kao i prethodnih godina, završne svečanosti maturanata imat će i natjecateljski karakter kroz biranje najmaturanta/najmaturantice i najoriginalnijeg razreda, a sve u cilju poticanja maturanata na odgovorna i društveno poželjno ponašanja. Proglašenje ovogodišnjih pobjednika održat će se na završnoj svečanosti maturanata u petak, 24. svibnja.

Načelnik Sokač istaknuo je kako prošle godine tijekom Dana maturanata nisu zabilježeni značajniji sigurnosni incidenti. Osnovni cilj nazočnosti policijskih službenika na proslavama maturanata, svakako je smanjiti sve moguće rizike koji dovode do neželjenog ponašanja, odnosno narušavanja javnog reda i mira te naravno oštećenja tuđe imovine ili prekomjerne konzumacije alkoholnih pića. Na kraju je dodao kako mladi imaju pravo proslaviti završetak srednjoškolskog obrazovanja, a policiji nije u interesu da to sprječava, već da ih pravilno usmjeri, odnosno da “Coolijada” prođe bez neželjenih ekscesa i posljedica.

Policijski službenik za poslove temeljne policije Mladen Zadravec, upoznao je prisutne novinare kako će se i ove godine o sigurnosti maturanata brinuti tzv. “roditeljske ophodnje”. Radi se o ophodnjama sastavljenim od roditelja maturanata i policijskih službenika, a koje će u razdoblju od 20. do 23. svibnja obilaziti okupljanja maturanata. Dodao je, kako su policijski službenici zaduženi za prevenciju, obišli sve srednje škole na području Međimurske županije te pritom održali prigodna predavanja putem kojih su maturantima uputili mnogobrojne savjete s ciljem preveniranja neželjenih ponašanja.

Na kraju konferencije ravnatelj Srnec poetski se osvrnuo na ovogodišnji finale okupljanja maturanata na SRC-u “Mladost”, pa je rekao: “U petak čakovečki sportsko rekreacijski centar bit će SRCE MLADOSTI”.

Također, u cilju zaštite sigurnosti svih sudionika završne svečanosti Dana maturanata u petak, 24. svibnja, od 13 do 20 sati za sav javni promet, osim dostave, biti zatvoren dio Športske ulice u Čakovcu, točnije od raskrižja s Vukovarskom ulicom do parkirališta kod Tehničke škole Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje