Povežite se s nama

Međimurje

Povijesni uspjeh Ogranka Matice hrvatske – u Čakovec stigle tri Zlatne povelje

Objavljeno:

- dana

Danas, 28. listopada, u Maloj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu održana je Glavna skupština Matice hrvatske na kojoj su čakovečki ogranak zastupali predsjednik Zoran Turk te članovi predsjedništva Darinka Kiš-Novak i Đuro Bel.

Kao što je običaj i svake godine, na skupštini su dodijeljene nagrade za rad najuspješnijih ogranaka u protekloj godini.

Iako ni dosad gotovo nije prošla godina u kojoj ne bi bio nagrađen, ove je godine Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu postigao povijesni uspjeh – naime, Zlatnu povelju Matice hrvatske, nagradu dodjeljivanu autorima, pojedincima i ustanovama zaslužnima za razvoj Matičina rada i ugleda, dobila su sva tri kandidirana izdanja!

Prvo od nagrađenih izdanja je „Rječnik govora Kotoribe“ autora Ane Jauk i Đure Blažeke, kao kapitalno djelo hrvatske dijalektologije, nastalo kao rezultat petnaestogodišnjeg skupljanja i obrade građe, čime su još jednom potvrđeni i značaj govora Kotoribe kao zaštićenoga nematerijalnog kulturnog dobra, ali i briga Matice hrvatske za očuvanje hrvatskih narječja i bogatstava lokalnih izričaja.

Nagrađena je i monografija „Stoljeće bolnice u Čakovcu 1922. – 2022.“ autora Zorana Turka i Mirne Ladašić Turk, odnosno glavnog urednika Svena Pala, nastala bliskom suradnjom Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu i Županijske bolnice Čakovec, čiji su liječnici i djelatnici i sami sudjelovali u pisanju dijelova knjige posvećenih svojim odjelima. Naposljetku, treću Zlatnu povelju dobila je i antologijska zbirka pjesama Zvonka Kovača „Jučer je bilo sutra“, kao djelo u kojem je prikazan autorov umjetnički životni put od modernih i postmodernih djela do klasičnijih stihovanih pjesama.

Ovaj niz nagrada, kojima je potvrđeno mjesto čakovečkog Ogranka Matice hrvatske među najaktivnijim i najuspješnijim Matičinim ograncima u zemlji, odraz je iznimnog truda unijetog u sve faze izrade nagrađenih izdanja, od autorskog rada do njihovog dizajna i tiska te ovom prilikom Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu još jednom zahvaljuje svim suradnicima uključenima u svaki od navedenih nakladničkih projekata, a posebice Međimurskoj županiji i Gradu Čakovcu na kontinuiranoj financijskoj potpori bez koje većina ovih izdanja ne bi bila moguća.

Naravno, takav uspjeh ujedno je i poticaj na daljnje napredovanje, za koje vjerujemo da neće izostati. Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu tijekom ove je godine objavio već pet novih izdanja, od kojih je većina od iznimnoga kulturnog i povijesnog značaja koji nadilazi granice našeg djelovanja, dok se u pripremi nalazi još nekoliko djela koja će također pokriti značajne aspekte međimurskoga, ali i šireg krajobraza te poslužiti na ponos i korist ne samo članovima Ogranka, već i svim stanovnicima Međimurske županije pa i čitave Republike Hrvatske.

Međimurje

Veleposlanik Indije prisustvovao obilježavanju 163. obljetnice rođenja dr. Rudolfa Steinera

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec 27. veljače u Palači turizma u Čakovcu sastao se s veleposlanikom Indije u Republici Hrvatskoj, NJ. E. Rajem Kumarom Srivastavom, koji je u Međimurju prisustvovao programu posvećenom 163. obljetnici rođenja utemeljitelja biodinamike i antropozofa, doktora Rudolfa Steninera.

O ovoj prigodi, župan Posavec i veleposlanik Kumar Srivastava otvorili su teme koje se tiču mogućnosti suradnje Međimurja i Indije. Veleposlaniku je prezentiran gospodarski i turistički potencijal ovog kraja, te se razgovaralo o potencijalnim ulaganjima indijskih investitora u Međimurju na području proizvodnje sigurne hrane te farmacije: „Indija kao jedna od najmnogoljudnijih zemalja svijeta ima nesaglediv potencijal kada je riječ o suradnji i investiranju, a s druge strane je Međimurje, razvijena europska regija koja teži upravo povezivanju u svojoj strategiji razvoja. Naš Centar dr. Rudolfa Steinera s Veleposlanstvom Indije u Republici Hrvatskoj već je razvio suradnju. Poveznice pronalaze i u temeljima ayurvede te njezinim dodirnim točakama s biodinamičkom proizvodnjom hrane po Steineru, koju godinama uspješno promovira naš Centar, čuvajući Steinerovo nasljeđe.“

Veleposlanik Raj Kumar Srivastava složio se da prostora za gospodarsku suradnju, osobito u svjetlu činjenice da i u Hrvatskoj raste broj indijski investitora. Iskazao je veliki interes za proširenje suradnje s Centrom dr. Rudolfa Steinera te nasljeđu tog europskog velikana antropozofije i biodinamike.

Veleposlanik Indije u nastavku posjeta, razgledao je i postav Eknomuzeja Međimurje malo, koji mu je prezentirao direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula te se upoznao s daljnjim projektima Međimurske županije vezanima uz promoviranje baštine i obnovom objekata u Centru znanja, kao jednom od oglednih primjera revitalizacije u Hrvatskoj.

Potom je sudjelovao u centralnom dijelu programa u Centru dr. Rudolfa Steninera u Donjem Kraljevcu gdje je održao predavanje o Indiji kao kolijevci civilizacije. Svečanosti je prisustvovala pročelnica Upravnog odjela za međunarodnu suradnju, upravljanje projektima i investicije dr.sc. Anita Perešin.

– Naša suradnja je s veleposlanikom je intenzivna i zato nam je drago što smo ga mogli ugostiti na našem programu. Proslavu 163. obljetnice Steinerova rođenja te 100 godina biodinamike izložbom svojih radova uveličali su nam i učenici Graditeljske škole Čakovec, iz smjera dizajna keramike, s kojima godinama njegujemo iznimnu suradnju – rekla je ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera Dijana Posavec.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Selnica za umirovljenike pripremila poklon bonove, ali potrebno se prijaviti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Selnica je i ove godine za umirovljenike sa svog područja povodom Uskrsa pripremila poklon bonove.

Za ostvarivanje prava na bon potrebno je ispuniti obrazac koji se nalazi na internetskoj stranici Općine Selnica i priložiti zadnji odrezak od mirovine. Prijaviti se mogu svi kojima mirovina ili ukupne mirovine iznose do 500 eura.

Dokumentacija se prikuplja od 26. veljače do 11. ožujka 2024. (ponedjeljak) isključivo elektronski na mail [email protected] ili se ostavlja u sandučiću koji je postavljen kod općinskog ureda. Naknadne prijave više neće zaprimati.

Zamolite svoje ukućane ili susjede da vam pomognu kod ispunjavanja i slanja dokumentacije, poručili su iz Općine Selnica. U slučaju potrebe možete nazvati i Općinu na broj telefona 861-344.

Podjela bonova održat će se 14. i 21. ožujka u prostorijama Udruge umirovljenika (Trg sv. Marka 2, Selnica) od 9 do 12 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje