Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Pod geslom “Bog je ljubav” oko 400 mladih sudjelovalo na 24. križnom putu mladih Varaždinske biskupije

Foto: Varaždinska biskupija

Objavljeno:

- dana

Oko 400 mladih sudjelovalo je na ovogodišnjem 24. križnom putu mladih Varaždinske biskupije u subotu i nedjelju, 16. i 17. travnja.

Pod geslom “Bog je ljubav” hodočastili su župama Ivanečkog i Bednjanskog dekanata gotovo 40 km od Ivanca preko Klenovnika sve do Bednje, objavila je Varaždinska biskupija.

Prvog dana križnog puta vlč. Marko Domiter, povjerenik za mlade Varaždinske biskupije, okupljene sudionike je potaknuo da, hodajući postajama križnog puta, promišljaju o Isusovom svjedočanstvu ljubavi od trenutka pranja nogu apostolima prije Pashalne večere do smrti na Križu. 
 
Oba dana križnog puta završila su euharistijskim slavljem. U subotu u župnoj crkvi u Klenovniku gdje je misu predslavio vlč. Domiter. U svojoj homiliji je rekao kako nitko ne može reći da je upoznao Boga ako ne ljubi. „Moramo se nahraniti Ljubavlju da bismo ljubav mogli dati“, poručio je mladima. 

Nakon svete mise vlč. Nikola Bukovčan, župnik u Klenovniku, izložio je Presveti Oltarski Sakramenat te predvodio euharistijsko klanjanje.
 
Nakon noćenja u dvorani Osnovne škole Klenovnik, mladi su u nedjelju ujutro nastavili hodočašće križnog puta koje su završili u župnoj crkvi u Bednji večernjim euharistijskim slavljem koje je predslavio mons. Bože Radoš, varaždinski biskup.
 
U svojoj homiliji biskup Radoš je tumačio naviješteni izvještaj iz evanđelja zadržavajući se najprije na Grcima koji su čuli za Isusa, poželjeli su ga vidjeti te su Filipa zamolili da im u tome pomogne. Objasnio je da su došli baš k Filipu jer ga možemo zamisliti kao mladoga bistroga čovjeka koji je otvoren prema drugima. Filip je i grčko ime, a neki će reći i da govori grčki odnosno njihov jezik, zato je Filip dobar most da mogu doći do Isusa i vidjeti ga.

„Oni izražavaju najdublju ljudsku čežnju: da čovjek želi vidjeti svoga Boga”, naglasio je mons. Radoš te, upitavši mlade zašto su išli na ovo hodočašće, dodao kako vjeruje da je ono najdublje što pokreće čovjeka kada pođe na križni put, ili kada dolazi na svetu misu upravo ta želja u srcu: “želim vidjeti Isusa i tražim put kako ga mogu vidjeti.”

Pozvao je biskup okupljene mlade i korak dalje da, kako je rekao, lijepo ime Filip stave u svoje prezime „kako bi se i mi zvali Filip te da drugi mogu po nama doći do Isusa. Je li to naše životno poslanje? Ako vide našu radost, vide naš umor danas, ako vide mirnoću, ako vide zadovoljstvo koje u sebi nosimo, ako vide ljubav koja nas pokreće, vjerujem da će i oni to poželjeti. Vaš životni poziv je da budete Filip koji će privesti k Isusu one koji nemaju još puta do njega, koji su stranci”, istaknuo je biskup Radoš dodavši kako ti stranci ne moraju biti iz neke druge zemlje, nego prijatelji iz škole kojima će pričati o ovom iskustvu da i oni požele vidjeti Isusa.

Naposljetku dotaknuo se biskup još i Isusovog uzdignuća na križ i poručio kako bez križa Isusa ne možemo ni zamisliti ni razumjeti. Dodao je i kako je geslo ovogodišnjeg Križnog puta mladih “Bog je ljubav” moguće razumjeti samo kroz Isusov križ.

Na kraju euharistijskog slavlja i ovog dvodnevnog hodočašća križnog puta mladih Varaždinske biskupije vlč. Domiter uputio je riječi zahvale prije svega Bogu: “Što smo mogli biti s Njime ova dva dana. Što nam je dolazio po ljudima i što smo ga mogli po ljudima ljubiti.”

A potom je zahvalio i svima koji su sudjelovali u križnom putu, posebno onima koji su se na bilo koji način uključili u njegovu pripremu, kao i župnicima te župljanima koji su hodočasnike dočekivali, pogostili i tako krijepili njihova tijela na ovom zahtjevnom putu. Naposljetku je vlč. Domiter zahvalio i biskupu Radošu na svakoj podršci.

Život i društvo

Peticiju protiv preseljenja štićenika Pahinskog potpisao 261 mještanin Punikva, poslali je Ministarstvu rada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Raste nezadovoljstvo građana Punikvi, revoltiranih namjerom Centra za pružanje usluga u zajednici (bivšeg Odgojnog doma Pahinsko) da u njihovo naselje preseli svoje štićenike. Potvrđuje to i podatak da su protiv takve opcije pokrenuli peticiju koju je tijekom proteklih nekoliko dana potpisao 261 mještanin.

Budući da je riječ o državnoj ustanovi, građani su peticiju poslali Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, ravnateljici Centra za pružanje usluga u zajednici Ivanec, a na znanje su je dostavili i Gradu Ivancu. U njoj su istaknuli da se zbog sigurnosnih i drugih razloga kategorički protive najavljenom smještaju štićenika u za to namijenjen objekt u Punikvama.

-Radi se o štićenicima, mladim muškim osobama, koje su Centru povjerene na čuvanje i odgoj kao ustanovi socijalne skrbi ili zbog izvršavanja odgojne mjere upućivanja u odgojnu ustanovu, koju maloljetniku izriče nadležni sud temeljem Zakona o sudovima za mladež – upozoravaju građani.

Navode također da su Punikve gusto naseljeno mjesto u kome žive pretežito mlade obitelji s malodobnom djecom, da naselje ima tek jedno malo igralište i nikakvih drugih sadržaja za djecu i mladež, što otvara pitanje o tome gdje bi štićenici provodili svoje slobodno vrijeme. Građani također ističu da se, za razliku od toga, Centar Pahinsko prostire na puno većoj površini i s puno više sadržaja potrebnih za odgoj i obrazovanje maloljetnih osoba.

U dopisu s priloženim preslikama potpisa na peticiji, građani zahtijevaju očitovanje nadležnih, razjašnjenje nastale situacije i pronalaženje adekvatnijeg smještaja za štićenike.

Također, mještani najavljuju održavanje građanskog skupa te zahtijevaju da na nj dođu i predstavnici resornog ministarstva i Centra za pružanje usluga u zajednici. Gradonačelnik Milorad Batinić još je prošlog tjedna, kada je u svom Uredu primio predstavnike Vijeća MO-a i građana, najavio svoj dolazak na zbor građana te im izrazio osobnu podršku i podršku Grada kao institucije, smatrajući da je riječ o suviše ozbiljnoj, osjetljivoj i sigurnosno rizičnoj problematici koja se ni u kom slučaju ne bi smjela provoditi ovako kao što je to sada slučaj, u tajnosti, bez konzultacija s lokalnom zajednicom i stavljanjem građana pred svršen čin.

Nastavite čitati

Život i društvo

Mateo Zrinski iz Breznice srebrni na Europskom prvenstvu u trapu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U talijanskome gradu Lonatu del Garda proteklog je vikenda održano Europsko prvenstvo u streljaštvu, te je u disciplini Trap – Trio juniorska reprezentacija Hrvatske u sastavu Toni Gudelj, Mateo Zrinski i Janoš Karakaš osvojila fantastično drugo mjesto i srebrnu medalju. Zlato je pripalo Česima, dok su broncu osvojili Slovaci.

U pojedinačnoj konkurenciji Janoš Karakaš zauzeo je 20. mjesto rezultatom 109 pogođenih meta, Toni Gudelj 21. mjesto, dok je Mateo Zrinski bio 22. – obojica sa 108 pogođenih meta.

Disciplina Trap – Trio, kako je popularno nazivaju lovci, hrvatskoj je juniorskoj reprezentaciji tako postala omiljena streljačka disciplina, jer su u gađanju na glinene golubove ukupnim zbirom pogođenih meta nadmašili brojne druge reprezentacije te se svrstali u sam europski vrh.

Dio tročalne hrvatske ekipe bio je član Lovačkog društva Vidra iz Breznice Mateo Zrinski, kojem su na uspjehu čestitke uputili prijatelji iz njegovog Lovačkog društva i općinski načelnik Stjepan Krobot.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje