Povežite se s nama

Međimurje

Učenici stvarali radove na kajkavskom dijalektu i osvojili nagradu „Zvonimir Bartolić“

Objavljeno:

- dana

U zgradi Scheier u Čakovcu 17. travnja dodijeljene su tradicionalne nagrade „Zvonimir Bartolić“ koje Matica hrvatska Ogranak Čakovec godinama daje učenicima osnovnih i srednjih škola za najuspješnije radove na kajkavskom dijalektu.

Svečanost je dio programa proslave Dana Međimurske županije te 30 godina njezina djelovanja i razvitka.

Nagrađeni mladi autori na svečanosti su interpretirali svoje tekstove, a radovi će im biti objavljeni krajem studenoga u Hrvatskom kajkavskom kolendaru 2024. – dobro znanom glasilu čakovečkoga Ogranka Matice hrvatske.

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je da se Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu, kao jedan od najboljih i najaktivnijih u Hrvatskoj, na najljepši način uključio u obilježavanje Dana Međimurske županije dodjeljivanjem nagrada učenicima koju su iskazali svoju kreativnost pisanja na kajkavskom dijalektu.

– Važno je čuvati i njegovati naš identitet, našu kulturu, jezik i tradiciju, a upravo kroz ovakve projekte on ostaje trajno sačuvan – rekao je župan te čestitao učenicima što čuvaju i njeguju „kaj“.

– Jezik i narječje osnovne su karakteristike svakog naroda i svake zajednice, a očuvanje našeg kajkavskog jezika znači očuvanje naše kulture i identiteta – istaknuo je predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu Zoran Turk te dodao da je u cilju očuvanja kajkavskog jezika osmišljen i ovaj natječaj koji se provodi 12. godinu zaredom, a od 2019. godine nagrada nosi ime po obnovitelju i dugogodišnjem predsjedniku Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu Zvonimiru Bartoliću. 

– Dodjela ove nagrade jedna je od najvažnijih aktivnosti koje provodimo i trudit ćemo se da ona svake godine raste – rekao je Turk.

Književni natječaj za nagradu „Zvonimir Bartolić“ i ove godine je ispunio očekivanja.

Na natječaj se odazvalo četrnaest osnovnih i šest srednjih škola sa 128 književnih radova, od čega 27 proznih, a povjerenstvo za ocjenjivanje radova činile su Petrana Sabolek, Vera Zemunić te Kristina Štebih.

Među osnovnoškolcima prvonagrađena je Greta Zamuda iz OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica koju je vodila mentorica Ljiljana Rinkovec, druga nagrada pripala je Emili Hajdinjak iz OŠ Orehovica pod vodstvom mentorice Ivanke Novak, dok je treće nagrađeni Tomo Golub iz I. osnovne škole Čakovec, a mentorica je učeniku bila Anita Novak.

Pohvaljeni su učenici Luka Horvat iz II. OŠ Čakovec pod mentorstvom Ide Veselovac te Hana Filipašić iz OŠ Donji Kraljevec pod mentorstvom Dubravke Horvat.

Među učenicima srednjih škola prvu nagradu dobio je Karlo Beličanec iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, kojeg je vodila mentorica profesorica Nada Čatlaić, drugu nagradu dobio je Niko Fundak iz Tehničke škole Čakovec pod mentorstvom profesorice Lucije Sanjković Horvat, a trećenagrađena je Eva Bogomolec iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec pod mentorstvom profesorice Zlatke Grahovec Soldat.

Pohvaljeni su učenici čakovečke Gimnazije Dora Sisek pod mentorstvom profesorice Vedrane Močnik te Lara Šafarić koju je vodila mentorica dr. sc. Zdravka Skok, prof.

Međimurje

Općina Podturen od 30. svibnja do 2. lipnja slavi Dane općine uz bogati program

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Podturen od 30. svibnja do 2. lipnja slavi Dane općine.

U nastavku donisimo cijeli program, a svi su pozvani da se pridruže:

30.05.2024.

7:00 – 13:00 OPĆINSKI RIBIČKI KUP – RIBNJAK NOVAKOVEC (organizator Srd Ostriž Novakovec)
10:00 TIJELOVSKA MISA S PROCESIJOM – PODTUREN
16:00 SVEČANA SJEDNICA OV OPĆINE PODTUREN – DOM PODTUREN

31.05.2024.

18:00 PREDSTAVA ZA NAJMLAĐE (ALI I ONE KOJI SE TAKO OSJEĆAJU) – MAĐIONIČAR Magic Leon – DRUŠTVENI DOM PODTUREN (BESPLATAN ULAZ)

01.06.2024.

12:00 – 17:00 – 1. TURENSKI KOTLIĆ – (NOGOMETNO IGRALIŠTE PODTUREN – organizacija NK PODTUREN), PRIJAVE MJEŠTANA – UDRUGA na sljedećem linku: https://forms.gle/ozc8XXL3H2LRJ4fr8 (ZABAVA UZ GRUPU ATOMI)

OD 14:00 – SPORTSKE IGRE I DRUŽENJE UDRUGA i MJEŠTANA – organizacija UDRUGA UMIROVLJENIKA

02.06.2024.
OD 15:00 – KU(KU)RUZIJADA (tradicija kukuruza kroz kulinarsko natjecanje) – DRUŠTVENI DOM SIVICA (organizacija Udruga žena Sivica)

Nastavite čitati

Međimurje

Mimohod maturanata u Čakovcu u petak, a na red će paziti i roditeljske ophodnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 16. svibnja u predvorju sportske dvorane Graditeljske škole Čakovec s početkom u 13 sati održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljene aktivnosti povodom ovogodišnje “Coolijade”.

Sudjelovali su pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Čakovca David Vugrinec, ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec, ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Čakovec Bosiljka Vinković – Kukolić, ravnatelj Srednje škole Prelog Tomislav Gregur, pedagoginja Graditeljske škole Čakovec Anja Zadravec Jančikić, načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač i policijski službenik za poslove temeljne policije u Službi za javni red i sigurnost Policijske uprave međimurske Mladen Zadravec.

Ove godine završne svečanosti povodom proslave Dana maturanata odvijat će se u razdoblju od 20. do 24. svibnja, od ponedjeljka do petka. Ujedno, u petak, 24. svibnja, s početkom u 15 sati održat će se završni mimohod maturanata. Ovogodišnja trasa kretanja započinje u Ulici Vladimira Nazora kod Ekonomske i Trgovačke škole te se potom povorka maturanata nastavlja kretati Ulicom Otokara Keršovanija, Trgom Eugena Kvaternika, pješačkom zonom Ulice kralja Tomislava te Trgom Republike, a zatim Zrinsko-frankopanskom i Vukovarskom ulicom te završava kod SRC-a “Mladost” u Športskoj ulici. Odmah nakon mimohoda na terenima SRC-a održat će se završna svečanost maturanata, a u slučaju lošeg vremena proslava seli u sportsku dvoranu Graditeljske škole Čakovec.

Kao i prethodnih godina, završne svečanosti maturanata imat će i natjecateljski karakter kroz biranje najmaturanta/najmaturantice i najoriginalnijeg razreda, a sve u cilju poticanja maturanata na odgovorna i društveno poželjno ponašanja. Proglašenje ovogodišnjih pobjednika održat će se na završnoj svečanosti maturanata u petak, 24. svibnja.

Načelnik Sokač istaknuo je kako prošle godine tijekom Dana maturanata nisu zabilježeni značajniji sigurnosni incidenti. Osnovni cilj nazočnosti policijskih službenika na proslavama maturanata, svakako je smanjiti sve moguće rizike koji dovode do neželjenog ponašanja, odnosno narušavanja javnog reda i mira te naravno oštećenja tuđe imovine ili prekomjerne konzumacije alkoholnih pića. Na kraju je dodao kako mladi imaju pravo proslaviti završetak srednjoškolskog obrazovanja, a policiji nije u interesu da to sprječava, već da ih pravilno usmjeri, odnosno da “Coolijada” prođe bez neželjenih ekscesa i posljedica.

Policijski službenik za poslove temeljne policije Mladen Zadravec, upoznao je prisutne novinare kako će se i ove godine o sigurnosti maturanata brinuti tzv. “roditeljske ophodnje”. Radi se o ophodnjama sastavljenim od roditelja maturanata i policijskih službenika, a koje će u razdoblju od 20. do 23. svibnja obilaziti okupljanja maturanata. Dodao je, kako su policijski službenici zaduženi za prevenciju, obišli sve srednje škole na području Međimurske županije te pritom održali prigodna predavanja putem kojih su maturantima uputili mnogobrojne savjete s ciljem preveniranja neželjenih ponašanja.

Na kraju konferencije ravnatelj Srnec poetski se osvrnuo na ovogodišnji finale okupljanja maturanata na SRC-u “Mladost”, pa je rekao: “U petak čakovečki sportsko rekreacijski centar bit će SRCE MLADOSTI”.

Također, u cilju zaštite sigurnosti svih sudionika završne svečanosti Dana maturanata u petak, 24. svibnja, od 13 do 20 sati za sav javni promet, osim dostave, biti zatvoren dio Športske ulice u Čakovcu, točnije od raskrižja s Vukovarskom ulicom do parkirališta kod Tehničke škole Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje