Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Počeo 13. VAFI & RAFI, u varaždinskom kinu tražilo se mjesto više

Objavljeno:

- dana

Nakon što je prošlog tjedna dio festivala održano u Rijeci,  sinoć je u Centru za mlade i nezavisnu kulturu P4 u Varaždinu i službeno otvoreni 13. VAFI & RAFI – Internacionalni  festival animiranog filma djece i mladih.

Projekcije animiranih filmova u kinu Gaj, izložba u podrumu P4, tri kreativne radionice za djecu i ostali popratni programi varaždinskog dijela festivala u organizaciji VANIME  traju do nedjelje, 5. lipnja.

Festival je u Varaždinu započeo u četvrtak u jutarnjim satima projekcijama pobjedničkih animiranih filmova za djecu s RAFI sekcije u kinu Gaj. Nakon dvije godine organizacije festivala pod pandemijskim uvjetima, varaždinsko kino je bilo dupkom ispunjeno, a u narednim danima djecu i mlade očekuje još šest službenih festivalskih projekcija u kojima se natječu filmovi u VAFI sekciji. Ipak, VAFI je službeno započeo u četvrtak, 2. lipnja, a prisutnima su se tom prilikom obratili pročelnica za društvene djelatnosti Grada Varaždina, Danijela Vusić i direktor festivala Hrvoje Selec.

Nakon protokolarnog dijela uslijedilo je otvorenje izložbe pod nazivom „Linije“ mlade animatorice i grafičke umjetnice Petre Balekić, koja je ujedno i članica glavnog žirija na festivalu. Varaždinskoj publici ona se predstavlja izborom svojih crteža ljudi nacrtanih u jednoj liniji, a mahom nastalih u javnom prijevozu. Uz Petru Balekić, na otvorenju je govorio i Ivan Mladenović, voditelj programa „Podrum ponedjeljkom“ koji VANIMA redovito održava u podrumu P4, a kojem je cilj publici predstaviti mlade afirmirane i neafirmirane vizualne umjetnike. Nestabilno vrijeme je omelo organizatore pri realizaciji koncerta u dvorištu P4, no varaždinski glazbenici Jura Geci na gitari, Emil Čovran na bubnjevima, te Vjeko Geček na basu kojima se pridružio i Zack Dust, a predvođeni Robertom Lon Johnsonom, začinili su večer glazbenom poslasticom u podrumu Centra za mlade i nezavisnu kulturu.

Podsjetimo, ovogodišnju selekciju za VAFI sekciji odradile su dvije mlade diplomirane animatorice, nekadašnje članice Filmsko-kreativnog studija VANIMA – Sara Bernat i Morana Bunić.  Za službeni program varaždinskog festivala, od 223 animirana filma odabrale su njih 100. Stručni žiri će u Varaždinu dakle imati puno posla, a uz njih će svoju odluku donijeti i tradicionalni žiri koji donosi odluku o Plavom VAFI-ju. Uz ranije spomenutu animatoricu Petru Balekić u ovogodišnjem VAFI žiriji još su i animatorica iz Bugarske, prošlogodišnja dobitnica RAFI nagrade Radost Neykova te Alena Čadová, producentica prijateljskog festivala Animanie, predstavnica Republike Češke koja je ujedno i zemlja partner ovogodišnjeg festivala.

 Ovo je deseta godina od kada se na festivalu dodjeljuje nagrada Plavi VAFI i to filmovima koji najviše promiču dječja prava. Na čelu žirija je savjetnica Ureda dječje pravobraniteljice RH Maja Flego, a žiri još čine predstavnica Ureda UNICEF-a Hrvatske Marina Knežević Barišić i Ana Dokler, urednica portala medijskapismenost.hr.

Život i društvo

FOTO Čak 250 konjara iz cijele Hrvatske i Slovenije na Konjičkim igrama u Zelendvoru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO Varaždinska županija

U organizaciji Općine Petrijanec i Udruge “Konj, moj prijatelj” te u suorganizaciji Varaždinske županije i općina Cestica, Vinica, Maruševec i Sračinec u Zelendvoru su u nedjelju, 23. lipnja održane Konjičke igre.

Cilj konjičkih igara bio je druženje vlasnika konja, držatelja i ljubitelja konja, kao i približavanje tih plemenitih životinja široj populaciji kroz različiti sadržaj. Uz organizatore manifestacije, predsjednika Udruge “Konj, moj prijatelj” Zdenka Marenčića i načelnika Općine Petrijanec Željka Posavca, pozdravne riječi uputili su u ime župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka županijski vijećnik Krunoslav Lukačić i saborski zastupnik Predrag Štromar.

Konjičke igre u Zelendvoru prerasle su tako u respektabilnu manifestaciju koja je okupila više od 250 konjara iz cijele Hrvatske, ali i susjedne Slovenije.

Nastavite čitati

Život i društvo

Dobrovoljno vatrogasno društvo Tuhovec proslavilo 90. rođendan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dobrovoljno vatrogasno društvo Tuhovec ove je subote proslavilo okruglih 90 godina postojanja, pa je tako nakon ranojutarnje budnice, uslijedio cjelodnevni program, dok je u večernjim satima obljetnica obilježena svečanom sjednicom.

Tom je prilikom predsjednik Društva, Bojan Zadravec, istaknuo kako su članovi u ovih 90 godina postojanja uložili mnogo truda, znoja i vremena u Društvo, a sve u cilju kako bi bili na ponos mještanima.

– Članovi su uvijek uspješno prelazili kroz sva teška razdoblja, a danas, nakon toliko godina, rezultati rada i zalaganja jasno su vidljivi. Stoga zahvaljujem svakom članu, od onog najmanjeg, do najstarijeg za svaki trenutak slobodnog vremena koji ste odvojili kako bi danas, nakon 90 godina, s ponosom mogli stajati uzdignute glave. Vatru gasi, brata spasi – je poziv koji je uvijek u podsvijesti svima nama, ali u vremenima koja su pred nama snažan motiv za izgradnjom još boljeg i još snažnijeg Društva.  Neka nas na svakom koraku prati zagovor svetog Florijana – poručio je Zadravec.

Zapovjednik Društva Marko Plišo istaknuo je kako Društvo kontinuirano ulaže u opremu, posebice posljednjih desetak godina, te da se kontinuirano razvijaju, ne samo u opremi, nego i u tehničkim i ljudskim resursima.

– Zbog navedenog staro vatrogasno spremište postalo nam je pretijesno te smo počeli sa radnjama preseljenja istoga u prostorije društvenog doma. Uz društveni dom izgradit će se vatrogasno vježbalište te će se sve potrebe našega društva, operativne, vježbovne i društvene biti objedinjene na jednom mjestu, u središtu Tuhovca – rekao je Plišo.

Svečanom obilježavanju prisustvovala je i predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždinske Toplice, Ljubica Nofta, koja je vatrogascima tom prilikom zahvalila na svemu što čine za zajednicu.

– Biti vatrogasac znači baviti se humanitarnim radom i brinuti se o sigurnosti svojega mjesta, a istovremeno obučavati mlade naraštaje. Društvo djeluje već dugih 90 godina, a osnovali su se kako bi pomogli svojim mještanima u nevolji. Veliko vam hvala na tome i hvala vam na svemu što činite za našu zajednicu. Želim vam puno sreće i uspjeha u budućim izazovima – poručila je Nofta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje