Miranda – holokaust Roma

Porijeklom Ciganin nomad, finski književnik, upravitelj kazališta i društveni djelatnik Veijo Baltzar jučer je u prostorima bivše sinagoge u Varaždinu otvorio izložbu „Miranda – holokaust Roma“.

Riječ je o izložbi koju je u Finskoj pogledalo više od milijun posjetitelja, a osim u Varaždinu, ovu priču o tihom genocidu Roma za vrijeme Drugoga svjetskog rata ranije ove godine mogli su vidjeti Zagrepčani u Sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

– Ova zgrada bivše sinagoge povezana je s onim što želim reći o stradavanju Roma i za mene ima posebnu ulogu. Izložba je nastala u Finskoj prije pet godina i bila je izložena u njihovom Nacionalnom muzeju. Prošlog je proljeća počela svjetska turneja i dosad su je mogli, osim u Hrvatskoj, vidjeti stanovnici pet europskih zemalja – Estonije, Latvije, Slovačke i Mađarske – rekao je Veijo Baltzar te dodao kako su reakcije na izložbu sjajne u svim zemljama, tako i u Hrvatskoj jer posjetitelji shvaćaju njenu kvalitetu i osjećaju da postoji potreba za prikazivanjem baš u toj zemlji.

Osim samog autora, otvorenju izložbe prisustvovali su zastupnik nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru Veljko Kajtazi, zamjenica gradonačelnika Grada Varaždina Sandra Malenica i ravnatelj Galerijskog centra Varaždin i organizator izložbe Ivan Mesek.

– Izložba kroz jednu osobnu priču Mirande koja je preživjela holokaust priča o temi koja možda i nije toliko u prvom planu. Ono što se sigurno premalo govori jest to da je i romski narod pretrpio velike žrtve, stradalo ih je oko petsto tisuća. Koliko sam ja čuo, priče samih svjedoka, dešavalo se to itekako i u Varaždinu – rekao je Ivan Mesek koji se osvrnuo i na budućnost varaždinske sinagoge.

– Kad smo prijavljivali sinagogu na fondove Europske unije, upravo smo je ovako zamišljali. Osim multifunkcionalnosti raznih umjetničkih disciplina, jedan od većih zadataka ovog prostora je upravo priča o temama tolerancije i razumijevanja onih ‘drugačijih’ manjina. – rekao je Mesek i dodao kako je zamišljeno da ovaj prostor bude upravo mjesto za terensku nastavu koja će pričati o ovakvim temama.

Izložba o holokaustu Roma biti će otvorena do 8. listopada, od 10 do 13 i 17 do 20 sati.

Izvor:
Foto: IVAN AGNEZOVIĆ

Komentari

Komentara